Výběr optiky

Zeppelin

Příspěvek#16 » pát 1. lis 2024, 21:24

A máte někdo zkušenosti s Arken Optics? Původně jsem chtěl jít cestou známého výrobce. Ale zjišťuji, že šance, na koupi na první dobrou je asi malá. Proto si říkám, že bych začal něčím levnějším… Montáž bych vzal Spuhr, s tím, že do budoucna budu měnit kdyžtak jenom optiku… co vy na to?

Héfaistos

Příspěvek#17 » pát 1. lis 2024, 21:27

ondra009 píše:Jake ma vetsi tubus prednosti, hrozne me tenhle udaj mate. Diky

Tady to máš ve zkratce shrnutý: https://www.youtube.com/watch?v=ZqAncpqPGtI

tomas fuk

Příspěvek#18 » pát 1. lis 2024, 23:02

Spuhr je dobra volba. S ni jsem zacinal. Casem jsem si ujasnil, ze chci tubus 34 mm a podle toho vybiral dalsi montaz. Nakonec jsem to vyresil tak, ze tubus 34 mm stale preferuji, ale z motaze jsem presel na krouzky. konkretne Rurris Signature. Na nich si muzu nastavovat sklon od 0, po 40 moa. Mam 3 pusky a krom AR-15 mam na vsech krouzky Burris Signature. Na AR mam predsazenou Spuhr.

Zeppelin

Příspěvek#19 » sob 2. lis 2024, 08:51

Ale všude píšou, že jedině jednodílná montáž kvůli tuhosti… A co ten Arken? Nějaké zkušenosti?

mission

Příspěvek#20 » stř 13. lis 2024, 10:27

@tomas fuk
světelnost puškohledu neurčuje průměr tubusu, ale průměr objektivu.

@ Zeppelin
pro tebe bude nejlepší si nejdřív pořádně nastudovat, co vlastně chceš - budeš střílet, a potom vybrat vhodné náčiní. Zajdi na pár střelnic / závodů, pokecej se střelci, omrkni a ošahej (pokud ti to dovolí) si jejich "výbavu" ať jsi v obraze a nepořizuješ něco, co pak za měsíc budeš se ztrátou prodávat.

tomas fuk

Příspěvek#21 » stř 13. lis 2024, 18:10

I prumer tubusu ma na svetelnost vliv! Ale neni to primarni. Prim vetsich prumeru tubusu je vetsi rozsah klikani a vyssi tuhost.

Příspěvek#22 » stř 11. pro 2024, 15:51

Ahoj, budu kupovat tikku a rád bych na ní tedy vybral i optiku. Můj rozpočet je cca do 30000,-. Bude to na střelbu do terče nebo gongu (ne dynamická/taktická střelba) a rád bych, aby ta optika umožnila střelbu až do 1km. (ano převážně budu střílet na menší vzdálenost) Střílet budu hlavně pro radost, ale třeba se někdy budu chtít někam posunout a zajdu si na nějakou soutěž, abych věděl, jak marný jsem.

Jelikož mám zkušenosti jen s Vortexy (spíše tedy s kolimátory) a docela se tady hojně doporučují, pokud chce někdo optiku v mé cenové relaci, našel jsem 2 adepty, ale mám k tomu nějaké otázky.

Takže taková ta klasika Vortex Strike Eagle 5-25x56 a Vortex Viper PST Gen II 5-25x50.

1. Je nějaký další puškohled, který bych měl zařadit do výběru a je dobrým konkurentem těchto 2 optik? V těch levných značkách se nevyznám. Nechci bazarovky.
2. Bude dané maximální zvětšení stačit na 1km? Díval jsem se na videa, jak vypadá kouknutí na takovou vzdálenost při různém zvětšení a vypadalo to, že by to mělo jít. Dále jsem se i koukal na různé youtube kanály, kde střílí i na takovou vzdálenost a někteří tam měli poškohledy s tímto maximálním zvětšením. Je mě asi jasné, že má každy jiné oči, také jde asi o to, co od toho čekám. Nečekám, že na tu vzdálenost uvidím zásah na terči. Předpokládám, že je to nereálné.
3. Co tady docela rozebíráte je i průměr tubusu a tak moje otázka zní, je to velký problém, že Viper má 30mm oproti SE, který má 34mm? Přes oba se samozřejmě před koupi podívám, ale je otázka, zda to budu schopný vůbec posoudit, jako lajk. Je mě jasné, že rozsah korekcí bude u Viperu menší, ale já netuším, jestli a v čem mě to omezí? Když to nastřelím například na 100m, budu to schopný korekcemi zvednout na 1km, nebo aspoň na 800m?

Občas se tady na foru objeví soutěž střelby na 1km, chodí tam i někdo nějakou takovou optikou? Nebo tam všichni mají optiky za 80k apod. a zvětšení 50x?

Děkuji.

sokar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#23 » stř 11. pro 2024, 15:55

athlon ares etr 4,5-30x56, arken EP5 5-25x56 nebo 7-35x56.Skladem je mám včetně zmíněných vortexů, takže si lze vybrat na místě ze všech a přes všechny kouknout.

mission

Příspěvek#24 » stř 11. pro 2024, 16:08

@Cita

existuje vícero možností, jak "dohonit" chybějící elevaci na dálku. Jednou z nich je nakloněná montáž, běžně se používá 20MOA (k dostání jsou i strmější), takže pokud si vybereš kukr, co ti ve všem vyhovuje, akorát nemá široký rozsah výškové elevace, dá se to řešit montáží. Druhým způsobem, jak se to dá "obejít" je přenášením záměrného bodu na osnově puškohledu (pokud to záměrná osnova umožňuje), tzn. nebudeš klikat celý rozsah, ale cílit jinou částí záměrné osnovy. Je to rychlejší při střelbě na větší cíle, kde nepotřebuješ být extra přesný. Důležitá je u puškohledu zejména mechanika - aby klikal co má a vracel se na nulu a tohle "cyklování" vydržel v požadované přesnosti co nejdéle. Je toho moc, chce to pročítat různá i zahraniční fora, aby jsi se dostal do obrazu.

Haluziak

Příspěvek#25 » stř 11. pro 2024, 16:20

Viper jsem teď reklamoval (nedržel nástřel). Podle US Bergara stránky jsem nebyl první, nějak klukům prý klesla kvalita.

Velké KUDOS CAIRO CZ - poslal jsem k uplatnění celoživotní záruky, zkontrolovali, řekli, že je vadný a poslali nový + super komunikace.

Někdo střílí i Vector Continental ale tam nevím jestli skla na 1KM už nebudu moc lowend.
AD Tubus a rozsah korekcí, pokud máš v úmyslu střílet 1Km tak tam stejně dáš minimálně 20MOA lištu (mission mě předběhl) a pak to i ten Viper, zvládne a navíc má lepší skla než SE.

PS: Co si zajít někdy na závod/střelnici a kouknout s čím střílí ostatní?

Příspěvek#26 » stř 11. pro 2024, 18:07

Mrknu na ten Athlon a Arkeny a porovnání s vortexy a také na ty nakloněné montáže, jak se s tím vůbec pracuje. Zatím děkuji.

mission

Příspěvek#27 » stř 11. pro 2024, 18:15

s nakloněnou montáží se nijak nepracuje - ta je vyrobená s definovaným sklonem, který ti "ušetří" výškové kliky elevace, protože puškohled v ní nastřelíš tak, že ti zbyde více "kliků" v optice k využití. Pokud se tedy nebavíme o ELR disciplíně, kde se používají montáže s variabilním sklonem nebo zařízení typu Charlie Tarac, což zřejmě nebude tvůj případ. Jediné na co si dej pozor je, aby se ti objektiv puškohledu nedotýkal hlavně a byla mezi nimi "bezpečná" mezera.

Příspěvek#28 » stř 11. pro 2024, 19:43

Moc tomu nerozumím, pokud mám nakloněnou montáž, která má fixovaný sklon, tak mám na optice pořád stejný rozsah klikání. Tedy pokud jsem s klasickou montáží schopný klikat v rozsahu například 100-600m, tak nakloněná montáž mě posune například na 300-800m ? Co je pod, tak řeším přenášením na osnově?

Teď se chci ještě omluvit, protože jsem to tu možná pomotal. Já bych měl chtít asi SFP optiku, protože chci střílet klidnou mířenku. Tedy ten Viper pořád sedí, dělá se i v SFP, ale SE je mimo a ten Athlon taky.

mission

Příspěvek#29 » stř 11. pro 2024, 19:57

chlape, tobě chybí základy střelby na dálku. To si musíš nastudovat, na netu o tom najdeš všechno. Nakloněná montáž ti "ušetří" rozsah elevace, který můžeš následně využít, protože ho "nespotřebuješ" na nastřelení zbraně jako v případě, kdybys měl montáž se sklonem 0 MOA.

Příspěvek#30 » stř 11. pro 2024, 20:39

Máš pravdu, že znalostí nebude moc, protože to bude moje první LR zbraň. Nemyslím si, že nakloněné montáže jsou začátečnické znalosti, dle mě nakloněnou montáž si koupí někdo, kdo ví co dělá a má nějaké zkušenosti. Věř, že nakoukaných videí mám velké desítky a skoro nikdy se tam neřeší montáž, vždy zbraň, optika, ráže, nějaké úpravy na spoušti apod., ale určitě si to nastuduju, protože chci vědět, jak to funguje, i když ji kupovat na 99 procent nebudu. (koukám ale převážně na soutěžní videa, tak asi proto)

Co se týká FFP vs SFP, tak to jsem se nechal mystifikovat kamarádem, který má už koupeno a má právě koupenou FFP optiku a mě to vůbec nedošlo, protože chce střílet to samé co já a tak jsem automaticky bral, že to je taky to co chci a přitom jsem o SFP a FFP četl dost, jen jsem prostě nechal v tu chvíli mozek někde jinde a jen listoval optikama podle té jeho. Co jsem četl tady na fóru, tak jsou tu zastánci obou variant a jsou tu i někteří, kteří přecházejí z jedné na druhou, protože buďto zjistili, že jim vyhovuje ta druhá více a nebo chtějí střílet jiné disciplíny. Já zkušenost nemám, myslím si, že chci SFP, ale možná zjistím, že to není pravda až něco odstřílím. Nakonec jsem ještě nic nekoupil, takže pořád tu "chybu" udělat nemusím.

Zpět na