Reálná vzdálenost střelby bez puškohledu

Samonabíjecí pušky
Uživatelský avatar
4mike
Příspěvky: 1196

Příspěvek#76 » pát 6. zář 2019, 13:21

Asghaad píše:Tak panove a ted si nechte dat terc na neznamou vzdalenost nedelitelnou 50-ti a zkuste to nastrilet stejne na terci na ktery nejste zvykli ...

pokud to nebude tenisák a nejsi líný si vygooglit balistiku 223rem snad pochopíš, že od 50 do 200m to prostě neřešíš
je to jen o tom, jestli máš dostatek světla a kontrastní terč o velikosti na němž přečteš "mouchu"
s KNS zaměříš i 15cm kolečko na 200
tohle není vlákno "co trefím kosou přes mušku" ale Reálná vzdálenost střelby bez puškohledu



bitkar
Příspěvky: 302

Příspěvek#77 » pát 6. zář 2019, 14:11

Tohle jsou uz fakt nesmysly. Marinakus ma recht. Jeste k tomu pridej vitr a i dalkomer ti je naprd. At jsou kovovy miridla nebo priblizovaci optika. Jediny spolehlivy by mozna byla sada senzoru s balistickym pocitacem, kterej by ti presne oznacil, kam mas namirit, aby to pri dany vzdalenosti, vetru, vlhkosti....padlo do 10tky.
Trefit neco napoprve jde jen za urcitych podminek nebo nahodou. Je jedno jaky miridla mas. Bud na to jsou podminky nebo ne.



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#78 » pát 6. zář 2019, 20:57

marinakus píše:Asghaad : Při neznámé vzdálenosti budeš mít naprosto stejné problémy se všemi tebou uvedenými typy miřidel. Osobně smysl tvých příspěvků nechápu.


stejne problemy ano, ale pokud se jedna o nekoho jak vyse psali ze napr ma nastrel na trubku nad tercem protoze ji prez miridla lip vidi tak asi za techle podminek jaksi bude na tom hur

nejde mi o to ze by s miridly neslo trefit na 230m na netypicky cil, to samozrejme jde, ale o to ze clovek soptikou se s obtiznejsi situaci vyrovna snaz vzhledem k tomu ze jaksi cil vidi lip, ma k dispozici osnovu v optice ktera znacne muze pomoct s odhadem vzdalenosti atd


slo mi jen o to ze spousta lidi tu ukazuje sve nejlespi vysledky na 100,200,300 m kdy se spousta odchylek proste odstrani opakovanim strelby na presne danou vzdalenost na stale se opakujici terc za prakticky identickych podminek.

netvrdim ze clovek s optikou vzdy nastrili lip nez clovek bez, je to vic o tom jake ma clovek ruce a oci, jsem si jisty ze tu spousta lidi nastrili lip s miridlama nez ja s optikou xD V praxi proste ale optika neoddiskutovatelne vyhoda je zvlast poku jde o komplikovanejsi strelbu nez kdyz clovek vi na beton ze to ma presne 200m a kdyz posadi mouchu na predem urcene misto na terci tak to tam proste spadne.

Uživatelský avatar
Poli
Příspěvky: 460

Příspěvek#79 » pát 6. zář 2019, 22:11

Boha jeho, fakt výživné argumenty. Takže bych k tomu tedy přidal k té optice třeba více znatelný třes těla a zbraně a malé zorné pole. Výhoda optiky, vidíš terč, který okem už ne. S optikou na neznámou vzdálenost budeš řešit to samé, jako s otevřenými mířidly, pokud nemáš dobrý odhad vzdálenosti, tak prostě nevíš, kam to padne. A pomineme fičury, jako dálkoměr, anemometr, balistických kalkulátor atd., prostě střelec, terč, zbraň. A opět po X-té, pokud terč vidím, tak je možné ho trefit, možná ne první ranou, ale jde to. Jak tu bylo psáno, pořádají se závody ve střelbě přes mechanická mířidla, kde se střílí 500 yardů.
A teď už se fakt můžeme dohadovat o vlivu mokrých ponožek správce střelnice na kvalitu výroby střelného prachu ve Švýcarsku.



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#80 » pát 6. zář 2019, 23:50

co takhle hloupa BDC osnova v kazde solidnejsi optice ktera ma vizualni pomucky pro odhad vzdalenosti

u kolimatoru zase je cely cil v zornem poli a nic ho neprekryva - opet vyhoda pro moznost prirozeneho odhadu vzdalenosti (krome toho vyzaduje obe oci otevrene a "focus" na cil atd ...)

cele je to hlavne individualni, pro me osobne konci pouzitelnost normalnich miridel na 50m dal uz je to utrpeni a pro nekoho kdo ma dobre oci a umi neni 300m problem



expres
Příspěvky: 604

Příspěvek#81 » sob 7. zář 2019, 04:49

Jestli to nebude vadit admin. Co vim, videl. Plus jsem prihodim co se da shlednout na youtube. (muze bejt jinak)

Opakovacka:
Schmidt rubin - 500+m
Mauser (kratky) - 300m
Tikka - 300m

Samonabijeci:
Sa58 - 200m mirenka

Dam i samonabijecku s optikou:
Sks simonov - 500+m
M14 - 750+m
Dragunov - 600+m

Jestli to nekoho urazi, pripadne mu bude prispevek vadit, tak omluva.
Dalsi co se budou chtit pridat, prihodte do seznamu pouzivanou zbran, nebo videnou.
Je tady urcite dost lidi se zkusenostma. Ja jich mam malo a neco ucelenejsiho potesi.
ps. Uplne neresme stala strelnice, vlastni prebijene naboje, same 10 na terci, ale spis opakovane zasahy, atd. Vim neni to presny ale i tak budu rad kdyz se chyti dalsi do seznamu vejs.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#82 » sob 7. zář 2019, 06:55

Asghaad : Nejdřív vymyslíš neznámý cíl a pak operuješ odhadem vzdálenosti podle osnovy puškohledu? Fakt dobrý. Já jsem uváděl, že budeš mít naprosto stejné problémy s miřidly uvedenými ve tvém příspěvku. Nebyla řeč o ničem s dálkoměrem. Zkus to někdy s puškohledem s maximálním zvětšením alespoň 24-32. Jak píše správně Poli, pokud nemáš zkušenosti, netrefíš terč, protože ti bude kříž lítat po cíli jak splašený. Ptal ses na zkušenosti s otevřenými miřidly. Když dostaneš odpovědi, tak je jen zpochybňuješ. Pořád jsem nepochopil oč ti vlastně jde.



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#83 » sob 7. zář 2019, 09:18

protoze ta osnova tam k tomu je vyslovene urcena ?

a ten kriz litajici je to same jako kolimatorova tecka vs miridla ... ten tres a pohyb tam je is tim zelezem, jen neni tak videt ... prave tim ze JE VIDET tenhle pohyb vic to pomaha ho redukovat :)

a na 24+ nemam ani zbran ani rozumne dostupnou strelnici.


PS: ja se na zkusenosti s otevrenymi miridly neptal, neplet si zakladatele vlakna prosimte

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#84 » sob 7. zář 2019, 09:45

Azghaad: název tématu je "Reálná vzdálenost střelby bez puškohledu", tak proč tu polemizuješ o výhodách optiky. Ty známe všichni. Téma není o tom, kdo dá zásah první ranou. Vždyť i slavní odstřelovači nespadli z nebe, ale léta trénovali a získávali zkušenosti. Aby si byli v neznámém terénu jisti zásahem, tak i oni se nezřídka nejprve zastřílí někam bokem na podobnou vzdálenost, než vystřelí na ostro a zasáhnou cíl. Nemluvím o plicejních odstřelovačích kteří střílí do 150m

Téma je "Reálná vzdálenost střelby bez puškohledu", to znamená na jako vzdálenost lze reálně a opakovaně zasahovat standardní "terč" z pušky bez optiky. Co na tom chceš víc vysvětlovat?



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#85 » sob 7. zář 2019, 09:57

Ještě trochu OT k té optice vs pevná
Střílím výhradně na 100m protože tady v okolí nic delšího není,takže vše mám vždy nastřeleno na 100m,byl jsem ale párkrát zkusit i 300m.
A tedy k té optice saiga .223 puškohled POSP 8x42 přesně na flek nastřeleno mířenkou na 100m,kde trefuju obvykle do zahřátí laufu desitku(5cm) mez. pistoláku ve většině povětrnostních situací. Když jsem s tím byl na 300m,tak jsem zapíchl gong velikosti 20x30cm na 300m,což dle dálkoměru v osnově(mám tam tu loveckou 0,5-1,5m) víceméně odpovídalo k té vzdálenosti,když jsem odmyslel těch 20cm. Protože foukal lehčí vánek zleva,tak jsem mířil prvním dílkem napravo a nenadsazoval vůbec nic. No a trefil jsem to hned napoprvé a pak každou ranou z 10ti. Samozřejmě to bylo po celém gongu,ale prostě tento cíl optikou a lehkým odhadem šel hned napoprvé. Toto můžu zodpovědně říct,že s pevnýma bych to rozhodně takto napoprvé nedal.Takže za mě ano,optikou je to mnohem jednodušší odhadnout a i kdyby to člověk netrefil naoporvé,bude velmi velmi blízko k zásahu,ten zásah mimo půjde v optice někdy i vidět a jde to okamžitě opravit na druhou ránu. Takovýto cíl,který pouhým okem ani nevidím a nevidím ani kam to šlo budu těžko bez pozorovatele opravovat přes pevná. Bavím se o cíli této velikosti

Jinak terč jako takový a celý(formátu pistoláku) půjde přes pevná trefovat do doby dokud ho uvidím,otázka je,jak sedí vzdálenosti na mířidlech s realitou a v tom terči to rozhodně nebude vše 10tce,už vůbec ne nábojem 762x39. Spíš bych tipoval tak zásah celého terče
Naposledy upravil(a) zarozak dne sob 7. zář 2019, 10:03, celkem upraveno 1 x.



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#86 » sob 7. zář 2019, 10:02

prave to slovo realna

protoze tu chlapi hazou fotky samych desitek na stovky metru na strelnici kde maji natrenovanou vzdalenost, nekteri jak vyse zminovane i naprosto nesmyslne zamerne body na ktere si i miridla nastreli aby "jim to tam padalo"

ona ta realna vzdalenost je spis o cloveku nez o tom cim miri, ten rozptyl "jeste to jde" po "uz ani nevidim na cil" je silne individualni a hodne ji ovlivni i podminky. To co tu chlapi postujou ze strelnice na presne dane vzdalenosti nebude odpovidat strelbe kdy misto mechanicky nauceneho postupu budou muset brat v potaz i neznamou vzdalenost coz tu strelbu prez miridla posune z "same desitky" na "zasah cile" u naproste vetsiny rekreacnich strelcu.

nerikam ze se nenajde spousta lidi co si poradi i s timhle a klidne nastrili same 10ky prez mechaniky na treba 340 metru, ale to jaksi nebude moc "realna" situace pro nekoho kdo se na foru na tuhle zalezitost pta ...

jak uz sem psal vyse, pro obrejlovaneho slepyse jako jsem ja je "realna vzdalenost" na mechanikach mezi 50-100m, dal uz ani neuvidim poradne terc.

k diskuzi o optikach jsme se dostali tim ze tu nektreri zpochybnuji ze pro strelbu ne neurcenou vzdalenost neni rozdil mezi optikou a miridly i kdyz naprosta vetsina optik ma v osnove pomucky pro odhad vzdalenosti ktere tam jaksi jsou pro tenhle ucel, neco co na miridlech proste neni.

Jde proste a jednoduse jen o to ze je rozdil mezi "realnou vzdalenosti" na strelnici a "realnou vzdalenosti" mimo a ten rozdil je mensi na optice nez na miridlech, to byl cely smysl vicemene vseho co sem napsal vyse.



Jirik.fx
Příspěvky: 356

Příspěvek#87 » sob 7. zář 2019, 10:24

Za mě je celý výsledek debaty v tom, že s optikou lze trefit s větší pravděpodobností než s mechanickými. Ano určitě jde, proto byla vymyšlena, proto ji používáme. Každopádně to neznamená, že bez ní trefit nelze. Ale systém jak trefit je stejný u optiky i u mechaniky. Mám nastřeleno na 100 m, odhadnu, že cíl je vzdálen 300 m, odhadnu velikost cíle, propad na 300 m je 35 cm, vítr zleva, tzn zamířím vlevo nahoru. U mechaniky i u optiky. Zásah vidím někdy lépe u mechaniky než u optiky (např. v písku), udělám opravný výstřel. Ano vše je obtížnější, někdo vidí lépe, někdo střílí lépe. U mě konkrétně bude rozdíl v soustřelu a úspěšnosti někde mezi trojnásobkem na menší až desetinásobkem na velké vzdálenosti (což by ale pořád ještě mělo stačit na jelena na 300m, tj. reálné použití).
Ještě k pomůckám na určení vzdálenosti. Tak jako příliš moc lidí neumí na větší vzdálenosti s mechanikami, stejně tak moc lidí ty pomůcky v optikách neumí používat, udělat výpočet, opravit na vítr, odhadnout vítr apod. Většinou to dělají odhadem a metodou pokus omyl stejně jako u mechanik - chodí to vpravo, namířím víc vlevo.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#88 » sob 7. zář 2019, 14:43

Asghaad : Zamysli se nad tím, jak se ta osnova pro odhad vzdálenosti používá. Za to, že jsem si tě spletl se zakladatelem vlákna se omlouvám. Ale srovnávat kolimátorovou tečku, zvlášť pokud má více MOA, s křížem puškohledu, je blbost. A to, že ten třes uklidňuje, myslíš vážně?



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#89 » sob 7. zář 2019, 14:50

1. porovnani s cilem velikosti lidske postavy vetsinou at uz sirkou v ramenech nebo celkovou vyskou, s trochou snahy se to pri znalosti rozmeru cile da aplikovat na temer jakykoliv terc.
2. nesrovnavam tecku s nicim, jen sem uvedl ze tecka ve skle neblokuje vyhled tak jako miridla a VYZADUJE mit obe oci otevrene = hloubkove videni a vetsi zorne pole nez clovek ktery zavira nedominantni oko pri mireni prez zelezo
3. nikde sem nepsal o uklidneni, psal sem se ten tres tam je stejny i na mechanikach jen neni TOLIK VIDET ... kdyz ho clovek vidi tak muze lepe na nej reagovat nez kdyz si mysli ze je "stabilni" jen proto ze nevidi onen pohyb na mechanikach

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#90 » sob 7. zář 2019, 16:09

Asghaad : To by mě zajímalo, jak porovnáš nějaký cíl s lidskou postavou ve střelišti na střelnici. Tečka překrývá cíl daleko více než jakákoliv jiná miřidla. Obě oči mít otevřené není nutnost ale možnost. Stejně tak někdo nezavírá jedno oko, při míření jinými miřidly. Právě proto, že nevidíš pohyb miřidel na terči, děláš jako nezkušený střelec zpravidla méně chyb např. při spouštění. To samozřejmě platí jen do určité míry.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: maciz a 8 hostů