Sa vz. 58 - doplňky

Samonabíjecí pušky


SC1
Příspěvky: 367

Příspěvek#241 » úte 24. dub 2018, 18:46

Tak jsem na Sa58 napasoval soupravu od FABu se sklopkou. Demontáž původního pažbení byla bez problémů (i když velký šroubovák to fakt chce). Montáž nového byl očistec - navlékání plechu nadpažbí a hlavně slícování nadpažbí a podpažbí (absoulutně mimo, na mém kusu rozdíl navaření přírub cca 5 mm oproti předpokládanému ideálu).

A teď otázka. Chtěl bych to celé zavěsit na jednobodový popruh. Za co jej nejlépe uchytit?



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#242 » stř 25. dub 2018, 08:28

Já měl u pažby (kupoval jsem komplet i s trubkou) tlustou podložku s okem, která patří mezi trubku a zbraň. Je na to ideální, oko ničemu nevadí a nacvaknout popruh je otázka mrknutí oka.

Byla to tahle: http://www.sa58.cz/products/vysuvna-paz ... -pro-sa58/

Na fotce je ta podložka s okem vidět.



SC1
Příspěvky: 367

Příspěvek#243 » stř 25. dub 2018, 08:31

Jenže já nemám pažbu výsuvnou, ale sklopnou. A tam podložka není...



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#244 » stř 25. dub 2018, 08:43

Pasovala by ti pod ni jen ta podložka?

http://www.sa58.cz/products/podkladova- ... by-expert/

Ta cena není tak strašná...



SC1
Příspěvky: 367

Příspěvek#245 » pon 14. kvě 2018, 18:21

Dodatečně díky za tip. Koukal jsem na to, jestli to radši nevyrobím z kusu plocháče... tak ne :-) radši to koupím.



SC1
Příspěvky: 367

Příspěvek#246 » pon 4. bře 2019, 17:22

Oživuji téma, které jsem kdysi začal. Postupně se mi zachtělo zkusit trochu přesnější střelbu. Takže jsem nasadil dvojnožku a MantisX a zkusil, co to udělá. A ono to něco udělalo. Střelba s oporou eliminovala všechny předchozí problémy se strháváním a tvrdou spouští, které jsem až doposud měl, takže podle MantisX by všechno mělo být "GREAT SHOT". Realita byla ovšem trochu jiná. Na terči soustřel cca 7 cm na 50 m.

Pochopitelně jsem ihned hledal viníka :-). Nejslabší článek se prostě přesunul jinam. Velikosti rozptylu zásahů zhruba odpovídá velikost tečky a chyba paralaxou na laciném kolimátoru http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=50&t=7812&start=285#p172125. A teď, co s tím?

Čínský kolimátor jsem zvolil na zkoušku, než přijdu na něco lepšího. Za celou dobu ale nebyla příležitost vyzkoušet něco lepšího, takže jsem stále na začátku. Chtěl bych něco, co mi umožní střílet bez obav a ostudy na 50 m a příležitostně na 100 m (to je maximum). Zároveň ale chci zachovat montáž na předpažbí a vyhnout se dokupování a složité instalaci boční montáže přes kryt závěru (takže asi jedině kolimátor; s osnovou by se mi střílelo určitě líp než s tečkou, ale co se dá dělat). Také jsem si vědom limitů náboje a tím pádem nesmyslnosti větších investic. Prostě jde o to najít přiměřené optimum pro danou zbraň. Budu vděčen za jakékoliv podněty (kromě rad na koupi lepší zbraně; až budu přesvědčen o účelnosti, tak to samozřejmě udělám).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#247 » pon 4. bře 2019, 17:46

Problém je, že levné airsoftové optiky a kolimátory mají tu nepěknou vlastnost (ne všechny a ne hned), že při výstřelech nepatrně cestuje tečka po skle aniž si toho všimneš...Prostě se jim nedá věřit, takže pak je těžký se zlepšit ve střelbě když se nemůžeš ani spolehnout že ukazují stále na jedno místo. Kup nějakého Vortexe či Holosun za cca 6tis, namontuj a pak teprve budeš vědět že optika Tě nezrazuje. Ono ani umístění na plastovém předpažbí ( respektive nadpažbí ) není to pravé ořechové, ale to asi víš..



SC1
Příspěvky: 367

Příspěvek#248 » pon 4. bře 2019, 19:13

Díky za tip, určitě se po něčem z toho podívám.

O limitech zbraně, náboje a použité montáže vím. Chci dosáhnout "lokálního optima", ne něajkého absolutního tuningu. Odstrašujících příběhů, kam až vede snaha vylepšit kosu, jsem se dočetl dost a nehodlám je potvrzovat v praxi. Až přijde čas na přesnější a celkově lepší zbraň, tak si jí prostě pořídím. Zatím jsem ale ještě dostatečně neprozkoumal limity ani zbraně, ani svých rukou. To je teď cíl...

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#249 » pon 4. bře 2019, 19:15

Na Aukru jsem si koupil nadpažbí
https://aukro.cz/nadpazbi-pro-sa-vz-58- ... 6911217458
Na něj jsem nasadil kolimátor Vortex Sparc AR Red Dot a to jako bazarový (koupený na inzerát na tomto webu). Jako střelba fajn, držel nástřel. Jenže pro mne na nadpažbí byl nepraktický (čti : mě osobně nevyhovoval) a proto cestoval dozadu. Tam ho mám zatím jen nahrubo nastřelený, "křest ohněm" (závody) ho teprve čeká :D
Už když jsem věděl, že chci kolimátor, hned od počátku jsem šel po ověřených značkách.
Levnou "Čínu" - vyosená mířidla (muška + hledí) - jsem si pořídil jen jako doplněk (ze zvědavosti) , který můžu kdykoliv oželet a nepočítám s tím, že si budu kupovat druhé, kvalitní.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#250 » pon 4. bře 2019, 21:22

Ten kolimátor na předpažbí to je spíš na taktickou střelbu,kde se běhá a trefujou postavy do 30m-teda samozřejmě myslím na nějakém solidním předpažbí,které drží nějak v rámci svých možností nulu.
Pokud nechceš investovat a seš si vědom limitů náboje,který nepochybně limity má a přitom chceš nastřílet alespoň erární kosí výsledky dejme tomu na 100m tzn. cca 3MOA,tak všechny ty věci z toho oškubej a trénuj střelbu přes pevná mířidla zpočátku z bagů,které eliminují dost chyb.

Pokud chceš používat kolimátor na delší distance do cca 100m,který výsledky na terči ovšem rozhodně nijak nezpřesní,jen urychluje míření.Tak doporučuji z osobních zkušeností variaci,která je levná a hlavně funkční: Boční kámen CSA,Boční montáž CSA nízká,kolimátor s tečkou max. 2MOA(holosun 403,VOMZ Avis).Montáž je absolutně jednoduchá,musí se jen trochu ufrézovat kámen jinak vše doma.
Už u 2 kwérů rozdílných konstrukcí na 7,62x39 jsem se přesvědčil,že nastřílím úplně stejně přes pevná jako přes kolimátor či dokonce i optiku a mimo to u tohoto náboje se na vzdáleností nad 100m nedá mluvit o nějakých soustřelech,spíš o trefování se

Ty levnější nadpažbí atd. to je všechno na kolimátor k ničemu,protože se to musí sundávat kvůli čištění a už jen z principu jejich montáže to nikdy nebude držet alespoň takovou nulu,abys po sundání/nandání opakovaně a vždy nasolil vše do černého na 100m.To ti zaručí jedině ten šutr,protože tam se nic nehejbe,vše má svoji na setiny jasně danou polohu,má to samozřejmě i svoje nevýhody,ale tato vlastnost je prostě nade vše.



Machead
Příspěvky: 911

Příspěvek#251 » úte 5. bře 2019, 05:44

Na 100 m ako pise zarozak cez pevne mieridla. Vsetky tuningy na kosu typu predpazbia, nadpazbia, dvojnozky, Arkove pazby su picovinky hovadinky ktore z toho ziadnu modernu pusku neurobia.

Nauc sa strielat cez mieridla. Ta presnost tej pusky nie je na urovni AR-15 ale na 300 m s tym MUSIS davat poppre jeden za druhym. Kto to nedava, musi sa naucit strielat. Na 100 m musis na leziacu figurinu ist s mieridlami max. do 8mickoveho kruhu, v reale nastrel na velkost dlane aj s lacnym cinskym strelivom nie je nic sokujuce.

Pozhadzuj tie blbosti, budes prekvapeny aka je to lahka puska.



SC1
Příspěvky: 367

Příspěvek#252 » úte 5. bře 2019, 19:46

Chlapi, já jsem rád za každou reakci, ale zase aby nám to neuhnulo někam, kde problém není.

1) Na té zbrani je akorát vyměněná dřevotříska za plast (FAB), což hmotnostně odpovídá a ergonomicky je to úplně jinde. Originál dřevotříska mi opravdu nesedí, střílel jsem s ní rok. Nedrží se mi dobře a fakt nevidím důvod se k ní vracet. O hmotnosti zbraně také nemůže být řeč, klidně si zvažte odstrojené pažbení z pádla a sadu FAB.

2) Doplňky jsou tam namonotvané pouze dva. Dvojnožka, která mi pomohla úplně stejně jako svěrák (stolice) a bagy - všechny možnosti vyzkoušeny. Nevidím důvod se jí na mířenku zbavovat. Pochopitelně na případnou akční střelbu jí kdykoliv sundám, to jaksi dá rozum a je to na dva šrouby. Druhým doplňkem je stávající kolimátor, o kterém a priori říkám, že je na hovno a půjde dolů tak jako tak. Proto jsem to téma znovu otevřel.

3) Porovnání střelby přes mechanická mířidla a kolimátor teď neřeším. Mechanická mířidla mi udělala dobrou službu, ale kolimátor/optika může udělat stejnou nebo lepší a hlavně komfortnější, pokud to nebude takový krám. To je věc, kterou tady řeším.

4) V okolí se dostanu na 50/100 m, cílím tedy na tuto vzdálenost. Kdybych měl příležitost pravidelně střílet na >100 m, tak bych neřešil tuto zbraň, ale rovnou pořídil jinou. Třeba se ještě poštěstí.

5) Nejsem tuner, nechci investovat nesmyslné peníze do zbraně, která nemá ten potenciál. Současně se ani nehodlám pouštět do žádných sporů s puristy, pro které je vz.58 v konfiguraci ČSLA ta jediná správná.

Takže - smyslem dotazu je najít takový kolimátor nebo optiku a takovou montáž pro ni, která dává smysl - praktický i cenový pro danou zbraň a použití. Některé konkrétní tipy už tu zazněly a děkuji za ně.



Danny_Z
Příspěvky: 88

Příspěvek#253 » čtv 7. bře 2019, 00:04

Zdravím, prosím o názor, máte někdo zkušenost s touto stranovou montáží?
https://www.zbraneliberec.cz/prislusens ... az-sa-vz58

Hledám řešení, které by umožňovalo umístění kolimátoru nad kryt závěru, ale takové, kde by nebylo nutné při čištění pokažé odšroubovávat. Lze to u této stranové montáže?

Nemá někdo přímo zkušenost či lépe fotku, jak to vypadá namontované?

Díky!



Machead
Příspěvky: 911

Příspěvek#254 » čtv 7. bře 2019, 05:54

SC1: ok, tak potom kolimator bud co najlacnejsi Holosun 403 alebo vortex. Osobne mam s Holosun len tie naj skusenosti, na Daniel Defense mam momentalne top model 515G a to uz je na urovni Aimpoint. Cenivo stale lacnejsie ale uz nie tak rapidne.

Rozdiely medzi modelmi 4 radu a 5 radu su v bodke, 4ky maju 2 MOA bodkul 5tky maju aj 65 MOA kruh (prepinatelne). Odporucam 403GL s najnizsou montazou (v baleni) kedze na 58 aj AK kvoli priliceniu musia byt kolimatory co najnizsie.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#255 » čtv 7. bře 2019, 07:59

Danny_cz: Podle mě to bude moc vepředu a kámen tím pádem,abys obešel výhoz budeš muset šroubovat moc dozadu.Tím se připravíš zbytečně o další možnosti jiných montáží nebo montáže optiky typu posp atd. Další věc je,zdali bude weawer přesně uprostřed zbraně,může to být mírně na stranu,ale to nevím,osovbní zkušenost s tímto typem nemám.Připadá mi to spíš jako nějaká china na AKčko než 58.
Co funguje na 100% a je to přímo na to stvořený je toto:

https://www.google.com/search?q=CSA+bo% ... crz0nr20HM:

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Embory a 12 hostů