Vyhodnocování v ženských kategoriích

Moderátor: LOS vedení



MiraStar
Příspěvky: 144

Příspěvek#1 » ned 7. led 2018, 10:53

Dobrý den všem,
Chtěl bych touto cestou rozpoutat diskusi o podpoře střeleckého sportu, zvláště pak podpory střílejících žen. Dle mého názoru rozšíření právě o ženský element je další m posílením povědomí u nestřelecké veřejnosti, která vnímá střelce jen jako muže. Bohužel v jednotlivých „technických“ divizích dominují muži, kteří dostanou medaili, diplom nebo i pohárek. Podpora žen je na druhou stranu čistě symbolická. Na jednotlivých závodech, kde se sejdou alespoň 3 ženy, by bylo zásadní vyhodnocovat ženy napříč divizemi. Jednalo by se ze strany mužské většiny o čin čistě kavalírský, rytířský či genderově vyvážený. Pro jednotlivé ženy je určitě velkým motivačním počinem, být ohodnoceny a odměněny. To v širším důsledku může mít za následek rozšíření ženského elementu ve střeleckých disciplínách. Pochlubit se mezi holkama i klukama, medailí ze střeleckých závodů doma nebo v zaměstnání má jednoznačný wau efekt. Na druhou stranu, cena takovéto medaile nebo diplomu se pohybuje v řádech desetikorun a v žádném případě neohrozí výtěžek z vybraného startovného.
Prosím, nebo žádám, představitele LEXu, LOSu o to, aby ženskou kategorii při každých závodech povinně nejen vyhlašovali, ale i ohodnotili alespoň na úrovni diplomu nebo medaile.
Proč toto vše píši? V našem „týmu“ je žena, která sportovní střelbu má za svůj koníček a zúčastňuje se mnoha pohárových i klubových závodů v LOSu v divizi Pi. V současné době se utkává s několika dalšími kolegyněmi jak ve své divizi, tak i v divizi MPi. Svými výkony se umísťuje v celkovém pořadí v polovině startovní listiny, čímž poráží i značnou část mužských soupeřů. V některých případech jsou sice vyhlášeny ženy, ale nejsou ničím odměněny, ani právě tou medailí nebo diplomem. Je velice smutné, když odjíždí ze závodů s vědomím vítězství nebo druhého místa, ale nemůže to doma nebo v práci jaksi dokázat.
Věřím proto, že se na příštích závodech se budou medaile v ženské kategorii blyštit na prsou našich střelkyň.
Miroslav Starčevič SSK Jablonné v Podještědí (Liberec)



mrkev
Příspěvky: 69

Příspěvek#2 » ned 7. led 2018, 11:34

Škoda, že dobrou myšlenku naprosto degradovala sousloví "povinně vyhlašovali" a "genderově vyvážený"...

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1011

Příspěvek#3 » ned 7. led 2018, 12:27

No nevím.... Není to sice 100procentním pravidlem ale dnes již celkem častý jev, že se tato divize vyhlašuje.



MiraStar
Příspěvky: 144

Příspěvek#4 » ned 7. led 2018, 12:45

To mrkev .... I kdyby ze mě básník nebyl, šlo mi právě o tu myšlenku... máš zde prostor na přeformulaci celého mého příspěvku.

To Albert .... Ano vyhlašuje se, ale jen se řekne ta a ta je první, druhá třetí... a nic. Kdyby těm holkám dali alespoň tu medaili za 20 Kč...



mihlit
Příspěvky: 424

Příspěvek#5 » ned 7. led 2018, 13:07

Za mě teda jen to ne. Na každém rohu separace, vyvažování, pozitivní diskriminace,... se člověk bojí otevřít i ledničku. Chápu to třeba při běhu, plavání,... kde prostě z principu rozdílů to jinak nejde. Ve střelbě ale nevidím fyziologický rozdíl, který by měl být pro toto důvodem. Ať je alespoň tady vše jen o tom, jak kdo umí a ne z jaké je skupiny a o politice a "vylepšování světa".



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#6 » ned 7. led 2018, 15:16

No, musím říci, že více než podpora střílejících žen, na mne přečtení úvodního příspěvku udělalo dojem - hlavně chci, aby někdo z našeho oddílu dostal medaili. :o

Závody LOS jsou především konány ve 4 divizích dle typů zbraní. Skutečně nebudu pravidly předepisovat organizátorům, že MUSÍ vyhlašovat dalších 5 kategorií - ženy, důchodci, junioři, ženatí a svobodní. LOS má připravovat na možné život ohrožující situace a nějak jsem nepostřehl, že by se lišil způsob použití zbraně mezi mužem a ženou.
Vyhlášení jednotlivých kategorií je jen a pouze věcí konkrétního organizátora a jsem zásadně proti tomu podobné povinnosti centrálně stanovovat. Navíc autor úvodního příspěvku pravděpodobně opomněl nahlédnout do pravidel. Při počtu 3 osob v kategorii se vyhlašuje pouze 1. místo. Prosím také o informaci, kde se dá koupil medaile za 20 Kč. Já jsem takového solidního prodejce nenašel. Důstojná medaile s trikolorou označením divize a datem závodu je za trochu jinou cenu.

Pokud někdo chce podporovat střelecký sport a třeba i ženy, tak by místo požadování tohoto přístupu po jiných, sám mohl přiložit ruku k dílu a vlastní aktivitou k takové podpoře přispět. Při splnění podmínek pro organizaci závodu má rád přispěji podporou pro organizátora.

Pro úplnost jen dodávám, kdyby mne chtěl někdo podezřívat, že z nevstřícnosti, tak Čelákovický pohár se kromě divizí vyhlašuje i v dalších kategoriích (senioři, ženy) již několik let.



MiraStar
Příspěvky: 144

Příspěvek#7 » ned 7. led 2018, 15:59

Koukám že myšlenka se odklonila na jinou rovinu.
Organizaci soutěží plánujeme, až budeme mít jistotu, že to technicky a organizačně zvládneme na naší střelnici.
Takže je mi líto a omlouvám se za názor, za kterým si stojím. Pokud bude potřeba, smažte i toto vlákno.
PS: Věta hlavně chci, aby někdo z našeho oddílu dostal medaili. je více než mylná a neodpovídá myšlence, kterou jsem přednesl.
Měli jste právo nesouhlasit, tak jako já měl právo napsat můj názor.
Děkuji všem za čas

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#8 » ned 7. led 2018, 16:25

Tak, dát diplom a kytku nejlepší ženě by asi nebyl takový problém, ne ? Je na to potřeba ještě něco dalšího, než diplom a kytka ?

Kdy zase bude v Jablonném nějaký závod, že by se to tam převedlo ?



martin kovar
Příspěvky: 55

Příspěvek#9 » ned 7. led 2018, 16:44

Celá myšlenka co tu píše Mirek má logiku.Po celém dni,kdy holky čekají na výsledky jak dopadly, přijde pořadatel a řekne ty jsi první a ty druhá a ty třetí a podá jim ruku je opravdu žalostná!!!!Pak se ptám proč to tak není u chlapů??A pokud jde o ty 3 medajle pro holčiny tak mě prosím kontaktujte a já ty medajle zaplatím!!!Je to pro ty holky dost trapné,když je vyvolají a pak nic nedostanou!!!Ps:když už spolu střílíme tak se neschovávejte za ty přezdívky.Aspon já mám rád,když vím s kým mluvím.dík Martin Kovář

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#10 » ned 7. led 2018, 16:49

martin kovář : Tady se snad nikdo nebrání myšlence jako takové ale pouze tomu, udělat z toho "genderově vyváženou povinnost". Těch už je skutečně víc než dost.



martin kovar
Příspěvky: 55

Příspěvek#11 » ned 7. led 2018, 17:23

Nikdo nechce z toho dělat rovnocené zavody.Ale když už ty hokly vyhlásí tak at jdou domů s tou plackou nebo diplomem.



Jarča
Příspěvky: 2

Příspěvek#12 » ned 7. led 2018, 18:11

Ahoj všichni. Už jsem to opravdu nevydržela a musela se ozvat. Čtu tady příspěvky některých chlapců a mé zjištení o inteligenci a egu něķterých zástupců mužského pohlaví je velice žalostná.
Je mi opravdu hodně let na to , abych se s někým hádala o medaile. Vážím si svého TEAMU za to jací jsou.(ochota, pomoc , vstřícnost, podpora)

Vidim to ze svého pohledu asi takhle: nevyhlašujte na soutěžích kategorií žen, protože tam vlastně žádné nejsou. Jsou to střelci a v tom případě kategorie žen odpadá i včetně již zmíněných medailí. Udělejte si samostatné divize o čtyřech střelcích, protože to má logiku a medaile budou.
Nepovažuji toto vůbec za diskriminaci, ale za to , že v dnešní době přijede ze 60 lidí cca 8 - 10 žen a z pohledu motivace a soutěživost je to dle mého názoru samostatná divize.
Já na závody nepřestanu jezdit a budu bojovat i bez medailí . I když nejsem super střelec, je to koníček , bez kterého si neumím představit život.
Děkují SSK Jablonné



PaF
Příspěvky: 877

Příspěvek#13 » ned 7. led 2018, 22:23

Myslím, že ten úvodní příspěvek byl čistě do SZ organizátorovi. Rozpoutala se tady nedůstojná debata. Všichni, kdo děvčata na závodech rádi vidíme, jim přejeme motivaci - klidně i medailí v kategorii "ženy". Faktem ale je, že průřezem divizí je dívčí kategorie stejně motivací jen pro některé. S MRe stejně většinou nejde Pi porazit, mezi děvčaty stejně jako mezi kluky. A znám několik dívek, co MRe na rozdíl od velké Pi, nosí... A nacvičujeme co, obranku :-).

Cesta ke srovnatelnosti a opravdovým medailím ukazuje Jitka - chce to brát střelbu vážně a trénovat. LOS fakt není soutěž, kdy by bylo ženské tělo s mužským nesouměřitelné. Většina žen v LOSu už mi ukáže fyzicky snadno záda a přesto ještě budu chvíli střílet líp než některé z nich. Ale až budou mít odstřílené to, co já, pobijou mne skoro všechny. Budou-li trénovat, je to vzhledem k věkovému rozdílu nevyhnutelné, pro mne hovoří jen zkušenost a praxe. A že to tak bude, demonstruje fakt, že jedna pistolářka ze Svitav si mne natře na chleba, kdy si řeknu , i kdybych měl mašinkvér ;)



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#14 » ned 7. led 2018, 22:29

No, takže až zase vychladnou emoce, pak doporučuji lepší seznámení s pravidly LOS - zkuste to na straně 16. Ženy nejsou divize. Divize v závodech LOS jsou stanoveny podle typu zbraní - Pistole, Malá Pistole, Revolver, Malý Revolver. Nevyhlašují se žádné divize muži, ženy, junioři, .... to si pletete s jinými sportovními událostmi. Střelecké soutěže s rozdělením hlavních kategorií podle pohlaví organizuje Český střelecký svaz.
Pokud toto chcete zavést jako novinku, máte možnost v rámci roční revize pravidel dát návrh v podobě konkrétního znění, které Rada LOS posoudí a buď doporučí řediteli LOS k zapracování do pravidel nebo nikoliv. V průběhu ročníku se pravidla nemění.

Jarča: možná by kolegové v týmu měli více přemýšlet co chtějí nebo po kom to chtějí. Představitelé LEX = představenstvo nejsou organizátory žádného závodu LOS. Představitelé LOS = ředitel LOS + 4 členové rady LOS jsou v konkrétních lokalitách organizátory závodu a 2 z nich již několik let na svých závodech kategorie vyhlašují a medaile a dokonce i ceny rozdávají. Ani oni však nejsou nijak nadřazeni dalším asi 10 skupinám organizátorů. To jsou jednotlivci, spolky, provozovatelé střelnic, kteří chtějí umožnit střelcům strávit čas svým koníčkem, mají s tím spoustu starostí a takovéto rady a žádosti, co mají nebo měli by dělat, slyší hrozně rádi.
Příspěvek kolegy z klubu sice začíná návrhem na diskuzi, ale ve své podstatě žádnou diskuzi nepřipouští, protože prostě požaduje udělování medailí v kategorii ženy. Představitelé LOS organizátorům vyhlášení další kategorií organizátorům naznačili, specifikovali postup, ale nebudou nařizovat.

Mohu jen souhlasit s PaFem.

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2511

Příspěvek#15 » pon 8. led 2018, 08:13

A co teprve trans gender střelci? Co ti co dosud nevědí? A já citlivá duše, která brečí, když vidí opuštěné štěně? Chjoo lidi neblněte. Tohle není vzpírání, nebo hod oštěpem, kde jsou fyzické rozdíly mezi ženou a mužem (prosím neargumentovat výjimkami, jako Jarmil Kratochvíl apod.) zásadní.

Chápu, že snad většina z nás ráda vidí krásnou ženu střelkyni a rádi bychom jich měli víc. To ale tím, že se bude separátně vyhlašovat (mnohdy trapně s nějakou medajlí za 20 Kč) nezlepšíme. Jen se tím degraduje důstojnost sportovního zápolení.

Když se budeme chovat galantně, pochválíme, oceníme jejich schopnosti a vyjádříme chuť se snimi zase utkat na příštím závodu, to bude určitě lepší.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů