Kontrola ZP strážníkem MP



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#31 » pon 18. bře 2019, 09:44

Ano, je. Je to dohledatelné jako stanovisko MV, stejně jak ty další věci, jako trezory apod.
Když vylezu z auta a vykoukne zbraň, tak je to ok, pokud to samozřejmě hned napravím. Stejně tak, když bude chtít hlídka vidět povinnou výbavu (neřešme proč) a já se nahnu do kufru a vyleze zbraň v pouzdru, tak je to také v pořádku.

Shirako píše:
jezekif píše: viditelná při běžném postoji. Takže žádné "při natahování se mu vykouklo..."


Tohle má někde oporu v zákoně, nebo je nějak jinak podložené?

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#32 » pon 18. bře 2019, 10:20

Můj pocit do praxe je ten, že co je nosit skrytě a co už ne, bych tolik nehrotil. Pokud někdo nemá představu a chce si ji udělat co je správně , , v překladu to pro mě znamená "zbraň není vidět na první pohled" (pistol přímá viditelnost není vidět, boule být může, i když to je okaté. Kdo nechce být ani okatý, nemá okatou bouli.)



Pavluso
Příspěvky: 213

Příspěvek#33 » pon 18. bře 2019, 10:50

Mno co říct.... pravda je taková, že MPák je kr.tén a je mu do ZP a vůbec všeho okolo toho hov.o! Ovšem pokud chci vyřešit situaci hned tak mu ty papíry ukážu a budu si myslet své. Nebo se budu hádat, přijedou samozřejmě státní ( kde za poslední léta počet telat tak vzrostl, že už jsou kolikrat větší labilové než kdy byla MP) takže pak se to bude řešit, bude protestovat odvolávat atd. atd. Takže za mne, mám několik desítek let u spolku policejního a má rada tedy zní... Chceš-li klid míti, od blba se občas nech umýti ! :D



Pablo.gs
Příspěvky: 445

Příspěvek#34 » pon 18. bře 2019, 10:52

Překvapuje mě, kolik se najde mezi držiteli ZP lidí, kteří místo aby vše vyřešili za pár vteřin a s úsměvem, hledají způsob, jak druhou stranu (při běžné situaci, jako je kontrola dokladů strážníkem) vytočit, nebo alespoň vyprudit. S pocitem, ať oprávněným nebo ne, že jsou v právu. Když mám za opaskem bouchačku, tak bych se měl chovat o to víc nekonfliktně a neeskalovat žádnou situaci, natož takovou, kde jde o prd.
Ten policajt dělá jen svou práci a kontrola, jestli má někdo kvér za pasem oprávněně (když už ho zahlídl), není vůbec od věci, obvzláště v dnešní době.

Uživatelský avatar
Shirako
Příspěvky: 212

Příspěvek#35 » pon 18. bře 2019, 11:02

Já ještě chápu, že si někdo chce ověřit jaká jsou jeho práva, co kdyby a co si strážník může dovolit. Ale takhle zbytečně vyhrocovat situaci, kdy se rameno zákona zeptá "máte na to papíry?" a já mu je podám a oba se s úsměvem rozloučíme? Také moc nechápu. Taktika, dělat ze sebe blbce a být maximálně milý mi už několikrát pomohla, kdy za různě zákazy vjezdu a parkování jsem dostal pokutu za 100 nebo 200. A jsem si jistý, že kdybych jim nadával, popotahoval apod. tak to má za víc...

Cipis: Náhodou nemáš toto rozhodnutí? Ať nemusím hledat. Rád bych si byl 100% jistý na čem jsem, protože co si budeme povídat, i když se zbraní nosím volná trika/košile, občas to někde vykoukne.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#36 » pon 18. bře 2019, 11:35

I Kdyby vykouklo mezi lidmi, lidi si budou myslel, že jsi policajt v civilu. Podle mě problém ala historický záchvat a volání PČR nějakým občanem ani nevznikne. To by napadlo mě.



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#37 » pon 18. bře 2019, 11:59

Shirako, je to na webu MV, stejně jak ostatní jejich rozhodnutí, týkající se (nejen) zbraní ...

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#38 » pon 18. bře 2019, 14:38

Rozdelme tu debatu...

a) kdyz me straznik ve sluzbe pozada o predlozeni zbrojaku? Predlozim a neresim, jestli ma pravo... Je to clovek jako ja, z nejakyho duvodu to dela... Mozna se ho po predlozeni zeptam, proc to chtel videt.

b) pokud jde o nejakou prevenci, ze ma pocit, ze kdyz u sebe neco mam, nevim o tom, ze by to pravo straznik mel (leda by slo o reseni konkretniho prestupku)

c) co je skryte noseni - skutecne jsem na to to vyjadreni mvcr cetl, ale nedokazu ho ted najit... Ani tady https://www.mvcr.cz/clanek/vyklad-nekte ... anich.aspx
Ale fakt to bylo tak - v beznem postoji neni viditelna zadna cast zbrane. Kdyz v tramvaji zvednu ruku a kus mi vykoukne, nebo pri svystupovani z auta, tak to neni prestupek. Ze je to takticka chyba a nemelo by se to stavat, ani kdyz to zakon nepostihuje, to je vec dalsi.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#39 » pon 18. bře 2019, 15:38

Pojem skryté nošení výslovnou definici dle zákona nemá. Vždycky jde o určitý kompromis mezi dosažitelností zbraně (na co by ji jinak člověk nosil, když by ji v případě potřeby tahal "půl hodiny") a tím aby nebyla vidět. Co se ale různě řešilo tak nakonec byla shoda že nemá být vidět při běžných situacích, chůzi, sezení, nikoli když nositel dělá nějaké "prostocviky".
§ 76a doslova říká: (1) Držitel zbraně kategorie D se dopustí přestupku tím, že
c) nosí zbraň viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném
Jiný paragraf co vím o skrytém nošení v souvislosti s přestupky nehovoří,
Dík všem co si vzpomínáte na to vyjádření MVČR (taky ho nemohu dohledat - mám ho jen v harddisku na krku a ten neposkytuje výstupy v .pdf, .jpg a podobně :D )
Jinak jak psal Audis, půlka lidí si bude myslet - polda v civilu, půlka - blbec s airsoftkou a zanedbatelné procento něco jiného. Co se týče správného postupu stran jednání s poldou je to věcí každého jedince jaký si zvolí (nejhorší je prý srážka s blbcem a tak je asi lepší úhybný manévr).



Jirik.fx
Příspěvky: 356

Příspěvek#40 » pon 18. bře 2019, 17:18

Mě osobně připadá lepší, když se MP při zahlédnutí něčeho co by mohlo být zbraní, zeptá dotyčného jestli má ZP, než když se nezeptá a dělá, že to nevidí.
Zajímalo by mě jaká by tady proběhla diskuse k článku s názvem: Psychicky narušený muž s nelegálně drženou zbraní vystřílel hospodu. Příslušník MP, který u něho zbraň viděl si ho však netroufl zkontrolovat se zdůvodněním, že k tomu nemá oprávnění.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#41 » pon 18. bře 2019, 17:29

Jirik.fx: +1.



haito
Příspěvky: 112

Příspěvek#42 » pon 18. bře 2019, 17:31

Jiřík: víš ty co? Tak prestaňme rozdělovat státní a městskou, udělejme z ní jednu složku se stejnými pravidly a povinnostmi. Přestanou tyhle věčne diskuze co kdo smí.

A když psychicky nemocný muž střílel v hospodě tak zrovna třeba PČR vycouvala a nepočítám s tím že by to bylo dnes jinak

Jo a mě by to bylo třeba fuk. Ok chce vidět ZP tak mu to ukážu. Stejně PČR otravuje s OP u kontroly auta.



Jirik.fx
Příspěvky: 356

Příspěvek#43 » pon 18. bře 2019, 17:51

haito: já fakt nechci aby mnou spáchaný trestný čin, nebo na mě spáchaný trestný čin vyšetřoval chlápek co má normálně za povinnost dávat botičky, nebo pokuty za psí hovínka. Ale od stejného chlápka si v případě, že jsem byl neopatrný, bez problémů nechám zkontrolovat ZP. Já osobně bych dokonce nebyl proti, když za mnou přijde ochranka v OC a zeptá jestli mám ZP. Moje chyba je, že to vůbec tuší, buď bych jí ZP ukázal, nebo bych šel pryč, ale určitě by mě nenaštvalo, že se zeptal. Kdyby mi zastřelili dítě a pak bych zjistil, že to ten šmoula z ochranky věděl a nic nikomu neřekl ani nedělal, tak by mě to naštvalo.



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#44 » pon 18. bře 2019, 19:37

jezekif píše:Jiný paragraf co vím o skrytém nošení v souvislosti s přestupky nehovoří.
Našel jsem:
ZoZ píše:§ 76a
(12) Držitel zbrojního průkazu skupiny E se dopustí přestupku tím, že
b) nosí zbraň v rozporu s § 28 odst. 4 písm. c)
(14) Za přestupek lze uložit pokutu do
b) 30000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce ... 12 písm. b) nebo c)
ZoZ píše:§ 28 Oprávnění držitelů zbrojních průkazů
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
c) nosit nejvíce 2 zbraně a střelivo do těchto zbraní; zbraně ani střelivo nesmí nosit viditelně.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#45 » pon 18. bře 2019, 19:53

Díky za opravu a dohledání. Nějak se mi to vykouřilo z hlavy a v zákoně jsem to hned nenašel.
Sice prostřednictvím odkazu na jiný paragraf, ale hovoří. Aspoň to tady teď bude pěkně pohromadě a dokonce i se sazbou.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 hostů