Převoz zbraně kat.B před vydáním průkazu zbraně.



Prcek
Příspěvky: 291

Příspěvek#1 » pon 30. led 2012, 21:47

Rozumím tomu dobře, že i když mám nák.povol., zbraň kat.B koupenou, předvedenou na Policii a jen čekám na průkaz zbraně, tak podle § 29, (3), c) Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E nesmí nosit zbraň kategorie A, B nebo C, na kterou nebyl vydán průkaz zbraně..?
Jsem koupil CZ858, mám v nákupce povoleno "nošení" a jedu o víkendu do míst, kde se dá s ní zajít na střelnici. Ale zase si říkám, že ji nosit nebudu, jen se bude válet v autě a pak ji poponesu :?
Mimochodem, nemá někdo tuchy, jestli slepými je možné střílet libovolně v místech jako je lom a pod., kde to nikoho neruší?



TripleTap
Příspěvky: 62

Příspěvek#2 » pon 30. led 2012, 22:19

Myslím, že v tomto případě ani není třeba řešit, zda by připadně byla zbraň v režimu držení či nošení, protože:

§ 29 Povinnosti držitele zbrojního průkazu, 1i) mít u sebe zbrojní průkaz a průkaz zbraně, jestliže má u sebe zbraň kategorie A, B nebo C nebo střelivo do této zbraně,



Prcek
Příspěvky: 291

Příspěvek#3 » pon 30. led 2012, 22:24

Pravda, pravda, blbě jsem hledal :? Díky

Uživatelský avatar
Artifex
Příspěvky: 420

Příspěvek#4 » úte 31. led 2012, 07:43

No, ono je to docela hloupost z toho hlediska že když vezu zbraň na registraci tak prostě u sebe nemám PZ protože si ho jednoduše nevycucám z prstu.



Prcek
Příspěvky: 291

Příspěvek#5 » úte 31. led 2012, 08:18

Toto mě právě taky napadlo. Musím s ní minimálně z obchodu domů a pak na Policii. No, radši to nebudu dráždit a počkám na průkaz zbraně.

Uživatelský avatar
sekernik
Příspěvky: 57

Příspěvek#6 » úte 31. led 2012, 09:05

Prcek píše:Mimochodem, nemá někdo tuchy, jestli slepými je možné střílet libovolně v místech jako je lom a pod., kde to nikoho neruší?


V §28 odst.5 se píše: (5) Držitel zbrojního průkazu smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud se nejedná o použití zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku. Soudní znalec, který je držitelem zbrojního průkazu, je oprávněn držet zbraň a střelivo a střílet ze zbraně na střelnici za účelem vypracování znaleckého posudku.

Pojem střílet nerozlišuje střelbu ostrými nebo slepými náboji. Takže jestli chceš o ZP přijít můžeš to zkusit.



E-Ryc
Příspěvky: 516

Příspěvek#7 » úte 31. led 2012, 09:08

Ja bych z toho PZ zas nedelal nejakou hysterii. Na/z registrace se proste zbran donest musi (teleportace zatim nefunguje) a myslim, ze zavrenou v kufriku v batohu nikdo resit nebude (alespon me zatim na ulici za poslednich tricet a neco let neprohledavali, ale je fakt, ze vecerky cestou z prace neprepadavam ;))

Nosit ani vyrazit bez PZ na strelnici bych si netroufl. Na druhou stranu je fakt, ze kdyz jsem sel poprve na strelnici a nacpal spravci PZ pod nos s ostatnimi doklady, tak mi rekl, ze tohle videt nechce (a od te doby ho ani nevyndavam).



maja
Příspěvky: 120

Příspěvek#8 » úte 31. led 2012, 09:31

Někdo na střelnici PZ vidět chce, někdo ne, ale oni si o něj případně řeknou.

Když jdeš zaregistrovat zbraň, tak máš z obchodu účet, případně smlouvu/fakturu, který prokazuje, že ji máš legálně. Těch deset dnů lhůty pro registraci je taková doba hájení, kdy PZ u sebe nemusíš mít.

Uživatelský avatar
Missak
Příspěvky: 459

Příspěvek#9 » úte 31. led 2012, 09:42

to je trochu sporné a vlastně i nedořešené (budeme-li chtít prokázat legálnost zbraně). při koupi z druhé ruky tu smlouvu ani mít nemusím. zaleží na mě a prodejci, zda nějakou písemnou uzavřeme ( vím, že je to pro obě strany lepší, ale není to povinost), navíc si ji můžu napsat a podepsat sám, což mi na ulici nikdo nezkontroluje. pokud je to zbraň "B", máš (alespoň zatím) u sebe nákupku, pokud je to "C" nemáš ani to.
takže suma sumárum, po dobu max.10 dní nemáš jak prokázat, že je zbraň legální. takže i proto je lepší s takovou zbraní na střelnici nechodit. náhoda je blbec, stačí třeba dopravní nehoda, nebo nějaký problém na střelnici (někoho jiného) a jsou s tím zbytečné oplétačky.



TripleTap
Příspěvky: 62

Příspěvek#10 » úte 31. led 2012, 10:34

No a pokud mám doklad o koupi zbraně třeba z Brna a přislušný útvar policie sídlí třeba v Ostravě, asi těžko budu vysvětlovat, proč jsem se zbraní bez PZ třeba v Plzni, že...



Prcek
Příspěvky: 291

Příspěvek#11 » úte 31. led 2012, 19:55

Souhlas s tím, že nemá cenu škádlit štěstí a v oblasti zbraní se sám striktně držím platných zákonů a předpisů. Díky za postřehy ;)

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » úte 31. led 2012, 20:31

Na tuto problematiku jsem se před rokem ptal na MVČR, takže vám poskytnu i výcuc z jejich výkladu:

MVČR píše:Podle ustanovení § 76a odst. 9 zákona č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o zbraních“), se držitel zbrojního průkazu skupiny B až E dopustí přestupku tím, že nosí zbraň kategorie A, B nebo C, na kterou nebyl vydán průkaz zbraně. Z uvedeného jednoznačně vyplývá, že zbraň kategorie B nemůže její držitel, kterému nebyl dosud vydán průkaz zbraně, nosit. Zbraň však může přemísťovat (např. odnést koupenou zbraň z obchodu domů, příslušnému útvaru policie k registraci) v režimu držení, kterým se podle ustanovení § 2 odst. 2 písm. a) bod 2. zákona o zbraních rozumí mít zbraň nenabitou a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo.

Zákaz střílet ze zbraně, tedy i zbraně kategorie B, není zákonem o zbraních na rozdíl od výše zmíněného nošení zbraně výslovně stanoven.

V tomto případě je však nutné vycházet ze smyslu zákona, kdy důvodem registrace zbraně je mimo jiné zájem vyloučit z držení a nošení ty zbraně, jejichž technický stav neodpovídá stanoveným požadavkům, a chránit tak jejich držitele. Pokud by byla zbraň použita ke střelbě ještě před její registrací, její technický stav by nebyl znám a nemohla by tak být zajištěna účinná ochrana jejího držitele. Není-li dovoleno nošení zbraně, která nebyla dosud registrována, tím spíše nemůže být dovolena střelba z takové zbraně, a to ani na střelnici.

Ačkoli je tedy střelba ze zbraně na střelnici vázáná na oprávnění zbraň držet, držitel zbraně nesplnil všechny povinnosti související s držením zbraně, když dosud není držitelem průkazu zbraně.


Takže tak. Prostě bez peněz do hospody nelez a bez průkazu zbraně na střelnici ;)

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#13 » sob 25. úno 2012, 22:00

Missak píše:to je trochu sporné a vlastně i nedořešené (budeme-li chtít prokázat legálnost zbraně). při koupi z druhé ruky tu smlouvu ani mít nemusím. zaleží na mě a prodejci, zda nějakou písemnou uzavřeme ( vím, že je to pro obě strany lepší, ale není to povinost), navíc si ji můžu napsat a podepsat sám, což mi na ulici nikdo nezkontroluje. pokud je to zbraň "B", máš (alespoň zatím) u sebe nákupku, pokud je to "C" nemáš ani to.
takže suma sumárum, po dobu max.10 dní nemáš jak prokázat, že je zbraň legální. takže i proto je lepší s takovou zbraní na střelnici nechodit. náhoda je blbec, stačí třeba dopravní nehoda, nebo nějaký problém na střelnici (někoho jiného) a jsou s tím zbytečné oplétačky.


Ono je to trochu jinak. Když jdeš zbraň přihlásit, máš přece "šedivák" s údaji o původním majiteli a ty si z prstu nevycucáš. Takže alespoň nějaká ochrana tam je.

Uživatelský avatar
Missak
Příspěvky: 459

Příspěvek#14 » sob 25. úno 2012, 22:37

to sice ano, ale není to doklad. čistě teoreticky bych takový šedivák u sebe mohl nosit u "černé" zbraně s "vycucanými" údaji. takže jako doklad to určitě nefunguje při nějakém nošení.
navíc můžu šedivák vyplnit až na PČR při přihlášení, takže opět celou dobu nemusím mít v ruce nic.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#15 » sob 25. úno 2012, 22:43

Já neříkal nic o nošení. Pouze o přihlášení na policii v desetidenní lhůtě. A o tom, že tu byly polemiky o smlouvě a dokladu o nabytí zbraně. Asi jsem špatně napsal příspěvek.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: k.jarek a 17 hostů