AR15-obecně

Samonabíjecí pušky


touslam
Příspěvky: 11

Příspěvek#1456 » čtv 3. říj 2019, 12:57

A mám ještě jeden dotaz. Má smysl předpažbí a barrel nut sundat jen kvůli aplikaci pasty, když už je to jednou namontované? Na moment to dotažené je - 40 ft lb.



CZ_Iceman
Příspěvky: 3

Příspěvek#1457 » čtv 3. říj 2019, 14:32

Já bych to sundal...



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#1458 » čtv 3. říj 2019, 17:05

A jak ti to hraje dohromady? Je lauf přesně vystředěný uprostřed předpažbí(měřeno šuplerou ze 4 stran)? Pokud jsi s tím střílel,tak máš po nastřelení hledí zhruba kolem prostředka nebo hodně na stranu?
Pokud ti to všechno hraje,tak bych do toho už nedlabal a nechal to tak,protože jen prostým rozebrání a znovusmontováním se to může/nemusí pohnout a pak to je drbárna zase sladit vč. lapování čela upperu

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#1459 » čtv 3. říj 2019, 20:39

Chyby (velke dohaneni hledim) na mechanickych miridlech vznikaji nedokonalym vyrovnanim prave predpazbi. Muska se kvuli sve vysce pohne o to vic, takze zbytecne se v tom nevrtat



touslam
Příspěvky: 11

Příspěvek#1460 » pát 4. říj 2019, 06:32

Ano, hlaveň je vystředěná a dioptr je de facto uprostřed. Nechám to tedy být. Akorát nevím přesný moment utažení, když se nepoužila ta pasta a bylo větší tření. Batrel nut mám titanový UTG. Těch minimálních 30 ft lb to ale snad bude. Díky za rady.



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#1461 » pát 4. říj 2019, 14:23

Tak to zpočátku častěji hlídej a jakmile by se ti posunul sám od sebe nástřel,zpozorni. Uvolněný barrel nut půjde dobře cítit jak zarumpluješ předpažbím nebo laufem a bude to volné. Takový optimální dotahovací moment spíše na té dolní hranici je 40ft-lbs= 54NM v nějakých "lidských" jednotkách,pokud nesedí indexování matice a je třeba ještě dotahovat,pak se může jet až po horní hranici,která činí 80ft-lbs, ale to už je opravdu hovězina,která snad ani není třeba. Jednoduchý příklad....nastavím 54NM cvaknu,pokud nesedí index matice(pokud ho má) nastavím projistotu raději 65-70NM zindexuju matku a ideálně abych u toho ještě necvaknul=ideální stav plně v normě.
Pokud máš vše pěkně zcentrované,což je spíš obecně zázrak než pravidlo tak určitě do toho nerejpat a spíš jen pro klid duše semtam překontrolovat po střelbě.
Pokud by se ti to uvolnilo a včas to zaregistruješ,tak pár ran to určitě hned nezničí,ale jakmile bys přes to vymydlil nějakou tisícovku,tak by se to určitě někde projevilo.
Pokud vím,tak se tu někde nedávno řešil problém s uvolněným laufem na jednom nejmenovaným výrobci,který dokonce vymyslel genialitu v podobě ruční pákou dotahovaného barrel nutu a snadno vyměnitelných hlavní s pružným kolíkem místo index pinu :roll: Pokud něco takového prošlo do prodeje,tak zas to nebude tak horké



Eliot
Příspěvky: 15

Příspěvek#1462 » pát 4. říj 2019, 15:10

nenašel jsem téma k zásobníkům na AR15, tak hážu sem:
k Rugeru MPR jsem si v Bearece zkusmo koupil i tři 20R zásobníky Polymag za 160Kč kus - za ty peníze jsem to prostě risknul :) dva se chovají normálně, ale třetí mi při druhé ráně "vyhazuje" náboj o chlup výš, takže nedojde k zasunutí do komory, ale závěr náboj přirazí naplocho (přes bok nábojnice) a náboj můžu vyhodit (stalo se mi to dvakrát po sobě, pak jsem toho radši nechal). Nestává se to při ručním vypuštění závěru - první se nadrcne dobře, ale děje se to hned u toho následujícího náboje. (snad to popisuju srozumitelně).

Setkal se s tím tady někdo? má smysl se snažit zásobník opravit, nebo zkoušet v jiné zbrani (=případně poslat dál)? Napadlo mě, že je příliš "čerstvá" pružina, ale dělá to i při naládování 3 nábojů.

Netrápí mě ani těch 160Kč, spíš jako že nerozumím, co je špatně. :-D Na první pohled se zdá být vše OK.

v té souvislosti uvažuju o dokoupení dalších pár kousků, na brownells mají na akci PMAGy gen3, dle obrázku stejné jako origo k mému Rugeru MPR.
Pak tam ale mají ještě AMEND2 a Hexmag. Má s nima někdo zkušenost? jsou v něčem lepší?



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#1463 » pát 4. říj 2019, 15:41

Je to tím bulharem,je to flákačka/podřad a občas to prostě nefunguje jak má,občas se jim nechce z šachty samovolně ven,nevystaví závěr atd. 85% problémů se vyřeší co nejintenzivnějším používáním. Samozřejmě má cenu dobře vysledovat co se s tím děje a snažit se to opravit. Když už se to podaří,můžeš se před zrcadlem poplácat po ramenou a být na něco pyšný :lol: Když ne,cena zamrzí jen trochu a nerve to srdce
Opravu můžeš začít třeba tím,že ho naláduješ doplna a necháš uležet pár měsíců ;) (myšleno vážně)

Mám zkušenosti s AMEND2 to je luxusní zásobník plně srovnatelný s MAGPULEM+je hezky vidět červený podavač přes okno a má samozřejmě anti-tilt. Z 10ks ani jeden problém,který už na první omak snad ani nemůže nastat ;)

Další zkušenost je s army hliníkáčema po několika pouštních ofenzívách(za 160,- neber to) . Po vysypání písku,odstranění kobercovky a očistě se u jednoho ks z 10 objevil ten problém, že při ručním natahování, když závěr přejede směrem vzad přes sloupec nábojů, tyto zůstanou viset o ten kousek dole a závěr již nový náboj nenabere. Při střelbě se to samozřejmě neděje, protože je tam ráz. Toto se děje ale pouze u malého množství napáskovaných nábojů(do 3ks) a jen u ručního přetahování, jak je magazín plný, tak je to v pohodě. Tento konkrétní zásobník vypadá u vývodek, jako by ho pohryzla mula, tak je příčina jasná a já ji neřeším, jen jsem jej označil a vím o něm, stejně ani jeden z nich nemá anti-tilt podavač a někdy to při páskování sežere prst a nepustí :lol:
Dále Pmag co jsem měl k flintě,tam není co řešit



Machead
Příspěvky: 911

Příspěvek#1464 » pát 4. říj 2019, 16:58

Amend 2 mam 10 ks, ziadny problem ani s jednym po tisickach ran. PMag su jasne, 2,3 generacia za skvelu cenu z Brownells cez Balck Friday. Bez problemov. 5 ks hlinikovych vojenskych zo Zeleneho Sportu, vymeneny podavac za magpul, ani jeden problem. Potom original 32 ranovy Daniel Defense, tiez bez problemov.

Mam tiez 2 ks 40 ranovych Magpulov, tie su sutazne, bez problemov.

Vzdy to ale chce dat o 1 naboj menej do kazdeho zasobiku, uz sa mi raz na sutazii stalo ze som dostal peknu zadrzku co fakt nepotesi.

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#1465 » pát 4. říj 2019, 22:48

mam jenom Pmagy gen 3 a vzdycky davam plno a zadny problem... ale taky toho nenastrilim hodne...



Eliot
Příspěvky: 15

Příspěvek#1466 » pát 4. říj 2019, 22:54

pozoroval jsem zajímavou věc - fungl nový (nevychozený) magpul gen 3 zásobník naládovaný na 30 ran mi do rugera špatně zapadá, musím ho HODNĚ razantně dorazit dlaní. 20ranné bulhary mi tohle nedělají, trochu paradox :).
zkusil jsem to samé s 29 a bylo to o hodně lepší, ačkoliv jsem stále musel doklepnout. přišlo mi to už dostatečné, tak jsem ani 28 nezkoušel, ale došel jsem k závěru, že díky příliš silné pružině dojde k mírnému roztažení horní části a ta potom špatně zapadá.

všechny fungl nové zásobníky jsem naládoval do 2/3 objemu, aby se mírně unavily pružiny a zároveň si zbytečně nenamáhal plast v horní části - kromě toho jednoho zmetka - na radu Mr. Zárožáka jsem ho naládoval doplna a uvidí se časem. U pistole jsem si nové zásobníky takhle příjemně uvolnil (na posledních pár ks byly předtím extrémně tuhé), tak snad to vyjde i u AR15.

Uživatelský avatar
vosicz
Příspěvky: 132

Příspěvek#1467 » sob 5. říj 2019, 00:10

Eliot: je to něco naprosto běžného ;) Běžně se učí nervat do těch zásobníku 30 ale 28-29 nábojů, protože je většinou výhodnější mít 28 v pušce než 30 pod nohami. Jinak se nikde nic neroztahuje, akorát máš při plném zásobníku tak stlačenou pružinu, že se proti zamknuté BCG už dost těžko stlačuje ještě víc. Pružiny se obecně neunavují tím, že jsou dlouho stlačené, ale mnoha cykly stlačení-uvolnění, takže naplněním do 2/3 ničeho nedosáhneš a pokud ano, subjektivně nevidím v unavených pružinách žádný benefit. Stejně jako zmiňoval Machead, už jsem taky viděl na závodě, jak někdo minutu mordoval na stagi ARKo za cenu 2-3 MPR díky přeplněnemu zásobníku. Mám PMag Gen3 30 a 10, Lancery AWM, plním na 28-29 a žádný problém.



Eliot
Příspěvky: 15

Příspěvek#1468 » sob 5. říj 2019, 00:18

ach... :-D teď jsi mi zkazil večer :-D
to jsem skutečně nevěděl, pohyboval jsem se v pistolích a brokách a tohle je pro mě nová oblast. To mě fakt nenapadlo, ačkoliv mi to nejde proti mysli... takže spíš řečnická - je běžné, že nejen na závodech, ale i např. vojáci v akci mají našťoucháno o 1-2 kusy méně? pokud ano, změnil se mi svět :lol:



Machead
Příspěvky: 911

Příspěvek#1469 » sob 5. říj 2019, 05:52

Zavisi od zasobnika a pruziny, 20 ranove to nerobia lebo voci BCG je tam dostatocna vola.
Daniel Defense tiez umoznuje naladovat plnych 32 ran.

Ak uz su pruziny unavene (stare pouzivane plechace) tak to tiez ide, ale istota je istota, vzdy davam menej.

Uživatelský avatar
morho
Příspěvky: 699

Příspěvek#1470 » sob 5. říj 2019, 08:21

Střílím z AR málo a neznám pravidla závodů jestli člověk začíná bez zásobníku, ale jinak má člověk dost času si plnej zásobník zajistit v pušce (třeba ten voják v akci určitě nezačíná bez zásobníku :)), a potom při výměně už ten problém není protože nový zásobník netlačí proti bcg, ne?

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: ludek26 a 14 hostů