Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 987

Příspěvek#676 » pát 12. dub 2019, 14:37

To Rick Grimes: základnové stanice pro operátory jsme stavěli a servisovali mnoho let a také, a to velmi neradi, dieselovali. Zpravidla to bylo, dle zákona schválnosti v nejméně příjemnou dobu - noc, zima, svátky nebo víkendy. Kdysi se dokonce tahaly agregáty na střechy objektů, na nichž základnové stanice jsou, potom se začaly dělat přípojky na objektu přístupné tak, aby se agregáty nemusely nahoru tahat.
Pokud jde o techniky, samozřejmě, že situace je jiná v době pohody a byla by jiná v případě krize, kdy každý má co dělat sám se sebou, ale operátor má smluvně zajištěn servis a při zaviněném výpadku se může na servisní firmě hojit a účtovat jí ušlý zisk a to jsou obrovské částky...

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#677 » pát 12. dub 2019, 15:11

Smlouva, nesmlouva dávám tomu dva nejvýš tři dny, při nějakém rozsáhlém problému (několik zasažených krajů a víc) a nepůjde ani prd. Všechno je dnes tak provázaný až to tvoří cykly takže výpadek jedné části shodí všechny ostatní.



vgj
Příspěvky: 605

Příspěvek#678 » pát 12. dub 2019, 15:29

Ono je taky problém v celkovém množství dostupných generátorů. Jejich zásobování naftou. A taky dostupnou obsluhou (většina vyžaduje dohled, alespoň periodický).
Měl jsem pod ozadkem 550kVA diesel, myslím že papírová spotřeba nafty byla cca 80 l/hod. Při jednom pražském blackoutu už to bylo o slušném rozhodování, zda barák vypneme, což znamená nasadit 10lidí do ostrahy navíc (po vypnutí eletriky se otevřou všechny požární dveře a vypadne EPS), a nebo se má objednat další nafta (nádrž byla snad jen kubík nebo dva).
Problém toho stabilního DA byl také v tom, že olej se mění po 400 motohodinách, takže dlouhodobý provoz jen s odstávkou na servis.

Každopádně jako komunikační nástroj je dobrá záloha v vysílačkách. Pár jich mám i s mobilními antenami, třebaže na sezení u stanice není čas.
GSM by stejně brzo přeplo do režimu prioritního volání, většina telefonů bez přiřazené priority by se nepřipojila a nebo nemohla vytočit volání.

Uživatelský avatar
Donato
Příspěvky: 38

Příspěvek#679 » pát 12. dub 2019, 16:53

To vgj: Přesně, když jsem objednával posledně generátor pro celou fabriku, tak to byl DA o výkonu 1450 kVA a plánovaná spotřeba 150 l/h a určitě to nevydrží jet celý týden v kuse.



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#680 » pon 15. dub 2019, 05:51

Dost zajimavy bod jsou ty vysilacky.

@Sedmej : Nemeli bysme je zahrnout do planu s hradem? Nakonec nejak budeme muset komunikovat ne? Ohlaseni kdo prijizdi atd.

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#681 » pon 15. dub 2019, 07:57

koudak: Vybavení bude jaké kdo doveze. :-) Ale určitě se vysílačky hodí. Spíš by se mělo rozhodnout jaký ten hrad. :-) Aby to bylo v dojezdové možnosti většiny. Ideálně někde v lese dál od města, abychom zbytečně nepřitahovali pozornost. A bylo kolem dost lesů k vůli dřevu v zimě.



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#682 » pon 15. dub 2019, 08:26

Hlavně se předem dohodněte, jaká vlajka bude vlát na věži, ať to neřešíte ve stresu.



vgj
Příspěvky: 605

Příspěvek#683 » pon 15. dub 2019, 08:36

Ad vysílačky, http://www.radiozurnal.sk/radioamater/d ... 2005-2.pdf od strany 10, jedna větší radioamatérská výprava.. která se zvrhla po zemětřesení a tsunami na zajištění komunikace Andaman a Nikobar.

Každopádně, za normální Ionosfery se dá použít KV i s QRP vybavením (do 5W, stanice 1kg přes rameno) a 20 metrů drátu. Spojení potom není problém po celém světě (jen si člověk počká na správný čas).

Podud jde o spojení po ČR, tak pokud by se udržely 2-3 radioamaterské převaděče na televizních věžích (například Černá hora, Praděd, Ještěd), tak se dá i s ruční stanicí a 30 cm antenou komunikovat po celém území ČR.

Pro info o převaděčích http://prevadece.smoce.net/
Jinak radioamatérská pásma jsou pouze pro držitele koncese a volacího znaku. Tj. přístup je podobný jako ke zbraním. (roli plynovek za vzduchovek zastává PMR a sdílené kmitočty, černopraché předovky CB ;-) )

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#684 » pon 15. dub 2019, 08:39

pavelg: Jo chce to vyjasnit pár bodů:
1. Jaký hrad
2. Dobře, ta vlajka, aby se vědělo, že už tam někdo z nás je.
3. A to znamení pro nově příchozí, když už uvidí tu vlajku.

Zbytek se v podstatě už pořeší za pochodu. :-) A jak to tu čtu,asi to chce toho radioamatéra, začínám mít pocit, že bez toho nejde přežít. ;-)



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#685 » pon 15. dub 2019, 09:26

Ruční stanice se dá koupit za pár juanů nebo korun, např. http://padak.viridium.cz/?p=551
PMR pásmo je volné, ale může být zavšivené komunikací. Bacha na tzv. subkanály.
Dvoumetr je na licenci, pár frekvencí je ale volných, nebo minimálně tolerovaných.
Ve vzduchu (balon, letadlo, padák) má i taková sranda překvapivě velký dosah. Poctivý hrad na kopci výhodou.

Uživatelský avatar
tuton
Příspěvky: 387

Příspěvek#686 » pon 15. dub 2019, 11:04

Jak to tak sleduju, nezbude nez vytipovat par "hradnich" lokalit a provest cvicne sjezdy spojene s komplexnim vyhodnocenim vybrane nemovitosti a prilehleho okoli. Bohuzel, v mne blizkych uzemich jsou spise zriceniny a tak nemam co nabidnout.

Vzhledem k mym konickum bych se jeste chtel primluvit, aby tvrz byla schopna prijmout i letecky vysadek ;-) Kdyby Primda nebyla v podstate uz jen hromada kameni, mam to tam v tomhle smyslu uz najety vc. pristani v lesnim porostu :-D



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#687 » pon 15. dub 2019, 11:13

Jo a ten hrad by měl mít v blízkosti dost místa na nějakej hřbitov. Nejdříve pro nevítané rádobydobyvatele a posléze pro obyvatele hradu, pokud by ta sranda trvala měsíce až roky.
A potom : Vše a všichni se vyčerpají, dojdou léky, dojdou zásoby jídla, nikdo nebude chtít pracovat s motykou na poli, aby vypěstoval nové jídlo, tedy se vrátí přinejlepším feudalismus, ne-li otrokářský systém starověku. Prvními otroky by se stali obyvatelé hradu co mají nejmenší přínos pro komunitu, dalšími pak zajatci z výbojů nutných pro přežití (nakrást si jídlo a další věci...).
Z toho mi vychází ještě jedno fatalistické řešení - v případě ověřeného kolapsu civilizace (jakože nafurt) se zabalit do prostěradla a pomalým krokem vykročit na krchov. Cesta kratšího utrpení.
A nebo - nakřečkovat zběsilou rychlostí maximum možných zásob pro sebe a svou rodinu a odklidit se na osamělou chatu pokud možno s těžkým přístupem. A zachovat absolutní rádiový klid, jen pasivně sledovat informace dokud to bude možné. Trochu inspirace může přinést tetralogie Davida Gerrolda s podnázvem Válka s Chtorr (díly Věc pro lidi, Den na prokletí, Zlost tiší pomsta, Čas pro jatka). Tam je kolaps civilizace po globální superepidemii a útoku cizího ekosystému na Zemi dost hustě popsán.



Radhagupta
Příspěvky: 117

Příspěvek#688 » pon 15. dub 2019, 11:31

Zdarec :)
Doporučil bych pročíst fóra rozpad.cz příp. prepper.cz, je to poměrně složitější problematika. Z knížek mě na toto téma přišla nejrealističtější asi kniha Tma od Ondřeje Neffa (aspoň první 1/2). Další supr rozhovory na toto téma je k poslechu např. zde
https://www.kupredudominulosti.cz/cilek ... ebezpecne/
nebo
https://www.kupredudominulosti.cz/karel ... y-vyskoci/

Uživatelský avatar
Rudolf Steiner
Příspěvky: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#689 » pon 15. dub 2019, 12:03

Asi budu nosit sovy do Athen, ale toto je taková klasika, pokud to zde již není:https://cs.wikipedia.org/wiki/Malevil



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#690 » pon 15. dub 2019, 12:05

tuton píše:Vzhledem k mym konickum bych se jeste chtel primluvit, aby tvrz byla schopna prijmout i letecky vysadek ;-) Kdyby Primda nebyla v podstate uz jen hromada kameni, mam to tam v tomhle smyslu uz najety vc. pristani v lesnim porostu :-D


Co takhle jít cestou klasickou a obsadit rovnou nějaký Tajemný hrad v Karpatech?

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: ante, Snake.360 a 14 hostů