Novela evropske smernice o zbranich



MartyCZe
Příspěvky: 35

Příspěvek#3256 » úte 3. dub 2018, 13:48

Díky za odpověd, četl jsem pár stránek, ale moudry jsem proto nebyl, proto jsem se zeptal znova :)



Ota85
Příspěvky: 29

Příspěvek#3257 » úte 3. dub 2018, 15:12

jhora píše:Ale k tvé otázce - budeš si muset požádat o A-I a tím budeš v pohodě a používej je dle chuti. Když stihneš koupit kosu před účinností nového zákona, tak budeš mít výjimku nárokovou až do konce platnosti zbrojáku (přesněji - do konce platnosti zbrojáku ji nepotřebuješ a o A-I budeš žádat až ti skončí platnost ZP a budeš žádat o prodloužení).


Díky za toto doplnění.
Pokud stihnu pořídit zbrojní průkaz a nakoupit zbraň se zásobníkem, která bude po nové novele spadat do A-I, bude výjimka do konce platnosti zbrojního průkazu?
Tak to abych zrychlil :-)



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#3258 » úte 3. dub 2018, 15:54

Přesně tak. Do konce platnosti zbrojáku nebudeš muset nic řešit. To se samozřejmě bavíme o malé novele. Jestli ji fakt nechají u ledu, tak neřešíme nikdo nic, dokud se neobjeví maxinovela na vládě.

Uživatelský avatar
Wolfi
Příspěvky: 75

Příspěvek#3259 » úte 3. dub 2018, 16:18

@ jhora: Mám pocit, že zde platí přechodná ustanovení, nebo se něco změnilo?

1. Držitel zbrojního průkazu, který byl k 13. červnu 2017 oprávněným držitelem zbraně, která je ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona považována za zbraň kategorie A-I, se považuje za oprávněného držitele této zbraně podle zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Zde se píše, že musí být majitelem zbraně k 13. 6. 2017, tudíž koupit zbraň teď to neřeší.



Tornado
Příspěvky: 12

Příspěvek#3260 » úte 3. dub 2018, 16:58

Ano ale jhora odkazuje na odstavec 2.

Platnost povolení na zbraň, která je ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona považována za zbraň kategorie A-I a kterou držitel zbrojního průkazu nabyl ode dne 14. června 2017 do dne předcházejícího dni nabytí účinnosti tohoto zákona, skončí spolu s platností dosavadního zbrojního průkazu.



Ota85
Příspěvky: 29

Příspěvek#3261 » úte 3. dub 2018, 17:43

Vsázet na výjimku mi přijde riskantní. Nedovedu odhadnout, jestli bude potřebná výjimka dosažitelná bez velkých strastí. Zda-li vůbec.
Troufl by si někdo odhadnout?



machoh
Příspěvky: 114

Příspěvek#3262 » úte 3. dub 2018, 19:05

V live streame z VH Lexu hovorili úradníci MV o výnimkách na zbrane A-I, že budú v režime podobnom ako je dnes žiadosť o nákupko na kat. B. Akurát má byť navyše nutné doložiť členstvo v streleckom spolku (resp. iný dôvod žiadosti), ale to by mala byť iba formalita.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#3263 » stř 4. dub 2018, 07:43

Wolfi: Odkazoval jsem na přechoné ustanovení, které citoval Tornado (tímto děkuji, že jsem to nemusel hledat :) )

Ota85: systém výjimek bude opřený především o střelecké a branné spolky. Střelecké už jsou popsané v mininovele (a myslím že celkem dobře, co jsem se vyptával lidí z MVČR, tak to bude dost možná i stimulovat střelecké sportovní disciplíny, IMHO to nastavili dobře), branné ještě nikoliv. Při splnění podmínek daných zákonem bude nároková. Tj. výsledný stav bude takový, že reálně se nic na vydávání nákupních povolení nemění, že to prostě bude administrativní opruz navíc (kdo chce kosu nebo velké zásobníky do AR15, koupí si je zrovna tak, akorát bude muset sehnat ještě jeden papír navíc od střeleckého nebo branného spolku).

Uživatelský avatar
oldlamehand
Příspěvky: 498

Příspěvek#3264 » čtv 5. dub 2018, 11:09

jhora: nechce se mi procházet příliš mnoho stránek vlákna. kde se objevila informace, že by se EK mohla v budoucnu pokusit místo směrnice protlačit nařízení?



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#3265 » čtv 5. dub 2018, 11:20

Na VH LEXu to zmínili zástupci z MVČR jako reálnou možnost s tím, že tenhle nápad zazněl už u naší slavné směrnice. Podepřeli ten názor tím, že už v minulosti šla EK formou nařízení v oblastech, kde považovala za nutné zavést okamžitou platnost unijní legislativy pro všechny.

Docela bych jim věřil. Sice v minulosti toho nástroje používala EU rozumně pro opravdu důležité oblasti, ale taky už párkrát ujeli a dá se čekat, že zrovna tahle směrnice bude mít stejný osud (vzhledem k tomu, že EK otevřeně deklarovala, že chce každé dva roky přitáhnout šrouby).

EDIT: Doplním, že přijetí nařízení je náročnější proces, než přijetí směrnice, takže když se nebudeme flákat s maxinovelou a připravíme ji včas, tak jsme v klidu.

Uživatelský avatar
oldlamehand
Příspěvky: 498

Příspěvek#3266 » čtv 5. dub 2018, 11:51

jhora:

Ohledně toho přitažení šroubů: Předpokládám, že i když EU chce přitáhnout šrouby každé 2 roky, zacházelo by se s tím jako s novou směrnicí, která musí projít celým procesem, nebo se pletu a stačí, když prostě EK vydá novou versi bez schvalování radou, parlamentem atd?

O té takzvané "mininovele" jsem četl poměrně dost, maxinovela mi uniká. Máte odkaz na nějaké materiály, co by měla obsahovat? Mininovela implementuje všechny změny požadované směrnicí, ale omezuje se pouze na ně.
Maxinovela by měla jít nad rámec směrnice a provést nějakou větší úpravu našeho zákona o zbraních?

Teoreticky, proč nejde udělat "fuck-off mininovelu", která by obsahovala jedinou změnu, něco ve smyslu: "Držení zbradí dle tohototo zákona je otázkou vnitřní bezpečnosti ČR" a na všechny ostatní požadavky směrnice se vykašlala? Jak lze toto ošetřit tou takzvanou maxinovelou, když mnozí tvrdili, že ani ústavní zákon by nám nepomohl?

Uživatelský avatar
P.V.
Příspěvky: 1299

Příspěvek#3267 » čtv 5. dub 2018, 12:01

Bohužel samotná směrnice dává EK zmocnění k revizi podmínek (tj. nebude problém stanovit pistole jen 10ran, pušky 5) každých asi 5let, poprvé za 2 roky (ty roky si nejsem 100% jistý).

Uživatelský avatar
oldlamehand
Příspěvky: 498

Příspěvek#3268 » čtv 5. dub 2018, 12:28

P.V. Ale revize každé 2 roky neznamená, že tam mohou napsat cokooliv a nikdo další to nemusí schvalovat, ne?



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#3269 » čtv 5. dub 2018, 12:30

Bohužel znamená. Seznam zakázaných zbraní a doplňků je pouhou přílohou směrnice, nikoliv její přímou součástí. Lze jej v tomhle případě aktualizovat i bez schválení EP. Takže utahovat šrouby může EK aniž by jí to někdo schvaloval, přičemž poprvé to bude za dva roky (teď už vlastně rok a půl). Směrnice ale na rozdíl od nařízení nemá přímý dopad do národního práva.

Maxinovela je pracovní název pro novou sadu čtyř zákonů, které zcela nahradí zákon 119. Mininovela zavádí jen "nutné zlo", aby byl dočasně pokoj, proto taky zavede do zákona balast, nadměrnou administrativu a nejasné formulace, protože to prostě ve stávajícím zákoně jinak udělat nejde. Maxinovela provede implementaci směrnice tak, aby základní zákon o zbraních byl zcela v souladu se směrnicí a přitom srozumitelný - a nadstavbové zákony týkající se vnitřní obrany a bezpečnosti státu jej pak rozšíří na tu úroveň, kterou prozatím zajišťuje celý zákon 119. Bohužel nestačí napsat do 119 jednu kouzelnou formulku o vnitřní bezpečnosti a myslet si, že jsme z obliga, musí to být právně nezpochybnitelné a musí to obstát i před evropským soudním dvorem (a to i v případě, že bude mít snahu přijmout politicky ovlivněné rozhodnutí).

Bohužel prozatím nejsou k tomu žádné pracovní dokumenty, koncem března teprve vznikla pracovní skupina MVČR k této problematice (pokud vím, je v ní LEX, Petice, Myslivci, zástupci zbrojních firem a bůhví kdo ještě - MVČR se fakt snaží mít tam zástupce ze všech dotčených oblastí). První výstup se čeká někdy cca za rok, v roce 2019 to má dostat na stůl vláda v paragrafovém znění a v roce 2021 se předpokládá platnost a účinnost (doufám, že si to pamatuju dobře).

Je to běh na dlouho trať...

Uživatelský avatar
oldlamehand
Příspěvky: 498

Příspěvek#3270 » čtv 5. dub 2018, 12:35

Ale v tom případě, pokud se přijímá komplexní úprava našich zákonů, které zajístí, že směrnice se nás nebude týkat, proč potom zákon připravovat tak, aby byl v souladu se směrnicí a obsahoval nová omezení stanovená ve směrnici?

edit: který bod směrnice navíc dává právo měnit přílohy bez schvalování?

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 hostů