Venkovní střelnice na vyblbnutí - okolí Prahy.

LordSalix

Příspěvek#1 » pát 10. říj 2025, 17:48

Máte zkušenosti, na kterých venkovních střelnicích - v okolí Prahy, Středočeský kraj - jsou tolerantní ke střelbě na vlastní cíle?

Například rozestavět si (samozřejmě po domluvě v souladu s pokyny) pet lahve s vodou, holuby, balistický gel, starou/čínskou balistiku na testování odolnosti a podobně? Samozřejmě to po sobě pak pořádně uklidit. Znáte střelnice, kde je to možné a kde naopak to možné určitě není?

Návazná otázka - pokud to někde prakticky děláte, je to možné jenom vůči valu vodorovně se zemí a nebo je možné od nějaké vzdálenosti střílet i na předměty na zemi, čili "do země"? Samozřejmě to už je i otázka provozního řádu a schválení balistika, ale kdo se nezeptá, tak neví.

Omrzely mě vnitřní střelnice a hledám, kam bych mohl pravidelně s kamarády jezdit. Závidím amíkům tu svobodu, ale trochu volnosti snad najdeme i tady. Pokud máte pozitivní reálné zkušenosti, tak ocením i fotky z akce.

maxresdefault.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

marinakus

Příspěvek#2 » sob 11. říj 2025, 07:34

Jestli tohle má nějaká střelnice v provozním řádu, tak to bude malý zázrak. Osobně tomu nevěřím.

kolemjdoucí

Příspěvek#3 » sob 11. říj 2025, 13:04

Taky ne. Používání schválených terčů je součástí bezpečnosti.

LordSalix

Příspěvek#4 » sob 11. říj 2025, 13:38

No tak například co všechno střílí třeba hardtask na vlastní střelnici (různé panáky včetně oblečení, balistickou želatinu ale právě třeba i měkkou i tvrdou balistiku, maso, časopisy, lahve s vodou, dveře od auta!) je jejich věc, ale dokazuje to, že to technicky uplně normálmě jde, dělá se to a nemusí to být v rozporu se schválením střelnice.

Ale i běžná veřejnost na všech střelnicích realisticky běžně střílí (ať už záměrně nebo jako vedlejší efekt) val samotný (hlína, písek, guma), zem určitě taky, zdi, popry, gongy, ale taky jejich uchycení jako jsou dřevěné i ocelové prvky, hasičské hadice, pneumatiky a podobné vymoženosti. Všechno je to tam, všechno je to plné děr a očividně je to schválené a bezpečné.

Z toho všeho vycházím. Co mi tedy uniká?

risa2000

Příspěvek#5 » sob 11. říj 2025, 15:17

LordSalix: Můj, čistě laický, odhad je, že střílet vlastní terče půjde nejlíp na vlastní střelnici. Z těch pár střelnic, co jsem viděl, jsem většinou od správců slyšel, že "odborná veřejnost" má často problém střílet i jen na standardní terče, takže si nedovedu představit, že by tam chtěli to, co tady popisuješ.

kolemjdoucí

Příspěvek#6 » sob 11. říj 2025, 21:02

LordSalix> Uniká ti jediné - běžný návštěvník střelnice není jako ty. Pokud by to bylo povolené tobě, musí se to povolit všem. To říkám jako někdo, kdo vyhodil před pár dny návštěvníka střelnice, který si přinesl zrcadlo na rozstřílení. Resp. nevyhodil, jen to nepovolil. Návštěvník se urazil a promptně odešel.

LordSalix

Příspěvek#7 » sob 11. říj 2025, 21:39

No doprčic zrcadlo je teda dost psycho. Já osobně bych nejradši střílel třeba ty lahve s vodou naskládané na nějakém racku nebo přímo na valu. Myslím, že by to bavilo i manželku úplně jinak, než střílet do papíru. Taky bych si rád zkusil nějakou starou balistiku, co se mi doma sešla.

Nicméně když už jsme u toho tak více mainstremový dotaz - mají někde k půjčení nějaké zábavnější prvky jako součást střelnice? Gongy, popry, plate rack, něco pohyblivého apod?

DVII

Příspěvek#8 » ned 12. říj 2025, 07:15

No, já bych asi nějakou šikovnou střelnici začal navštěvovat a když už bych tam byl štamgast, tak bych se pokusil domluvit...

marinakus

Příspěvek#9 » ned 12. říj 2025, 07:28

Lordsalix : Jo, gongy občas někde povolené jsou. Většinou do prvního průseru. Možná najdeš i někde padací poppery nebo podobné terče na zápůjčku a někde ti i dovolí pohyb po ploše. Ovšem jako novému návštěvníku střelnice dost těžko. Střílet na vlastní "terče" podle tvého úsudku, navíc umístěné kde tě napadne, ti nepovolí nikde nikdo soudný.

Henry

Příspěvek#10 » ned 12. říj 2025, 11:36

Lordsalix: a chceš na to střílet s pistolí nebo s flintou? Psal jsi že tě už nebaví dělat díry do papíru chodíš trénovat s nějakým účelem nebo jen tak bum bác? To že trefíš petku s vodou dobry ale co od toho čekáš? To ze si pověsíš starou neprůstřelnou vestu asi problém nebude taky se na to chystám ale jeste jsem se k tomu nedostal. Jinak střelba na kovy je dobra a chápu ze to je oživení nejakeho tréninku.

Střelec

Příspěvek#11 » ned 12. říj 2025, 11:57

Snad každá střelnice má provozní řád, vypracovaný na základě balistického posudku konkrétní střelice, kde je přesně definované na co -> jaké typy terčů je povoleno střílet (bez vyjímek). Žádný správce střelnice nepůjde proti provoznímu řádu, navíc každý uživatel střelnice by měl být povinnen se s tamním provozním řádem seznámit. Takže není co řešit, protože to co je povoleno někde, nemusí být povoleno jinde.

cipis

Příspěvek#12 » ned 12. říj 2025, 12:03

Ne by mel, ale je povinen. A stvrzuje to podpisem.

LordSalix

Příspěvek#13 » ned 12. říj 2025, 13:30

Střelec píše:Snad každá střelnice má provozní řád, vypracovaný na základě balistického posudku konkrétní střelice, kde je přesně definované na co -> jaké typy terčů je povoleno střílet (bez vyjímek).

Je to opravdu tak nebo se jedná o domněnku? Kdyby to byla pravda, muselo by tedy Oleško mít v provozním řádu opravdu vypsáno, že je možné střílet skrz dveře od auta a další šílenosti. Proto se mi tohle tvrzení moc nezdá.

https://smlouvy.gov.cz/smlouva/soubor/11141295/Smlouva%20o%20pron%C3%A1jmu%20st%C5%99elnice%20Ole%C5%A1ko.pdf
Našel jsem například provozní řád Oleška z roku 2018 (je jako příloha ke smlouvě o pronájmu střelnice) a v něm o terčích není vůbec nic. Buď se to tedy tehdy psát nemuselo a teď už musí a nebo se zrovna tahle informace dává ještě do nějaké přilohy, která tam chybí a odkaz na ni taky. Nebo jsem slepý. Jak to tedy je?

Obecně se nám tady začínají míchat dvě tvrzení:

1. Rozhoduje provozní řád, ve kterém je to podrobně a jasně popsáno. (+ správce může pravidla zpřísnit, ale ne uvolnit)
2. Rozhoduje správce střelnice podle svého uvážení.

Které je pravdou?

DVII

Příspěvek#14 » ned 12. říj 2025, 15:09

A skrz ty dveře auta a další šílenosti povolí každému jednotlivému příchozímu nebo pouze v rámci nějakého konkrétního kurzu?
Pokud a) je správně, potom jsi našel odpověď na svoji původní otázku.
Pokud je správně b) , potom asi obsah a způsob provedení kurzu je v nějakých schválených osnovách a tudíž zde mohou být vyjímky pro konkrétní kurz.

LordSalix

Příspěvek#15 » ned 12. říj 2025, 15:23

Jak to souvisí s tím, zda povolené terče musí nebo nemusí být bez vyjímek přesně definované v provozním řádu střelnice?

Odpověď na moji původní otázku ("Máte zkušenosti...Znáte střelnice, kde je to možné a kde naopak to možné určitě není?") by obsahovala praktické reálné zkušenosti ze střelnic.

Místo toho se tady začalo spekulovat o tom, zda je to zakázáno nebo naopak že to musí být explicitně povoleno v provozním řádu. Takže mám za to, že nejprve se musíme vypořádat s touto problematikou.

Zpět na