zkoušky v angličtině

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#16 » čtv 28. led 2016, 22:19

A Kanadě by se případně zbrojní průkaz, (nebo řidičský) taky dělal v češtině ? :-)



Střelec
Příspěvky: 1668

Příspěvek#17 » sob 1. srp 2020, 13:47

Oživím starší téma.
Předpokládám, že nedošlo od posledně k žádné změně nebo ano?
Mám příbuzného s britským a českých občanstvím, který má hlašen trvalý pobyt i v ČR (ve zděděné nemovitosti) + aktuálně pracuje dlouhodobě v Praze pro britskou firmu (kde má pronajatý byt). Česky mluví, respektive se domluví, ale jeho jazyk není na nijak vysoké úrovni. Samozřejmě, že by si ZP udělat chtěl, ale podle toho, co tu čtu, není šance, dokud nezlepší jazyk. Nebo je i přes to nějaká možnost na rozdíl od situace před těmi 4 roky, co se to tu řešilo? Díky.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4573

Příspěvek#18 » sob 1. srp 2020, 14:34

Střelec : Testy jsou pouze v češtině a tlumočník je nepřípustný. Pokud komisař bude ochoten přezkoušet praxi v angličtině (pokud samozřejmě tento jazyk dostatečně ovládá), je to asi jen na něm.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#19 » sob 1. srp 2020, 15:02

Myslím že naučiť sa otázky na test zvládne aj keby tým jazykom hovoril len minimálne, akurát to bude výrazne časovo náročnejšie. To je tá výhoda že sú otázky aj odpovede vopred známe, nič neprekvapí. Komisár bude dávať tiež len tie isté základné pokyny, na to sa stačí dobre pripraviť v rámci slovnej zásoby a zvládne sa to. Určite by pomohol nejaký veľmi šikovný strelec ktorý vládne oboma jazykmi na výbornú a prešiel by to s ním.

Problém by mohlo byť, že UK nebude chcieť vydať súhlas ani výpis z registra pre tento účel. Obzvlášť neviem ako teraz keď opúšťajú EU. "Súhlas" by sa dal možno obísť dotazom na úrad, či im je známy dôvod, pre ktorý by NEMOHOL mať zbraň akurát nespomínať tam ten účel, a tie dôvody taxatívne vymenovať (spája sa s terorizmom, má priestupok na úseku zbraní a podobne...), na to by sa vyjadriť mohli. Alebo z druhej strany, možno by pomohlo, ak by si urobil aj skupinu C a argumentoval práve touto skupinou. S tým ako nás často vnímajú na západe... UK na to možno bude počuť, že v ČR hladuje a ak chce okrem bramborov občas aj mäso, musí si to ísť uloviť do lesa ako v tejto polodivokej krajine každý. (yeah, we really do have internet here, and credit cards and dental care)

Stále ale platí čo píše marinakus, všetko v češtine a bez pomoci jazykovej či inej. Komisár môže ale nemusí spraviť ústupok pri praktickej, ale nespoliehal by som sa na to.

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#20 » sob 1. srp 2020, 15:23

Problém by mohlo byť, že UK nebude chcieť vydať súhlas ani výpis z registra pre tento účel.

V UK se musí při žádosti výpisu z rejstříku uvádět důvod? Klidně může uvést třeba zaměstnání, ne?
Jinak něco jako "souhlas" by přece vůbec neměl potřebova, pokud má České občanství má i práva jako ostatní občané.
Není přece "jen" cizinec s trvalým pobytem.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#21 » sob 1. srp 2020, 16:51

gogan netuším ako v UK, ale pri úplnom odpise z registrov sa dôvod môže vyžadovať. Netuším ako je to s tým, že by sa nezhodoval... ak má bydlisko aj mimo ČR, tak potrebuje aj súhlas danej krajiny.



Střelec
Příspěvky: 1668

Příspěvek#22 » ned 2. srp 2020, 09:43

Díky za info. Vyřídím mu, že si bude muset zlepšit češtinu na ZK, alespoň uvidím, jak to myslí se ZP vážně. :)



koudak
Příspěvky: 328

Příspěvek#23 » stř 5. srp 2020, 15:30

Ja jsem pri zadosti dokladal papir z ambasady ze zeme mimo EU a pomerne dost anti-gun a bez problemu (na druhou stranu ja jsem tam byl jako turista dlouhou dobu, nemam zadny obcanstvi atd). Oni teda ale meli primo na strankach formular co jsem jim poslal s oskenovanym pasem nebo tak neco a obratem zpatky prislo na jejich ambasadu prohlaseni pro ktery uz jsem si osobne musel zajit.
Nezapomen, ze to musis nechat oficialne prelozit do cestiny. Policie to v anglictine neprijme (a UK mu to cesky na 99% neda). Tj prekladatelem co na neco takovyho ma licenci/povereni. Seznam je nekde na strankach tusim ministerstva spravedlnosti? To uz trochu hadam a tak moc si to nepamatuju.

Uživatelský avatar
Destructor
Příspěvky: 685

Příspěvek#24 » stř 5. srp 2020, 18:19

Trosku OT, ale já dělám každou chvíli nějkaou certifikace a holt je to vždy v angličtině, tak proč by se cizinec nomohl naučit těch pát otázek v češtině?
Kor, když to sám chce ...

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#25 » stř 5. srp 2020, 18:27

Já hlavně chápu, že ČR chce výpis z rejstříku trestů z UK, platný překlad by neměl být až tak drahý, ale nechápu že by po něm ČR měla chtít nějaký souhlas UK, že si zbroják může udělat. Pokud má České občanství byl by takový požadavek nerovnost před zákonem.
To neznamená, že by kvůli tomu posléze nemohl mít problém v UK, ale že by to byla překážka v ČR to se mě nezdá.

Uživatelský avatar
Destructor
Příspěvky: 685

Příspěvek#26 » stř 5. srp 2020, 19:51

A pokud si to pamatuji správně, tak je to i za situace, že si pobýval déle než 6 měsíců v jiné zemi ...
Tak že se tohle v podstatě týká i nás ..



skagerak
Příspěvky: 1004

Příspěvek#27 » stř 5. srp 2020, 21:40

Nevim co si pamatujes, ale michaji se jablka s hruskama.
U toho co pises rejstrik (atd), ale ne souhlas.



Střelec
Příspěvky: 1668

Příspěvek#28 » čtv 6. srp 2020, 07:51

Pokud by to potřeboval, tak myslím, že si to vyřídí snadno. Zatím je u něj kamenem úrazu čeština na úrovni dobrého porozumění textovým otázkám. Bude ji muset tedy zlepšit, ale to už je na něm, jak se k tomu postaví - věřím, že dobře. Aktuálně je na nějaké základní úrovni, co pochytil u nás a předtím od jednoho rodiče, který s ním moc v tomto jazyce nenamluvil. Takže to taky tak vypadá (např. má problém se skloňováním). Říkal, že začne řešit jazykový kurz. Díky všem za info.

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#29 » čtv 6. srp 2020, 08:00

Střelec: každopádně držím palce a dej pak vědět. Docela by mě ta otázka souhlasu při dvojím občanství zajímala, nikde jsem k tomu nic nenašel.



Pavluso
Příspěvky: 213

Příspěvek#30 » čtv 6. srp 2020, 08:19

Bože, bože.... všude jinde... se hraje na stejné notě.... buď umíš po našem nebo máš smůlu.... Absolutně bych ZP pro lidi co neumí česky nepřipouštěl.... pak nějakej TATAR vyhodnotí situaci blbě a udělá průser, protože nebude něčemu nebo někomu rozumět.... Navíc trošku hrdosti né? Myslíte, že v Kanadě, Německu či Francii by vyhověli :D :D :D absolutně NE! Napřed Vše RUSKY a teď zase Anglicky!!!!

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Jarda.Jezek, JirkaCV, ondrush, Rejsek a 41 hostů