Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava

Ozzy1

Příspěvek#271 » stř 9. úno 2022, 09:55

expres: Je to otázka priorit. Chápu Tvůj pohled, ale úplně ho nesdílím. SZS jsou v duchu toho, co říkal Kennedy: Neptej se, co udělá stát pro Tebe, ptej se, co můžeš udělat Ty pro stát.

Plán je využívat SZS (podle mluvčího MV, viz rozhovor na stránkách LEXu) jako pomocnou stráž ve vyjímečných stavech. Tam Ti bude stačit rukávová páska a pistole za pasem. Druhá věc jsou pokročilejší cvičení, kde je součástí i to, jak komunikovat a spolupracovat se složkami státu při nečekaném útoku. Ono totiž policie tak nějak předpokládá, že zbraň na místě činu mají jen oni a šílený střelec. Takže statisticky vzato, pro ozbrojeného civila je nebezpečnější následný zásah policie než pacifikace toho šíleného střelce.

Požadavek na kompletní výzbroj na cvičení mi zatím příjde trochu mimo. Ono, jediný, kdo dostal pušku i s kompletní výstrojí byly v historii tohoto státu jen SOS (za diametrálně jiných bezpečnostních okolností), LM (aby mohli zasáhnout proti svým spoluobčanům, nesdílejícím jejich pohled na svět) a pokud to vezmeme trochu zeširoka, tak i Freikorps (aby mohli dělat to, co LM, ale těm nesdílejícím jejich jazyk) a Volkssturm (aby mohli dělat to, co SOS o pár let předtím). A i kdyby by ty kurzy byly tak štědré a stát dával vybavení, tak by to za a) byla zapůjčka po dobu kurzu a za b) pokud máš ve zbraních 70+ kKč, tak bys byl první, kdo remcá, protože by to beztak byla Pi. 82 a Sa 58 (technický stav nechávám na představivosti čtenáře). I ty AZtka si často kupují lepší výbavu za své.

film

Příspěvek#272 » stř 9. úno 2022, 11:07

Pokud do toho chcete jít nezapomeňte na neprůstřelnou vestu, jaké jsou to náklady při životnosti 5 let u kevlaru,
nebo varianta nosič plátů + pancéřové pláty s neomezenou životností - máte to někdo? na kolik to vyšlo?
Pak se dá uvažovat i o přilbě. Ty budou mít asi taky omezenou životnost.

Já jsem taky názoru, že za ty ceny kurzu je lepší si za to koupit stelivo a potrénovat.

Patton

Příspěvek#273 » stř 9. úno 2022, 12:10

Co blbnete. Na to aby jste ochránili své hračky stačí MV-101, MV-102 a hodnocené střelby. Je to ten základ na zapsání do SZS a zneviditelnění zbraní. To vše za cca 7 000,- ( kurzy, střelivo, jídlo, to sníte doma taky, benzín nebo nafta dle vzdálenosti, u mě že Šumavy až do Oleška. Kdo je z Prahy, má to za rohem. Já si to dělám, protože západnímu bolševikovi nevěřím , že odzbrojování Slovanů nedotáhne do stavu, jako to je v těch jejich "domokratickych" zemich. Štěstí v neštěstí přeje připraveným, a o to tu jde, když je ta možnost. Samozřejmě dokud je. Taky to může dopadnout jako s KVASEM, dobrej rozjezd, ale na stole se to neudrželo.

Haluziak

Příspěvek#274 » stř 9. úno 2022, 12:19

Jo a taky to mohlo zaštitovat MV nebo někdo jiný a stát to třeba litr a pro moho lidí by to bylo mnohem zkousnutelněší. Konec konců MV-101 mohla být klidně distanční.

vosicz

Příspěvek#275 » stř 9. úno 2022, 12:36

Patton píše:Co blbnete. Na to aby jste ochránili své hračky stačí MV-101, MV-102 a hodnocené střelby. Je to ten základ na zapsání do SZS a zneviditelnění zbraní.....

Kdo všechno má vlastně do stanovené zálohy státu patřit?

SZS mají tvořit účastníci pokročilých a vyšších kurzů. Zdůrazňuji účastníci, nikoli absolventi. To skutečně znamená, že kurzant je členem SZS jen po dobu, kdy se účastní výcviku. Z toho plyne, že dlouhodobě jsou do SZS zařazeni pouze ti lidé, kteří už prošli celou soustavou kurzů a teď využívají státní podporu k individuálnímu výcviku v rámci časově neomezeného programu individuální střelecké přípravy, který nařízení vlády označuje nepříliš srozumitelnou zkratkou MV-1-500.

https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/ ... e-pripravy

Patton

Příspěvek#276 » stř 9. úno 2022, 13:09

Tak kdo kecá. Blacky, instruktoři z HT nebo článek na gunlexu. Na 101 v HT nám jasně Tomáš řekl to, co jsem popsal výše.

Idahou

Příspěvek#277 » stř 9. úno 2022, 13:21

Ovšem pro zapsání zbraně je potřeba být SZS, nikde jsem ovšem nenašel, zda výstupem ze SZS se mění i ten zápis

film píše:Pokud do toho chcete jít nezapomeňte na neprůstřelnou vestu, jaké jsou to náklady při životnosti 5 let u kevlaru,
nebo varianta nosič plátů + pancéřové pláty s neomezenou životností - máte to někdo? na kolik to vyšlo?
Pak se dá uvažovat i o přilbě. Ty budou mít asi taky omezenou životnost.

Nic z toho nemusíš vlastnit a je přímo uvedeno, že v rámci kurzu lze použít i "nefunkční" náhražku.
Pokud by se snad stát někdy rozhodl požádat (páč tam nevzniká povinnost nad rámec obyčejného občana) na účasti na něčem, co by takovou výbavu vyžadovalo, dát se přepokládat, že by ji SZS vydal a po skončení "akce" zase vybral zpět. Osobně si myslím, že tahle část výcviku je tam jen proto, aby to mělo určitou hodnotu i pro AČR a byla ochotna se časem zapojit

Piggy

Příspěvek#278 » stř 9. úno 2022, 14:01

Jen na okraj: pokud se má člověk stát součástí nějakého oficiálního uskupení, je to vždy spojeno se specifickým závazkem loajality: přísaha, slib, vyznání víry nebo různě složitý rituál.

expres

Příspěvek#279 » stř 9. úno 2022, 14:34

tak ja bral ze to dotahnu do MV-1-500 a to z vice duvodu.. Pro me osobne hralo klicovou roli pristup na strelnice. Melu porad dokola, ale nebylo od zacatku receno ktere a jak u ceho bude pristupne. Ani ze bude kurz jen komercne.Proc? ACR/AZ/PCR nema instruktory? To je takovej problem lidi co uz plat berou na to vyclenit? Pomlcim o tom ze i tyto organizace se pak mohou seznamit osobne na kurzu s obcany. Pro uplne overkill tam maji sanci najit rekruta na profi. Rozvijet ty lidi pak i v pokrocilejsim kurzu ze na to budou mit...atd. Jendoduse to je zabite komerci.. Porad nechapu proc bych statu kdyz vynalozim dost penez misto nej (vybaveni,cas,vycvik) nemohu ocekavat nejakou cast protisluzeb. Jestli vam pouzitej maskac co proda armyshopu za 1000kc prijde moc velky VIP klub tak dobra. Ja si uplne nemyslim ani ze je dobre mit nejakou milici ve vlastnich "monterkach". Rozeznatelnost, respekt ze stejnokroje tomu cinici jednodusi vykon ukolu, atd. Opravdu si nad jednema maskacema a pristupem na strelnici nepredstavuji ani nahodou zaplaceni me investice co do toho dam a co na oplatku z toho stat ma. Aneb at si tam na ty akce posilaj PCR..aha tolik jich nemaj, je to drahy to zivit :D Amater s vlastnima monterkama s vercajkem vyjde lip.

EU gumazka sla udelat jen jako kurz, ala treba kdy by neco. Stejny jako A1 zbrane. Poslu a dostanu. Zadny blbosti okolo..

Ok neni, neni a tak ostatnim preju at si to uziji. Urcite je to i tak posun a treba nekdy v budoucnu tim oslovi vic lidi.

HLAP

Příspěvek#280 » stř 9. úno 2022, 14:47

Patton píše:
Blacky píše:A že to obnáší splnit 3 +1 podmínky je prostě tak.
1- teoretický kurz MV101
2- praktický kurz MV102
3- "závod", kde za 40 sekund musís trefit 6 terčů, netrefit neterče a bezpečně manipulovat (případně něco v podobném rozsahu)
4- podat žádost o "aprobaci" jenž je nároková. (podobně jako na ZP doložiš doktora a splnění zkoušky odborné způsobilosti. Myslím, že inspirace toho systému je nabíledni)

Ty hodnocené střelby musí být v tom pořadí jak píšeš, nebo i před 102? Zapoměl jsem se na kurzu 101 instruktorů pozeptat. 102 mám až koncem června a nevím kde po tomto termínu bude možné to odstřílet. Honza K. má právě jedny hodnocené střelby v květnu, ale to je zatím jediné. Jsem zvědavej, kde si to všichni střelíme, protože nás bude do léta docela hafo. Nebo přibudou střelnice, kde se to bude střílet?

Ano, střelby až po MV-102, cituji: "Rovněž hodnocené střelby lze absolvovat až po absolvování příslušné úrovně programu
střelecké přípravy (tzn. až po kurzu MV-102 v případě žadatele o vydání základní aprobace,
resp. až coby držitel pokročilé aprobace, pokud jde o možnost využití podpory střelecké
přípravy účastníkem programu střelecké přípravy MV-1-500).
"

Staženo ze stránek ministerstva vnitra, odkaz zde, najeď na stranu 5:
https://www.mvcr.cz/soubor/informace-pr ... bliky.aspx

vosicz

Příspěvek#281 » stř 9. úno 2022, 15:11

Patton píše:Tak kdo kecá. Blacky, instruktoři z HT nebo článek na gunlexu. Na 101 v HT nám jasně Tomáš řekl to, co jsem popsal výše.

Pokud mě paměť neklame, na MV-101 od HT jsem slyšel to samé, co jsem citoval. Tj. se základní aprobací nejsi vůbec nic (proto si bereš vlastní náboje na MV-102), jen ses kvalifikoval pro vyšší kurzy. SZS jsi jen po dobu trvání kurzů MV-201, MV-301 (proto na kurzy dostaneš náboje) a pokud získáš pokročilou aprobaci, tak i MV-1-500 (kdy jsi už reálně použitelná SZS).

Obrázek

CzechJoker

Příspěvek#282 » stř 9. úno 2022, 15:17

Takže SZS jsem už po absolvování MV-201, nebo až po MV-1-500? Zatím jsem to chápal, že po dvěstějedničce, ale z informací zde jsem rozhozený jako sandál.

Letec 12

Příspěvek#283 » stř 9. úno 2022, 15:30

Takže záloha státu u MV-201 a 301 jsi jen ty třidny co trvá kurz? :D Nebo je to trochu jinak a Záloha jsi už po absolvování MV-201 (celoročně). Pokud bys musel získat aprobaci MV-1-500, abys byl ZSZ, tak se na to asi skoro každý vyprdne. To bude klub jen pro pár lidí

expres

Příspěvek#284 » stř 9. úno 2022, 16:08

$12

(1) Podmínkou účasti na programu střelecké přípravy pro oblast vnitřního pořádku a bezpečnosti České republiky je dále držení zbrojního průkazu skupiny E a v případě programu střelecké přípravy

a) MV-102 absolvování programu střelecké přípravy MV-101,

b) MV-201 získání základní aprobace v systému střelecké přípravy,

c) MV-301 absolvování programu střelecké přípravy MV-201, nebo

d) MV-201, MV-301 a MV-1-500 zařazení do stanovené zálohy státu podle § 16.

expres

Příspěvek#285 » stř 9. úno 2022, 16:12

A ted jak jsem to proletl, tak zarazenim zbrane je k pouziti statu. Plus pri vyrazeni (asi prodeji) nesplnujete SZS. Asi znovu nahlasit jinou novou.

Perla, v pripade povolani armadou do zaloh ACR pri neoposlechnuti vyzev omluvenka a nejaky paragraf. Ten slib neni jen tak.

Zpět na