Reálná vzdálenost střelby bez puškohledu

Samonabíjecí pušky


Machead
Příspěvky: 911

Příspěvek#91 » sob 7. zář 2019, 20:35

Rozmyslam nad jednou vecou.

Tvrdenie, ze sa nieco na 300 m neda trafit s obycajnymi mieridlami tu siria ludia, ktori su znami tym, ze maju aj na pisoli navesanych X hovadin, ktore z nikoho dobreho strelca neurobia.

Ci to sudruhovia nie je v tom, ze skratka neviete strielat a myslite si, ze optika a rozne blbiny z vas strelca urobia. Neurobia.

58micka, na 100 m do 9 a 10. Na 300 m 30 cm gong 7 ran z 10. Silna veternost, uplne cudzia strelnica, strelba 1x v zivote na 300 m.

Ono to chce len spravne nastrelenu pusku s vedomostou o balistike daneho kalibra. Tot vse.

58 uz nemam. S AR-15 so standardnymi mieridlami nemam absolutne ziadny problem ani na tych 300 m.

Lenze ak sa niekto nenauci strielat ani s mieridlami a hned riesi optiku a kraviny tak…

Nie som zrovna magicky strelec ale na IPSC puska dam s mieridlami (IPSC standard) viac nez 50 % spodnej priecky v IPSC Open (optika). Cim to asi bude a to tie nase IPSC su na 100 m max, vacsinou. Ak niekto s optikou nie je schopny na 5x trafit gong na 100 m tak to nebude tym, ze niekto iny s mieridlami je nejaky kuzelnik, vsakze.



radim78
Příspěvky: 302

Příspěvek#92 » sob 7. zář 2019, 21:57

jen jedna poznamka, kdyz jsi zminil IPSC.

i v kategorii bez optiky se ve svete bezne strili na delsich stage i 300m...
zadna optika a casovy faktor, takze zadna mirenka.
kdyz jsem videl, jakym fofrem 18 ran vybilil instruktor Bundeswehru a to bez jedineho missu, tak jsem v dusi smekal...
Takze bez optiky to evidentne jde a navic rychle a dost presne (vztazeno k rychlosti strelby)
QED



Machead
Příspěvky: 911

Příspěvek#93 » ned 8. zář 2019, 05:33

Dobre ze o tom pises.

Vid napr toto video. Tipek ani na 300 m nema problem dat Alfy len s mieridlami.

https://youtu.be/SlgZTtKv7NI



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#94 » ned 8. zář 2019, 14:44

Ono něco trefit AR 15kou a kosou je diametrální rozdíl,to je třeba si taky uvědomit a zdůraznit. Zrovna dnes jsem oprášil 762x39 a po těch výsledcích zase rád uložil do trezoru. Mezi střelci co umí něco trefit je to jen o zraku,pušce a velikosti cíle co se má trefit,to je celý výsledek debaty. Každopádně to s puškou,co umí do 2MOA bude mnohem snažší než s puškou co umí 4MOA+

Uživatelský avatar
Poli
Příspěvky: 460

Příspěvek#95 » ned 8. zář 2019, 15:50

Prosím v čem je ten rozdíl? Že to s klasickými mířidly neumíš?
A teď do toho zase pro změnu taháš přesnost zbraně.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#96 » pon 9. zář 2019, 08:32

Netahal bych do toho měření údú,ale nemyslím si o sobě,že bych to s klasickými mířidly neuměl,koneckonců jsem donedávna pouze přes klasiku střílel.
Neznám vás zdejší střelce ani vaše schopnosti,ale když vezmu v potaz to,že chodím střílet vždy alespoň jednou týdně a viděl jsem už leccos,když porovnám obvyklý vzorek střelců,které vídávám včetně těch,kteří obráží i vyhrávají většinu místních soutěží ve vojenské pušce.Tak trefovat přes pevná desítky na 300m apod. výsledky,které se tu omílají,je čirá utopie a nastřílet na 100m z kosy z 10ran 10 desítek(desítka=5cm průměr) jsem ještě neviděl ani na soutěži,což by byl nějaký odrazový můstek pro to trefovat dobře i na větší dálky.
Ano AR 15kou toto udělám i já průměrný střelec,když je dobrá konstelace,kosou rozhodně ne a ano terč velikosti figury bych kalachem trefil možná i na 400m aby spadla,pokud by byla figura bílá a šla vidět
Ještě jednou,toto ale není přesné trefování,je to jen trefování. Až uvidím někoho kosou reálně nastřílet z 10ran 10 desítek=5cm v půměru,klidně to sem napíšu,zatím se to za 15 let nezadařilo to jen k mé představě co to je "umět" to přes pevná mířidla

Uživatelský avatar
Poli
Příspěvky: 460

Příspěvek#97 » pon 9. zář 2019, 10:02

Ale nikdo ti tady nenapsal, že nastřílí kosou na 300 samé desítky nejlépe do pětikačky a ještě tě flákne ču...em přes záda. Ty si se ptal, jaká je reálná vzdálenost střelby přes otevřená mířidla. Když se ti dostalo odpovědí, tak do toho taháš kosu, AR, vzorek střelců atd.
Přijde mi, že čekáš jen odsouhlasení své myšlenky, že na 300+ to prostě nejde. Přečti si ještě jednou odpovědi od ostatních pisatelů a odpověď na svou původní položenou otázku najdeš několikrát.

Shrnu ti to, na 300+ přes mechanická mířidla jde střílet a obstojně trefovat, ne čímkoliv, ne každému střelci v závislosti na jeho zdravotním stavu, možná ne první ranou a všemi dalšími v závislosti na střelcovo schopnostech (odhad vzdálenosti ,znalost balistiky, zkušenosti a znalost zbraně), ne za každého počasí a ne na nesmyslný terč, který nevidím a ani netuším, kde je. Děkuji za pozornost, odcházím si měřit péro do jiného vlákna.



jajirka
Příspěvky: 14

Příspěvek#98 » pon 9. zář 2019, 11:45

Švýcaři střílej 300m přes pevná mířidla ( všichni v aktivních zálohách ne jen někdo) a dobrým zvykem je vejít se do 20cm a pokud na zkouškách nedaj terč, tak dotrénovat a opakovat.

Odesláno z mého Redmi 7 pomocí Tapatalk

Uživatelský avatar
Poli
Příspěvky: 460

Příspěvek#99 » pon 9. zář 2019, 12:27

Jo to jsem viděl a pro nás nepředstavitelný sen. V sobotu se četa záložáků sejde na louce, určí prostor, postaví terče a jde se střílet.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#100 » pon 9. zář 2019, 14:20

Ano něco v tom smyslu jsem napsal hned v prvním příspěvku. Mám dojem,že zakladatele zajímalo něco úplně jiného než nesmysly typu,že jde zasáhnout něco obludné velikosti a křiklavé viditelnosti na ukrutnou vzdálenost i přes blbá pevná mířidla

K těm švýcarům,máte nějaké pojetí nebo info na jak velký cíl střílejí? Pokud je to cíl,který dobře vidí a umí se na něj zaměřit,tak není žádný důvod nevěřit,že někde v tom cíli bude se švýcarskou puškou skupina soustřelu do 20cm tak samo by byla pěkná skupina i přes optiku v cíli,který pouhým okem nevidím a přes optiku jej vidím dobře. Jaká je tam vypovídající hodnota?

Celé je to jen o tom,že jsem schopen zasáhnout přes pevná mířidla cíl,který přes ty pevná mířidla vidím a ta puška na to v té vzdálenosti má. Jsou tu dohady o naprosto stejné věci,prostě o hovně.....



bitkar
Příspěvky: 302

Příspěvek#101 » pon 9. zář 2019, 15:04

:-D twl. Nikdo snad nepochybuje o realnym prinosu optiky. Je to snazsi, zamiris rycheji atd. Ale i s mech. miridlama jde strilet slusne na vzdalenost par set metru. To je myslim zaver z cely debaty.
Ostatni jsou uz kraviny a toceni se v kruzich.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#102 » pon 9. zář 2019, 15:14

Doufám,že závěr. No nic,půjdu si šmrdlat dál svých 100m,kde je reálnější trefit to co chci a zdravím 41.mech.pr,taky jsem byl "obdařen" ;)



radim78
Příspěvky: 302

Příspěvek#103 » pon 9. zář 2019, 17:32

panove trochu se v nekterych prispevcich v ramci tohoto tematu ztracim...

Poli ma uplnou pravdu.

realna vzdalenost strelby na mechanicka miridla je klidne 500m, ale musite a) neco umet b)mit adekvatni zbran (i "mirenkarskou" kosu bych na tuto vzdalenost jiz nechal odpocivat) c) mit elementarni podminky (realne viditelny cil, nebo alepson tusit, kde je, nestrilet za uraganu, ci prudkeho deste... ...)

na 300m v casem zasadne limitovanem IPSC strili dobri strelci pres otevrena miridla standardni IPSC terc a zasahuji pravidelne alfa zonu a to BEZ harrisek a podobneho harampadi!, poppery prvni ranou atd.

takze mlit porad kolem dokola neco o tom, ze to nejde, je jen ukazka toho, ze tomu prd rozumim...
mudrovat o tom, ze nejde na x-set metru trefit pres miridla desetikoruna by byla taky ukazka exemplarniho nepochopeni tematu...(kdyz nic jineho)
metrovy gong trefit pujde :)

pokud chcete delat na 1000m reseto z pivniho tacku neoblibene pivni znacky, tak si zajedte treba do Straze nad Nisou, tam maji adekvatnim nacinim doslova obsypanou prodejnu, jen si pripravte poradnej ranec...

tipl bych si, ze na otevrena miridla takhle maly cil na kilak neda ani mistni majitel, jinak schopny ten tacek ,na prodejne vystavenou vybavou, v reseto hrave promenit...



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#104 » úte 10. zář 2019, 00:27

ano IPSC profici s vyladenou AR-kou totalne mimo "milspec" (aneb tuhle zbran by si do Afganu/iraku/Syrie fakt vzal jen sebevrah), perfektnim zrakem (ti co nemaji nestrili bez optik ...) a s nastrelem v tisicich az desetitisicich za mesic to dokazou...

bezny cesky tatik ve strednim veku s vyklochtanou prevarenou surplus kosou co nastrili tak 100-200 ran za mesic je neco trochu jineho ...


realna PRAKTICKA uzitelnost pevnych miridel obecne bude mezi 200-300m na cil velikosti postavy pro drtivou vetsinu beznych strelcu, pro velkou cast i tech 200 bude mimo realitu kdezto pro krutoprisnespecialnitaktickesuperstrelce nebude problem 1500m s 22lr ... z otocky ... a behem salta ...

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2511

Příspěvek#105 » úte 10. zář 2019, 07:06

Ty holt nedokážeš přiznat, žes krapet přestřelil a pořád demagogicky hledáš situace, kdy platí to cos tvrdil? smutné.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: EmielRegis89, getsome a 14 hostů