Jsou tyto náboje ok?



Pavluso
Příspěvky: 213

Příspěvek#16 » stř 1. led 2020, 18:47

MojeTikka: Ano mám jich ještě pár doma, do sbírky. O problému nic nevím. Otevřeli se sklady a tenkrát to někdo to sem dovezl. Byla to obyč krabička kde byly volně ložené, akorát proložené papírem. Byly to kvalitní náboje... Mosazné nábojnice rv. 41 až 43.....

Uživatelský avatar
staM
Příspěvky: 267

Příspěvek#17 » stř 1. led 2020, 20:01

Pavluso píše:....Je nebezpečné měl bych asi jít k Brymove reklamovat náboje koupil jsme u ni 7,65 br. z roku 2017. Už jsou staré.....


Debataje o patronách cca 30 až 40 let starých nezbńámo jak skladovaných.To neví ani obdarovaný.
Máš pocit že to je to samé jako u nábojů z roku 2017?
Ale jako ironie dobrý.......
Naposledy upravil(a) staM dne stř 1. led 2020, 20:07, celkem upraveno 1 x.



MojeTikka
Příspěvky: 1549

Příspěvek#18 » stř 1. led 2020, 20:05

@staM: ve smyslu dotazu "...a zda je v pořádku je používat..." je odpoved zrejma. Ano, v poradku to je. Jestli je to rozumne, vhodne pro to ci ono, je vec jina.

Uživatelský avatar
staM
Příspěvky: 267

Příspěvek#19 » stř 1. led 2020, 20:14

Z tohohle pohledu jo,ale proč to dělat?Pro pár ušetřených šprdlíků?
Teda jestli se obdarování nekonalo ve velkém stylu vytažením nasyslených svazarmovských zásob.
Občas na světlo světa vyplavou tisíce REXů a když je dobrý rok tak nějaké ty naganty

skagerak píše:Ubezpecuji te, ze toto umi i nove strelivo....

Nikdo přece netvrdí že u nového fabrického náboje se selhač nevyskytne.
Pravděpodobnost že se to stane u nábojů 30,40 nebo 50 let starých je ale mnohem vyšší.Nemusí to být vyloženě selhač.Klidně jen pšoukanec.

V roce 1999 jsme se známým ty válečné 45ACP dost střílel.Byly levnější,jako zdroj nábojnic tak tak protože dost praskaly.Hlavně ty rádlované.Že by chodily jako víno bych neřekl.Občas právě ten pšoukanec,sem tam o dost citelnější rana .V papíru na 25m to bylo.V jedné krabičce byla vždycky směska nábojů od několika výrobců.Ty náboje byly protříděné a znovu nakrabičkované hlava nehlava.Jestli to třídili rusáci nebo až tady dovozce si nepamatuju ale byla to informace která tenkrá proběhla tuším v SR.Do prodeje se dostalo to co prošlo pohledově.V některé krabce celkem solidní směska,někde byla lehce olezlá i čtvrtina střel a okolo zápalky. Zbytkových nábojnic z té doby mám ještě poměrně dost,nějaký ten náboj by se taky asi našel ale na nošení bych to nechtěl.

Pokoušíme se k tomu každý říci svoje ale ani nevíme jak ty náboje skutečně vypadají.Víme jak vypadá jeden náboj a dvě ošuntělé,odrbané neznámo jak skladované krabičky.
Jestli nejsou olezlé se stopy koroze,měděnky atd.tak na střelnici do papíru asi jo ale s opatrností jestli to stojí za to.



Pavluso
Příspěvky: 213

Příspěvek#20 » stř 1. led 2020, 20:32

Velmi rád Vás "starých 7,65br zbavím za dobrou cenu :) nejlépe se vydělává na lidské hlouposti :)



Pavluso
Příspěvky: 213

Příspěvek#21 » stř 1. led 2020, 20:37

staM střílel jsem je z Norka 1911 a vždycky bez problému....

na konci 70s a 80s jsme pálili 7,65br a hlavně 9mm všecko válečná DWMka a jsme tady a pistole to taky zvládli... musíte každého děsit?



MojeTikka
Příspěvky: 1549

Příspěvek#22 » stř 1. led 2020, 20:44

@staM: ty ACP byly zrejme o stesti. Ja ho tehdy mel, ale mel jsem je primo od zdroje, mozna to byl ten duvod, proc jsem byl spokojeny. Namichane tehdy nebyly. Bylo mi pak receno, ze z toho byla mezinarodni ostuda, jenze v dobe Jelcina tohle byla zrejme ostuda ta nejmensi, stran rozprodavani ruskeho vojenskeho materialu. Byl to jen priklad, ze i velmi stara munice muze byt v pouzitelnem stavu. Dal bych to neresil.

Nicmene, je veci stastneho majitele, jak s vyse uvedenymi naboji nalozi. Ptal se na legislativu, na to mu bylo odpovezeno. Jestli chce ci nechce setrit a chce ci nechce zazit adrenalinove strileni po jedne rane, je prece jeho vec. Lidi setri kdejaky halir na strele, prachu, zapalkach,... verim, ze fura lidi by je vystrilela rada. Kdo pamatuje prvni ofiko prodavane prebijenky, je na tento adrenalin zvykly, rekl bych.

Na noseni by samozrejme kazdy mel volit to, cemu nejvice veri. A do teto kategorie ty naboje nejspis nepatri.



Golem
Příspěvky: 489

Příspěvek#23 » stř 1. led 2020, 22:36

brocoly: v pohodě, samozřejmě se standardní opatrností, ale selhače se můžeš dočkat u jakéhokoliv střeliva. Mnozí z nás občas střílí o desítky let starší náboje a OK.
Jenom občas někteří "diskutující" nechápou, že jejich rádobyvtipné komentáře nemusí být pro začátečníka srozumitelné a už vůbec ne přínosné.



brocoly
Příspěvky: 2

Příspěvek#24 » čtv 2. led 2020, 19:07

Ahoj, díky všem za reakce. Náboje byly (alespoň posledních 20 let ) skladovány "dobře". Dárce je mě osobně známá osoba. Děkuji za info o to, že náhoje jsou legislativně ok - o to mi šlo hlavně. Uvedené náboje chci vystřílet jen na střelnici.
Pro sebeobranu je samozřejmě nosit nebudu, tam beru jen nové náboje.

Druhou věcí je, že jste mě zde docela zaskočili s tou opatrností. Příznám se že nemám nastříleno bůhvíkolik, takže se zeptám pravděpodobně blbě - Mohou tyto náboje způsobit nějaké zranění - resp. je možné, aby náboj nějakým způsobem explodoval a ublížil střelci (nějaká střela zpět či něco obdobného)?
Chápu, že pokud dojde k selhání, náboj zůstane v hlavni, do toho se nadrcne další náboj a opět vystřelí, tak to může způsobit paseku, ale mám na mysli standartní "jednonábojové" střílení.
Děkuji .



rumburak18
Příspěvky: 1650

Příspěvek#25 » čtv 2. led 2020, 19:11

Stačí jen být vnímavější co se týče síly rány (kvůli případné střele v hlavni - ten rozdíl je dost slyšet pokud se dává pozor), a v případě selhače dodržovat pravidlo 30+ sekund čekání v bezpečně namířené poloze, pak rychle závadu standardně vyřešit bez očně/ručního zbytečného zkoumání náboje. Selhané náboje nahlásit správci. Brýle samozřejmostí.



MojeTikka
Příspěvky: 1549

Příspěvek#26 » čtv 2. led 2020, 20:28

@brocoly: strelny prach je strelivina a zadnou vlastni chemickou reakci, ani dlouhodobym skladovanim se z nej trhavina nestane. Cili riziko, ktere existuje, popsal rumburak18. Muze selhat zapalka, nebo prachova napln. V obou pripadech pak spise slaba, nebo zadna rana. Tot vse.

Uživatelský avatar
Kečup
Příspěvky: 222

Příspěvek#27 » čtv 2. led 2020, 20:34

Jinak co já mám ještě ze starších let tyto náboje - viz foto : Střílel jsem to do doby než jsem měl selhač a to, že jak popisuje Rumburak, udělá to zvláštní zvuk, takový slabý a tupý, no bylo mi to divné a další rána nevyšla. Při ručním přebití jsem zjistil že střela vystřelila ale vyhodil jsem prázdný náboj, ale asi vadný prach - nevím ale zbraň při tom malém tlaku už nepřebila a tak jsem pro kontrolu koukl do hlavně a byla tam střela. Střelu jsem pak doma vytloukl dřevěným klackem co jsem udělal z vařečky - střela byla v půli hlavně - kdybych blbě zareagoval a hned ručně přebyl, pustil bych si druhou do ucpané hlavně.

Neříkám že se to nemůže stát i s novým střelivem ale u toho starého je to pravděpodobnější. Dneska toho starého střeliva nám hromadu krabiček a k ničemu, prostě už s tím nestřílím, jelikož si kůli pár korunám nechci zničit zbraň. Ale zase zhruba z 500 vystřílených jsem měl akorát tento jeden selhač, ale už to prostě neriskuji.

IMG_20200102_201458.jpg

IMG_20200102_201508.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Pavluso
Příspěvky: 213

Příspěvek#28 » pát 3. led 2020, 09:31

brocoly: platí pravidlo, když se děje něco co se mi nezdá.... tak to překontroluji. Nemusíš se bát a ať to lítá :) PS Vy co nevěříte starým nábojům rád Vás jích zbavím za přiměřenou cenu :) klidně napište :)
Jinak spíš mám obavu, co střílej lidi vedle mne :D
29763770_2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
MM
Příspěvky: 1148

Příspěvek#29 » pát 3. led 2020, 11:26

Konkretne k tymto 7,65Br - teraz si spominam ze mam este nejake v sacku na spodku trezora. Mali sme u nas na strelnici stretnutie penzionovanych policajtov a potom co opakovane museli po slabej rane riesit vytlkanie strely, tak mi ich nechali na likvidaciu. Rozne sarze, niektore cerveno lakovana zapalka + poniektore aj okraj strely. Inak udajne skladovane v beznych domacich podmienkach (otazka je co si pod tym pojmom predstavuju - niektore su zasle asi ako tie na predoslom obrazku :D). A neboli to naboje len od jedneho penzistu ...

Takze ako uz bolo pisane - akurat bacha na slabu ranu.

Uživatelský avatar
Igrlik
Příspěvky: 499

Příspěvek#30 » pát 3. led 2020, 13:58

Vystrelil som cca 1300-1400 takýchto SelBel 7,65 Br berdan, bez jedinej závady.
S&B 7.65Br.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů