Výběr pušky v ráži 7,62x39

Samonabíjecí pušky


Machead
Příspěvky: 911

Příspěvek#76 » sob 20. črc 2019, 19:00

LenkaMa píše: Jelikož už i USA pomalu ustupuje od 5.56 a chce přezbrojit na ráži 6,5mm a to z důvodu že je nedostatečná jak poznaly v Afganistánu a Iráku kdy jejich 5.56 lehké střely byly nedostatečné a i od větve a trávy se odkloňovaly.


Tieto rozpravky sa rozpravali uz od cias Vietnamu (Xkrat overene a vyvratene) a zrejme ked s tym nemaju problem Rusi s razou 5.45x39, asi to nebude tak horuce.

Zdovodnujucu spravu velenia na novu raz som cital a v niektorych momentoch mi az zabehavalo, napr. hlasky o tom, ako US armada ztratila vela vojakov v Afghanistane v dosledku strelby na velke vzdialenosti, kedy ich vraj davali 7.62 dole.

Jasne, to je urcite pravda. 7.62 s horsou balistikou, strielana z hrdzaveho kalacha z pevnych mieridiel primitivnym netrenovanym pastierom koz likvidovala US vojakov s Trijiconmi, lepsou balistikou 5.56, leteckou podporou a dalsim.

Ono armada a statne stavebne zakazky boli vzdy skvelym zdrojom ako predrbavat financne prostriedky danovych poplatnikov a plati to vsade na svete. Sucasny zubozeny Bundeswehr by vedel rozpravat…



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#77 » sob 20. črc 2019, 20:32

Stoupani 1:7 se zaclo delat predevsim kvuli tracerum(red tip) ktere jsou hodne dlouhe,nezalezi totiz na vaze,ale delce strely.Laufy zastav jsou z normalniho matrose,akorat kovane a v klasicke tloustce ak47,ktera je hrubsi nez akm a u mnohych tezke telo z 1,5mm plechu kvuli granatum-akm ma standart 1mm.Samozrejme to bez chromu bude presnejsi,ale u takoveho naboje v takovych radech,ze to bezny strelec na 100m nepozna.Jugosi meli svoje strelivo nekorozivni,proto reznuti neresili,bylo tam toho dostatek,dnes u nas cena jako novovyroba od SB.Samozrejme,ze to po rtutakach chyti lisej jako kazdy kalach v obvyklych mistech,pokud se to ihned neresi.Hola voda je humus,ideal je vrela mydlova voda.V armade se nyni alespon u AZ kosi z kosy lakovanou cinou,o nekorozivnim ammo v pixle jsem jeste neslysel.Nase bxn,ktere byly oproti cine mimo jine docela shit do presnosti(ale nase) rozdali,tak musi nakupovat cinu.K placi a pobreku



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#78 » sob 20. črc 2019, 20:32

No, od některých vojáků co byli v Afgánu jsem slyšel, že všechny zbraně .223 jsou nejlepší k tomu aby zastřelili někoho s ak47, to mu sebrali a pokračovali s ak47...



RayX
Příspěvky: 68

Příspěvek#79 » sob 20. črc 2019, 20:33

LenkaMa píše:RayX - nedalo mi nereagovat, pokud budeš kupovat jako vetšina to nejlevnější střelivo, nediv se že to bude špinit.....


Já nic kupovat nebudu. Holt hlavní tazatel vlákna na začátku nenapsal, čím to chce nejvíc krmit (nebo jsem to přehlédl), tak jen spekuluju :) Osobně bych si ÚP v 7,62x39 nekoupil (a ticho, moje SKS není ÚP, je to...SKS :) ). Mám dost důvodů. Je pěkné, jak pokaždé, když se tohle řeší, padne komentář buďto o střílení přes zeď, nebo vychýlení střely trávou, nebo větvičkama :D Tak buď chci kvér do války, nebo na přesné civilní střílení. A ruku na srdce, stavět tohle při výběru kvéru jinam, než na úplně poslední příčky, je hloupost. Borec na začátku smutní nad montováním optiky, ale horší přesnost náboje neřeší. Přesnost jde, jak každý ví, krom zbraně samotné ruku v ruce s kvalitou optiky, použitou ráží i kvalitou náboje (a prackama a očima toho konkrétního lempla co to drží of course :) ).

Takže za mě, pokud se budu doslova držet vstupních požadavků, které napsal tazatel v úvodu - tedy že zjistil, že se s 7,62x39 dá střílet příjemněji a chce jen tuto ráži, tak mu jen poradím, ať si koupí to, z čeho se jemu osobně střílí nejpříjemněji, tedy jen to, co si reálně vyzkoušel, a dál to neřeší a na zdejší rady se do té doby vykadí. Jednoduše proto, že to jsou všecko jen subjektivní pocity a ty jsou mu teď k ničemu. Pokud si teda nechce naslepo kupovat kvér, který za něj vyzkoušel někdo jiný. Z jednoho AK na druhé asi přesedlávat nebude, koncept AR v 7,62 taky nechce a v podstatě si tam sám vypsal to nejzajímavější na trhu.
Mimochodem, když už se tu hází vojenskejma zkušenostma, tak doporučuju si přečíst tento rozhovor s člověkem, který má něco za sebou. Dole se zmiňuje o AR vs AK. Jasně, další úhel pohledu, ale je to dost zkušený a ošlehaný úhel pohledu. Jenom k tomu v rámci objektivního hodnocení podotknu, že je rozdíl mezi "spešlákem", co si může flinty vybírat, a bigošem, co nafasuje unifikovaný kvér a jede dělat šlapku na patroly do Afgoše.
https://zbrojnice.com/2019/03/11/rozhovor-jim-smith-legalne-ozbrojene-a-radne-trenovane-obyvatelstvo-pomaha-statu-se-zajistenim-bezpecnosti-a-stability/

LenkaMa píše:....U armády jsem 9 let a vživotě sem neviděla čistit pušku vodou.....


K té armádě... to nejsou tak úplně kecy (16 let, kolegyně ;) ), sice to je trošku z jiného soudku, ale asi jsi nezažila pořádnou taktiku s kosou a kotlem slepých nábojů :lol: Horká voda, kartáček a pojďme. Samozřejmě musela následovat návštěva u dílňáků a vysušení tlakem z kompresoru s následným dočištěním a konzervací. Kvéru to absolutně nic neudělalo. Masochisti to jeli poctivě :) Slepé 5,56 už takový bordel nedělají no.

Phoenix píše:Ray x to SKS je hezky nastrojené ;) , co stojí to pažbení


Přijde na to. Záleží s jakou sklopkou ho koupíš. Je jich víc druhů + s/bez lícnice. Nejlacinější je za 4800 a nejdražší až někde přes 6 litrů myslím. To moje mám se slevou za 5k. Pažba GL-CORE bez lícnice. Obrovská výhoda je vypouštěč zásobníku ala Sa58. To nemá žádné jiné pažbení na SKS na trhu. Taky má díry na QD poutka. Sice je to dražší, ale na SKS teď nic ergonomičtějšího není, nebo o tom aspoň nevím. Bullpup mi už přijde přes čáru.

2 Machead
Tak možné to je, ale max jen náhodou díky tomu, že je x39 smrtící po celé dráze letu.



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#80 » sob 20. črc 2019, 21:34

LenkaMa píše:No aby jsme se vrátily k tématu, já bych dotyčnému doporučila spolehlivou M70B1 a na střelnici je dobrá i CZ 525 která se dá osadit puškohledem což lze tedy i na M70B1 ;)


na zacatku pise ze jednou z podminek je zachyt/vypousteni zaveru nebo prehoditelnost natahovacky

zadna verze AK tohle nesplni



LenkaMa
Příspěvky: 74

Příspěvek#81 » sob 20. črc 2019, 22:04

Asghaad - jo to jsem přehlédla , omlouvám se , ale pokud třeba v té M70B1 použije zásobníky se záchytem což zrovna třeba Zastava jako jediná dělá tak bude mít i záchyt :) Od Zastavy neboli Srbských zásobníků mám originální 30 rané ale i originální 10 rané které se používaly na náboje k výmetu granátu z hlavně ( samozřejmě s nádsadcem ) tak ty záchyt mají všechny ( neboli po vystřelení posledního náboje zůstane závěr v zadní poloze )
Jinak z automatu ( samonabíječek ) a této ráži zbrojíř udělá krásnou pušku třeba na lov, sic za nějaký ten peníz ale zde je to o tom co kdo chce obětovat za sumu a jak moc o to stojí.
Já třeba nekupuji použité zbraně jen nové a tu M70B1 jsem koupila novou a ještě jsem si na ni nechala udělat nové dřevo OŘECH v oleji a vosku, vše je jen o vkusu.
Proto jsem doporučila tu M70B1 ale spíš bych doporučila novou sehnat než jeté kusy. U zeleného sportu mají sice krásné kusy ale jsou to jen repasované opoužívané kusy, Ty za 16 000 Kč co bývaly už jsou dávno pryč, ale třeba se někomu válí doma. Puška je dobrá a spolehlivá a hlavně pro to naše střílení dost předimenzovaná. ;)



Machead
Příspěvky: 911

Příspěvek#82 » ned 21. črc 2019, 04:35

Indian píše:No, od některých vojáků co byli v Afgánu jsem slyšel, že všechny zbraně .223 jsou nejlepší k tomu aby zastřelili někoho s ak47, to mu sebrali a pokračovali s ak47...


Dalsia pekna bajka. Kde na to chodite? To si vazne myslite, ze armada ktora vyslovene po vojakoch VYZADUJE pouzivanie predpisanej vyzbrojenbude tolerovat ze si len tak beha s kalachom?

Rozpravky starej matere. Ale to sme mimo topic.

Dost OT! Druhe varovani a kazdy dalsi dostane tyden volna... McFly



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#83 » ned 21. črc 2019, 07:39

LenkaMa píše:Asghaad - jo to jsem přehlédla , omlouvám se , ale pokud třeba v té M70B1 použije zásobníky se záchytem což zrovna třeba Zastava jako jediná dělá tak bude mít i záchyt :) Od Zastavy neboli Srbských zásobníků mám originální 30 rané ale i originální 10 rané které se používaly na náboje k výmetu granátu z hlavně ( samozřejmě s nádsadcem ) tak ty záchyt mají všechny ( neboli po vystřelení posledního náboje zůstane závěr v zadní poloze )
Jinak z automatu ( samonabíječek ) a této ráži zbrojíř udělá krásnou pušku třeba na lov, sic za nějaký ten peníz ale zde je to o tom co kdo chce obětovat za sumu a jak moc o to stojí.
Já třeba nekupuji použité zbraně jen nové a tu M70B1 jsem koupila novou a ještě jsem si na ni nechala udělat nové dřevo OŘECH v oleji a vosku, vše je jen o vkusu.
Proto jsem doporučila tu M70B1 ale spíš bych doporučila novou sehnat než jeté kusy. U zeleného sportu mají sice krásné kusy ale jsou to jen repasované opoužívané kusy, Ty za 16 000 Kč co bývaly už jsou dávno pryč, ale třeba se někomu válí doma. Puška je dobrá a spolehlivá a hlavně pro to naše střílení dost předimenzovaná. ;)



co vim tak ten zachyt bohuzel nedrzi bez zasobniku, tzn po vymene je stale nutne natahnout zaver klasicky, protoze s vytahnutim zasobniku stejne zaver spadne.

Ono je spousta vychytanych AK variant, nektere stale ve vojenske sluzbe ( napr Finsky Valmet RK 62 ) ale porad je to konstrukcne AK ktere uz doma ma.

Z vyctu parametru mi osobne vychazela nejlip nase ceska kosa kde novovyroba v zakladu vyjde na cca 22000 a clovek ma moznost siji osadit vsim cim chce. Jedine co Vz nezvlada uplne dobre jsou dlouhe optiky kdy se musi bud zbrousit vytahovac aby hazela vic do boku nebo pod rail davat deflekcni stit. Osobne si myslim ze 3x fixni zvetseni je vic nez dostatecne ale kazdy to muze videt jinak.



LenkaMa
Příspěvky: 74

Příspěvek#84 » ned 21. črc 2019, 08:12

Ano v tom máš pravdu ALE v úpravě zbraně se dá cokoli pokud je puškař zručný.
Dávám odkaz na upravenou SA-58 kde puškař změnil dost věci a co jsem viděla osobně jdou úpravy i u AK-47 ale vše je o financích a od toho co člověk je ochoten obětovat ..

https://www.myslivost.cz/Casopis-Mysliv ... na-nahanky



M1911
Příspěvky: 53

Příspěvek#85 » ned 21. črc 2019, 09:59

Já jsem nedávno řešil taky výběr pušky v 7,62. Chtěl jsem nové-nestřílené AK, místo toho se mi na inzertním serveru povedlo zakoupit relativně zánovní Sa58od Perun arms PA580 za 7000 Kč (verzi s původním bočním kamenem na puškohled - trošku přečuhuje obrys zbraně, puškař sundal)
Zánovní píšu proto, protože jsem ho měl kontrole a přepažbení u puškaře a měřil to kalibrem a říkal, že je vývrt ve velmi dobrém stavu a celkově to nemá moc nastříleno.
Pořídil jsem nový kryt pružin od Gunexpertu za cca 7,5 tisíce. Kolimátor Holosun za 7 tisíc. Kompletní nové pažbení - poskládáno podle toho, jak mi vyhovovalo od více výrobců. To mě vyšlo cca na 5000 Kč.
Takže ve finále jsem se dostal na cca na 27 000 Kč za holou zbraň. K tomu řemen, zásobníky (tyto z aukra a inzerátů v ceně od 20 Kč do 100 Kč - asi nejlevnější na trhu). Takže kdyby 30 000 Kč (včetně práce puškaře) za vše a mám kosu v pro mě nejvíce funkční konfiguraci.
Takže pokud mám řešit 30 tisíc za hotovou zbraň a 55 tisíc za základ, tak mám asi jasno. A samozřejmě od začátku jsem věděl, že budu střílet náboje za 5 korunu. Aktuálně po 2 měsících mám nastřílenou tisícovku na zaběhnutí a nemůžu říct křivého slova. Kdybych měl stejný kvér tehdy na vojně, tak by mě už tehdy bavily střelby násobně víc.



Phoenix
Příspěvky: 291

Příspěvek#86 » ned 21. črc 2019, 11:59

Já bych možná ještě zauvažoval o ,,kraťasu,, Zástava M92.. Výhoda náboje 7,62x39 je ta,že na něj délka hlavně má minimální vliv. Kraťas má cca 680 ms a normál cca 710.. Tím ale veškeré výhody končí.. Pokud něco delšího tak v 5,45x39 nebo 223/5,56...



LenkaMa
Příspěvky: 74

Příspěvek#87 » ned 21. črc 2019, 12:28

Nevím odkud máš ty míry ale teď jsem Zastavu M92 měřila a se sklopenou opěrkou má 53 cm a s vyklopenou opěrkou má 79 cm. ;)
Co se týče minimálního vlivu, je méně přesný oproti zbraním s delší hlavní ale to je tou kratší hlavní a při nasazení jiného kompenzátoru se jemně zlepší, já mám sice M92 ve full auto ale s nasazeným lineárním kompenzátorem . Ten originální co na tom je, je pro lepší fuknkci chodu a tedy má i trochu výraznější spětný ráz pro správnou funkci nosiče závorníku.

Pokud si i M92 myslel ústovou rychlost tak co jsem změřila se střelivem M67 tak jen 625 m/s a u M70B1 je to 782 m/s se stejným typem střeliva



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#88 » ned 21. črc 2019, 14:53

LenkaMa píše:Ano v tom máš pravdu ALE v úpravě zbraně se dá cokoli pokud je puškař zručný.
Dávám odkaz na upravenou SA-58 kde puškař změnil dost věci a co jsem viděla osobně jdou úpravy i u AK-47 ale vše je o financích a od toho co člověk je ochoten obětovat ..

https://www.myslivost.cz/Casopis-Mysliv ... na-nahanky


aneb jak z funkcne lepsi zbrane udelat upravama co nejzastaralejsi kram kvuli vzhledu a "myslivecke tradici" ... ne tohle opravdu nechapu, pokud se nekdo chce omezovat a nechat uprchlou zver nekde pomalu chcipat pri spatnem zasahu z opakovacky misto pouziti moderni samonabijecky se kterou muze tuhle chybu okamzite opravit druhou ranou tak at zustane u opakovacky, ale pokud uz mam v umyslu pouzit samonabijecku tak proboha je naprosto jedno jesli ma pazbu ala prvni svetova nebo klasickou pistolovou rucku a takhle zbastlit 58mu jen kvuli povrchnimu vzhledu je pro me osobne nepochopitelne


druhak v podminkach na zacatku je take pistolovy grip = nejake lovecke monstrozni splacaniny by nemely mit pro tohle vlakno vyznam ...

tazatel chce zbran VOJENSKEHO STYLU s urcitymi parametry ne neco co je funkcne v horsim stavu nez AKM ktere uz vlastni ...



LenkaMa
Příspěvky: 74

Příspěvek#89 » ned 21. črc 2019, 14:59

No pokud neumíš střílet je jedno co máš za zbraň a v jaké ráži. Já s 7,62 nemusím ani dohledávat ale to jsme už OT.
Co se týče zbraně je na každém co se komu líbí a co jak komu sedí, já mám zbraně v originálu jak jsou někdo to tuní někdo przní otazka je kdo jakto vezme. Ty nemáš lovecký lístek co ??
Jinak ty jsi z té zbraně střílel že ji takto pomlouváš ? Já ano a je z toho příjemná střelba ......



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#90 » ned 21. črc 2019, 15:04

M1911 píše:... Kdybych měl stejný kvér tehdy na vojně, tak by mě už tehdy bavily střelby násobně víc.



ono jde hlavne o to ze spousta chlapu u nas ma blbe zkusenosti s 58mou tak jak ji dostali na vojne - stary vyklochtany bazmek v zakladu a vubec si nedokazou predstavit jak moc ten kver zmeni takove "prkotiny" jako vymenena pazba, predpazbi a montaz pro kolim/optiku a decentni ustova brzda.

je to jako by se u ARky lidi porad snazili argumentovat tim ze M16A1 z Vietnamu byl strasnej bazmek a tudiz AR15 nikdy nemuze byt lepsi nez holy prvni produkcni model.

modernizovana kosa z novovyroby od CSA nebo nejaka kterou neprosly desetitisice ran nekde na cvicisti s modernimy doplnky je asi stejny rozdil jako prvni ARka z namu oproti moderni produkci od DanielDefense ... Bohuzel nase kosa ma tu nevyhodu ze se zacala modernizovat teprve relativne nedavno kdezto na AR a AK platformach se tak nejak pracovalo prubezne.

jinak co vim tak po nasich Vz58 je v USA a Kanade takova poptavka ze chlapci z CSA nestihaji vyrabet ... ja na tu svoji musel cekat prez tri mesice ...

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 12 hostů