Novela evropske smernice o zbranich 2019



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#961 » čtv 4. črc 2019, 09:02

Kdyby měl policajt důvodné podezření, že se osoba podobá osobě hledané, navíc je osoba ozbrojená zbraní, u níž nelze ověřit původ a legálnost a u osoby její oprávnění takové věci držet a nosit ...

K těm transakcím jsem slyšel, že mají mít buď výpis na A4 papíru, nebo EZP nebo jít na policajty v úřední dobu nebo do kšeftu v pracovní dobu, kde mají CRZ a tam jim jistě zprostředkují údaje nutné pro uzavření kontraktu.
Za mě ve všech případech krok zpět a dost těžký opruz.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#962 » čtv 4. črc 2019, 09:15

No, pokud to spěje tímto směrem, je to jenom dobře.



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#963 » čtv 4. črc 2019, 09:21

pavelg:
Ale houby, kolikrát něco prodáváš? Jestli toho máš víc a každou chvíli, tak to evidentně musíš jet na kšeft a potřebuješ k tomu pak koncesi a licenci. Drtivá většina lidí si jde koupit zbraně do obchodu, drtivá většina lidí nakupuje náboje v obchodě, takže drtivá většina lidí zcela jistě uvítá, že nemusí sebou furt nosit tunu zbytečných kartiček.
Ač jste tu psali, že kartičky mají nějaké ochranné prvky, tak je to stejně naprd, když budeš podezřelý, tak budeš podezřelý bez tuny chráněných kartiček, protože jsi je prostě ukradl a už se budeš líbat s kapotou.
Řešíte tu furt nějaký EZP, že je to plachta atd., ale nemáte ponětí o tom, co a jak se navrhuje. Navíc jste zcela ignorovali informaci CMK, že se řeší případný uživatelský přístup CRZ.
Stesky na připojení střelnice do internetu jsou také jenom trapné výmluvy, dnes má každý internet v mobilu, tak nevím, co se řeší. Kdo nemá, nechce apod., tak holt bude nakupovat či prodávat na příslušném odboru PČR. Kdo nevěří prodávajícímu nebo nakupujícímu, tak by radši neměl nakupovat nebo prodávat, než řešit nějaké papírky.
Všechno tohle je hledání problémů tam, kde nejsou. Včetně toho alibistického "on má zbroják = umí bezpečně manipulovat". Nic z těch všech věcí se nevede jen papírově, vše je v databázích a holt se tomu všechno musí podřídit, jinak to nejde.
Navíc, veškeré návrhy k tomu, aby zůstala zachována kartička, která bude mít neomezenou platnost, tak jsou také zcestné, protože popírají to, co chcete - ta kartička je zastaralá už v okamžiku vytištění, protože prostě ukazuje stav (držitele, zbraně, ...) akorát v okamžiku před vytištěním. Ukázaná kartička je naprosto k ničemu, když před pár hodinami o něco přišel, třeba o to oprávnění.
Pokud dotyčnému nevěřím, tak za a) s ním radši nechci nic mít. A za b) když už teda nevěřím a přesto s ním chci něco mít, tak holt musím na internet. Nic, co by v dnešní době nebylo nenormální. Někde si bez aplikace v mobilu a navázané platební karty ani nezaplatíte parkování. Holt je to nějak dané a přizpůsob se. Pevně věřím, že pár set tisícům lidí to neskutečně ulehčí život. A těch několik desítek tisíc budou holt muset změnit svoje návyky a způsoby nákupu a prodeje. Paranoidní by k tomu dodal, že toto je ten účel, dostat pod kontrolu hromadné nákupy nábojů atd.



vgj
Příspěvky: 605

Příspěvek#964 » čtv 4. črc 2019, 09:28

Dovedu si představit kartičku něco ve stylu průkazky LEX. Stačí jednoduchá webová aplikace pro ověření platnosti (případně s nějakým heslem) a třeba s tím, že se dotazovatel autorizuje údajem na své kartičce.
Tj. kartička pak bude jen nosným mediem pro identifikační údaj, který se ověří online.



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#965 » čtv 4. črc 2019, 09:31

Cituji: "Každý má internet v mobilu". A dodávám, že každý se tedy bude moci kdykoliv podívat že jsem držitelem střelných zbraní. Děkuji, tohle opravdu nechci... V bance žádáte například o úvěr, oni si tam v každém případě vždy okopírují občanku. A už o vás vědí všechno, stačí se podle čísla OP podívat do CRZ....



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#966 » čtv 4. črc 2019, 09:45

Nic takového jsem nepsal, to je tvůj výmysl ... Psal jsem o přístupnosti na internet, ne co s ním všechno můžeš dělat.
Nehledě na to, že tuhle informaci stejně už v rámci svobodného přístupu k informacím dostaneš teď. Dáš dotaz, jestli ten a ten je v evidenci a hotovo dvacet ... Je to tuším pár let, co jsme se nad tím někde hodně rozčilovali ...



vgj
Příspěvky: 605

Příspěvek#967 » čtv 4. črc 2019, 09:48

iloveguns: Ono to ověření pro každého také není tak jednoduché... Kupříkladu i funkce e-passport s ověřením pouze z údajů na pasu je vcelku bezpečná. Nekoná se žádné čtení z kapsy nebo kabely přes RFID...
Dovedu si představit ověření na principu číslo občanky + třeba datum platnosti + heslo/pin zaslaný jako SMS ověřovaného + stejné údaje u ověřujícího (přístupy se budou logovat)...
Je to bezpečné, je to autorizované a není to složitější než libovolný nákup na eshopu.
Majitele zbrojních licencí potom budou mít přístup třeba i bez autorizačního hesla.

Nic není neřešitelné a jisté bezpenčostní standardy již existují... rozhodně je blbost si to představovat jako tabulku vystavenou na internet pro kohokoliv bez ověření kdo kam leze.



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#968 » čtv 4. črc 2019, 09:56

cipis: já jsem třeba většinu zbraní koupil od fyzických osob, třeba i v neděli.

Opravdu nevidím důvod proč bychom si měli dělat pakárnu jen proto, že se někdo upnul ke stoprocentní digitalizaci.



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#969 » čtv 4. črc 2019, 10:03

Nepochopils. Pro drtivou většinu lidí to pakárna není, naopak to drtivé většině lidí usnadní život.
No tak holt ta zanedbatelná menšina si bude muset nakupovat zbraně v otvírací době příslušného oddělení PČR, když má tendenci nakupovat od nedůvěryhodných osob, ke kterým radši bude chtít bezpečnostní prověrku kdovíjaké úrovně ...
Třeba to půjde i tak, že bude uživatelský přístup do CRZ, tak si zadám kupuji/prodávám, vyplním údaje a buď to projde nebo neprojde, rovnou se z toho udělá oznámení o nabytí a pak jen dojdu fyzicky ukázat.
Když ti nepojede internet? No když nepůjde elektřina na benzince, tak nenatankuješ, když nepůjde elektřina/síť v penny, tak nenakoupíš, když nepůjde elektřina v hospodě, tak se nenajíš. No, tak bez internetu holt nenakupíš/neprodáš.



pavelg
Příspěvky: 3053

Příspěvek#970 » čtv 4. črc 2019, 10:15

No a právě tomu se dá velmi elegantně předejít tím, že nebudeme dělat jednoduché a lety praxe ověřené úkony stoprocentně závislé na datových službách, když to vůbec není potřeba.

Myslím, že existence kartičky jako je OP těm ostatním život nijak nepokazí, když po nich nebude vyžadovaná. Vy si klidně choďte prodávat na policajty nebo kupujte výhradně v kamenných prodejnách, ale nebere ostatním možnost si zajít na odlehlou střelnici v bývalém lomu, zkusit si tam Mosina a rovnou tam ho od majitele koupit s právní jistotou, že prodávající je vlastníkem a kupující je oprávněn nabýt.



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#971 » čtv 4. črc 2019, 11:01

Furt nechápeš. Zbraně jsou zcela 100% závislé na nějaké databázi a na přístupu k ní.
Když se tak oháníš oprávněním, jak ti taková kartička, stará 5/10 let či víc, to oprávnění dokáže? Nijak, pokud nebude online ověření, jako píše nahoře třeba vgj.
Že ti někdo ukáže kartičku, tak ještě neznamená, že to, co prodává, neměl už včera odevzdat, že to včera neukradl, že nevím co. To je jak s řidičákem, můžeš mít jakože platnou kartičku, ale včera ses vybodoval nebo nabylo právní moc rozhodnutí o odnětí, ale kartičku jsi nevrátil nebo ti ji nezvládli sebrat.
Namítneš jednání v dobré víře, ale to je úplně to stejné, jako když si vezmu mobil, něco tam naťukám a vyhodí to, ano/ne, a mohu odkliknout nabytí/převod. Nebo když se zeptáš, máš zbroják, máš to a to. Jak si ověříš způsobilost k právním úkonům? No zase nijak, zase jen dobrá víra.
V konečném důsledku papírová kartička absolutně nic neznamená, maximálně tak bezpečnostní pomůcka pro ověřování v online systému.
Zapomeň prostě na to, že v dnešní době půjde něco tak choulostivého, jako jsou zbraně, udělat offline.



mission
Příspěvky: 280

Příspěvek#972 » čtv 4. črc 2019, 11:11

cipis píše:Třeba to půjde i tak, že bude uživatelský přístup do CRZ, tak si zadám kupuji/prodávám, vyplním údaje a buď to projde nebo neprojde, rovnou se z toho udělá oznámení o nabytí a pak jen dojdu fyzicky ukázat.


no tak tohle doufám neprojde...moc dobře se pamatuji, že databáze PČR byly uloženy a hlavně přístupny z PC bez možnosti připojení k internetu z důvody ochrany před hackery. Zpřístupnit CRZ databázi přes internet uživatelům s možností vkládat - upravovat by znamenalo další administrativu, protože by se databáze musela ještě vícekrát zálohovat, někdo z úředníků by na ty zápisy uživatelů musel dohlížet a autorizovat je... nesmysl !

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#973 » čtv 4. črc 2019, 11:22

Zkusim maly souhrn...
- 300.000 lidi to bude mit jednodussi a levnejsi kazdych 5 let, kdy nebude resit zadne prodluzovani zbrojaku, zadnou platbu za to, skoro nulovy riziko, ze kvuli tomu o zazada pozde nebo vubec apod...
- naprosta vetsina z nich resi nakup zbrane 1 za 10 let, chodi pro ni povetsinou do obchodu, stejne jako pro naboje
- mensi cast z nich (20%) se obcas potrebuje nekde prokazat, pricemz casto je to pred drzitelem licence, ktery bude mit pristup do CRZu
- tzn. v naprosto minoritnim mnozstvi pripadu se bude hodit "neco" jineho
- na to naprosto minoritni mnozstvi existuje nekoik variant (ukazat digitalne podepsane PDFko, ktere se bude pres portal obcana vystavovat zdarma za par minut, navsteva drzitele ZL, navsteva PCR, EZP

Ano, i ja jsem zvykly na kontrolu klasickych zbrojaku - delam zavody, kam mi prijde 50-100 lidi, ktere musim behem 1 hodiny odregistrovat... Jenze to uz je v podstate business, mam na nej zivnost a licenci, tudiz pristup do CRZ a prihlasovaci system, kam mi lidi poslou jsmeno a cislo zbrojniho opravneni. V ramci jednani jsem tlacil na moznost hromadneho overeni tim, ze si vyexportuju CSVcko "Jmeno;Prijmeni;CisloZO" a CRZ mi to overi. K tomu jsem podal navrh, aby stavajici zbrojaky jeste po dobu sve platnosti, nejdele 3 roky mely platnost zbrojniho opravneni. Za 3 roky uz si lidi zvyknou na to, ze bezkartickovy system muze fungovat a jak muze fungovat.

Zajimavy je, ze se nekomu nelibi, ze si nekdo muze zkontrolovat platnost jeho ZO, ale ukazovat karticku nevadi.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#974 » čtv 4. črc 2019, 11:26

mission píše:
cipis píše:Třeba to půjde i tak, že bude uživatelský přístup do CRZ, tak si zadám kupuji/prodávám, vyplním údaje a buď to projde nebo neprojde, rovnou se z toho udělá oznámení o nabytí a pak jen dojdu fyzicky ukázat.


no tak tohle doufám neprojde...moc dobře se pamatuji, že databáze PČR byly uloženy a hlavně přístupny z PC bez možnosti připojení k internetu z důvody ochrany před hackery. Zpřístupnit CRZ databázi přes internet uživatelům s možností vkládat - upravovat by znamenalo další administrativu, protože by se databáze musela ještě vícekrát zálohovat, někdo z úředníků by na ty zápisy uživatelů musel dohlížet a autorizovat je... nesmysl !


Uzivatelsky pristup do CRZu bude. Bude se tam treba registrovat treba vedlejsi drzitel zbrane apod...
Autorizace je nesmysl... System proste overi, jestli zapisovana zmena je v souladu se zakonem.
Nutnost lidskeho faktoru je jen tam, kde se jedna o klasicke spravni rozhodnuti (napr. vydani povoleni na dnes Bckovou (pozdeji R3kovou) zbran).



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#975 » čtv 4. črc 2019, 11:45

mission - jaká autorizace úředníky atd.? Vždyť to, co popisuji, už dávno funguje. Pošlu vyplněný formulář datovkou a nazdar.
Obchodníci jsou na CRZ online také už dávno, resp. hned od té doby, co se to začalo.
Takže změna by byla akorát ta, že to nepošlu datovkou, ale odklikám online v CRZ třeba. A jak píše CMK, buď to projde nebo to nepustí dál. Když to projde, tak to třeba pošle echo příslušnému odboru, aby očekávali moji přítomnost do 10 prac. dnů, kdy jim tu bouchačku fyzicky ukážu.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů