Návrhy a diskuze ke změnám pravidel 2020

Moderátor: LOS vedení

Uživatelský avatar
staM
Příspěvky: 267

Příspěvek#91 » sob 3. srp 2019, 19:40

Takže do stage bez popperů jsou prdlavky v 9L s výkonem jako 32ACP protože tam naženu díky komfortu střelby nějaká procenta navíc OK a tam kde by střelci hrozil potencionálně miss za "neležící" popper protože by ho jen "ocinkal" nabít něco malinko výživnějšího?
Nebylo by vhodné toto pořešit stanovením minimálního PF?

Hradla,váhy a kladívko se najdou u téměř každého přebíječe a mezi organizátory soutěží je hafl přebíječů.Takže jen vymyslet tu správnou motivaci k zapůjčení když už se z jakéhokoliv důvodu nechce do koupě "soutěžních".

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#92 » sob 3. srp 2019, 19:43

Ad minimální PF - ono asi není nutný vyžadovat od organizátorů, aby to pokaždý kontrolovali, jen v pravidlech zakotvit nějaké minimum a možnost jej zkontrolovat.



mamut16
Příspěvky: 39

Příspěvek#93 » sob 3. srp 2019, 20:24

Do stanovení minimálního PF a možnosti jeho měření bych se nepouštěl. Už teď je s přípravou závodů dost starostí a lidí, kteří opravdu s něčím pomohou, je málo. Kovy se vyskytují cca v polovině situací, takže jít cestou jejich kalibrace tak, aby padaly až při použití továrních nábojů, je podle mě rozumné.

Uživatelský avatar
staM
Příspěvky: 267

Příspěvek#94 » sob 3. srp 2019, 21:19

Přesně jak píše Quirinus.
Na jednu stranu vadí používání velkých celokovových sportovních ppistolí proti nositelnějším plasťákům,na druhou stranu se neřeší získávání výhody významným podlaborováváním střeliva.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#95 » sob 3. srp 2019, 22:09

Asi jsem to málo zdůraznil. Minimální pf je ten (ráže), který byl stanoven v propozice (skoro vždycky 9 luger, popř 38acp). Je stanoven ráží bez dalšího měření. Pro los je to jednoduché, v pohodě proveditelné, ok.



martin kovar
Příspěvky: 55

Příspěvek#96 » ned 4. srp 2019, 08:05

Quirinus
Chápu jak to myslís a dává to logiku. Ale jak opět někoho omezujeme. Tak buď kolimatory ane nebo ne.

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#97 » ned 4. srp 2019, 10:49

martin kovar: Koho konkrétně? Nevím o tom, že by existovala poptávka střílet LOS pistolí určenou do IPSC Openu. Pokud ale existuje, ať si prosazovatel napíše svoje znění návrhu dle svého gusta, bránit tomu nebudu. Lepší všechny kolimátory než vůbec žádné. :-)

Já se držel toho, že LOS má v úvodu pravidel napsáno, že zbraně musí být vhodné na skryté nošení a to dle mého názoru zbraně s kolimátorem MIMO závěr nejsou, proto jsem je ve svém návrhu nechal vyřazené.

Uživatelský avatar
staM
Příspěvky: 267

Příspěvek#98 » ned 4. srp 2019, 12:06

audis píše:Asi jsem to málo zdůraznil. Minimální pf je ten (ráže), který byl stanoven v propozice (skoro vždycky 9 luger, popř 38acp). Je stanoven ráží bez dalšího měření. Pro los je to jednoduché, v pohodě proveditelné, ok.


To co popisuješ je "kalibrace" popperů kdy nějak nastavený popper musí vždy padnout po zásahu definovaným nábojem z předem stanovené zbrane a zásah popperu musí být provedenn do stanoveného místa.

Jen trotl by si do závodu bral do stage s poppery náboje které ho nejsou schopné složit protože na to mají malý výkon.
Nutí ale soutěžícího něco aby používal i na terče které nejsou poppery stejně výkonné náboje?
Nenutí.
Proto by bylo fajn nejaký minimální PF stanovit pro celý závod,mít možnost ho kdykoliv zkontrolovat a případné porušení ohodnotit tak jak bude stanoveno.
Pokud ti nabiju náboje v 9L s PF 125 tak rozhodně bude komfotrt střelby neporovnatelně horší než když ti naláduju to samé s PF 90.
Těch 90 na papír až až a gongy bez problémů.To je jako by jsi část závodu kde nejsou těžká železa ve stage střílel proti ostatním malorajdou.



martin kovar
Příspěvky: 55

Příspěvek#99 » ned 4. srp 2019, 12:10

Myšleno do budoucna. Ať má kolimatory každý pridelanej kde chce a jak chce. Pak právě nastane situace kdy se začnou objevevovat speciály a začne se řešit jestli by lasery,kolimarory a různé doplňky neměly mít vlastní divizi. A s delším kabátem tam ten speciál nějak schovam :D



mamut16
Příspěvky: 39

Příspěvek#100 » ned 4. srp 2019, 12:32

Ještě k tomu PF a používání jiných nábojů na papíry a na kovy....
Jezdím na závody LOS opravdu hodně a nemyslím si, že by se tohle nějak moc dělo. Občas se najde někdo, kdo má slabé náboje a nepadají mu kovy, to ano, ale že by si někdo donesl extra náboje na papíry a extra na kovy, to jsem ještě neviděl. Myslím, že hledáme problém tam, kde není, nebo je opravdu minimální.
... a i kdyby, tu možnost mají všichni. Neříkám, že je to úplně v pořádku, ale v tomto směru jsou pravidla ke všem stejná. Je to podobné, jako když někdo střílí plasťákem a jiný spotrovní pistolí. Můžeme se nad tím pozastavovat, ale možnost volby mají oba stejnou.

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 346

Příspěvek#101 » ned 4. srp 2019, 12:47

martin kovar: Já ale nejsem příznivce dělení divizí podle doplňků. Naopak, přijde mi rozumné mít divize tak jako teď rozdělené dle nějakých (snadno ověřitelných) parametrů samotné zbraně (ráže, délka hlavně, přidal bych třeba hmotnost) a neřešit doplňky, protože z pohledu porovnatelnosti např. v současné divizi Pi k etalonu G19/17 mi přijde mnohem podstatnější jestli je srovnávaná zbraň celokovová s 5" hlavní bez blokace úderníku v SAO a hmotností přes 1kg, než jestli má jiný G19 laser či kolimátor.

V minulé debatě (http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=66&t=8674&start=60) už jsme ale přidávání divizí řešili a nese to sebou spoustu komplikací jak pro organizátory, tak např. pro správce webu, kde se na LOSí závody hlásíme, takže jsem raději pro cestu uvolnění kolimátorů v rámci současných divizí.

To že pod kabát schováš i 20" brokovnici nedělá z brokovnice ideální zbraň na nošení. To dělá z kabátu ideální oděv na skryté nošení. Úvod pravidel LOSu mluví o zbrani, ne o oděvu.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#102 » ned 4. srp 2019, 13:46

staM píše:
audis píše:Asi jsem to málo zdůraznil. .


To co popisuješ je "kalibrace" popperů

Nedokážu si představit, že závodník s dvěma svými druhy nábojů spolehlivě zvítězí nad ostatními . Psouky nevitezi, vyznamností až na pátém místě.

Podle mě to absolutně není potřeba zavádět (a k tomu další práce pro žádný užitek)



HonzaLBC
Příspěvky: 558

Příspěvek#103 » ned 4. srp 2019, 13:53

Tak co třeba koeficienty? Dá se třeba "střední" hodnota 1kg, kdo bude mít pistoli 1,1kg, tak penalizace 10%, kdo bude mít 0,9kg, tak bonus 10%. Podobně s délkou hlavně. Ten koeficient by nemusel být úplně přesně 1,1kg jako 10%, ale nějak principově.

A třeba i ty kolimátory takhle řešit, kolimátor třeba dává nějakou výhodu (je otázka, jak moc velkou), ale dát možnost, že když někdo chce střílet s kolimátorem, tak může, ale automaticky s nějakou penalizací a ať se potom každý rozhodne, jestli se mu to vyplatí.

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1011

Příspěvek#104 » ned 4. srp 2019, 15:16

Chápu správně že kdo má třeba Shadow 1 který váží 1,18 bude mít penalizaci 18proc a někdo s plasťákem který má 0,9 bude mít mínus 10 proc… Takže rozdíl mezi těmito střelci bude jen na penalizacích 28 procent ???? To fakt myslíš vážně ?????



mamut16
Příspěvky: 39

Příspěvek#105 » ned 4. srp 2019, 15:19

Koeficienty ... dost dobře si to v praxi nedokážu představit. Převažovat, přeměřovat a vyplňovat při registraci váhu, déklu hlavně, kolimátor, laser ... a určitě by se našly i další parametry, jako je třeba kapacita zbraně, PF apod.
Když čtu tuhle diskuzi, tak bych nechtěl zažít dohady o tom, jestli konkrétní koeficient nastavit na 0,93 nebo 0,94... :-)
Znovu říkám, současná pravidla nejsou dokonalá, ale řada věcí, které se v tomto vlákně řeší, je v pravidlech podle mě ošetřena dostatečně vzhledem k tomu, jak LOS v současnosti vypadá.
Asi jediné z toho, co tu zaznělo a o čem by se měla vést větší debata, jsou za mě kolimátory, protože situace, kdy lasery ANO a kolimátory NE, mi přijde zvláštní.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti