Dlouhodobá konzervace zbraní

Co jinam nepatří...

MojeTikka

Příspěvek#61 » ned 24. lis 2024, 21:14

Jen tak z jineho soudku... dostala se mi do ruky nejaka elektronika, kterou jsem pred mnoha a mnoha lety servisoval. Elektronika mela bebi. Analyza ukazala, ze nektere hodne tenke drahy na desce byly sezrane. Podotykam, pod krycim polyuretanovym lakem. Pricina? Inu, tehdy jsem nevedel, ze kalafuna - pryskyrice - se casem rozklada na kyseliny. Proste kalafuna neni uplne cista pryskyrice, jsou v ni stopove prvky nejakych rezidui, ktere se po letech rozlozi na slabe kyseliny a sezerou med. I pod lakem. Takze kdyz jsem kdysi pajel na techto deskach a nasledne je ocistil od pajeciho pripravku (kalafuna v ethanolu - to nejspolehlivejsi, co znam) acetonem, nebylo to dostatecne.

Takze, pokud se rozhodnete svoje milacky do neceho zamatlat, nejprve si overte, jestli se to matladlo nebude po letech treba rozkladat na nejake hydroxidy, kyseliny, nebo podobne smakulady. I slaba koncentrace umi udelat svoji praci, protoze ji doprejete to podstatne - teplo a cas.

Pamatuju se, ze kdyz jsem byl kluk, tatik dotahl z prace jakousi olejnicku s tim, ze nejde rozsroubovat, ze je jeste druhovalecna a kdosi ji chtel vyhodit. Jestli ji vycistim, at si ji necham. Podarilo se mi ji rozebrat a hned pote, co jsem uvolnil deklik, jsem do ni vrazil nos. Dodnes si pamatuju, jak mi vyhrkly slzy, nosem projela nepopsatelna bolest a olejnicka letela kamsi po dilne. Az jsem to rozdejchal, sel jsem to zkoumat a, kupodivu, to, co z toho vyteklo, vypadalo jako normalni olej. Jenze naprosto brutalne cpel. Doslo tam k nejakemu rozkladu bez pristupu (a uniku) vzduchu. Tehdy mi pak tatik ukazal, jak se spravne cicha k neznamym chemikaliim.

Erix

Příspěvek#62 » pon 25. lis 2024, 11:19

Jo, chemické čichání to je základ pro život, někdy stačí blbě čichnout a člověk už se to nedozví. :) Jinak, pokud si che člověk něco zakonzervovat a pak občas prohlídnout, tak bych nějaké dlouhověké přípravky vůbec nepoužíval a zůstal u klasiky a každoročně 1-2x prohlídka. Ten rozklad maziv je problém, ale pokud se zvolí +- PH neutrální, tak to bude ok. Říkám, výzkumák VVÚ by určitě poradil.

Erix

Příspěvek#63 » úte 3. pro 2024, 11:58

Velký test maziv, sice staré, ale dobré: https://dayattherange.com/gun-care-product-evaluation/
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Pak jsem našel přípravky vyloženě pro dlouhodobé skladování:
Obrázek
https://otistec.com/long-term-firearm-p ... 0FQcDtZDPC

Obrázek
https://www.brownells.cz/Break-Free-COL ... -749001006
Kdyby se k tomu někdo dostal, tak nechť podá info, zvláště ten Collector vypadá dobře, viz recenze z Midwaye:

This Stuff Just Works! It Really Does!
I found myself in a situation where I had to store a bunch of firearms for an extended period of time. I coated them inside and out with Break Free Collector Long-Term Protectant. They were boxed in cardboard the entire time - for 3 years in an environment with high humidity (up to 93% or so) and and for 2 years in a low humidity environment - the latter averaging about 35% humidity. By far, the majority of this time was in storage locations that were "climate controlled", i.e. a basement but not a garage or storage shed. After 5 years and a couple of months I had time to take a look at everything. I was amazed. The guns looked exactly like the day I oiled them. No rust. Still oily. No hardened gunk. I would have fired any of them without cleaning. This stuff does exactly what they claim. It's perfect, buy it and use it!!!
https://www.midwayusa.com/product/10146 ... 94#reviews

Héfaistos

Příspěvek#64 » úte 3. pro 2024, 13:30

Na dlouhodobou konzervaci zbraní v relativně suchém "normálním" prostředí - když pomineme vazelínově-voskové přípravky jako je Cosmoline ap. (které sice chrání naprosto ukázkově, ale dostat je ze zbraně je na celé odpoledne práce) - byl výborný konzervační olej Konkor 103, který se už ale nevyrábí. Náhradou místo něj (respektive pouze přejmenovaným Konkorem 103) by měl být přípravek Lubline Cover 103, nicméně prodává se hlavně pro průmyslové použití a nejmenší balení co jsem našel je 10 l...

Pro sbírkové kusy nebo dlouhodobější uložení v trezoru ideální, akorát prostě není k dostání menší balení - nicméně cena za litr vychází cca 110,- Kč v případě 10 l balení, což je oproti různým těm speciálním zbraňovým konzervantům úplně za pusu. Pokud je někdo labužník a má velkou (hóóódně velkou) sbírku, může koupit 200 l sud, kde to pak vychází na cca 80,- Kč/l ;-)

Erix

Příspěvek#65 » úte 3. pro 2024, 16:21

Dík za odkaz na ten nový Konkor, to se hodí. ;) Používala to i AČR, i když ne všichni s tím byly spokojeni. Ještě jsem koukal, jak je to s konzervací nejběžnější černěné oceli. Amíci často používají jako hobby černění jen olej + ohřátá součástka. Tady je na to video:
https://www.youtube.com/watch?v=OAA_cEZswU8

Nicméně, dost často je vidět, že při černění a teď myslím to chemické (ideálně náš Brunigal) se vynechává část, kdy se uzavírají "póry" v horkém oleji. Nevím, jak to třeba teďka zbrojovky dělají, ale dřív to bylo včetně té olejové fáze (je to i český patent). Ono je to i vidět na síle povlaku a jeho tmavosti. Takže konzervace horšího povrchu bude vždy víc o hubu, než toho líp upraveného. Nejlepší povrch v současnosti je patrně Arcor (Tenifer), ale nechám se poučit - > zde je vidět i vývoj povrchu u Glocka ve vztahu k mazání:
https://www.glocktalk.com/threads/long- ... s.1923646/

Jarda.Jezek

Příspěvek#66 » stř 4. pro 2024, 09:28

Pokud je někdo labužník a má hodně velkou sbírku, koupí sudy dva. Jeden plný a jeden prázdný. Z plného půlku nalije do prázdného a do obou nahází zbraně. Víka utěsní, aby se olej nevypařil a má uskladněno navždy.

Murphy

Příspěvek#67 » stř 4. pro 2024, 10:37

Navzdy ne. Pri vydani noveho zbrojaku bys to na kontrolu vyndaval.
Nebo bys to dovezl v sudech a pribalil periscop?

Střelec

Příspěvek#68 » stř 4. pro 2024, 11:29

Je ale otázkou, co udělá ten Lubline cover 103 s plasty a dřevem (zde je to jasné). V technickém listu jsem k tomu nic nenašel.

Héfaistos

Příspěvek#69 » stř 4. pro 2024, 13:40

Podle mě je to normální minerální olej, podobný jako běžný Konkor 101 (a tím se patlou zbraně velmi často), akorát má nosnou frakci s vyšší vizkozitou a více inhibitorů koroze. Plastům (polymerům) to neudělá IMHO nic (jako jakýkoliv jiný mazací olej - nicméně nejsem tribotechnik) a na dřevo prostě třeba dávat s olejema bacha obecně.

Erix

Příspěvek#70 » stř 4. pro 2024, 17:59

Tak to dřevo otestujeme, to by neměl být problém(trochu Konkoru na špalík) . Některé plasty, zvláště hodně gumové, trpí ropnými produkty-> zde raději silikon ( na poctivý starý bakelit(AK) ručky asi možno použít bez obav, ale dle testu výše řada olejů třeba polystyren pěkně žere.
Pažbení jsem před uložením ošetřil vždy umytím Pronto mýdlovým čističem na dřevo a pak aplikoval včelí vosk(taky Pronto)-> záleží na povrchové úpravě.

Zpět na