Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

pavelg

Příspěvek#166 » úte 3. led 2023, 09:41

cipis: v takové logice by bylo nejlepší zrušit převody zbraní úplně - kolik je takových případů?

Já jsem třeba většinu svých zbraní nakupoval tak, že jsem se večer nebo o víkendu rozjel někam do řiti za člověkem z inzerátu a v pondělí/středu jsem ráno před prací skočil na policajty přihlásit.
Já vám tento model nevnucuju, ale nesu poměrně úkorně, že vy mi vnucujete nesmyslně byrokratický systém, náročný na datové připojení, centralizaci a spoustu času a komplikovanou logistiku.
Že mi bráníte v tom, co bylo osvědčené jen z pozic jakéhosi falešného pokrokářství.

Někdo tady zmiňoval auta .. před pár roky bylo obvyklé auto prodat o víkendu, odhlásit u sebe na úřadě na nového majitele, poslat techničák, nový si přihlásil u sebe a bylo hotovo.
Pak pokrokáři vynutili, že ti dva se musejí potkat v úřední dny na úřadě a provést převod tam.

getsome

Příspěvek#167 » úte 3. led 2023, 09:41

Zoon píše:Jenik: Promiň ale je spousta zbraní a střeliva, na které nákupko nepotřebuješ, pak nemáš v ruce nic jen OP a sám snad uznáš, že když si ode mne nekdo bude chtít koupit dvojku se střelivem a přijde jen s OP, tak ho poslu do pr…
Opět prosím najdi mi v zákoně nějaký podklad pro tvé tvrzení.

Ty určitě někde v prdeli bez signálu na pohled poznáš, že ten ZP nebo nákupko jsou pravé, viď? Takovou kartičku ti splácnu v Photoshopu a zalaminuju během 15 minut. Prodávající má povinnost na policii oznámit prodej, kupující přihlásit. Když to jedna strana neudělá, je to problém policie, ne toho kdo svou povinnost splnil.

Zoon

Příspěvek#168 » úte 3. led 2023, 09:42

Já přece nejsem proti tomu, psal jsem to už.
Jen uvádím na pravou míru některá tvrzení.
A prostě si nemyslím že zrušení ZP na rozdíl od PZ je dobrý nápad a usnadní mi život. To je celé.

pavelg

Příspěvek#169 » úte 3. led 2023, 09:44

jenikw - přece existence ZP ve formě kartičky nepředstavuje nemožnost PČR vaši způsobilost ověřit v registru. To není tak, že BUĎ registr bez kartičky, nebo kartička bez registru.
Přece kartička existuje spolu s registrem celé dekády.

Je to asi jako otázka bankovek vs online plateb.

Zoon

Příspěvek#170 » úte 3. led 2023, 09:46

Getsome: ale i tím splním mou stávající povinnost ověření oprávnění. Takto jednoduše nelze dle nového postupovat. To je celé o čem tu je řeč.

jenikw

Příspěvek#171 » úte 3. led 2023, 09:47

Pevelg: Nikdo ti nic nenutí, pořiď si kartičku nebo výpis podle nového zákona, vyžaduj to i po tvých obchodních partnerech a dělej to dál jako doteď, nikdo ti nebrání.

getsome

Příspěvek#172 » úte 3. led 2023, 09:49

@Zoon: Já myslím že to život dost usnadní. Bez možnosti ověření pravosti skrz databázi stejně nevím, jestli je libovolný doklad pravý a stejně mám nepříjemný pocit, když někomu prodávám zbraň jen na základě kartičky a listu papíru. Ověření za mě po staru i po novu nakonec stejně dělá policie.

A jestli budu tahat 1 téměř neověřitelnou kartičku nebo 10, přičemž těch 9 bude snadněji padělatelný archaický formát bez moderních bezpečnostních prvků, to je přesně ten nesmyslný byrokratický systém a komplikovaná logistika, za kterou pavelg z nějakého důvodu označuje cíl novely.

jenikw

Příspěvek#173 » úte 3. led 2023, 09:49

Pavelg: Jistě, jenže teď dostanu za zapomenutý ZP, TP pokutu a záznam do rejstříku, podle nového zákona ne, a to ani když si zapomenu OP, totožnost lze prokázat i jinak.

pavelg

Příspěvek#174 » úte 3. led 2023, 09:49

getsome píše:
Zoon píše:Jenik: Promiň ale je spousta zbraní a střeliva, na které nákupko nepotřebuješ, pak nemáš v ruce nic jen OP a sám snad uznáš, že když si ode mne nekdo bude chtít koupit dvojku se střelivem a přijde jen s OP, tak ho poslu do pr…
Opět prosím najdi mi v zákoně nějaký podklad pro tvé tvrzení.

Ty určitě někde v prdeli bez signálu na pohled poznáš, že ten ZP nebo nákupko jsou pravé, viď? Takovou kartičku ti splácnu v Photoshopu a zalaminuju během 15 minut. Prodávající má povinnost na policii oznámit prodej, kupující přihlásit. Když to jedna strana neudělá, je to problém policie, ne toho kdo svou povinnost splnil.

Asi stejně jako pravost občanky, bankovek a dalších dokumentů či odznaků - mimochodem, jaká je jistota, že se přihlašujete ke správnému registru? Byly snad dosud problémy s falšováním ZP a PZ, že to najdenou vidíte jako strašně akutní problém, který řešíte jejich zrušením?

pavelg

Příspěvek#175 » úte 3. led 2023, 09:51

jenikw píše:Pavelg: Jistě, jenže teď dostanu za zapomenutý ZP, TP pokutu a záznam do rejstříku, podle nového zákona ne, a to ani když si zapomenu OP, totožnost lze prokázat i jinak.

Tak stačilo jen pro účely PČR zrušit povinnost to nosit s sebou, když oni mají možnost věrohodné verifikace podle OP.

jenikw

Příspěvek#176 » úte 3. led 2023, 09:52

No vždyť to zrušili :-) kartičku si pořídíš i podle nového zákona, tak kde je problém?

pavelg

Příspěvek#177 » úte 3. led 2023, 09:54

jenikw píše:Pevelg: Nikdo ti nic nenutí, pořiď si kartičku nebo výpis podle nového zákona, vyžaduj to i po tvých obchodních partnerech a dělej to dál jako doteď, nikdo ti nebrání.

Kartička ZP s platností 5/10 let se bude dál na požádání vydávat? Nebo její ekvivalent, který mi umožní dostát povinnostem dle zákona?
/nákup-prodej nábojů, zbraní/ Já mám pocit, že nikoliv.

getsome

Příspěvek#178 » úte 3. led 2023, 09:56

pavelg píše:Asi stejně jako pravost občanky, bankovek a dalších dokumentů či odznaků - mimochodem, jaká je jistota, že se přihlašujete ke správnému registru? Byly snad dosud problémy s falšováním ZP a PZ, že to najdenou vidíte jako strašně akutní problém, který řešíte jejich zrušením?

Nikdo nevidí akutní problém ve falšování. Jen upozorňuju na mylnou představu, že něco zvládneš při prodeji ověřit a na to, že si sám dobrovolně buduješ byrokratické bariéry jen pro dobrý pocit sucha a bezpečí.

jenikw

Příspěvek#179 » úte 3. led 2023, 09:57

bude, jmenuje se to evropský zbrojní pas, lze tím prokázat, že jsi držitel zbrojního oprávnění, je to stejně debilní formát jako ZP, ale když to někdo chce, proč ne, při prodeji zbraně si lze pořídit ještě zbrojní list, kde je zbraň uvedena a předložit OP, aby byla jistota, že je legální, pří nákupu máš samozřejmě NP, tam ,kde se vydávají. Co víc ti ještě musím dát, abys mi prodal pistoli?

Zoon

Příspěvek#180 » úte 3. led 2023, 10:01

No na rozdíl od současného stavu kdy ti stačí jen ZP, který dostaneš automaticky a nemusíš o něj žádat, tak mi to neprijde jednoduší

Zpět na