Výstřel doma

Uživatelský avatar
Igrlik
Příspěvky: 499

Příspěvek#166 » čtv 23. kvě 2019, 21:58

Len by som pripomenul, že na všetkých oficiálnych akciách/súťažiach sa predpokladá, očakáva a rozhodcom je požadovaná "MIERENÁ RANA ISTOTY" - teda smerovaná vedome tam, kde prípadný vyletevší projektil je očakávaný (val, lapač striel, vedro s pieskom), a nie je predpoklad, že by narobil nejakú škodu.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#167 » čtv 23. kvě 2019, 22:11

Indian píše:Proboha kup si dodatečný kurs zacházení se zbraní s instruktorem a pokud se í potom budeš pořád cítit nejistě a bát se, tak to zabal. Se zbraní musíš zacházet opatrně ale ne se jí bát..
mám týž názor důsledně. doporučuji významně. žádný stres.

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#168 » pát 24. kvě 2019, 05:47

Podle mě je teda větší riziko tu ránu jistoty nedělat. To byste úplně stejnou úvahu mohli udělat při dívání se do komory, že to taky člověk díky rutině snadno přehlédne. Takhle teda z nějaké obavy nebudete dělat ránu jistoty a při rozebírání zbraně se budete možná hodně divit, až si v nejlepším prostřelíte stůl.
Při ráně jistoty alespoň máte pod kontrolou kam míříte, pokud si někdo střelí při nějaké jiné manipulaci, můžou být následky horší než díra v sedačce nebo kam kdo doma cvaká.



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#169 » pát 24. kvě 2019, 06:52

Jak je psáno hlavně opatrně a pozor na zautomatizovaní procesu, jednou se mi to vymstilo, když jsem vybíjel pistoli, co mám na nošení, jenže jsem v tu chvíli nevěděl, že byl prasklý vytahovač - vyjmu zásobník, 2-3x stáhnu závěr a při ráně jistoty díra v knihovně. Od té doby kontroluju i vizuálně, docela to člověka poučilo. Nosím v komoře a zrovna u zbraně na obranu by taková chybka mohla být poslední. Bylo to cestou ze střelnice, tam to samozřejmě fungovalo naprosto spolehlivě. Takže, po této zkušenosti, ránu jistoty bezpečným směrem beru by měla být základ.



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#170 » pát 24. kvě 2019, 09:09

Strelec, neni nebezpecne zautomatizovani procesu. Je nebezpecne zautomatizovani spatnych procesu. Co to bylo za zbran?



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#171 » pát 24. kvě 2019, 09:25

Tak rána jistoty bezpečným směrem je základ, a ne "měla by být po výstřelu do knihovny", no a ta optická kontrola dtto. Navíc, když není vidět, tak se tam strká třeba prst.
Já to nechápu, jeden je posraný až za ušima, když vůbec něco dělá se zbraní, další začne dělat základní bezpečnostní zásady až si vyvrtá díru do knihovny ...
Kupte si velký květináč, postavte vedle trezoru, nasypte do toho písek, navrch třeba umělou kytku a nemusíte řešit kuchyňskou linku, knihovnu, pohovku, cokoliv, co je pseudo bezpečný směr.



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#172 » pát 24. kvě 2019, 09:53

Stará zděděná Cz75B x let zpět (rok vyroby byl 93 nebo 94), už ji nemám. A ano, byla to chyba, nicméně rána jistoty je základ, protože i když uděláte vše OK, tak se může podělat i zbraň. Možná jsem to špatně napsal, myslel jsem to tak, že rána jistoty má být vždy. O tom, že bych začal dělat základní bezpečnostní postupy až po provrtání knihovny jsem nepsal, to bych si totiž tu knihovnu nikdy neprostřelil, protože bych ránu jistoty nedával.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#173 » pát 24. kvě 2019, 11:04

Základ je vždy zkontrolovat komoru. Když tam nevidím, tak tam strčím prst (já to prstem kontroluji vždy).

Rána jistoty se přece nestřílí, to má jen tak cvaknout ...

A já tedy zbraň se zasunutým plným zásobníkem neskladuji !!!



McD
Příspěvky: 38

Příspěvek#174 » pát 24. kvě 2019, 11:45

Provádění rány jistoty má základní předpoklad: existenci bezpečného směru.
U samonabíjecích zbraní vnímám mířenou ránu jistoty bezpečným směrem jako způsob, jak ujistit nejen sebe, ale zejména osoby ve svém okolí - na závodech, na kurzu nebo na vedeném tréninku - že dokud nebude dále se zbraní manipulováno, je zbraň vybitá. Ne všechny tyto osoby totiž totiž měly možnost podívat se do šachty a komory mé zbraně při vybíjení (tu měl jen rozhodčí nebo některý ze sousedů na palebné čáře, se kterým jsme provedli vzájemnou kontrolu). A protože považuji za výhodné manipulovat se zbraní vždy stejným způsobem, postupuji stejně, i když jsem se zbraní sám, je-li základní předpoklad splněn.
V rutinních, zautomatizovaných pohybech přitom nevidím problém, naopak - pokud se nemusím soustředit na samotnou mechaniku manipulace, mohu se tím víc soustředit na to, co ve zbrani uvidím a nahmatám.
Jestli někdo provádí nebo neprovádí ránu jistoty doma je čistě jeho věc - a dovedu si představit, že ji v některých příbytcích pro absenci bezpečného směru provádět nelze.



radim78
Příspěvky: 302

Příspěvek#175 » pát 24. kvě 2019, 12:24

Pánové, pokud chcete v papundeklové nemovitosti s překližkou místo podlahy/stropu řešit JISTOU a bezpečnou ránu jistoty, tak nevymýšlejte kolo...

Pokaždé když dorazím na kancelář vyzbrojování, mají tam za dveřmi cca toto...

https://www.vybijeci-zarizeni.cz/Vybije ... 4-a6_0.htm

.50BMG bych v tom nevybíjel, ALE na cokoli do 5000J to musí fungovat jako víno.
Určitě se dělají i menší verze pouze pro pistole.
Šikovný kutil si něco podobného určitě vyrobí sám.
V politováníhodném případě, kdy se opravdu ozve rána jistoty tak na 100% nikomu neublížíte... ...

Přeji mnoho ran jistoty doprovázených jen s cvaknutím :)



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#176 » pát 24. kvě 2019, 14:32

A já tedy zbraň se zasunutým plným zásobníkem neskladuji !!!

Já taky ne, proto doma vybíjím.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#177 » pát 24. kvě 2019, 17:42

Mně teda přijde domácí vybíjecí zařízení trošku přehnané ale to je každého věc. Důležité je si zjistit jak moje zbraň funguje. Nosím v komoře takže zásobník, ven závěr na záchyt a náboj vyleze z komory. Bylo by to na dopis do Vatikánu kdyby se tam někde náboj objevil. Samozřejmě vždy vizuální kontrola komory a šachty. U moderních pistolí kde je okno jako kráva je vidět krásně a dá se tam strčit prst. Je to o zvyku a hlavě stejně jako nošení v komoře.



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#178 » sob 25. kvě 2019, 06:49

Hmm,to je presne ono. Neschopnost samostatneho mysleni. Na co proboha davat ranu jistoty u cz75 pri ukladani do sejfu?Staci vypustit kohout a nemusel byt prusvih se strilenim do nabytku, protoze to bezpecny prostor neni. Na to mam u sejfu nadobu s piskem pac u nekterych z mych zbrani proste cvaknout musim, kdyz chci vypustit bici ustroji.
Co by se stalo v tomhle a podobnych pripadech? Pri pristim nabiti by jsi tam nasel naboj\udelal double feed kdyz nefungoval vytahovac. Porad lepsi nez strilet po baraku. To same pri rozebirani zbrane. Na zkouskach jsme museli pri rozebirani 75 celou dobu mirit do bezpecneho prostoru a jeste se mi s zadnou kohoutovkou nepodarilo behem rozebirani cvaknout. Rana jistoty patri na strelnici a ne domu u kohoutovek.



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#179 » sob 25. kvě 2019, 07:48

Ránu jistoty dělám vždy, u každé zbraně... Mimo opakovacích kulovnic, které skladuju s otevřeným závěrem. Proč u něčeho ano a u něčeho ne?



mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#180 » sob 25. kvě 2019, 08:16

...protože cvakání naprázdno není to pravé ořechové pro zápalník. Ale u některých zbraní se tomu nedá vyhnout (např. pistole s DAO bez vnějšího kohoutu nebo samonabíjecí dlouhé), ...tedy pokud je nechceš skladovat s předepnutým zápalníkem.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů