Střelba s dioptrickými brýlemi

Uživatelský avatar
Bobo2222
Příspěvky: 38

Příspěvek#46 » pát 27. říj 2017, 22:32

Jak jsem to řešil já

Střelci co střílí dlouho si to postupně vyřešili tak, jak se jim zrak zhoršoval.
Nováček to ale musí vše řešit naráz. Tak jak píše 4mike na zbroják museli stačit brejle co nosím normálně. Do 10ti metrů jsem z pistole nastřílel do černého i na otočný terč vše do černého. (Takže obrana vyřešena)
Problém nastal při snaze se zlepšovat v přesnosti. A abych to mohl nějak srovnat tak na 25m. Jelikož jsem si sám nedokázal poradit tak jsem chtěl vyhledat nějakého trenéra. Tak jsem si říkal co mu řeknu , že chci střílet přesně, ale že prd vidím ?
Tak jsem přečetl všechna fóra a dospěl k tomu, že si musím pořídit střelecké brýle nejlépe s balistickou odolností. ( na YouTube je vidět co vydrží)
Aby dobře plnily svou ochrannou funkci musí dobře přiléhat. A to je pro slepejše jako jsem já dost problém. ((Do dálky mám 2 dioptrie a na čtení 3,5. K tomu nějaký cylindry)). Dioptrické vložky mi vůbec nevyhovovaly. Jednak se mi o ně dotýkaly řasy, omezovaly mě ve výhledu a ještě zkreslovaly.
Tak se mi zdálo, že jediným řešením jsou speciální brýle. Cenu obroúček a skel asi všichni znáte, to všechno na dvě hodiny týdně a s vědomím, že se na nic jiného se nehodí a o balistické ochraně nemůže být ani řeči.
Nakonec mě kolegové střelci, optik a kolnosti donutili prubnout kontaktní čočky. Jsou přímo na oku, žádné zkreslení a optická osa vždy v ose pohledu. Vyměření mi na specializovaném pracovišti zabralo 3 hodiny, místo plánovaných 30 minut. Po prvních pokusech o nasazení a vyndání jsem si říkal , že jsem idiot do čeho jsem se to dal uvrtat. Nicméně jsem zaplatil 650 kč a vybavili mě třemi sadami čoček, že uvidím které mi nejlépe sednou.
Na střelnici jsem zapomněl na problémy s nasazováním a soustředil se na střelbu. Prostorové vidění lepší jak s brejlema. Poprvé jsem viděl miřidla a mouchu skvěle a přitom jsem v černém rozeznával i kruhy. O dvojím vidění ani stopy.
V terči konečně vše černém. S druhýma čočkama byly výsledky ještě lepší.
Ti co dočetli až sem se možná zeptají jestli jsem už spokojenej.
Nejsem. Jestli se čočky dlouhodobě osvědčí, to znamená, že mi nevzniknou žádné zdravotní komplikace, stejně mě čeká nákup střeleckých brýlí. Protože čočky oči neochrání !
A konečně se nebudu stydět zajít za někým kdo mi poradí jak se dál zlepšovat.

Uživatelský avatar
Harmitsch
Příspěvky: 81

Příspěvek#47 » sob 28. říj 2017, 10:29

jo, kontaktní čočky je super řešení, nicméně ne pro všechny. Jakmile je tam astigmatismus, je sortiment brutálně omezený (chci-li denní čočky). Já mám dokonce kombinaci, že čočky na levé a pravé musím brát od různých výrobců - prostě kombinace co mám jeden výrobce nedělá. Takže jedna čočka sedí perfektně, ale ta druhá je trochu silnější, takže jí cítím. Ale na druhou stranu - s puškou a kolimátorem/optikou si nedovedu představit střílet bez kontaktních čoček. Jen musím častěji mrkat, protože rychleji vysychají, a pak vidím "jakoby přes tenký povlak". (jistě - bez zvlhčujících kapek ani ránu).

To specializované pracoviště by mě zajímalo - moje doktorka mi dávala na oči takovéty výměnné čočky a "tak co se vám jeví jako lepší". Je to strašně subjektivní - třeba ty cylindry jsem nedokázal 100% určit. Takže mam čočky stylem,m že silným okem naštěstí vidím tečku kolimátoru jako tečku, ale druhým okem jako čárku :(

Uživatelský avatar
Bobo2222
Příspěvky: 38

Příspěvek#48 » sob 28. říj 2017, 14:05

Ahoj. I kyž jsem napsal nejdelší příspěvek, tak to jen stručně. Všecho co píšeš znám. Je mi přes 50, každý oko jiný dioptrie, astigmatismus a ve finále , ač výhradní pravák, tak dominatní oko mám levé.
Proto taky takovej rozptyl. Ač už ti ty oči doktorka vyšetřila jakkoli je dobré si nechat vyšetřit oči i jinde. Nakonec přijdeš na to, že ruční výměna sklíček nebo měřící hlava tak výsledek je závislý na tvojem subjektivním okamžitém pocitu.
Hodně může napovědět vyšetření spolupráce očí a mozku.
Nakonec jsem to udělal jako ty, vybral jsem si pro každé oko čočky od různých výrobců. Přepočty dioptrií pro čočky jsou tak složité, že se málokdy trefí napoprvé.
Čočky mají tu výhodu , že pokud potřebuješ upravit dioptrie tak koupíš jen jiné balení.
Je holt třeba truchu experimentovat. Ještě nejsem na konci.



radim78
Příspěvky: 302

Příspěvek#49 » sob 28. říj 2017, 17:24

Zdravim vsechny slepejse :)

Vezmu to ze siroka - poslednich par treninku jsem rovnal uchop a vysledky se dostavily - P10C vystavuje zaver jak mourovata a lepsi polozeni prstu nulovalo strhavani.
To jsem ale trenoval i na velmi male terce v rozmezi 3-12m.
Tak, posilen vyraznym zlepsenim, jsem vzal provetrat i 1911 s mikrometry.
Posunu si terc na 15m a "netrefim vrata od stodoly zevnitr." :) Myslel jsem, ze to je jen zmenou zbrane a volsovyma rukama.
Tak to zkusim na kratkou vzdalenost a vsimnu si, ze, jak strilim relativne rychle po sobe (zadna mirenka to nebyla) a soustredim se jen na ciste spousteni, obcas vedu pravym a obcas levym okem. Aniz bych se o to nejak snazil. Proste to tak nejak poflakuji s obema otevrenyma ocima.
Obcas strilim i nad 10m jak pri obranne strelbe a miridla vubec nevnimam a ostre se divam jen na terc.
No kdyz to vezmu kolem a kolem, tak je maly zazrak, ze na 25m mam vsechno v papiru... :)

Tak si asi udelam par treninku, kde se zamerim na oci a je dost dobre mozne, ze me ceka po letech navsteva ocare, nebo to proste jen prestanu flakat. :)
Jinak pro ty, co maji jen dioptrie na dalku, za sebe mohu doporucit poohlednout se po nejakych sportovnich dioptrickych brylich.

Ja kdysi bohuzel sesrotoval dvoje skvele bryle od Adidasu, ktere se uz nevyrabi.
Trvalo par mesicu najit bryle, ktere drzi jak zidovska vira v jakychkoli podminkach. (Kolo, strelba, jine sporty)
Nakonec jsem skoncil u Oakley Crosslink s plastovymi cockami z mistni optiky.
Za rok streleb mam na brylich jediny sram. Zpusobila ho letici horka hilzna od Kolomba. :)
Zrovna vcera jsem byl rad za bryle a tak pridavam apel na zacinajci strelce "neslepejse" - panove bez bryli ani ranu.

Na relativne kratkou vzdalenost manik na palpostu vedle mne dostal vyborny napad strilet mala kolecka na terci siluety.
Bohuzel terc nemel dost daleko a ruce mel volsovejsi nez ja.
Dvakrat po sobe to poslal do kovoveho drzaku terce.
Nastesti to byly jeho posledni dve strely. Jinak bych asi zacal dost drzkovat, pac dvakrat po sobe dostat do obliceje sprchu od firmy Selier a Bellot mi prijde takove malinko nestastne. :)
Bryle tentokrat ani skrabanec. Bez nich bych dneska mel uplne jine problemy...



OskaRus
Příspěvky: 123

Příspěvek#50 » čtv 8. úno 2018, 19:29

Zdravim. Mam 5dioptriii na dalku tak jsem resil jake pouzit bryle na strileni. Nejdriv jsem koupil boelle tactical. Hodne oble tesne na oblicej s dioptrickou vlozkou. Sdly hezky, ale kdyz sem si nechal udelat dioptrickou vlozku byl to hodne smutny pribeh. Vse bylo otresne zkreslene kvuli sklonu okularu dioptricke vlozky.
Tak jsem hledal dal a objednal si bryle pres bryle. http://www.maximumeyewear.com/productfo ... nyU4lmLo0M . Ty sednou super. Hezky krejou ze i z boku a za 40usd vcetne postovnyho my to prijde podstatne prijatelnejsi. Doporucuju tedy lidem s velkymi dioptriemi tyto, nebo nejake podobne pracovni ochranne bryle. Vse s dioptrickymi vlozkami, ktere jsou sklopene je uz bohuzel nepouzitelne.

Uživatelský avatar
Donato
Příspěvky: 38

Příspěvek#51 » sob 10. úno 2018, 14:56

Já používám ochranné brýle s dioptrickou korekcí od UVEXu. Používal jsem je v poslední práci a jsou super. Zkoušel jsem i tzv. brýle přes brýle a není to ono, občas to hází odlesky, stejně jako ochranné brýle s dioptrickoku vsadkou. Na trhu je několik možností na ochranné dioptrické brýle ( např. Uvex, Optia, a další ) - moje stály cca 2,5k CZK a to mám 4,5 dioptrie ( ale nejsou to multifokály ).

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 987

Příspěvek#52 » sob 10. úno 2018, 16:48

Včera jsem byl opět na střelnici a opět na mě dosedla opakovaná úvaha, zda použít dioptrické brýle, které potřebuji a ke všemu možnému používám či ne. Proč? Protože při střelbě vidím bezvadně terč, ale mířidla vidím jen tak tak, chvílemi lépe, chvílemi prakticky ne. Výsledky střelby nejsou zlé, většina zásahů hlava (střed a vlasy figury terče) nebo tělo (střed figury terče), pár zásahů figura okraje a opravdu výjimečně těsně mimo figuru terče. Přesto se na postu trochu stydím, protože ostatní nevědí, že špatně vidím a brýle by to rozhodně řešily a vypadám pro ty kolem asi jako trapný neumětel. Ale pak si vždy řeknu o co vlastně jde, v běžném životě brýle trvale nenosím a neměl bych je na očích ani v případě případné krizové situace a tak se mi zdá lepší učit se střílet tak nějak citem a odhadem, tak, jak bych v reálu nedejbože asi musel. Takže, pro ty, co hůře vidí, pokud jde někomu o výsledky a přesnost, tak určitě dioptrické brýle, pokud jde někomu o nácvik a trening reálu, tak střílet tak, jak by to v reálu bylo...

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#53 » sob 10. úno 2018, 17:28

Prosom te, bryle nejsou nic, za co by ses mel stydet. Dnes to je modni doplnek. Dokonce i ocarka v UVN se mi priznala, ze nosi bryle aniz by mela dioptrie, ze to vypada dobre. Ale uvaha o obranne situaci je zajimava, akorat tam to nejspis bude omezeno jen na strilim dopredu :-)

Uživatelský avatar
Harmitsch
Příspěvky: 81

Příspěvek#54 » sob 10. úno 2018, 19:49

proč se s brýlemi cítit jako trapný neumětel - tomuhle pánovi ty brýle prokazatelně nevadí :) .
https://www.youtube.com/watch?v=WyIq9FdTgwM

Bude mnohem horší, když bez brýlí něco (někoho) přehlédneš. Jestli se chceš brýlí úplně zbavit, pak asi dost lidí tu má laserovou operaci očí....



JirkaJ
Příspěvky: 39

Příspěvek#55 » ned 26. led 2020, 19:49

zdravím slepejše. máte někdo zkušenost se zlepšením zamíření při použití dioptrických brýlí plus kolimátor nebo laser? díko za info. Jura



Rookie
Příspěvky: 15

Příspěvek#56 » ned 26. led 2020, 20:20

Nosím brýle do dálky -3 dioptrie a kolimátor na pistoli je pro mě super. Ale 1000 lidí, 1000 chutí. Doporučuju vyzkoušet, sám jsem byl na několika předváděčkách, abys nebyl zklamaný.

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#57 » ned 26. led 2020, 21:15

Laser se musi "nastrelit" pro danou vzdálenost. Jako osa optiky a hlavne u dlouhe se sbihaji, tak i osa hlavne a osa laseru. Neni to vse resici zazrak



ren
Příspěvky: 497

Příspěvek#58 » ned 26. led 2020, 22:10

Jak to tady tak čtu, musím konstatovat, že jsem z vás slepejš nejslepejšovatějí a když sundám brejle a zapomenu kam jsem je položil, mám velký problém je najít. Mám -5 dioptrií, ale při střílení jsem to nikdy neřešil, prostě střílím a docela i trefuji. Jediný problém mám s tím, že pro střelbu z dlouhé můžu použít jenom některý typ brýlí, protože s nevhodným typem koukám na mouchu mimo čočku a nic nevidím. Brýle nosím od dětství a nijak to neřeším, operovat oči bych si nenechal. Na vojně jsem nemohl běhat v lese s maskou, ale armáda se mnou vyjeb..a a pořídila mi do masky dioptrické vložky, abych o nic nepřišel.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#59 » pon 27. led 2020, 13:36

Nezkoušel jste někdo takovéhle brýle ??

https://www.inzep.cz/bryle-ispector-benais-cire/

Na střílení potřebuji asi 2 dioptrie na blízko a tady bych vyřešil jak ochranné, tak dioptrické jedním vrzem ...



jodo
Příspěvky: 152

Příspěvek#60 » pon 27. led 2020, 17:23

Za ty prachy to zkus a dej vědět. Ale mám obavy, že se budou díky tomu těsnění v chladu rosit. Měl jsem něco podobnýho na sportovních brýlích.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů