Výklad starých pravidel LOS - do 31.8.2023

Moderátor: LOS vedení



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#46 » pon 29. kvě 2017, 18:26

To Dexter02: Prosím neuraž se, ale proč jsi si tak jistý, že při přesunu zbraně přes nezúčastněnou osobu, dáš prst ze spouště? Kolikrát jsi to už dělal? :-) Z vlastní zkušenosti ti můžu říci, že si ji na nějakých 80% ani nevšimneš, protože mozek bude vnímat jen hrozící riziko a všechno ostatní bude nepodstatné. ( neříkám že je to dobře, ale takhle to prostě funguje) A pokud jde o prst mimo spoušť? Výcvik střelců ( a to jak v bezpečnostních sborech, tak i v praktických střeleckých disciplínách) probíhá takto: 1) Zaměřuješ zbraň na cíl, prst jde na spoušť a namačkaváš ji. 2) Dostřílíš, nebo nebudeš střílet a stahuješ zbraň zpět do pohotovostní pozice, prst jde ze spouště. Pokud je střelec dobře vycvičen, tak to dělá naprosto automaticky aniž by na to myslel. Rozhodně se nejedná o čistě vědomou reakci. Něco typu: teď miřím a dávám prst na spoušť, teď táhnu zbraň na další terč tak dám prst stranou a teď zase na spoušt atd. Proč je tomu tak? Jde tam o rychlost. Podvědomé reakce jsou v krizové situaci daleko rychlejší a spolehlivější než ty rozumové. Pokud máš pět metrů od sebe dva terče, budeš na ně schopen vystřelit po dvou ranách se splitem cca 0.2 sekundy mezi jednotlivými výstřely. V takhle rychlé sérii ran prostě nejsi schopen udělat jakoukoliv vědomou reakci, i když půjde jen o to, dát prst mimo spoušt.



Dexter02
Příspěvky: 54

Příspěvek#47 » pon 29. kvě 2017, 18:58

Ja se neurazim, v poho.
Vasi argumentaci chapu, vim ze instinktivni chovani pod stresem byva mnohdy 'efektivnejsi'.
Na druhou stranu, mnohdy nebyva. Duvody proc tomu tak je ponechme stranou.

Takze neresme to, co budu nebo nebudu nebo co bych chtel nebo nechtel delat ve fiktivni budouci situaci s drbanama a tehotnou s kocarkem mezi nema.
I kdyz se snazim se zbrani podobne veci trenovat a pripravit se na ne, tak doufam, ze v takove situaci nikdy neocitnu.

Posledni otazka znela jestli je nebo neni v ramci pravidel LOSu presun toho strelce za trabikem s prstem na spousti.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#48 » pon 29. kvě 2017, 19:18

Dexter> nevim, jestli zamerne, nebo nechtic, ale malinko ohybas to, co se rika...
V realu, kdyz budou stat 2 drbani a mezi nima frajerka s kocarkem, tak na ni samozrejme nebudu mirit. Mirit budu na jednoho drbana, odmacknu to, prenesu (takze ano, i pres ni to prenesu, ale to neznamena mirit) a odmacknu to na druhym drbanovi.
Kdyz se budu venovat takovejm volovinam, jako myslet na to, jestli pri prenosu o 10-20 stupnu sundavam prst ze spouste, tak jsem mrtvej muz a frajerka s deckem patrne mrtva zena, protoze podobna uvaha pri rychlym prenosu neznamena nic jinyho, nez bud etremni pomalost, nebo extremni chybu.

Ad prst a presun - jo - z tohohle pohledu to vypada, ze ho nesundaval ani pri presunu.

Podivej se na tohle video... Obzvlaste na casy 1:25 a 1:40, pripadne i na 1:56 a 2:13 a 0:06-0:12 a 0:13-0:19 - mas pocit, ze tam je cas na stahovani prstu a ze to necemu pomuze? https://www.youtube.com/watch?v=UITDQH2VnBA



Dexter02
Příspěvky: 54

Příspěvek#49 » pon 29. kvě 2017, 20:33

ad ohybani receneho - jestli mate takovy pocit tak sorry, nebylo zamerem

ad prst a presun - ok, dik, to sem chtel slyset, jestli jo nebo ne

ad video:
0006-0012 - z pozice odkud je to toceny to vypada, ze muzes prenaset bez toho ze bys byt na chvili miril na neterc
0013-0019 - dtto
0125, 0140 - jop ok, tam je to rychly
0156 - asi jinej cas si myslel, tam je terc pod netercem ?
0213 - 2 popry skrz okno ?
resp cela ta posledni stage tam nevidim kde bys prenasel pres neterc

Ano stage jsou udelany tak, ze jsou neterce hned vedle tercu schvalne. Proto k dobremu vysledku je potreba strilet nejen rychle ale i presne.
Ano ja vim co tim chcete rict, sundanim prstu ztracim cas, meni se mi uchop, prepinam z podvedomeho na vedome jednani coz je dalsi zpozdeni atd

Muj puvodni dotaz byl kvuli tomu, ze na jedne strelnici kde obcas strilim nekdo zapomnel vypnout 'prisvetlovaci' svetla na popry umistene v pozadi. Takze pri strelbe z cca 6m na 3 terce metr od sebe sem najednou videl kolik 'civilu ohrozuju' zbrani pri prenaseni, resp pri prustrelu terce.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#50 » pon 29. kvě 2017, 21:48

Hele, pro zajimavost - jak chces prenaset a resit s prstem mimo spoust ve chvili, kdy mas neterc za tercem, ktery musis resit? :-))))) (06-19 sec)
1:56 a 2:13 - tam nejde o to, jestli je tam neterc, ale o to, ze je to takovej fofr, ze je to proste volovina sundavat prst (i kdyby mezi popperama neterc byl).
A je to tak velka volovina, ze si za skoro 15 let zavodniho strileni i venovani se obranne strelbe nevybavuju, ze by to vubec napadlo nekoho resit nebo se na to zeptat.

Ber to tak, ze kazdy "zesloziteni" si reseni, kazda zbytecna manipulace, kazdy zbytecny pohyb v ramci rychleho reseni je krok MINUS a to i bezpecnostni... Opakuju, ze zabjevat se sundavanim prstu ze spouste ve chvili, kdy prenasis o 20 stupnu, uprostred je "baba" a ty potrebujes rychle vyresit ty drbany kolem ni, tak je proste blbost, protoze v tom stresu a rychlosti se do ty nadbytecny manipulace tak zamotas, ze bud se brutalne zpomalis, nebo prestanes prst uplne kontrolovat a nebudes vlastne poradne vedet, kde ho mas a odmacknes to, kdyz nechces, protoze se nebudes soustredit na ted zaklad, kterym je "miridla na drbanovi = mackam spoust".

Asi jako bys za jiszdy chtel kontrolovat funkcnost brzdovejch svetel tim, ze si udelas soustavu zrcatek a pri kazdym brzdeni vyklonis hlavu, abys do tech zrctek videl a budes sledovat, jestli svetla svitej. Jo, budes mit jistotu, ze svitej, ale kazdy brzdeni budes najednou chvili resit neco jinyho, nez to, co je pred tebou a co ti dava duvod brzdit a spis to do nekoho nakouris, nez ze to nekdo nakouri do tebe, kdyz ti jednou za 200.000k prasknou obe brzdovy svetla a odpadne drat od prostredniho.

Jinak jo - prakticke/obranne sportovni/tuplne jen obranne pouziti zbrane neni prdel... Zasady bezpecnosti tkvi uplne v necem jinym, nez v reseni toho, jestli pri kratkym prenosu sundavam prst.



Dexter02
Příspěvky: 54

Příspěvek#51 » úte 30. kvě 2017, 07:45

OK

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#52 » pon 19. bře 2018, 19:12

Tak už máme v poháru pro rok 2018 započítaných 11 závodů. Docela jíza :D

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#53 » pon 19. bře 2018, 21:45

Tak dokonce by mělo být 12 závodů. Můžeme poprosit o opravu?

Na fail přišel Pavel Němeček: "Sezóna poháru končí v srpnu a ne v červnu, tak jak je to napsané v tabulce, tudíž tam nejsou započítané naplánované 2 závody v červenci"

Díky, Hawk (a Pavel)

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1011

Příspěvek#54 » pon 19. bře 2018, 22:24

V pravidlech vždy bylo (jestli to není teď jinak) právě počet závodů do konce června děleno třemi. Bez ohledu na to kolik závodů je po posledním červnu. Takže je to správně.
Nic méně, závodů je skutečně hromada (což je super!!!! ) ale spíš by se možná měl přehodnotit počet závodů započítaných do poháru. Spousta lidí jich prostě tolik nedá. Mě osobně je to jedno, já jezdím často. Možná by stálo za úvahu nechat dosavadní znění pravidel "třetina závodů do konce června" maximálně však 8 (?) 9 (?) nevím ?! Je to takové téma do diskuse LOSí rady.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#55 » pon 19. bře 2018, 23:03

Kubo, Kubo... Ja jsem chapal, ze to pro lidi bylo slozite v dobe, kdy se to rozjizdelo... Ale kdyz uz to asi 8 let zavedene funguje...

"Do Poháru LOS se započítá pouze určitý počet nejlepších výsledků ze všech pohárových závodů
konaných v celém ročníku. Počet nejlepších za počítaných výsledků je 1/3 z celkového počtu pohárových závodů uskutečněných v daném ročníku do 30.6. Zaokrouhleno matematicky na jednotky."

:-)

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#56 » úte 20. bře 2018, 09:39

Áha :-), tak ještě, že to psal Pavel, a ne já :D. Omlouvám se.
Ale věřím, že Čekanice ještě dva závody vypíšou, tak tam ta dvanáctka skočí :-)

Každopádně jak píše Albert. Do příštího roku, aby se z toho nestal jenom pohár toho, kdo má čas objíždět více LOSů (a že už teď je to docela makačka) :-).



Pajdalek
Příspěvky: 69

Příspěvek#57 » úte 20. bře 2018, 09:54

Omlouvám se za mystifikaci Kuby... Jakožto nováček jsem četl pravidla několikrát, ale tato informace uvízla asi někde mezi monitorem a mozkem. Nicméně s touto pro mě novou informací nechápu vyhlášení závodů v červenci jako pohárových i když se do poháru nezapočítávají... Ale věřím, že to nějakou - mě prozatím neznámou - logiku má. Nebylo by méně matoucí ustanovit pohárový ročník od 1.9. do 30.6. ? Za případné dovysvětlení děkuji.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#58 » úte 20. bře 2018, 12:10

a) vezme se X nejlepsich zavodu ze VSECH v rocniku (tedy i z tech o prazdninach)
b) aby dostatecne predem bylo jasne, kolik bude X, pocita se X z poctu do 30.6.

Tzn. k 30.6. je jasne, KOLIK zavodu se bude zapocitavat ZE VSECH zavodu v rocniku.



Pajdalek
Příspěvky: 69

Příspěvek#59 » úte 20. bře 2018, 13:07

Už mi to docvaklo... Jasný výsledek ze závodu o prázdninách se započítává ,ale na počet nejlepších výsledků nemá vliv... Chápu a děkuji



oldFord
Příspěvky: 79

Příspěvek#60 » stř 25. dub 2018, 08:55

Ahoj, jedu na 1. puškový LOS (a vůbec 1. LOS) , pročetl a prohledal jsem kde co (včetne pravidel), ale pochybnosti zůstaly:
Můžu v kategorii Samonabijeci puška soutěžit s AKS74u ?
(hlaveň je 210 mm, delka se sklopenou pažbou cca 470 mm, s vyklopenou cca 730 mm - PZ mám na "puška samonabíjecí" , ale pravidla vyžadují "dlouhou samonabíjecí zbraň podle platného zákona" a se sklopenou pažbou by to slovy zakona mohla být "krátká zbraň"). Jasně, střílet budu s vyklopenou pažbou, ale střílí to i se sklopenou.
Pokud už to tu bylo řešeno a přehlídl jsem to, tak se omlouvám.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů