Povinná součást praktické části ZOZ

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#31 » pát 6. zář 2019, 16:44

Marinakus naznačil si, že sú rozdiely v tom, ako sa skúša na Morave a v Čechách. Na to som celkom zvedavý, môžeš to trošku rozvinúť, prosím? (Chápem že to to nevyriešime, ale možno by to zaujímalo aj ostatných) Vďaka.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#32 » pát 6. zář 2019, 17:49

Arc : Ono to není jen mezi Moravou a Čechami ale jsou rozdíly i v jednotlivých krajích. Něco se lze dočíst v jiném vláknu ke zkouškám. Možná se poslední dobou něco změnilo ale zrovna nedávno jsem se dověděl ze zcela spolehlivého zdroje, že na Vysočině se při opakované praktické zkoušce tato rozděluje ještě na manipulaci a střelbu. Tudíž, kdo pouze nenastřílel, při opakované už pouze střílí. Ono je to celkem logické ale všude jinde se opakovaná provádí tak, jak o ní hovoří prováděcí pokyn. Tudíž celá praktická část. Ve StČ neexistuje, aby byl uchazeč při praktické části vyhozen za nějakou teoretickou neznalost a hlídají to i policisté, přesto že by do zkoušky vstupovat neměli. Prostě řeknou svůj názor na průběh zkoušky okamžitě, kdy se jim něco nezdá. Tady už nemám zdroje ověřené ale na Moravě by se to pořád dít mělo, přes to, že to prováděcí vyhláška jednoznačně zapovídá. Toto by měl především někdo řešit.



skagerak
Příspěvky: 1002

Příspěvek#33 » pát 6. zář 2019, 18:11

Jestli to ale stavet do roviny Cechy vs Morava...

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#34 » pát 6. zář 2019, 18:39

Marinakus vďaka za vysvetlenie, jasne o tomto som vedel (hlavne odtiaľto z fóra), bál som sa že to bude ešte o niečo horšie. Ako aj toto je samozrejme zlé keď to nie je jednotné, niekde prechádzajú ľudia čo by prejsť nemali a niekde neprechádzajú tí, čo by mali, ale bál som sa že tie rozdiely budú ešte v niečom inom.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#35 » pát 6. zář 2019, 18:47

skagerak : On snad na Moravě platí jiný zákon o zbraních a prováděcí předpisy?



skagerak
Příspěvky: 1002

Příspěvek#36 » pát 6. zář 2019, 19:22

Prave ze stejny o tom zadna...

To o te vysocine vypada jako celkem dost... ale imho je to jinak spis o komisarich nez o tom zda Cechy ci Morava, nebo v Cechach se nkido nikdy neodchilil, ci nedoslo k "Sveraznemu vykladu"?
Nerad cituji wikipedii ale
Kraj Vysočina je samosprávný kraj v České republice ležící na pomezí Čech a Moravy. Je složen ze tří okresů bývalého Jihomoravského kraje, okresu Havlíčkův Brod z bývalého Východočeského kraje a okresu Pelhřimov z bývalého Jihočeského kraje

To jen k te Morave...
(A "zemske zrizeni" uz nemame celkem dlouho)

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#37 » pát 6. zář 2019, 21:22

skagerak : Ministerstvo vnitra a PČR jako řídící a dohlížející orgány snad máme v celém státě stejné. Je zajímavé, že někde si to dokáží uhlídat a jinde ne. Proto od začátku tvrdím, že nový zkušební řád vůbec nic neřeší, pokud není vyžadováno jeho dodržování a to všude. Před jeho zavedením měla primát v úchylkách především Praha. To ovšem mělo spíš finanční důvody než jiné. Dnes je to spíš o pohodlnosti dohlížejících orgánů. Máš pravdu v tom, že každý kraj má určitou subjektivitu (ovšem nikoliv ve výkladu a dodržování zákonných norem) a fungování státního dozoru je kolikrát dost odlišné. Jak má potom mít ale občan důvěru ve státní orgán, když ten funguje na baterky?



stopper
Příspěvky: 101

Příspěvek#38 » pon 9. zář 2019, 14:38

skagerak píše:Jestli to ale stavet do roviny Cechy vs Morava...


A není to třeba ovlivněno "služebním stářím" komisařů?

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#39 » pon 9. zář 2019, 15:10

stopper : Ani náhodou. Koho považuješ za služebně starého komisaře?



stopper
Příspěvky: 101

Příspěvek#40 » pon 9. zář 2019, 16:01

NE staří!
Spíš jsem myslel, že třeba ZK-nováčci teprve hledají své zkušební standardy.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#41 » pon 9. zář 2019, 16:20

stopper: To se většinou vyřeší velice rychle. Zkoušky jsem i pořádal, takže zkušenosti jsou z obou stran. Tam bych problém neviděl. Skutečně to je tak, že někde se prostě používají "zažité" způsoby a nějaký zákon nikoho nezajímá.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#42 » pon 9. zář 2019, 17:42

O teorii na praktické jsem slyšel ve Východních Čechách, jmenovitě na Pardubicku. Komisařů je tu prý hodně a někdy jezdí i z Hradce (že by zde byl zakopaný pes? :D) a od všude možně.

Naopak k té Moravě - dělal jsem zkoušky na Olomoucku a zde snad mají kraj rozparcelovaný ještě po okresech. Okres Šternberk - možno prý dostat pouze jednoho ze dvou komisařů. Jakožto opakovač kvůli střelbám jsem vyzkoušel oba dva komisaře a dvě střelnice. Možnost výběru střelnice neexistuje, a obě měli stejné poplatky.
Ani na jednoho komisaře nemůžu říct křivého slova co se postupu týče, všechno podle foršriftu. Zbraně na střelbu správně a dopředu upozorněno co kdo bude střílet, upozornění o době čekání proběhlo atp. O teorii u manipulace se mě mimo soutěž jen jeden komisař zeptal na hlavní části zbraně. Opakoval jsem celou praktickou.
Jediné co, tak u jedněch zkoušek byla přtomna (i) CZ 83 a komisař vyžadoval vypáskovat zásobník, na což předem upozornil. Druhý zase upozornil, že nechce abychom dávali ránu jistoty u krátké. (čímž si myslím že ji nechtěl vidět ani u malorážky)

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: FiBe, Sedmej a 13 hostů