Kde nelze nosit zbraň

alabaj

Příspěvek#1231 » pon 2. čer 2025, 14:19

Něco podobného se mi stalo asi před dvěma lety na Poště - aktivní blb se všiml že mám pod košilí zbraň a snažil se mě kontrolovat a že na s tím na poštu nesmím že jsou na dveřích obrázky se zákazem atd. Odvětil jsem tomu z agentury slušně že si du jen vyzvednout balík a tak ale on mě nechtěl pustit a že prej ať mu odevzdám zbraň. Já reagoval tím jestli má ZP a pokud ano nemám s tím problém. Řekl že ne že je ostraha a že má na to právo, já zase že nemá a že pokud chce abych zbraň odložil a pošta to vyžaduje, má povinnost mít uzamčené schránky na uložení.... No vzhledem k člověku z agentury s IQ houpacího koně to nedopadlo jinak než že jsem musel zavolat policii ............ Dopadlo to tak že dotyčnou ochranku usměrnily a poučily a já si v klidu mohl vyzvednou balík za dohledu PČR a byl jsem PČR poučen že místa označení zákazem nesmím zbraň nosit, jinak se nic nedělo, já dostal jen radu, onen aktivista z agentury co dělal na poště ochranku dostal pojeb od PČR a byl poučen že na podobné věci nemá právo ..... Myslel jsem si své a v klidu odešel, ale i zde je vidět že i někteří si to vykládají po svém. Já jen po této zkušenosti upravil to že místo vnějšího pouzdra nosím vnitřní a na léto jsem letos pořídil KEVIN v 9 makarov .

Patton

Příspěvek#1232 » pon 2. čer 2025, 18:08

Já nosím na jedné hodině ve vnitřním pouzdře, v chladném počasí pod svetrem nebo mikinou, v létě pod volně oblecenou polokošilí a fakt si nekladu žádnou otázku jestli někam mužů vlézt nebo ne. Zda jsem v kině, na úřadě, pošty, banky atd. kde mají ty přiblblé samolepky a zákazy ve svých vnitřních provozních řádech. Prostě to neřeším. Možná že se někdy dopouštím přestupku, ale ono třeba zrovna to kino je ukázka toho že vracet se z promítání v půl jedenácté v noci se ženou a zjistit, že kvůli nějakému zákazu potřebovat a nemít je dost o držku. Chvála bohu jsem zatím nepotřeboval, jen jednou jsem musel mikinu vyhrnout a uchopit železo tak aby dotyčný pochopil co mám. Nebylo to sice při návratu z kina , ale při soumraku v městským parku.

dan

Příspěvek#1233 » pon 2. čer 2025, 18:14

alabaj píše:že prej ať mu odevzdám zbraň. Já reagoval tím jestli má ZP a pokud ano nemám s tím problém.
Spousta lidi, se domniva, ze kdyz ma "ten druhy" ma taky ZP, tak neni problem si u nej zbran kat. B schovat.

To ale neplati. Zbran kat. B lze (mimo strelnice) legalne prenechat jen tomu, kdo ma k drzeni te konkretni zbrane povoleni. Vyjimkou jsou ucastnici programu MV-1-500, ti mohou drzet zbran kat. B aniz na ni maji povoleni, ale ani oni ji nemohou prevzit kvuli pohlidani/uschove.

FiBe

Příspěvek#1234 » pon 2. čer 2025, 18:40

rychlý dotaz, o jakém protiprávním jednání se tu hovoří (přestupek či TČ) v případě, že ze "budu načapán" se zbraní v místech, kde to návštěvní řád zakazuje (tj. piktogram anebo kombinace piktogramu s návštěvním řádem)? Doteď jsem žil v přesvědčení, že mne mohou maximálně ve vší slušnosti požádat o opuštění prostor...
Stále se bavíme o místech veřejně přístupných (resp. těch za úplatu), jakou jsou obchody, kina, divadla, bazény, úřady, školy...
(a teď neberu v úvahu tu excesy, kdy z vás udělají obětního beránka, kvůli hoplofobům)
Díky

cipis

Příspěvek#1235 » pon 2. čer 2025, 19:43

Jestli te vyhodi, tak na to musi prijit. A jestli na to prisli, tak to bylo videt. Takze muzes dostat vytrznictvi treba?

DVII

Příspěvek#1236 » pon 2. čer 2025, 19:43

Ano, maximálně slušně požádat, abys opustil prostor. Trest za to, ze jsi neměl dostatečně skryto a nějaký fanatický blb so všiml

dan

Příspěvek#1237 » pon 2. čer 2025, 23:06

Stalo se to v kine. Najednou se v sale rozsvitilo, dovnitr nabehla zasahovka ve vestach s dlouhejma. Pak toho pana ve vsi slusnosti pozadali, aby kino opustil, coz se stalo, zhaslo se a film pokracoval. Pana venku po kontrole, ze ma zbran legalne propustili s tim, ze pokud ji nekde odlozi, muze se i vratit a film dokoukat. Uvadec si zbrane vsimnul, ale vyhodnotil, ze nechce byt ten, kdo pana rozrusi vynucovanim nejakych pravidel (nejsem si jisty, jestli strach naplnuje definici "fanaticky blb") a pozadal Policii aby to vyridila za nej. No, a ti se taky chteji vratit vecer domu k rodinam, takze proc na to neposlat specializovany utvar - nakonec - od toho ho mame.

Po pravni strance se nestalo nic, ale nekterym partnerkam zveda tepovku kdyz okolo nich muzi v kuklach krici a mavaji puskami. Neciti se pak dobre, a investice do navstevy kina je tim zmarena. O moznosti, ze svedkem nebude partnerka, ale deti a skonci to psychickym traumatem zazitku unosu tatinka ozbrojenymi muzi v cernem nemluve.

Tim nerikam, ze ma clovek podlehnout a pranim vlastnika prostoru se ridit. Jen musi byt srozumen s tim, ze se to muze zvrtnout i kdyz nic trestneho nedelal,.

A kdyz pocitam, kolikrat me pri trenincich zastrelili (cvicnym strelivem) prestoze jsem byl vzorne spolupracujici obcan, ale neceho se lekli ...
Ano, i tak ji stale nosim. I tam, kde si to nepreji.

Sobiho

Příspěvek#1238 » úte 3. čer 2025, 05:50

Zajímavý článek proč tomu někde tak je, a provozní řád ignoruji, pokud je v rozporu s právním řádem ČR.
https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/nem ... .seznam.cz

Jarda.Jezek

Příspěvek#1239 » úte 3. čer 2025, 06:38

dan píše:
alabaj píše:že prej ať mu odevzdám zbraň. Já reagoval tím jestli má ZP a pokud ano nemám s tím problém.
Spousta lidi, se domniva, ze kdyz ma "ten druhy" ma taky ZP, tak neni problem si u nej zbran kat. B schovat.

To ale neplati. Zbran kat. B lze (mimo strelnice) legalne prenechat jen tomu, kdo ma k drzeni te konkretni zbrane povoleni. Vyjimkou jsou ucastnici programu MV-1-500, ti mohou drzet zbran kat. B aniz na ni maji povoleni, ale ani oni ji nemohou prevzit kvuli pohlidani/uschove.

Dane, není přece problém, aby každý měl v zásobě pár nespotřebovaných povolení. Takže potom bude argumentace asi jiná....

Piggy

Příspěvek#1240 » úte 3. čer 2025, 07:28

Měl bych k různým provozním a návštěvním řádům takový jakoby krajně extrémní výklad:
Podle dosud platného ZoZ mít u sebe zbraň uvnitř provozních prostor se souhlasem je držení. Bez souhlasu je nošení a k tomu je držitel ZP E ze zákona oprávněn. Tedy i proti nesouhlasu?
Podle nového ZoZ je to navíc ještě nejasnější, anžto pojem "držení" nedefinuje vůbec a "nošení" je mít zbraň nabitou nebo viditelně na místě veřejnosti přístupném. Tím se pro nemocnici nebo kino nabízí nemalé množství různých situací a k nim namnoze protichůdných právních názorů.

CzechJoker

Příspěvek#1241 » úte 3. čer 2025, 08:33

Ono by možná stačilo být trochu lucidní. Když jdu k doktorce a vím, že bude chtít vidět dařbujána, tak nebudu mít Glock na apendixu i když ví, že nosím. To stejné preventivka, kde se svlékám do půl těla. Pokud mám být hospitalizovaný, zbraň si neberu. Pokud jsem doprovod nebo jsem v nemocnici z jiného důvodu, striktně dodržuji skryté nošení tak, aby mi zbraň netrčela nebo nebyla obtisklá. Možnosti tu jsou a myslím si, že není potřeba za každou cenu zacházet k extrémním výkladům.
Stejně tak bych byl opatrný na argument o legálním držení/nošení, protože idiotů se ZP je mezi námi bohužel furt dost.

oldlamehand

Příspěvek#1242 » úte 3. čer 2025, 08:38

Zbrojní průkaz mám 9 let, brzo budu muset prodlužovat a z mé zkušenosti:
Nosit lze v ČR úplně všude, kde člověk neprochází bezpečnostním rámem, pokud člověk nosí skutečně skrytě a zbraň mu nevykukuje ani v případě, že si zavazuje tkaničky, natahuje se v obchodě pro chipsy na horní poličce atd..

Počet případů za 9 let, kdy jsem nosil zbraň na místech s přeškrtnutou pistolkou, nebo na takových místech, kde nošení zakazuje návštěvní řád: Tisíce.
Počet situací, kdy za 9 let má zbraň upoutala nežádoucí pozornost: 0.

Héfaistos

Příspěvek#1243 » úte 3. čer 2025, 12:01

Asi tak. Zbroják mám už přes třicet let a nosím od jeho získání s nadsázkou 24/7 - klasicky na třetí hodině v OWB. Za celou tu dobu jsem se zbraní upoutal (a neřekl bych, že nežádoucí) pozornost jen 1x, a to v extrémní pozici, když jsem si lezl v jednom kutilském supermarketu pro cosi po žebříku a ještě jsem se pro to natahoval někam do nebeských výšin, tak pán, který šel v ten okamžik "pode mnou" s úsměvem poznamenal, že "nemám cosi úplně skryté"... (pravděpodobně také držitel ZP). Jinak nikdy nic a to ani v nemocnicích ani jiných zařízeních.

Ještě ohledně těch nemocnic - jak už napsal CzechJoker - pokud vím, že se budu svlékat, volím předtím uložení zbraně (i s pouzdrem) do příručního zavazadla, které nikdy neodkládám mimo moji vizuální kontrolu (jednou jedinkrát měli hemzy, že si to mám nechat v šatně - na to mám připravenu odpověď, že je v tašce firemní notebook /což je víceméně i vždy pravda/ s citlivými daty v ceně několik stovek milionů a že tu tašku prostě z očí nedám).

oldlamehand

Příspěvek#1244 » úte 3. čer 2025, 12:30

Héfaistos píše:Ještě ohledně těch nemocnic - jak už napsal CzechJoker - pokud vím, že se budu svlékat, volím předtím uložení zbraně (i s pouzdrem) do příručního zavazadla, které nikdy neodkládám mimo moji vizuální kontrolu (jednou jedinkrát měli hemzy, že si to mám nechat v šatně - na to mám připravenu odpověď, že je v tašce firemní notebook /což je víceméně i vždy pravda/ s citlivými daty v ceně několik stovek milionů a že tu tašku prostě z očí nedám).

Přesně, snad v každém zdravotnickém zařízení je na chodbě něbo v čekárně záchod a tam může člověk vklidu provést přesun zbraně i s pouzdem do zavazadla, ve které zbraň nebude vidět, ale zároveň bude během vyšetření pod dohledem.

oldlamehand

Příspěvek#1245 » úte 3. čer 2025, 12:38

Piggy píše:
zákon č. 90/2024 Sb. píše:§ 85 Uložení a zabezpečení krátké zbraně v případě zákazu vstupu se zbraní
Pokud orgán veřejné moci vynucuje zákaz vstupu se zbraní do svých úředních nebo chráněných prostor, umožní jejímu držiteli bezpečné uložení krátké zbraně.
Tak mě napadá, co když OVM zkusí vynucovat zákaz vstupu do jiných než úředních prostor?
Třeba v případě oblíbené školní jídelny je úřední prostorou asi jen ředitelna, není-liž? Pokud nabízí obědy pro důchodce, já tam půjdu pojíst a nehodlám nic úředně řešit.
Ve skutečnosti otázka zní, v jakém případě a v jakém rozsahu vůbec OVM (a obecně kdokoliv) smí "vynucovat" zákaz vstupu se zbraní tam, kam mi musí vstup umožnit? To tento zákon neřeší a nenapadá mě, jestli vůbec nějaký.

Škola přeci není orgánem veřejné moci, takže na školy/školní jídelny se povinnost uschovat zbraně v případě zákazu vstupu se zbraní nevztahuje vůbec. Nebo se pletu?

Zpět na