Pistole/revolver pro začátečníka – co si koupit?

Co jinam nepatří...
oldlamehand

Příspěvek#1591 » čtv 8. čer 2017, 09:49

Lynx píše:Pochybuju, že by se v průměrném pouzdru něco takového stát mohlo při nošení. Umím si představit, že se to, s trochou smůly, může stát při ukládání do pouzdra. Ale nebude to specifikum Glocků.

Tak jsem před chvílí experimentálně ověřil, že pootevřít závěr o pouzdro dá u mého G26 opravdu hodně práce. V podstatě to vyžaduje cíleně opřít mušku o okraj pouzdra a silně zatlačit. A to se mi povedlo jen u nylonového vnitřního opaskového Falco. U plastového Fobus s pádlem se mi přes věškerou snahu závěr pootevřít nezdařilo. :-)
Považuji za téměř nemožné, že by se to mohl stát náhodou a pro začátečníka to tedy určitě není problém, kterého by se měl při výběru zbraně u Glocků obávat.

ggrandcz

Příspěvek#1592 » čtv 8. čer 2017, 19:20

Naopak, u kohoutové zbraně je pravděpodobnější, že se závěr posune, protože mezi lidima panuje pověst o zvýšené bezpečnosti při nošení kohoutu na bezpečnostním ozubu. Čili závěr naopak nepřekonává bicí pružinu. Kohoutové pistole mají kvůli zvýšenému odporu o bicí pružinu vratnou pružinu slabší než pistole s přímoběžným úderníkem. Takže při takovém nošení prvních pár mm pohybu závěru jde lehčeji u kohoutové pistole a to jsou ty mm, které stačí k tomu, aby se nestřílelo :mrgreen:

4mike

Příspěvek#1593 » pát 9. čer 2017, 05:59

ggrandcz píše:............. mezi lidima panuje pověst o zvýšené bezpečnosti při nošení kohoutu na bezpečnostním ozubu......

máš na mysli nějaký konkrétní model zbraně ?

kohoutové pistole tu byly o pár dekád evolučně dřív, čili tvrzení, že mají lehčí vratný pružiny kvůli čemukoliv, je ptákovina
mají takové vratné pružiny, jaký potřebují ke spolehlivé funkci

to, že mají SF pistole těžší vratnou pružinu, není proto aby se komukoliv o cokoliv nepootevíral závěr ale protože musí být cestou vpřed m.j. schopen natáhnout přímoběžný úderník

ggrandcz

Příspěvek#1594 » sob 10. čer 2017, 14:09

4mike: A co jiného píšu?! Píšu, že naopak zbraně s přímoběžným úderníkem mají pružinu silnější.

DAveDOG

Příspěvek#1595 » sob 10. čer 2017, 15:16

ggrandcz: A myslíte si že ten rozdíl v síle pružiny mezi pistolemi s kohoutem a nebo SF je až tak veliký, že v tom hraje vůbec nějakou roli na těch prvních pár milimetrech, které jsou důležité pro odpojení spouště? Osobně bych řekl že nikoliv.

Petzold

Příspěvek#1596 » sob 10. čer 2017, 17:44

Samozřejmě že ne, tahle teorie je nesmysl. Rozdíl mezi 17 a 18 lb vratnou pružinou ani není na prvních pár mm poznat. Navíc bicí pružina např. na Shadow má sice jen 13 lb, ale je to na strašně krátké páce a než se jí závěr dotkne ani se neodemkne, pak se síly pružin začnou sčítat.

Při úderu zbraní je to jak píše Chip, pak spíš záleží na tom, jak dlouhý má zbraň "dust cover" a jestli má vodítko vratné pružiny průchozí závěrem a pokud možno ocelové a co největšího průměru. Jako třeba XDM .

Lynx

Příspěvek#1597 » sob 10. čer 2017, 17:49

Pokud by si to někdo v Praze chtěl vyzkoušet "na vlastní kůži", můžu dát k dispozici P-07 a G19, látkové i plastové pouzdro. Můžete zkoušet do padnutí.

Vesyc

Příspěvek#1598 » pon 19. čer 2017, 16:54

Zdravím,
jsem zde nováčkem, ačkoliv zdejší forum už delší dobu pročítám. Ale půjdu rovnou k věci. Vybírám si svoji první pistoli. Chci něco kompaktního na nošení, ale aby se s tím dalo potrénovat i na střelnici, žádnou sportovní střelbu zatím v plánu rozhodně nemám. Dlouhou dobu jsem koukal a porovnával různé modely, až mi z toho postupně vzešel favorit - ČZ 75 - P01 omega. GLOCK jsem původně vůbec nechtěl, protože se mi nikdy tak nějak nelíbil. Konečně jsem se tedy vypravil to omkrnout na živo a ejhle! Zjistil jsem, že GLOCK 19 se mi naživo líbí mnohem víc, než na obrázcích a pěkně mi i padne do ruky a z ČZ mám spíš opačný dojem. Takže teď z toho mám mírné dilema, kterou zbraň si pořídit?
Vím, že o P01 omega i Glocku 19 zde jsou témata zvlášť (i když o P01 jsem se toho v daném vlákně moc nedozvěděl), v tomto vlákně spíš doufám v nějaké komplexní porovnání obou zbraní - jednotlivá PRO a PROTI.

Vítej, ale prosím nezakládej nové téma, když na Tvé téma existují stovky stran. Sloučeno sem. McFly

diha

Příspěvek#1599 » pon 19. čer 2017, 19:58

To Vesys
Sice žena, ale nováček stejně jako ty a rozhodovala jsem se v podstatě mezi stejnými značkami (ale u CZ 75 D (než jsem začala číst diskuse :)).
Střílet jsem začínala ca první 4 měsíce s G 17, na mě moc velký, ale kamarád bohužel jiný model neměl..., pak jsem skoro rok pokračovala a do zblbnutí manipulovala s ČZ 75 ,takže jsem si na ni hodně zvykla.

Nakonec jsem se stejně rozhodla pro Glocka 19, výběr dle názorů a zkušeností povolanějších, jen to shrnu:
- životnost ( G je oproti CZ držák - byť o bude asi taky občas kus od kusu jako u auta, ale tady je poměr jednoznačně ve prospěch Glocka)
- řešení reklamací ze strany výrobce
- hmotnost
- vyžadovaná údržba (i Glock chce pochopitelně svoje, řeči, že vydrží všechno a nečistí a nemaže se, neberu doslovně , ale oproti ČZ by měl vydržet trochu víc "nepohodlí" a údržba by měla být jednodušší - tenhle můj názor ber taky s rezervou, toť můj pohled ženy-netechnika, pořád zatím lovím informace, kde se dá).

Každý ti stejně řekne, musíš si to vyzkoušet. Souhlasím, ale dodám - když kupuju auto, poměřuju cenu-kvalitu-výkon - dle toho kupuju a pak si na auto "zvykám". Stejně je to u zbraně. Z Glocka jsem se přehodila na ČZ a teď jdu zpátky na Glocka - ono si to zase sedne. Dobrý střelec umí dobře střílet se vším (to bohužel zatím nejsem :mrgreen: ).

PS: k nošení G19 - dle tělesné konstituce, pro mojí váhu to na nošení není, ale chlap by s tím problém mít neměl.
Přeju šťastnou ruku a hlavně ať si můžeš zbraň bez problémů užívat a jsi s ní víc na střelnici než na reklamacích.

kolombo

Příspěvek#1600 » pon 19. čer 2017, 21:07

No, jestli mohu doporučit, tak zkoušej a zkoušej a zkoušej ...

diha

Příspěvek#1601 » úte 20. čer 2017, 07:08

Zkoušet ano, ale z pozice zelenáče:

Ne každý má kamaráda se zbrojním arzenálem, který má čas a hlavně chuť svoje zbraně dávat z ruky...Chodím na střelnici, která je hodně dobře vybavená a má na půjčení dost krátkých i dlouhých, ne všude je ale takhle široký výběr.

Kde jinde pak brát zbraně na zkoušení pořád dokola?
A k tomu cena za ofiko půjčování .
Zápůjčka zbraně + stanoviště + náboje mě stály neskutečný majlant - s nadsázkou říkám, už bych měla pilotní průkaz za ty peníze :) S vlastní zbraní a náboji mi náklady klesnou na ca čtvrtinu/třetinu.

Srovnávala jsem to s autem: když člověk udělá řidičák, koupí plechovku, na kterou zrovna má a učí se
(beru tzv. průměrného průměrně vydělávajícho občana).
Praxí nabere další jak zkušenosti, zjišťuje, co mu sedí, nesedí, vadí, nevadí , sbírá informace nebo k němu díky praxi info dojdou bez bolesti samy ...a pak jde třeba do něčeho lepšího a vymazlenějšího, protože už ví, co by mohlo být lepší (např.).

Při nákupu první zbraně jsem moc dlouho nelaborovala a nehnípala se příliš v detailech,
které řeší někdo o několik levelů nade mnou.

Zbraň musí sednout do ruky, o tom žádná, pak mi ale při zohlednění účelu stačí kritéria co největší spolehlivost, životnost, levný a dostupný náhradní díly, snadná údržba. Ostatní časem.

jhora

Příspěvek#1602 » úte 20. čer 2017, 07:20

Ona i ta plechovka ale musí být dobře vybraná, já tu první naboural, protože se pro začátečníka nehodila. V tomto kontextu, kdy tazatel třeba nemá možnost zbraně zkusit jinak než že je "otlapká" můžu jako takyzačátečník doporučit koupit glocka. Najít takového, který padne do ruky, koupit a rok si ho nechat a střílet. Za tu dobu si člověk udělá představu (mě se to docela slušně rýsuje už po půl roce).

Já si koupil jako první zbraň XDM Compact. Zbraň je to super, baví mě víc než střelba z glocka, ale nehodí s k účelu, pro který jsem ji primárně pořizoval, takže ji budu měnit. Příslušenství se shání blbě, pouzdra téměř nejsou (mám .45 verzi, čímž to mám ještě těžší) a v business casual oblečení je těžké ji mít pohodlně a zároveň skrýt. Kdybych mohl jít v čase zpět, koupil bych osobně G17 (G19 je sice praktičtější na nošení, ale nepadne mi do ruky).

Prasor

Příspěvek#1603 » úte 20. čer 2017, 08:07

Rozhodující je, zda bude majitel zbraň nosit. Pokud je to pistole na střelnici, měl by to, dle mého názoru, být celokovový fullsize s hlavní min. 4-5 palců.

Pokud je to kvér na nošení, stává se plast výhodou a taky víc záleží na spolehlivosti.
Já například nosím výjimečně a z plastových zbraní se mi střílí vyloženě nepohodlně. Například SPF9 mě při střelbě přenáší vibrace tak silně do dlaní, že mě to lechtá a já se musím smát. :lol:

Kompromisní zbraně příliš neuznávám, stejně jako u ostatních věcí v životě. Bývá to tak, že zbraň která má umět všechno, umí všechno, ale špatně.

Nakonec to dopadlo tak, že mám na mířenku 1911, na akční střelbu Jericho 941 F a na nošení G42.

Jako první bych kupoval zbraň na střelnici, kde získám potřebné návyky a zkušenosti a kde se např. naučím řešit závady a manipulaci vůbec.
S kovovým fullsizem, by měly být i lepší výsledky v terči, což člověka povzbudí do dalšího střílení. (v podstatě nikoho, kdo se mnou dělal kdysi ZP a koupil si G, jsem už na strelnicích v okolí nepotkal, natož na závodech (čest výjimkám)).

Suma sumárum, doporučuji jako první např. Shadow, CZ 75 TS, Sig 226, Jericho a pod. Nošení má svoje specifika (váha, počet nábojů, kohout/striker a pod), která člověk vyhodnotí až po nějakém čase. Já budu třeba měnit G42 za Makarov. Důvodem je SA/DA.

Znám spoustu začínajících střelců, co si rovnou koupí novou pistoli, pouzdra, zásobníky a pouzdra na ně, popř. provedou tuning zbraně ještě před prvním výstřelem a pod. a na střelnici v podstatě rezignují. To jsou potom ty nejnebezpečnější z nás.
Hezký den.
Naposledy upravil(a) Prasor dne úte 20. čer 2017, 08:26, celkem upraveno 1 x.

jhora

Příspěvek#1604 » úte 20. čer 2017, 08:18

G17/G19 má tu výhodu, že je to rozšířená, spolehlivá a uživatelsky přívětivá služební zbraň. Pro člověka který ví že chce závodit má tvoje rada váhu, ale pokud ještě sám neví co ho bude bavit nejvíc, tak je celokov poměrně velká investice (Takový Sig 226 stojí jako nový 2x - 3x tolik, podle varianty, shadow o 2-5 tisíc víc atd.), která se může ukázat zbytečnou. Glocka snadno sežene (příslušenství taky), cena je spíš nižší a hlavně - snadno se ho zbaví bez velké ztráty hodnoty, když bude chtít (co si budeme povídat, Glock 17/19 je na časté a intenzivní střílení celkem nudná zbraň, spoiušť spoustě lidem vadí a/nebo preferují kohout před strikerem).

Lynx

Příspěvek#1605 » úte 20. čer 2017, 08:20

diha píše:...Kde jinde pak brát zbraně na zkoušení pořád dokola?
A k tomu cena za ofiko půjčování ...

Já to řeším nákupy. Když mě něco zaujme, prostě to koupím a chvíli zkouším. Když mi to nesedne ani po několika měsících, prodám to. Obvykle na tom nějakou tu stovku prodělám (hlavně za kolky), ale rozhodně míň, než bych dal za půjčování. Jediný problém nastane, když se člověku sejde víc volných peněz, pak nemá motivaci zbraně, i když ne plně vyhovující, prodávat :D

Takže osobně bych jako první koupil cokoli levnějšího v požadované ráži, abych mohl střílet a trénovat, a pak začal nákupy zkoumat, co bude nejvhodnější.

Zpět na