Vz 58 nebo AR15
Samonabíjecí pušky
- Hankye
Příspěvek#62 » čtv 9. črc 2020, 15:32
Volím Kosu. Vede mě k tomu několik věcí. Jednak je ovládací páka pevně spojená s nosičem závorníku. To mi umožní i při silným znečištění pod krytem pružin narvat závěr dopředu a do uzamčený polohy. Vím, že AR má čudl, ale páka je prostě páka. Jde to vpohodě potichu nabít nebo udělat press check - nejsem si jistej jak je na tom AR platforma. Se spolehlivostí souvisí přístup k uzamykacím plochám, který jsem schopnej bez spec. nástroje udržet ve funkčním a čistým stavu, popř pohledem zkontrolovat. Další je třeba možnost nabíjení páskem. Já mam u sebe čtyři rohlíky, z toho dva jsou ve sponě na zbrani - to je nějakejch 120 kousků Jak napáskujete rychle zásobník do AR nebo AK platforem krom použití přípravku v bandalíru ? Já třeba pro dlouhodobý skladování mám náboje v páskách. Je to v základu pístovka. Jak už někdo psal, funguje i se sklopkou, ne pouze s teleskopem. V základě má tvrdochrom. V okolí i na fórech se neustále debatí o tom, komu co AR žere a co ne - já sem si zatím nevšiml, že by to někdo řešil s kosou (jasně že kvůli tomu že se sypou oceláky, ale funguje to se vším a dycky- mam prublejch nějakejch 10 druhů).
Pokud bych teda vyšel z poměru cena/užitná hodnota, tak v mým případě to SA asi vyhrává na celý čáře
Z AR jsem střílel a je to pěkný střílení, nicméně ergonomie u mě hraje druhý housle protože sekundy na ISPC a přesnost do 2moa při SHTF v mejch očích nehraje roli. Kvalita ráže je diskutabilní - o tom toho je na půl internetu.
Celkově mám z AR pocit, že je to postavený tak, že po dvou dnech boje to na základně vypucuješ. AK/SA na mě dělá dojem prvoválečnýho kvéru, kterej se máchal v bahně ale chodil. O to víc mne na InRange TV překvapilo, když M4 SAčko v mud-testu převálcovala.
Stejnak sem časem došel k závěru že samonabíjecí pušky, teda alelspoň z mýho pohledu, nejsou pro SHTF na vesnici ideálním nástrojem, takže už je vlastním pouze pro to, že mi dělaj radost.
na závěr youtubovej kec - jsou to moje pohledy na věc a nikomu nic necpu
Pokud bych teda vyšel z poměru cena/užitná hodnota, tak v mým případě to SA asi vyhrává na celý čáře
Z AR jsem střílel a je to pěkný střílení, nicméně ergonomie u mě hraje druhý housle protože sekundy na ISPC a přesnost do 2moa při SHTF v mejch očích nehraje roli. Kvalita ráže je diskutabilní - o tom toho je na půl internetu.
Celkově mám z AR pocit, že je to postavený tak, že po dvou dnech boje to na základně vypucuješ. AK/SA na mě dělá dojem prvoválečnýho kvéru, kterej se máchal v bahně ale chodil. O to víc mne na InRange TV překvapilo, když M4 SAčko v mud-testu převálcovala.
Stejnak sem časem došel k závěru že samonabíjecí pušky, teda alelspoň z mýho pohledu, nejsou pro SHTF na vesnici ideálním nástrojem, takže už je vlastním pouze pro to, že mi dělaj radost.
na závěr youtubovej kec - jsou to moje pohledy na věc a nikomu nic necpu

-
ViralWinter - Příspěvky: 659
- ViralWinter
Příspěvek#63 » čtv 9. črc 2020, 15:42
Hankye píše:Celkově mám z AR pocit, že je to postavený tak, že po dvou dnech boje to na základně vypucuješ. AK/SA na mě dělá dojem prvoválečnýho kvéru, kterej se máchal v bahně ale chodil.
Zajímavý že to píšeš a přitom jsi nejspíš sám viděl test, ve kterém zablácená Vz 58 odešla po první ráně a už se neprobudila.
- Asghaad
Příspěvek#64 » čtv 9. črc 2020, 15:47
na InRange test nebrat ohled, to co pouzivaji neni bahno ale mokry pisek ktery zadre cokoliv do ceho se dostatne ... vyslovene stavene na to aby z toho funkcni vylezlo jen AR se zavrenym krytem vyhozu...
Osobne preferuju test AKOU kde Rob hodi kver na provaze na par dni do baziny pak to vylovi a hned strili.
Vz to zvladla, naprota vetsina AK taky ... DI AR "not so much" ...
Osobne preferuju test AKOU kde Rob hodi kver na provaze na par dni do baziny pak to vylovi a hned strili.
Vz to zvladla, naprota vetsina AK taky ... DI AR "not so much" ...
- electrickota
- Kontaktovat uživatele:
- electrickota
Příspěvek#65 » čtv 9. črc 2020, 16:05
No ale nebyla protože to už nemělo smysl, lepší udělat nový kver pak, což se stalo. Jinak napřed. cz75 jako velmi schopna platforma všude po světě funguje a vyvíjí se dal, Škoda ze už ne díky czub... Ale jak vidíš schopna platforma se vždycky na trhu udrží, ty ostatní zmizí a zůstanou jako rarity slepých větví.
- v.k.
Příspěvek#66 » čtv 9. črc 2020, 16:07
Hankye píše:... Jak napáskujete rychle zásobník do AR nebo AK platforem ...
Pro AR, to jest .223Rem mam a pouzivam taky pasky po 10ks naboju.
Nakrmeni jakehkoliv zasobniku je potom pomoci StripLULA otazka cca 5-10 sekund. Tool je to malicky a lehky, nosit ho neni problem Jedina neprijemnost je, ze se posledni dobou .223 pasky nedaji moc sehnat. Mam jich jen cca 20ks, bral bych vic.
- Blacky
Příspěvek#67 » čtv 9. črc 2020, 16:32
Hankye to vlastne vystihl. Ak/sa jsou kropace, ktery snesou hruby zachazeni. Da se tim zatloukat hrebiky, mlatit do toho sutrem. Cistit staci jednou za prumernou valku. Ale taky je to nepresny a tezky na noseni (se stejnym pal. prumerem jako ar)
Ar je choulostivejsi. Potrebuje vysistit po kazdy bitve. Ma milion moznosti uprav. Je lehci (tj lze osadit optikama, baterkama, kravinkama) presnejsi. Prevazne se lip chova. Ale neskladnejsi. Vlastnosti 5,56 vs 7,62 neresim to je dalsi nekonecna debata a stejne k nicemu.
Naboje se daj sehnat na obe. Cenove zakladni ak/sa asik levnejsi, ale upravy jednoznacne peklene drahy.
Takze tak. Valka nebude, casem nam vsechno seberou, takze se neperte. Pravdu nema nikdo.
Ar je choulostivejsi. Potrebuje vysistit po kazdy bitve. Ma milion moznosti uprav. Je lehci (tj lze osadit optikama, baterkama, kravinkama) presnejsi. Prevazne se lip chova. Ale neskladnejsi. Vlastnosti 5,56 vs 7,62 neresim to je dalsi nekonecna debata a stejne k nicemu.
Naboje se daj sehnat na obe. Cenove zakladni ak/sa asik levnejsi, ale upravy jednoznacne peklene drahy.
Takze tak. Valka nebude, casem nam vsechno seberou, takze se neperte. Pravdu nema nikdo.
- Asghaad
Příspěvek#68 » čtv 9. črc 2020, 16:33
electrickota píše:No ale nebyla protože to už nemělo smysl, lepší udělat nový kver pak, což se stalo. Jinak napřed. cz75 jako velmi schopna platforma všude po světě funguje a vyvíjí se dal, Škoda ze už ne díky czub... Ale jak vidíš schopna platforma se vždycky na trhu udrží, ty ostatní zmizí a zůstanou jako rarity slepých větví.
CZ75 se nevyviji diky CZUB ... a Phantom, Shadow, Shadow2 a TS jsou prosimte co? zahranicni vyroba kterou zbrojovka vydava za svoji ? xD
- Asghaad
Příspěvek#69 » čtv 9. črc 2020, 16:37
Blacky píše:Hankye to vlastne vystihl. Ak/sa jsou kropace, ktery snesou hruby zachazeni. Da se tim zatloukat hrebiky, mlatit do toho sutrem. Cistit staci jednou za prumernou valku. Ale taky je to nepresny a tezky na noseni (se stejnym pal. prumerem jako ar)
SA Vz58 z oceli je STEJNE tezky v zakladu jako 16" AR z hliniku...
a nevim kde si vzal ze upravy na SA jsou "pekelne drahy", jedine co me napada je ze povazujes rucni vyrobu od Zendla jako "beznou cenovou kategorii" ...
- v.k.
Příspěvek#70 » čtv 9. črc 2020, 16:57
Asghaad píše:...SA Vz58 z oceli je STEJNE tezky v zakladu jako 16" AR z hliniku...
To je zavadejici tvrzeni. Koupis AR, ktera bude mit hodne pres tri kila a bude i tezsi nez kosa, ale taky bez velkych obtizi koupis AR ktera bude mit 2800g pri 16". A bohuzel tak lehkou Sa58 nekoupis. A taky, kdyz se budes snazit odlehcovat, s AR se dostanes niz nez s kosou. Proto spis plati ze AR je lehci.
- Asghaad
Příspěvek#71 » čtv 9. črc 2020, 17:04
jasne ze existuji skeletony nebo verze s tezkou hlavni atd ale kdyz srovnas standard vs standard tak kosa je vahove cca stejne tezka jako bezne ARko takze obvynovat Sa58 z toho ze je "tezky na noseni" je ponekud zavadejici, presto ze je to frezovany ocelovy kver tak patri mezi nejlehci pusky v tomhle formatu a je napr stejne tezka jako Bren 2 s 8" hlavni ...
samozrejme ma na druhou stranu tezsi naboje, pokud se nebudeme bavit o verzi pro 5.56 ale vaha opravdu mezi nevyhody Vz58 nepatri.
samozrejme ma na druhou stranu tezsi naboje, pokud se nebudeme bavit o verzi pro 5.56 ale vaha opravdu mezi nevyhody Vz58 nepatri.
- electrickota
- Kontaktovat uživatele:
- electrickota
Příspěvek#72 » čtv 9. črc 2020, 18:41
Napiš nám prosím tedy nevýhody sa58, jestli teda jsi tolik objektivní abys je viděl, když váha to podle tebe není. Já začnu, AR nemá sklopku, a freefloat ji dělá zbytečně přesnou, šachta na zásobníky může být pro někoho zbytečně dlouhá a těsná, z modulárnosti by se jeden mohl zbláznit, a to chování je až moc klidné že ani nevíš žes vystřelil, 5,56 je kurevsky hlučná ráže s kompíkem, táhlo je na tak debilním místě že jej máš stále po ruce, bývaj těžký modely i extrémně lehký modely(2,8kg je dnes základ u mloku a 16"), už se na ni nedá dát bajonet na lov blesků
- Asghaad
Příspěvek#73 » čtv 9. črc 2020, 19:09
narozdil od tveho sarkastickeho vypotku :
- nema moznost dlouheho monolitickeho railu coz komplikuje zejmena kombinaci zvetsovak+ kolim nebo dlouhych optik. Zendl nadobicko ma kryt zaveru a rail predpazbi ve stejne vysce ktery tohle resi ale stoji docela ranec
- zasobnik nevypadne vetsinou sam pri vymacknuti vypousteni a je treba mu pomoct
- nemoznost "free float" coz je na druhou stranu pro pechotni zbran vicemene irelevantni
- maly vyber aftermarket zasobniku, pro 5.56 verzi jsou pouze originalni CSA
- nemoznost "tuneni" spouste, obzvlast relevantni pro predelavky klasickych surplusovych prekopavek ktere maji spoust opravdu hroznou
- mechanicka miridla v zakladu jsou otresna
co se tyce tvych "nevyhod AR"
- ano AR nema sklopku, coz armada kompenzuje priliz kratkymi hlavnemi nekterych modelu na razi kde efektivita naboje az zoufale zavisi na rychlosti strely. ale to jsme zase u raze a ne zbrane, tak jak existuji Vz58 v 5.56 tak jsou i AR v 7.62 popr 300blk...
- freefloat je pro "polni vyuziti" naprosto irelevantni, ten drobny rozdil v presnosti je super pro zavody, nebo pro superhyperostrostrelce co chcou trefovat mouchy na 500m, pro normalni smrtelniky je presnost bezne zbrane bez free float hlavne vice nez dostacujici, coz mimochodem dokazuje i tendence posledni doby "modernizovat" AR platformu prechodem na kratky pist ... tzn non-freefloat ...
- ahem vis o tom ze existuje i verze vz58 v 5.56 ze ano ... bazirovat na "vyhodach" 5.56 je uplne jina debata ktera se netyka ani AR ani Vz protoze se vztahuje obecne na kteroukoliv zbran ktera danou razi vyuziva
-ano tahlo AR je na EXTREMNE debilnim miste, je to jedna z jejich nejhorsich ergonomickych vad ... nevim jak ty ale tahat za natahovak nekde u nosu mi zrovna jako idealni neprijde kdyz prakticky vsechny zbrane maji natahovaci paku tam kde na ni clovek dosahne mnohem prirozeneji.
-a pokud by doslo na SHTF tak opravdu nevidim nevyhodu v tom mit moznost dat na pusku bajonet, ano je to vicemene zbytecne, pokud se nedostanes do situace kdy by se to hodit mohlo xD A ne bajonet k vz opradu nemam a kupovat ho nehodlam xD
- nema moznost dlouheho monolitickeho railu coz komplikuje zejmena kombinaci zvetsovak+ kolim nebo dlouhych optik. Zendl nadobicko ma kryt zaveru a rail predpazbi ve stejne vysce ktery tohle resi ale stoji docela ranec
- zasobnik nevypadne vetsinou sam pri vymacknuti vypousteni a je treba mu pomoct
- nemoznost "free float" coz je na druhou stranu pro pechotni zbran vicemene irelevantni
- maly vyber aftermarket zasobniku, pro 5.56 verzi jsou pouze originalni CSA
- nemoznost "tuneni" spouste, obzvlast relevantni pro predelavky klasickych surplusovych prekopavek ktere maji spoust opravdu hroznou
- mechanicka miridla v zakladu jsou otresna
co se tyce tvych "nevyhod AR"
- ano AR nema sklopku, coz armada kompenzuje priliz kratkymi hlavnemi nekterych modelu na razi kde efektivita naboje az zoufale zavisi na rychlosti strely. ale to jsme zase u raze a ne zbrane, tak jak existuji Vz58 v 5.56 tak jsou i AR v 7.62 popr 300blk...
- freefloat je pro "polni vyuziti" naprosto irelevantni, ten drobny rozdil v presnosti je super pro zavody, nebo pro superhyperostrostrelce co chcou trefovat mouchy na 500m, pro normalni smrtelniky je presnost bezne zbrane bez free float hlavne vice nez dostacujici, coz mimochodem dokazuje i tendence posledni doby "modernizovat" AR platformu prechodem na kratky pist ... tzn non-freefloat ...
- ahem vis o tom ze existuje i verze vz58 v 5.56 ze ano ... bazirovat na "vyhodach" 5.56 je uplne jina debata ktera se netyka ani AR ani Vz protoze se vztahuje obecne na kteroukoliv zbran ktera danou razi vyuziva
-ano tahlo AR je na EXTREMNE debilnim miste, je to jedna z jejich nejhorsich ergonomickych vad ... nevim jak ty ale tahat za natahovak nekde u nosu mi zrovna jako idealni neprijde kdyz prakticky vsechny zbrane maji natahovaci paku tam kde na ni clovek dosahne mnohem prirozeneji.
-a pokud by doslo na SHTF tak opravdu nevidim nevyhodu v tom mit moznost dat na pusku bajonet, ano je to vicemene zbytecne, pokud se nedostanes do situace kdy by se to hodit mohlo xD A ne bajonet k vz opradu nemam a kupovat ho nehodlam xD
- Hankye
Příspěvek#74 » čtv 9. črc 2020, 19:23
ViralWinter píše:Hankye píše:Celkově mám z AR pocit, že je to postavený tak, že po dvou dnech boje to na základně vypucuješ. AK/SA na mě dělá dojem prvoválečnýho kvéru, kterej se máchal v bahně ale chodil.
Zajímavý že to píšeš a přitom jsi nejspíš sám viděl test, ve kterém zablácená Vz 58 odešla po první ráně a už se neprobudila.
Video jsem samozřejmě viděl a proto mě taky docela překvapilo. Nicméně závěr v okně AR15 otřeli rukavicí https://youtu.be/YAneTFiz5WU?t=157 a u osmapadesátky to nechali bejt. Já ten test neshazuju ale bylo by fajn dát tomu rovnou šanci. Navíc InRange řeší opravdu extrémní situaci. Ve standartním provozu - už z principu uzamykání i principu pohonu musí fungovat spolehlivěji. Pro ty, kdo by rádi ten princip shazovali tím že s m4 se válčí víc než s SAčkem si dovolím poznamenat, že FN Fal a jeho klony jsou tu ve válkách krapet dýl a pořád se s nimi slouží, přesto že je to "zastaralý" a pro mnohý lidi nefunkční koncept
Mimochodem, když píšu že z toho mam nějakej pocit, tak mam nějakej pocit a ten se racionálně vyvrátit nedá - je to prostě subjektivní vjem

AR platformu v zásadě neshazuju, jen tvrdím, že je vyrobená pro asymetrickou válku a ne pro konvenční boj. Každá věc má svůj účel a do toho se propisuje především vize toho, jak se podle tvejch představ bude SHTF odvíjet. Budeš doma bránit nebo bude road trip? atp...
v.k. píše:Hankye píše:... Jak napáskujete rychle zásobník do AR nebo AK platforem ...
Pro AR, to jest .223Rem mam a pouzivam taky pasky po 10ks naboju.
Nakrmeni jakehkoliv zasobniku je potom pomoci StripLULA otazka cca 5-10 sekund. Tool je to malicky a lehky, nosit ho neni problem Jedina neprijemnost je, ze se posledni dobou .223 pasky nedaji moc sehnat. Mam jich jen cca 20ks, bral bych vic.
Ono na všechno je přípravek - dokonce bandalíry pro M16 obsahují vylisovaný klip co nasadíš na zásobník a cpeš to tam. Jak to ale bejvá - všechno se dá ztratit a podle Murphyho zákonů platí, že čím je to pro tebe důležitější, tím vyšší je pravděpodobnost

Někdo se tu ptal na neduhy Kosy. Je to prostě munice. Ať si říká kdo chce co chce tak je to o neseným počtu munice při stejný hmotnosti. Další věcí je že do M4 narvu každej STANAG rohlík takže nemusím řešit, že kolega má jinýho výrobce. Pro m4 mluví i odolnost zásobníků a lineární vkládání zásobníku do šachty - výhoda při taktickým přebití. Chování při střelbě je na kilometry jinde stejně tak jako ergonomie. Vyjímání zásobníku dominantní rukou + možnost střelby v zimních rukavicích. Dlouhý předpažbí s možností úchytu rovnou rukou. V základu dioptr. mířidla - subjektivně lepší. Integrovany dust-cover. Tuning je to poslední - musí se umět střílet se základem
ARko je fajn ale v mým případě vane vítr směrem ke kose.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí