Začátek s křesadlovkou

Black Powder a vše co k tomu patří


iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#16 » čtv 12. led 2023, 13:57

kolombo píše:Byl to kit, nestavěl jsem to celé.
Už jsem dělal perkusní Patriot, tam je méně zapeklitostí a spoušť mi připadá vyladěná rovnou.


Patriotka má napínáček. To je něco jak přednatažení spouště, aby byla "měkká". To je něco jiného. Běžná spoušť bude vždy tvrdší, než ta, kterou si napínáčkem předepneš. Pokud nemáš napínáček, pomůže jedině pilník a puškař.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#17 » čtv 12. led 2023, 14:46

Redsnake píše:Pokud nejde po desate rane nabijet, tak neco delas spatne, tipl bych si na mazani


Mám .45, střely .440 a namazané flastry, tyhle:

https://www.zbrane-dave.cz/products/flastr-mazany-lube1000-cal-45-/

Nasypu prach, na hlaveň položím namazaný flastr, zlehka namáčknu střelu, domačkám tím startrem a domáčknu až dolů nabijákem.



Redsnake
Příspěvky: 309

Příspěvek#18 » čtv 12. led 2023, 16:10

Produkt neznam, obecne se doporucuje pri potizich s nabijenim zmenit mazivo. Nejjednossi mas tusim lithiovou vazelinu v tube. To z toho strilis kulicku? Domnivam se, a muzu se samozrejme plest, ze pokud je to kulicka, vhodnejsi by bylo strilet patch & ball. Tohle co odkazujes mi prijde dobre do revolveru spise.

Kazdopadne jak pisu, budu rad pokud me nekdo zkusenejsi pripadne opravi nebo uvede na pravou miru.

Uživatelský avatar
blecha.z
Příspěvky: 66

Příspěvek#19 » čtv 12. led 2023, 16:47

Zdravíčko přeji a hodně úspěchů v roce 2023.
Co napíši, asi se Vám nebude líbit. Srovnávat perkusní pistoli a křesadlovou zbraň dost kulhá. Křesadlovka potřebuje mnohem víc péče a přípravy než perkusní systém.
Při pohledu na Vaši zbraň se mně zdá, že křesací kamínek je velmi dlouhý a tedy nemůže poskytovat správné množství jisker. Existují kameny pro pistoli a kameny pro pušku. Ty druhé jsou delší. Na webech jsou materiály ve formátu .pdf pojednávající o seřízení zámku.
Navážka prachu pro křesadlo je zpravidla o něco vyšší, než pro perkusní pistoli, nějaké množství plynů "uteče" zátravkou.
Se střílením tzv. naslepo buďte velmi opatrný s použitím filcové ucpávky, rozhodně nepoužívejte ucpávku napuštěnou nějakou směsí maziva. To totiž ztuhne a při výstřelu se chová podobně jako střela. Může způsobit zranění.
Bez zkušeností se do ladění zámku nepouštějte. Hodně pomůže zámek promazat.
Pokud budete střílet "naslepo", samozřejmě je nutné vše vyčistit jako v případě ostré střelby - hlaveň, zátravku, zámek. Vysušit a namazat WD
Rozklikl jsem si Vaši fotku s flastry. Ty jsou již namazané? To mazadlo Bore lube jsem měl a připadalo mně poměrně "suché". Použil jsem je jednou a šlo do popelnice. Ale to je moje věc. Jak píší výše kolegové, nevhodné mazivo způsobuje problémy s nabíjením. Vždyť nikdo neví, jak staré to použité mazivo z továrny je. Klidně lze použít vepřové sádlo, stolní olej a jiné. Jsou jich desítky, laciné, kvalitní. NIKDY nepoužívejte vosk ze svíček.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#20 » čtv 12. led 2023, 22:53

Mám ten kamínek, co mi k tomu vybral a dodal dodavatel té stavebnice. Stejně jako ostatní spotřebák na aktuálně čtyři černopraché zbraně. Ta filcová ucpávka je ta samá, co používám do perkusního revolveru, ale tam před ni dávám ještě kuli. Byl to test, ne pravidelné užívání.

Čistím to podobně, jako ty revolvery, horká voda, jar, WDčko na vypuzení vody a konzervace.

Ten kamínek možná není ideální, jak velký by správně měl být ? Tohle je Pedersoli USA 091 Křesadlový kámen. Je dražší, než ty z křesacích kamenů, ale tam chce vědět rozměr kamínku, ne typ pistole.

Uživatelský avatar
blecha.z
Příspěvky: 66

Příspěvek#21 » pát 13. led 2023, 11:29

Jaký rozměr kamínku? Já nevím, jak to dělají ostatní střelci, jistě se to dá najít na všech našich fórech. Já jsem si vzal kousek plochého dřívka, seřízl jsem ho tak, aby měl jakousi hranu. Ocílku jsem sklopil na pánvičku, aby jako zakryla prach. Dřívko jsem odřízl v délce asi 20 mm, vložil do čelistí kohoutu a utáhl šroub. Natáhl jsem kohout do zadní polohy. Současně tiskl spoušť a palcem přidržoval kohout, aby byl volný v pohybu vpřed. A sledoval jsem, jak hrana "kamínku" pracuje s ocílkou. Kamínek musí jet po ocílce a současně ji odklápět.
Kamínky mají různou délku, pokud nejsou řezané a broušené. Kupuje se jich vícero, vybírají se podle kvality, hrany a podobně. Do čelistí kohoutu se ukládají do kůže. Délka kamínku u pistole Kentucky je cca 22 mm. Jiskra musí být bohatá a koncentrovat se ve středu pánvičky. Je to krásně vidět na mé fotografii v tomto fóru.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#22 » pát 13. led 2023, 11:50

Aha, takže mám blbě ještě něco, nemám kamínek v kůži.
Že to křesá jsem zkoušel, střílí to, to už taky vím :-)

Uživatelský avatar
blecha.z
Příspěvky: 66

Příspěvek#23 » sob 14. led 2023, 12:01

Zdravíčko přeji.
To není jen ta kůže v kohoutu. Korekci zaslouží i dávka prachu. Kentucky křesadlová pistole .45 ládovat cca 20 grainů (1,30 gramu Vesuvit LC). Vámi uváděná dávka 40 grainů se mně zdá hodně, to je spíš do dlouhé hlavně. Koule ve flastru 11,30 mm, nebo 11,20 mm, nebo 11,45 mm. Flastr bavlna podle koule 0,25 mm, 0,30 mm, 0,17 mm. Mazivo ideálně hovězí lůj+včelí vosk v poměru 3:1 roztavené ve vodní lázni. Včelí vosk se dá koupit v podobě mezistěn u včelaře, nebo na příslušném webu. Hovězí lůj nemusí nezbytně být, lze použít stolní olej, sádlo, kokosový olej a desítky dalších. Flastry namažte tři dny před střelbou a přebytek maziva vymačkejte mezi novinami. S takovým mazivem dáte klidně 25 ran i více, hlaveň se nezašpiní tak, že by nešlo nabíjet. Ale dá se po cca pěti ranách hlaveň vytřít lacetkou jednou dolů a zpět. Stačí.
Používáte jehlu při nabíjení? Pokud ne, je dobré mít měděný drátek, zasunout ho do zátravky a přiklopit ocílkou. Pak teprve nabíjet hlaveň. Drátek slouží jako ucpávka, prach (část) Vám nevyjede při nabíjení ven z hlavně. Teprve potom, až míří ústí hlavně k cíli, drát vytáhnout a nasypat jemný prach na pánvičku. Pozor - otvor v zátravce by neměl být zasypaný prachem, nebo jen tak do poloviny.
V příloze je stojánek - ten si vyrobte, ulehčí Vám nabíjení - ruce budou volné.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#24 » sob 14. led 2023, 19:29

Hezký stojánek, hlavně musím udělat čtyřpozicový do trezoru :-)
Nabíjím v ruce, zatím.

Začnu tou spouští a kůží, kamínky už mám taky objednané z Jindřichovic.

Navážku jsem nakonec řešil nástavcem 30 gr, váhy nemám doma, tak nevím kolik je to opravdu a přesně.

Fintu s drátkem jsem nezkoušel, pánvičkový prach sypu s lehkým odstupem od zátravky.

Mazání mám jak originál bolavou nohu, tak lůj s včelím voskem, to už jsem řešil u revolverů. Surovin mám dost.

Střely mám .440/11,18 mm, 128 gr/8,29g; patche mazané, tloušťka 0,01

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#25 » ned 15. led 2023, 16:16

kentucky_kohout_spoust.jpg


Takhle vypadá kohout a spoušť, tam se asi nic seřizovat nedá a do pružin sahat nechci.

Takže jsem to promazal, přeleštil plochy dotyku spouště a kohoutu a dál s tím nic moc nevymyslím.

Kůže kolem kamínku bude spíše tenká jelenice, ale v návodu píší plátky olova. To by asi neměl být problém, stačí nožem nakrájet ze střely. Dává smysl řešit to olovo ? A je tam kůže/olovo jen položené a utažené, nebo se to i nějak připevňuje ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
blecha.z
Příspěvky: 66

Příspěvek#26 » ned 15. led 2023, 21:38

Olovo se tam používá, například z olověných "mašlí". Ale není to nezbytné a každý je nemá možnost sehnat. V nějaké prodejně s průmyslovým zbožím kupte jedny rukavice z jemné jelenice a máte vystaráno na dlouhou dobu. Kamínek musí ležet v měkké podložce. Vyberte nejvhodnější kamínek a ustřihněte kousek kůže tak, aby obepínal zadní část kamínku kolem dokola. Někdo to vylepšuje tak, že kůži ke kamínku přilepí troškou Chemoprénu. A vložit do čelistí, lehce přitáhnout horní čelist. Dokud se dá s kamínkem pohybovat, seřídit přední hranu kamene tak, aby byla rovnoběžná s hranou pánvičky. Pokud je pánvička obdélníková. Utáhnout.
Zámek i spoušť vypadají moc pěkně. Na pružiny nesahat, není pro to žádný důvod.

Uživatelský avatar
Hungry
Příspěvky: 366
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#27 » stř 18. led 2023, 10:35

2kolombo: nepíšeš, co ti vlastně zabránilo vystřelit 11tou ránu, ale pokud to, že nešlo zatlačit střelu do hlavně, tak máš špatné mazání vůči délce hlavně. To s křesadlem nemá nic společného.
Potíž je, že zámek od Ardesy je v továrním nastavení použitelný jen s obtížemi a je třeba ho dodělat a upravit. Prohledej tu vlákna a křesadlech, případně se podívej na střelectví.c, určitě tam něco bude. Já jsem např. zeslaboval pružinu víčka pánvičky. Silné pružiny akorát rozbíjejí pazourky. A pak taky kluci "kalili ocílky v krevní soli", pokud si to pamatuji správně. Co přesně je to za postup, ale netuším. Výsledkem mělo být lepší "jiskření"

Spouští je také vice druhů, ale tady bude asi bez ladění, musíš se podívat dovnitř, jak jsou na tomu ozuby. A pozor, můžou být cementované a když tu vrstvu obrousíš, tak je z toho blato, které se brzy "ojede" a bude to padat. Takže by spíš zkoušel jen leštit...

Uživatelský avatar
blecha.z
Příspěvky: 66

Příspěvek#28 » stř 18. led 2023, 13:07

Hungry - na zámek Ardesy to nevypadá. Ta to řeší mnohem jednodušeji. Tady u toho zámku je třmen u hlavní pružiny, spíš je to Pedersoli. Ale stejně, Kolombo uvádí, že střílel .440 (t.j. 11,20 mm) a podle fotky flastrů jsou 0,01", tedy 0,25 mm. 11,20+0,25+0,25 = 11,70 mm. Ardesa mívá vrtání 11,80 mm/11,50 mm, takže i hlaveň bude od jiného výrobce.
Já jsem u zámků Ardesy musel vždy rozebrat zámek, vše zkontrolovat, zaleštit včetně snížení nosu ocílky. Což se nedá doporučit začátečnímu střelci.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#29 » stř 18. led 2023, 13:34

Vypálit jedenáctou ránu mi zabránila hlavně nastupující tma, určitě by to šlo střílet dál. Jen byl zřetelně větší odpor při zasouvání střely, především v ústí hlavně. A zřetelně nepříjemný odpor spouště. Byl to první test, křesadlovkou jsem nikdy nestřílel. Byl jsem překvapen, že to opravdu a poměrně spolehlivě střílelo. Naštěstí nás tam bylo málo, takže ty kouřové clony nikomu nevadily.

Mám vlastní mazadlo z hovězího loje a včelího vosku, mám originál bolavou nohu, takže to přimáznutí nějak vyladím. Musím vyladit i ideální navážku,

Tahle spoušť je určitě bez možnosti ladění, uvidíme, jak to půjde příště, po přeleštění. Ten odpor spouště začal být takový, že jsem měl pocit, že to vlastně ani nevystřelí. Ale je to Davide Pedersolli, podle krabice a papírů.

Pazourků mi dnes dorazilo dalších 10 kousků, ještě někde vyhrabu slabou kůži a zkusím některý usadit. Nebo klidně vytvořím dva kousky olova do kterých to upnu. Bylo mi divné, že jsou kamínky mokré, ale podle výrobce pak lépe křesají, pokud se skladují ve vlhku.

Tenhle týden střílet nejdu, uvidíme, jak příští týden ...

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#30 » stř 25. led 2023, 19:40

Tak dnes to šlo lépe, promazání a zaleštění spoušťového mechanismu velmi pomohlo.
Dnes jsem dojel na okřesaný kamínek, byl jsem rád, že se mi povedlo naladit pozici na poslední ránu.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů