Novela evropske smernice o zbranich

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#3241 » úte 27. bře 2018, 20:46

omlouvám se, nesledoval jsem tlumičovou diskusi. O čem se bavíte?
a) chtěli byste tlumiče povolit?
b) MV spekuluje, že by tlumiče povolilo b1) s mininovelou b2) s maxinovelou
c) MV předložilo v mininovele ustanovení kde jsou tlumiče povoleny (nevšiml jsem si)
d) jiná možnost?
ptám se, když budu chtít do budoucna kupovat zbraně, abych věděl co se chystá a zvážil nákup varianty se závitem (zda to zvažovat).



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#3242 » stř 28. bře 2018, 07:09

Pro kolegy možná platí i a), ale já můžu potvrdit, že MV zmínilo B2. Chtějí to pořešit v maxinovele, minimálně aby usnadnili existenci střelnicím (to zaznělo jako konkrétní příklad). Mluvilo se i o možnosti lovu s tlumičem, ale přiznávám že jsem nezachytil, jestli to říkali lidi z MV, nebo to zmiňoval někdo z LEXu.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#3243 » stř 28. bře 2018, 07:58

Jo potvrzuji, že mluvily o variantě b2) Tlumiče by měli být na povolení. Nakousnuto bylo i obrané střelivo, ale pak se debata stáhla obecně na olovo a už jsem se nestihl zeptat, to by bylo IMO ještě zajimavější než tlumiče. O tomhle vítě někdo víc?

O tom lovu s tlumičem jsme se tam bavily tak nějak mimo a ani jsem se na to neptal protože nelovím. Co jsem slyšel (i na VH) tak vzhledem k ruzným pravidlům co mají myslivci by stejně s tlumičem nelovili. Nevím jestli je to přímo v zákonu o myslivosti, ale je to údajně proti myslivecké etice, podobně asi jako lovit se zásobníkem na 20 nábojů.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#3244 » stř 28. bře 2018, 08:31

Obranné střelivo je taky otázka maxinovely. Tohle je třeba moje srdcovka :) V naší pracovní skupině na tomhle panuje shoda, takže jsem to konzultoval s LEXem a poprosil je, ať to vezmou do pracovní skupiny k maxinovele. Zatím jsem to tu neříkal - ještě nevím, jestli to dokážeme prosadit, takže to nemůžu zatím slibovat. Ale do té pracovní skupiny to půjde a budeme tenhle bod podporovat.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#3245 » stř 28. bře 2018, 09:59

@Dragunov: Asi je "myslivecky etické" týrat veškerou zvěř v okolí netlumeným výstřelem na plné decibely, no :D

Tenhle spolek dělá spoustu pro mne nepochopitelných věcí, nicméně k tématu: veškeré změny k lepšímu jsou proveditelné, pokud vůbec možné, až s maxinovelou. V mininovele je pánováno místo jen pro nutné zlo.

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#3246 » stř 28. bře 2018, 10:24

Tak já bych to s tou etikou i chápal, výstřel spolehlivě kolem lovce vyčistí slušný perimetr, ale to by pak neměli provozovat lov v leči. Přijde mě to jako kdyby sportovní rybář dělal "výlov" rybníka.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#3247 » stř 28. bře 2018, 12:19

O té lovecké etice by se dalo diskutovat. Včera jsem viděl kousek nějakého dokumentu "o krásách přírody" (finské lesy). No a chlápci tam pobíhali (pěšky) a popojížděli (asi 60km/h v autech) po státních lesích (finských) - a na puškách měli všichni tlumiče. Takže z hlediska etiky je tlumič při lovu spíš otázka do pranice. (a la se šípkovou nebo se zelím). Myslím si, že je to dřív o nějakých tradicích, jako že proč krev není krev ale barva, apod. Takže za mne bych tlumiče povolil a myslivci ať si dělají své hony a lovy podle jakých tradic chtějí. Nebo ať si vytvoří nové. Mně osobně na myslivosti připadají nejvíc ulítlé právě ty tradice (pasování do stavu, názvosloví, obřady atd.). Sice je pravda, že to má historické kořeny, ale chleba už taky třeba nepečeme jako v 16. století, že. Sorry za mírné OT :-)



Steiner
Příspěvky: 784
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3248 » stř 28. bře 2018, 12:28

povolení tlumičů resp jejich zařazení do kategorie B v zákoně o zbraních ještě automaticky neznamená, že se s tlumiči bude moci lovit, resp by se současně mohl novelizovat i zákon o myslivosti a tlumiče by tam mohly být zařazeny do zakázaných způsobů lovu (stejně jako jsou teď via zakázané doplňky zbraní), pokud by na tom myslivecká lobby při tvorbě novely trvala

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#3249 » stř 28. bře 2018, 12:39

Omlouvám se za off topik, ale tlumiče a lov je pěkně rozebrán v tomto článku. http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivo ... t-hluk-vys
Výtah:
- tlumič se nadzvukovým střelivem celkově tlumení poloviční nez podzvukové. Samozřjmě lepší než bez tlumiče.
- ani s podzvukovým to není žuchnutí kotěte do peřiny (důkaz: https://www.youtube.com/results?search_ ... suppressed ), ale výrazně lepší než zcela bez tlumiče samozřejmě.
- podzvukové střelivo vám pro lov a sport střelbu nebude vyhovovat (nově nastřelit zbraň, malá přesnost nad 100 metrů, malý ranivý účinek).
- Teoreticky správné podzukové střelivo (s obrovskou hmotností střely, aby byla zachována energie=přesnost) nemáte a mít nemůžete - nekoupíte náboj ani střelu. na této planetě smůla.
- tlumič v lese je dobrý zejména pro vaše čtyřnohé pomocníky, aby nedostali prdu do uší, když dorážíte zvíře a čtyřnohý kámoš stojí poslušně vedle vás a vaší pušky. Pro všechny ostatní situace význam tlumiče sporný, nejistý popř. nepraktický.



expres
Příspěvky: 604

Příspěvek#3250 » stř 28. bře 2018, 16:32

Plha se take hlasi o slovo :)

Implementuje tedy maxi novelu = bude v ni zahrnuto ze "zbrane" patri do bezpecnosti statu a pak tedy ma EU smulu.

Co ale znamena ze EU povazuje zbrane za - obchodni cast (nedohledal jsem presne urceni, pisu z mobilu). V tom pripade preci je EU jedno co mi si piseme? Nebo jeste jinak - napadne to u soudu, ten potvrdi ze de o zbozi.

Posledni a zajimava uvaha moda - spolecna armada (bezpecnost statu). Udelaji svoje pravidla co si preji a?

ps. Na ministerstvu vnitra probehl nejaky zatah, aby tam zustala cilova cast co to pripravuje. Do teplaku vsici nemuzou ;D

Jeste js to necetl: https://www.securitymagazin.cz/survival ... 59549.html



Ota85
Příspěvky: 29

Příspěvek#3251 » pon 2. dub 2018, 21:01

Ahoj,
jsem tu úplný nováček. Mám několik dotazů.
Bohužel není v mých silách přečíst všechny příspěvky v tomto fóru.
Pokud jsou dotazy hloupé, tak se omlouvám :-)

1. Existuje nějaká tištěná, aktuální publikace pro přípravu na zbrojní průkaz? Jde mi o čitelný výcuc zákonů. Něco jako učebnice.
2. Jak a kdy má přijít v platnost nové evropská směrnice.
3. Jak to bude s většími zásobníky (30 plus střeliva pro dlouhé palné zbraně apod.). Budou se pak dříve legálně držené vracet? Nebo budou jen na koukání do poličky?
4. Jak se bude případně dokazovat, že zásobník byl koupen před omezením kapacity zásobníků?
5. Je možné si koupit zásobník i bez vlastnictví zbraně?
6. Je možné si koupit zásobník i bez zbrojního průkazu?

Díky za případné odpovědi a mějte se fajn.

Uživatelský avatar
Wolfi
Příspěvky: 75

Příspěvek#3252 » pon 2. dub 2018, 21:57

1. Na webu najdeš sekce jako střelecká teorie, ale tohle je trošku OT, tak kdybys chtěl tak mi napiš SZ a já ti poradím.
2. Nejpozději do 14.9.2018 musí být implementována do zákona
3. Těžko říct, zásobníky se neregistrují a registrovat nebudou. Zásobník sám o sobě nebude kategorizován jako zbraň kat A-I, případně B (do 10 kapacity). Ale bude se měnit kategorie u zbraně do které bude vložen, tzn. pokud půjdu koupit dlouhou a vím, že chci ,,velké" zásobníky, budu potřebovat výjimku na A-I. Pokud vím, že mi stačí 10 raný zásobník a ostatní situace zbraň do A-I neřadí (například předělávka ze samočinné), tak ji bude možno registrovat jako B, přitom se jedná o stejný kus. Takže vliv má pouze zbraň do které je eventuálně vložen.
4. Nebude, viz předchozí bod.
5. Ano
6. Ano



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#3253 » úte 3. dub 2018, 07:08

Wolfi to popsal přesně :) Jen doplním k té platnosti implementace - nejprve to musí jít do sněmovny, momentálně tam čeká na zařazení na pořad tzv. mininovela - nezbytně nutné položky implemementace (sněmovní tisk má číslo 92).

Ale zaslechl jsem zákulisní info, že to možná nechají v šuplíku a soustředí se na maxinovelu. Z hlediska čistoty řešení je to lepší (nebudeme si plevelit stávající zákon), akorát se to nestihne do 14.9. (maxinovela má zabrat cca 3-4 roky, než vstoupí v platnost), tj. je tam větší riziko problémů v budoucnu. Tahle varianta by znamenala, že bychom čelili infringementu a pokutě a záviselo by hodně na tom, jestli stihneme implementovat maxinovelou dřív, než nás zasáhne pokuta nebo nedejbože se směrnice transformuje v nařízení. Obojí by byl průser (byť z různých důvodů) a musím přiznat, že se nemůžu rozhodnout, která z těch variant je lepší. Každopádně zařazování tisků na program schůze je pravomoc předsedy sněmovny, což je pan Vondráček z ANO, takže naše pirátská posádka do toho stejně kloudně zasahovat nemůže :)

Čistě z pohledu střelecké komunity je samozřejmě lepší tu mininovelu nechat v šuplíku pro případ nouze a soustředit se na maxinovelu. Je to míň starostí, míň úřední buzerace a míň věcí, které nedávají pořádně smysl, protože jsou v zákoně jen kvůli směrnici.



MartyCZe
Příspěvky: 35

Příspěvek#3254 » úte 3. dub 2018, 11:58

Zdravím,

Mam dotaz k novele, která by měla být snad září tohoto roku.
O co mi jde. Čerstvě jsem udělal zbroják a jako srdcovku je samozřejmě v plánu 58čka. Můj dotaz zní: pokuď si do září koupím 30ky zásobníky tak po schválení novely se mam zachovat jak? Můžu je mít maximálně doma v trezoru a dělat, že neexistuji, nebo na tohle novela myslí a netýká se to zásobníků, které si držitel ZP a prukazu zbraně vydanem před novelou může ponechat/držet/používat? Přijde mi jako nesmysl, abych si koupil pět zásobníků a v září je zase vyhodil, nebo na PČR vymýšlel obstrukce jak si je ponechat v držení a používat je na střelnici.

Můj druhý dotaz k novele je, že komisař na posledních zkouškách říkal něco o tom, že bude povinnost registrovat i zbraně kat.D (vzduchovky a plynovky), co je na tom pravdy?



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#3255 » úte 3. dub 2018, 13:14

Dovolím si nejprve rýpnout - odpověď na první otázku máš o dva příspěvky výše. Je mi jasné, že se ti nechce studovat 217 stran vlákna, ale na tohle stačilo přečíst si poslední stránku :)

Ale k tvé otázce - budeš si muset požádat o A-I a tím budeš v pohodě a používej je dle chuti. Když stihneš koupit kosu před účinností nového zákona, tak budeš mít výjimku nárokovou až do konce platnosti zbrojáku (přesněji - do konce platnosti zbrojáku ji nepotřebuješ a o A-I budeš žádat až ti skončí platnost ZP a budeš žádat o prodloužení).

K druhé otázce - kat D. z toho díkybohu vypadla. Navíc vzduchovek se to netýkalo nikdy, jen hist. zbraní. Zůstala tam ale povinnost registrovat znehodnocenky (C-I). Nemusí se registrovat řezy (tj. řez a znehodnocená zbraň jsou z hlediska zákona dvě různé věci).

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Seznam.cz a 12 hostů