Zákaz olova



jirkab
Příspěvky: 166

Příspěvek#61 » pon 23. zář 2019, 08:01

Pominemeevidentni politikum a jasny zamer znepristupnit zbrane obyvatelum EU jinak nez smernici, jaka neolovena alternativa se aktualne nabizi v 9 mm luger?

Na strankach SB vidim naboj FMJ-ZINC, ale v nabidce zadneho obchodu ho nemuzu najit. Jaka je cena?

Nevite nekdo vice o alternativach v 9 luger?

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#62 » pon 23. zář 2019, 08:05

hugofalfar: Mě se nejvíc osvědčilo použití klasického digitálního teploměru. Relativně krátká doba měření a přesnost byla taky asi v pohodě. U té náhrady se "slitinou gália" mě štvalo, že při opakovaném měření to nešlo sklepat a měření trvalo poměrně dlouho (při měření teploty u dítěte asi největší problém). Bezkontaktní je fajn, ale spíš orientační, protože měření ovlivní hrozně běžných vlivů (teplota okolí, pot, někdy i světlo atd.).



haito
Příspěvky: 112

Příspěvek#63 » pon 23. zář 2019, 08:06

Jinak možnost náhrady olova tu je, akorát stojí dost více.http://www.strely.cz/

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#64 » pon 23. zář 2019, 08:25

S tou náhradou to není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Pro spoustu zbraní je to spíš nereálné nebo nad rozumnou míru komplikované - vzduchovky, malorážky, originály, předovky, černopraché zbraně obecně ...

Uživatelský avatar
Rick Grimes
Příspěvky: 217

Příspěvek#65 » pon 23. zář 2019, 08:36

Pokud bych přijmul fakt, že olovo přírodě škodí, tak by součást toho by měl být plán jak vysbírat olovo z IWW, IIWW a koneckonců i od Napoleona. A jestli chtějí něco zakazovat, tak rybáři svoje olovo jen namáčejí a málokdo ho v tý vodě chce nechat. Kolik olova ročně v tý vodě po rybářích asi zůstane? Ečkaři střílí na střelnici na soukromém pozemku, nebo ve sklepě. Proč tam to olovo vadí? A za třetí, policajti a NO, kolik ve městech po střelbě toho olova, co nevysbírá balistickej expert asi zůstane? Myslivci z kulovejch zbraní se taky chtějí spíš trefit, takže zbývají jen ty broky a vzduchovky.
Když to shrmu, myslím, že o olovo v přírodě vůbec nejde.



jirkab
Příspěvky: 166

Příspěvek#66 » pon 23. zář 2019, 08:37

A cena tovarniho streliva? Nikoliv jen komponentu? Prodava se to vubec nekde?

Ty strely ze strely.cz, to je ecidentni prubojne strelivo :-) Je to pro nas svymi vlastnostmi vubec vyhodne?

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#67 » pon 23. zář 2019, 08:44

Rick Grimes: V souvislosti s náboji, je jasné, že nejde. Možná ještě kdyby řešili myslivost a třeba ty rybáře (pokud přijmu ten fakt, jak jsi psal ty). Ale jak vysvětlit nutnost zakázat takové náboje i pro sportovní střelce na střelnicích, NO nebo policistům, to v souvislosti s ochranou přírody těžko někdo obhájí.



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#68 » pon 23. zář 2019, 08:49

Navíc, když:
Volně ležící olovo by přírodě vadit nemělo. „Olovo v přírodě v podobě olověných broků a rybářských olůvek se pokryje vrstvou oxidů, který zabrání dalšímu uvolňování do přírody,“ uvádí ministerstvo zemědělství.

Kov ale vadí, když ho pozřou ptáci.

Ptáci podle mě na střelnicích střely .22 a větší nezobou... Vnitřní střelnice by měly být z obliga už zcela!
Správně by se tedy měly zavést jiné broky pro použití v mokřadech, a nazdar, protože:

Vodní ptáci totiž sbírají ze dna kamínky, které jim zůstávají v žaludku a pomáhají zpracovávat potravu. Když sezobnou brok, olovo se postupně dostává do jejich krve, až dojde k otravě. Otráveného ptáka navíc může pozřít dravec. Miloš Fischer nicméně tvrdí, že žádná otrava živočicha olovem v Česku nikdy prokázána nebyla.


Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranic ... _euro_mato



haito
Příspěvky: 112

Příspěvek#69 » pon 23. zář 2019, 09:23

Peggy: samozřejmě tyhle zbraně jsou v.....je to prostě blbě.

Jinak nechci vyvolat flame, ale opravdu si někdo myslí že jim jde o ty kachny?

Jirkab: neberu ty ehm speciální tvary co tam má. Ale spíš klasičtější. Jako co si budeme nalhávat...tu měkkost olova nenahradíš. Asi vše bude průraznější

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#70 » pon 23. zář 2019, 09:37

Sedmej: rybáři toho urvou dost, alespoň já :), ale jsou to takový gramáže který by místo kamínku nepozřel ani kondor. Co se používají malý bročky na dovažování při plavané, tak ty se netrhají skoro vůbec.



Hujer Viktor
Příspěvky: 328

Příspěvek#71 » pon 23. zář 2019, 10:40

7
ek nic dokazovat nemusí. o božím slovu se nepochybuje. zpochybňovat moudrost a správnost svatého slova může snad je proruskej trol
haito
pro zbraně s polygonem a asi dobrý, a navíc policie bude určitě nadšená, když se rozšíří střelivo s vysokou průbojností



jirkab
Příspěvky: 166

Příspěvek#72 » pon 23. zář 2019, 10:54

Ptam se proto, ze strelivo se strelou prubojnou je uz ted zbran kategorie A.

Pokud bude mit strela ocelove jadro a zkusebna rozhodne, ze ocel neni dostatecne mekka (oproti olovu asi zadna ocel nebude mekka, viz Mohsova stupnice tvrdosti 1,5 Pb vs. 5-8,5 ocel), tak to bude take zajimave... Ale to jen spekuluju...

Jinak nejake tovarni strelivo na trhu bez Pb jadra? Fakt nemuzu najit cenu... Ale da se predpokladat, ze bude cca o 8 Kc vyssi na naboji...

Uživatelský avatar
Rick Grimes
Příspěvky: 217

Příspěvek#73 » pon 23. zář 2019, 11:10

Potkají se dva ptáci
Pták 1: jak se máš?
Pták 2: ále, jsem nějakej otrávenej
Pták 1: jak to?
Pták 2: byl jsem na střelnici zobat lugery
Pták 1: a to ti to chutná?
Pták 2: ani ne, ale platí to evropská unie



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#74 » pon 23. zář 2019, 12:05

jirkab píše:Pokud bude mit strela ocelove jadro a zkusebna rozhodne, ze ocel neni dostatecne mekka (oproti olovu asi zadna ocel nebude mekka, viz Mohsova stupnice tvrdosti 1,5 Pb vs. 5-8,5 ocel)
Už to tady bylo - zcivilněné vojenské střelivo s jádrem z měkké oceli zkušebna schválila. Stejně by neprošlo, protože má samozřejmě olověnou košilku.
Pro průbojné střelivo je rozhodující tvrdost nad 250 HB - sám nevím, jestli je to hodně nebo málo, ale vysokorychlostní střelivo může být průbojné i když bude z měkkého materiálu.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#75 » pon 23. zář 2019, 17:45

No, pokud projde to olovo, tak potom v zájmu zkvalitnění vnitřního trhu můžeme očekávat zákaz hlavní s vývrtem - nahradit hladkými - a další opatření a zákazy k odzbrojení VŠECH kolonistů v EU. A taky vlastně í jejich branných složek, když í policii chtějí zakázat olovo... komu a čemu to má sloužit?

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: GeorgeM a 8 hostů