Výběr dlouhé zbraně (V-AR vs PAR vs Steyr)

Samonabíjecí pušky


Machead
Příspěvky: 911

Příspěvek#121 » pon 4. úno 2019, 07:42

Indian, Indian, ak AR-15 resp. M4/M16 nie je zbran do vojny, co potom? Myslim ze stovky ozbrojenych sil celeho sveta za tie desiatky rokov s touto zbranou hovoria nieco ine. Ta zbran je absolutne spolahliva, ano, bavime sa o povodnom DI systeme. Netreba to ani prehanat s cistenim, raz kazdych 2000 ran uplne staci poutierat a namazat obycajnym motorovym olejom (zlahka a tam kde treba).

O nezmysloch o jej nespolahlivosti a odkial to prameni sa napisali stohy knih a natocili desiatky hodin videi.

Po AKM je to druhy najrozsirenejsi typ zbrane, dokonca aj cmoudi co maju viac penazi si ju kupia skor ako AKM. AKM sa presadilo vdaka cene, primitivnosti vyroby a tomu, ze sudruhovia v SSSR davali licencie kazdej krajine so spriaznenymi sudruhmi vymenou za petrodolare, ktore rezim potreboval ako sol, nech navonok neviem ako pluval na americkych imperialistov :)



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#122 » pon 4. úno 2019, 09:39

@McFly, tak jsem to myslel – jako zbraň do nepohody, se kterou půjde omylem třísknout aniž by se vysypala. Ten výraz "do války" je přehnaný, ale pro zjednodušení může znamenat spoustu situací o dost méně šetrných ke zbrani, než je IPSC nebo mířenka... Osobně mi při vnějším pohledu na ty dvě pístovky nejvíc vrtá hlavou, proč jedna má doražeč a dust cover a druhá ne :D

Uživatelský avatar
hauser
Příspěvky: 115

Příspěvek#123 » pon 4. úno 2019, 10:21

Mám VARku, ale pokusím se být nestranný :D a přidám svůj laický názor.
Co se Dust Coveru týče přijde mi u VARky opravdu zbytečný. Protože je to tam tak pěkně slícované, že i bez něj se tam nemá kudy dostat bordel. A tak nějak ten DustCover vnímám - jako lacinou náhražku volnějších tolerancí. Čili kde je fuka, tam má DustCover smysl. Proč ne. A nemyslím to hanlivě, jako že s DustCoverem je to křáp s vaklem.
To už mám větší strach že si tam něco "nametu" třeba vleže pod autem, kdy mám výhoz směrem k zemi a kompík mi to fouká do xichtu. Ale na to DustCover vliv mít nebude, zatím se nic nestalo a kompík kvůli tomu měnit nebudu. Aspoň mám požitek z holywoodského efektu :lol:

Doražeč nemám a zatím jem jej ani nepostrádal. Nemohu posoudit. Někdo na něj nedá dopustit a chce ho, jiný má strach že tím drobný problém naopak skutečně "dorazí".

VARka je o něco těžší, ale nebojím se s ní (a tudíž se sebou) někam třísknout. Nakolik je tato odolnost vázána na váhu vzhledem k technologiím a materiálům neposoudím, takže sem se stejně rozhodoval podle svýho pocitu.
Naposledy upravil(a) hauser dne pon 4. úno 2019, 10:25, celkem upraveno 1 x.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#124 » pon 4. úno 2019, 10:23

Dík



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#125 » pon 4. úno 2019, 13:01

Machead: AR15 obecně jsem nechtěl hanět a už vůbec ne VAR. Tam jsem slyšel dobré zprávy. Jen jsem přetransferoval, co jsem viděl na videu z USA.
Někdo holky, jiný vdolky. Někdo rád tuní, jiný zase ne, radši hotový kvér, který vydrží a sedí i bez úprav (a má ho potom kdekdo podobný).
A Daniel Defense je opravdu třída. Bez kritiky a výhrad.
Zato s NEA jsem měl kdysi loni neshody při zkoušení. Ta by nešla nejen do války, ale ani spolehlivě do soutěže. Tedy prý už se ty vady opravily (při střelbě jsem prý vinou jakési nedostatečné pružiny měl při každé ráně dvojité podání...).
Já teď čekám na nějaké zajímavější slevové akce u BREN2.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#126 » pon 4. úno 2019, 16:02

ViralWinter píše:@McFly, tak jsem to myslel – jako zbraň do nepohody, se kterou půjde omylem třísknout aniž by se vysypala. Ten výraz "do války" je přehnaný, ale pro zjednodušení může znamenat spoustu situací o dost méně šetrných ke zbrani, než je IPSC nebo mířenka... Osobně mi při vnějším pohledu na ty dvě pístovky nejvíc vrtá hlavou, proč jedna má doražeč a dust cover a druhá ne :D


Hele doražeč obvykle vyžadují a vyžadovaly ozbrojené složky a s ním se dost pojí o dust cover, protože na závorníku jsou kvůli doražeči ty zuby kterýma by se dostal bordel dál. O FW asistu (doražeči) se vedou dost na forech přestřelky :) Osobně jsem jej nikdy nepotřeboval a v civilní sféře si nemyslím, že je nutný (a správný) do komory cpát silou náboj co tam nejde sám a dobrovolně. Ve nějaké krajní nouzi kdy prostě musíš vystřelit i takový náboj to ale potřeba být může (ale asi bych prostě přetáhl než jej dorážet). A jsou mezi námi tací co jeho použití drilují při kontrole komory zda je nabito.
Shrnuto a podtrženo na Mil-Spec AR jej najdeš vždy, na custom (obzvláště sportovních) zbraních už stále řidčeji.



izerS18
Příspěvky: 1254

Příspěvek#127 » pon 4. úno 2019, 17:08

Bren 2 zatim jen pochvalne recenze od strelnic a lidi, co to meli v ruce a strileli. Od tech samych lidi take info, ze kdo ma VAR, nema absolutne cenu menit za Bren 2.
Ohledne "niceni" VAR... Ja na to kaslu uz:) proste ji polozim vsude, jak to jde a... A pohoda. Vse funguje, povrchovka drzi.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#128 » pon 4. úno 2019, 17:24

Ad Bren2 vs AR - to bych sem vůbec netahal. Zcela odlišné zbraně nehodné porovnání. Krom toho zde OT.



Phoenix
Příspěvky: 291

Příspěvek#129 » pon 4. úno 2019, 17:37

Re Indian ono ten Steyr AUG krom Rakouské policie ale hlavně armády ! používá jen tak mimochodem armády a některé policejní složky / Austrálie,Holandsko,Argentina,Nový Zéland, Lucembursko,Maroko,Tunisko,Uruguay,USA,Polsko, Filipíny,Pákistán,Chorvatsko....... :shifty:

Uživatelský avatar
Mac.42
Příspěvky: 638

Příspěvek#130 » pon 4. úno 2019, 18:11

ale také stojí za to si uvědomit, že takové armády mohou mít úplně jiné priority a požadavky než jednotlivec (a to pomíjím dost slavný fakt, že vojenské zakázky jsou dost specifický trh, kde hrají roli mnohdy úplně jiné zájmy)

nic proto Steyru, jen že argumentace armádami není úplně smysluplná



Phoenix
Příspěvky: 291

Příspěvek#131 » pon 4. úno 2019, 19:23

Samo souhlas, ale nic méně Steyr AUG ve 223/5.56 je velice bezporuchová puška , s hlavní velmi vysoké nadstandardní kvality,a která prošla hodně těžkou torturou za 1.... ;)



antonspelec
Příspěvky: 1182

Příspěvek#132 » pon 4. úno 2019, 21:59

Uprimne tuhle debatu moc nechapu-sance, ze se kdokoliv z nas dostane do valky je prakticky nulova a jeste mensi sance je to, ze si v te valce vystreli ze svoji pusky...
A pokud mate pochybnosti o tom, co snese V-ARka, zajdete si na youtube, kde jsou zajimava testovaci videa...

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#133 » pon 4. úno 2019, 22:17

Nevím jaké máš výchozí pozice pro tento názor. Já si naopak myslím, že při zachování současného směru vývoje společnosti je nenulová šance, že se válka dostane k nám (bohužel). Pak bude jedno jakou zbraň mám, hlavně že nějakou.
Co se týče výběru z výše jmenovaných, osobně bych dal přednost V-AR a na druhém místě Steyr.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#134 » pon 4. úno 2019, 22:47

McFly píše:Ad Bren2 vs AR - to bych sem vůbec netahal. Zcela odlišné zbraně nehodné porovnání. Krom toho zde OT.

proč to nesnese srovnání?
ar15: 50 let stará konstrukce, odladěná spolehlivá , ergonomická, apod. samé výhody a sociální jistoty plynoucí z léty bytí na trhu.
bren2: nová konstrukce, ergonomická že ano? , možnost mít sklopku, spolehlivost nelze hodnotit kratce na trhu (nebo lze už?). nějaké nevýhody jsou známy už??? Já zatím nevidím problém pro uživatele nebo vojáka.
mi to připadá jako vyrovnaný souboj. Mýlím se?

(vše bez ohledu na politicko ekonomické pozadí. prostě puška za jednu cenu)

Uživatelský avatar
flame
Příspěvky: 194

Příspěvek#135 » úte 5. úno 2019, 16:15

Bren nova konstrukce ? Je to vlastne okopirovana G36 a ta zase vychazi z ar18.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: pH13 a 10 hostů