Návrh na změnu pravidel pro ročník 2026
Moderátor: LOS vedení
- Sobiho
Příspěvek#46 » stř 18. čer 2025, 07:45
coffee píše:Naprostá většina návrhů jde zcela mimo myšlenku LOS - víc střílení, víc divizí. Zajímavé je, že jsme se kdysi vystačili se 4 divizemi a šlo to. Když se pořádal seriál 10 ran a dost, tak byly závody vždy plné, nikomu nevadilo, že plní zásobníky jen na 7 (bez rozdílu divizí) ...
Protože LOS není o vysypání 20 ran na situaci, handrkování o tom, že je noha nebo ne. Když je situace, u které musí střelec přemýšlet, musí se krýt v max. míře (min. spodní polovina těla), tak i 10 ran se dalo střílet víc než po 30 sec. Někteří na 10 kovových terčů např. potřebovali i 25 nábojů, protože těžká poloha, atd. Není to tedy o počtu ran.
Jestli chcete kropit, jeďte na IPSC. Jen stále více komplikujete podmínky pro organizátory, nebaví to ani rozhodčí a když nebudete mít tuhle skupinu ochotných, tak se svými požadavky můžete akorát vytapetovat ... Už teď organizují závody LOS pravidelně jen 4 skupiny a 1 občas. při kapacitě některých závodů 40 střelců, to fakt nebudou divize ani o 5 lidech. Jestli chcete 10 divizí, jezděte na IDPA. Aha ono není kam, proč asi?
LOS by měl připravit na řešení situace, upozornit na nutnost krytí (vlastní bezpečnost), odstraňování závad (nařízené nucené přebití, taktické přebití) a dodržování bezpečnosti. Jediné, co tu čtu je, když jedu na závody, chci si zakalit.
A tohle je právě důvod, proč to "naší střeleckou bublinu" nezajímá a koukáme na tohle s despektem. Mě to právě přijde odtržené od té reality. Já s kolegy nosíme standartně v zásobníku 17-21 nábojů + záložní zásobník. Takže když budu řešit situaci tak mám k dispozici toto. A teď si vezmu, že na soutěži je napočítaný přesný počet, takže střílím a počítám si náboje do 7 nebo 10 a vyhazuji, a už jsem na střelnici viděl, že si uděláš parkur a borec dá 10 a vyhodí zásobník i s náboji, protože vlastně zapomněl, že není na soutěži. Např. když chci cvičit přebití tak máme sestavu kde je víc požadovaných zásahů než je kapacita zásobníků (vlastně je to sestava dvou kol). Když chci cvičit opravdu nečekané, tak si s kolegy vyměníme zásobník a dáme do něj např. 5-12 nábojů a i kolega ti ho vloží do zbraně v pouzdru, pak opravdu nevíš. Prostě mezi některými sestavami nedopáskováváme, aby to přišlo náhodněji. Řešení závady se dá udělat i vloženou sušilkou nebo zmáčklou prázdnou nábojnicí, aby ten druhý nevěděl, kdy to přijde. Ale tak to vnímám s kolegy, proto radši dáme výcvik/kurz na bázi HT než jet soutěžit, protože je reálnější pro případné řešení situace. Prostě mi to připadá takové nereálné nabíjet půlku a hned vyhazovat, naopak to považuji za velmi špatný návyk. A pokud někdo nosí jednořadou s 10 náboji na obranu, tak je to jeho problém, že si bere možnost obrany a musí přebíjet. Ono když se koukneš na reálné zásahy (police activity) tak tam těch výstřelů padne výrazně víc (často celý zásobník glocku), než je drban vyřazen z útoku či boje. Podle mne toto není obranná střelba, ale sportovní.
Tohle jsem myslel v dobrém, je to vlastně feedback z mého pohledu, ale pokud to lidi baví a jezdí, tak je to určitě dobře a přeji Vám i střelcům hodně úspěchů a pěknou zábavu.
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1446
- Jarda.Jezek
Příspěvek#47 » stř 18. čer 2025, 17:03
Zcela rozumím důvodům, proč někdo jde dělat cokoliv jiného než střílet závodně LOS. Nerozumím ale důvodům, proč to tak rozvláčně vysvětluje v diskusi k výzvě na změnu pravidel, když je zřejmé, že i kdyby se pravidla LOSu zahodila a nahradila pravidly IPSC, stejně by na LOS nepřišel.
Takže jakou váhu zde v tomto tématu mají tyto příspěvky? Není lepší obecnou diskusi o principech a důvodech nelibosti LOSu vést vedle ve vhodnějším vlákně?
Takže jakou váhu zde v tomto tématu mají tyto příspěvky? Není lepší obecnou diskusi o principech a důvodech nelibosti LOSu vést vedle ve vhodnějším vlákně?
- monk
- Jakub.V
Příspěvek#50 » čtv 19. čer 2025, 07:57
naprostý souhlas, když by se situace tvořili více na změny poloh, přebití, druhy krytů a další prvky, které by omezily kropení a nutnost více řešit situaci, tak by to bylo přínosnější.
samozřejmě to jde ruku v ruce na možnostech střelnice, vybavení atd.
samozřejmě to jde ruku v ruce na možnostech střelnice, vybavení atd.
coffee píše:LOS by měl připravit na řešení situace, upozornit na nutnost krytí (vlastní bezpečnost), odstraňování závad (nařízené nucené přebití, taktické přebití) a dodržování bezpečnosti. Jediné, co tu čtu je, když jedu na závody, chci si zakalit.
- Sobiho
Příspěvek#51 » čtv 19. čer 2025, 11:55
No právě snad jdu na závody ve střelbě, abych si zastřílel a né plést svetr! Formule se taky nejezdí na 3x50 metrů s 2x přezutím. A pokud to má být "reálnější" tak je rozhodně vícero zásahů a více střelby. Přebíjet a řešit situace jde i za střelby. A s malými střelnicemi? Je to sice smůla, ale ani ty Formule se prostě nejezdí v Pardubicích na ploché dráze.
Myslím, že by prospělo vícero situací, více střelby a nedehonestovat zbraně a nabíjet jen půl zásobníku a nemít střelbu typu bum-bum-vyhodit-bum-bum-kontrola a to dokola. Ta koncepce přiblížení se reálné situaci střelby by prospěla a mohla by možná přilákat víc střelců, Ano, jsem v jisté sociálně-střelecké bublině, ale na tomto se shodujeme prakticky všichni a proto nikdo od nás na to nejezdí, radši dáme výcvik od HT. Ale jinou skupinu to zase baví a pro ně je to fajn.
Myslím, že by prospělo vícero situací, více střelby a nedehonestovat zbraně a nabíjet jen půl zásobníku a nemít střelbu typu bum-bum-vyhodit-bum-bum-kontrola a to dokola. Ta koncepce přiblížení se reálné situaci střelby by prospěla a mohla by možná přilákat víc střelců, Ano, jsem v jisté sociálně-střelecké bublině, ale na tomto se shodujeme prakticky všichni a proto nikdo od nás na to nejezdí, radši dáme výcvik od HT. Ale jinou skupinu to zase baví a pro ně je to fajn.
- Sobiho
Příspěvek#53 » čtv 19. čer 2025, 13:05
Já nemám rád elasťáky a pistoli na točítku
Tohle je druhý extrém. Jediná reálná možnost jak si reálně "zasoutěžit" jsou ty treninky a výcviky s timerem a toho hojně využíváme, vlastně jsou to naše malé závody. Škoda, že to není tak mezi, vždyť stačí jen jet na víc zásahu, nedegradovat si zbraně a víc situací. Vše je reálné a jednoduché. Ale chápu někdo to tak má... To je jako ten vtip s těma křesťanama v pekle, jak jsou v těch kotlích s horkým olejem...když oni to tak chtějí! 

- kolombo
Příspěvek#54 » čtv 19. čer 2025, 13:44
Tak to máš teda blbý, no 
A třeba u toho LOSu záleží na tom, kdo ho pořádá, jak ten závod bude vypadat. Jen v rámci pravidel.
Je na výběr z několika variant co se reálně střílí a když se s žádnou nedokážeš srovnat a vybrat si ji, tak pak musíš založit vlastní závodní styl.

A třeba u toho LOSu záleží na tom, kdo ho pořádá, jak ten závod bude vypadat. Jen v rámci pravidel.
Je na výběr z několika variant co se reálně střílí a když se s žádnou nedokážeš srovnat a vybrat si ji, tak pak musíš založit vlastní závodní styl.
- Tomak
Příspěvek#55 » čtv 19. čer 2025, 15:45
Sobiho - napsals toho tady vážně spoustu
Zatím to na mě působí dojmem, žes někdy na LOSu byl, neuspěl, nebo něco posral a teď jim všem budeš říkat, jak to dělají blbě. Stačí se LOSu, IPSC atd. jednoduše vyhnout a ne hledat pseudodůvody, proč hejtit. Cítíš se být zdráv? Já se taky neúčastním debat, když o nich vím hovno.
Závěrem bych popřál hodně stěstí, abyste si s návykama od HT neustřelili kus těla.
Že se to tu zvrhne v trochu jinou debatu jsem čekal, ale tohle...
Zpět k tématu, prosím.

Závěrem bych popřál hodně stěstí, abyste si s návykama od HT neustřelili kus těla.
Že se to tu zvrhne v trochu jinou debatu jsem čekal, ale tohle...

Zpět k tématu, prosím.
- Sobiho
Příspěvek#56 » čtv 19. čer 2025, 15:56
Nesoutěžil jsem, jen jsem se byl na tom podívat, protože mě to zajímalo.
Vždyť to je k tématu, co chcete změnit na pravidlech? Více střelby, neomezování toliko náboji, více situací. Ale prostě jak vidím, to se nechce slyšet. Asi tedy ta otázka měla znít správně: "V jakém fontu a barvě chcete nadpis na pravidlech LOSu?" To je jediná možná přijatelná změna.
Ano cítím se zdráv. Řeší se proč se lidí odhlašují, proš je to nebaví, proč se musí obvolávat aby obsadili jednu z mnoha kategorií, tak tohle byl návrh na úpravu, který by mohl oslovit další a další střelce. Zde je veřejné forum, takže jsem bral otázku veřejně, pokud by byla jen pro registrované, tak ať jde soukromě mejlem. To je vše... Ale spíš se tedy může jenom chválit a tleskat. Tímto už bylo vyřčeno vše.
Vždyť to je k tématu, co chcete změnit na pravidlech? Více střelby, neomezování toliko náboji, více situací. Ale prostě jak vidím, to se nechce slyšet. Asi tedy ta otázka měla znít správně: "V jakém fontu a barvě chcete nadpis na pravidlech LOSu?" To je jediná možná přijatelná změna.
Ano cítím se zdráv. Řeší se proč se lidí odhlašují, proš je to nebaví, proč se musí obvolávat aby obsadili jednu z mnoha kategorií, tak tohle byl návrh na úpravu, který by mohl oslovit další a další střelce. Zde je veřejné forum, takže jsem bral otázku veřejně, pokud by byla jen pro registrované, tak ať jde soukromě mejlem. To je vše... Ale spíš se tedy může jenom chválit a tleskat. Tímto už bylo vyřčeno vše.
- ossan81
Příspěvek#57 » čtv 19. čer 2025, 17:43
Neřeší se vůbec proč to lidi nebaví. Až na pár výjimek v době letních dovolených atd. jsou závody naopak neustále plné. My už všichni dostatečně chápeme, že na závody koukáš s despektem (tvá slova), tak moc děkujeme, posíláme klíčenku a teď už by to opravdu mohlo zase být o konkrétních bodech v pravidlech.
- kolombo
Příspěvek#58 » čtv 19. čer 2025, 18:05
Když nabídneme závod, kde se střílí výrazně víc, tak máš zase problém 
Takže si udělej vlákno: "Chci udělat ideální závod a hledám spolupracovníky" a řeš to tam.
Že na jednom prázdninovém závodu mimo Prahu není dostatečně obsazená divize MPi opravdu není důkaz toho, že se LOS přežil. Závody v Praze jsou celé obsazené do pěti minut po začátku registrace.

Takže si udělej vlákno: "Chci udělat ideální závod a hledám spolupracovníky" a řeš to tam.
Že na jednom prázdninovém závodu mimo Prahu není dostatečně obsazená divize MPi opravdu není důkaz toho, že se LOS přežil. Závody v Praze jsou celé obsazené do pěti minut po začátku registrace.
- cmk
Příspěvek#59 » čtv 19. čer 2025, 19:42
Tak zase pár obecných vzletných ředitelských slov 
- nevím, kde se řeší, že se lidi odhlašují, ale v LOSu je problém, že některé závody jsou plné za 2 minuty od otevření registrace (pokud se to někdě řeší, tak spíš v tom ohedu, že se přihlásí, zaberou místo, pak si vzpomenou, že nemůžou a den před to zruší - což se ale standardně už řeší tím, že se nechá týden po registraci na platbu startovného a pak se člověk maže tak jako tak - naopak je problém s přebytkem čekatelů)
- jestli někde není plný závod, je to prostě proto, že je to malá střelnice u hranic s Asií, kde závod na 48 ran běžně trvá 8 hodin, protože to prostě jinak nejde - ten závod má jiné plusy
- s ohledem na to, že se celou svoji ředitelskou kariéru snažím o to, aby LOS nebyl "stejný všude", ale naopak co nejrozmanitější, od oblečenýho IPSC, přes polovojenské pojetí, přes na hlavu a báby složité situace až po těžce obrannou opatrnou tajnou situaci ve tmě (a ty závody v tomto rozpětí skutečně jsou - nějak mám rád, když je střelec komplexní střelecká osobnost a umí kropit, mířit, rozpoznávat, vyhodnocovat, přemýšlet a nějak se hýbat), je pak zajímavé číst: "byl jsem se podívat na jednom závodě a mám plno dobrých nápadů" - nicméně ano, všechny jsem je přečetl, všechny je v debatě o změnách nad paragrafovým zněním návrhů zohledníme
- tím, že bychom navýšili maximální počet ran, tak by to neznamenalo, že to pořadatel musí využít. Pokud by trval na 7, 10, 12 na situaci, tam samozřejmě může. Což předem neavizuju, že pro tohle budu zvedat ruku, sám na to nemám úplně hotový názor, vnímám ta pro i proti (sám si jezdím zastřílet na IPSC (Superliga, 220 ran, 3.5 hodiny), na LOS si jezdím zablbnout a pokecat, trochu i pracovat (4 stage, 48 ran, 7 hodin))
- omezená kapacita - jo, mě se to nelíbí, sám jsem od té doby MPi nestřílel, ale zcela objektivně to tu divizi nakoplo, lidí v ní jezdí víc. Glock 43 (apod - prostě malé placaté subkompakty) jsou prostě jedny z nejnošenějších zbraní
- ano, řeší se "aby nevznikla další kategorie, kam se budou lidi obvolávat" - to už podruhé v diskuzi zdůrazňuji, že to je rozdíl, že se aktuálně neřeší, že už tu je jedna dvojice podobných divizí, kde se lidi domlouvají, jestli vezmou malý nebo velký Re. Nicméně to nemá vliv na obsazenost závodů, které jsou zpravidla plné. A co si budeme povídat, jde tak trochu o respektu historii, možná až sentiment - ani na mnohem větších závodech IPSC, kde je jen jedna ta divize, už se ani leckdy nevyhlašuje - na EEO aktuálně přihlášeno 1127 střelců, z toho 7 revolverů celkem - to je asi 6 promile, to jsme nakonec ještě úspěšní
- já si umím představit více divizí Optiků a méně divizí revolverů, ale to bude na delší "celospolečenskou" diskuzi především těch, kterých se to týká (tedy budeme naslouchat přání lidí, co poslední 2 ročníky jezdili se zbraněmi, kterých se to týká) a jejich názor postavíme před data, která nám vyflusne aktuální databáze výsledků. A něco z toho vznikne.
Uzavřu to tím, že akceptovaná forma k podání návrhu změn je stále:
"původní znění" - "nové znění" - "důvod".

- nevím, kde se řeší, že se lidi odhlašují, ale v LOSu je problém, že některé závody jsou plné za 2 minuty od otevření registrace (pokud se to někdě řeší, tak spíš v tom ohedu, že se přihlásí, zaberou místo, pak si vzpomenou, že nemůžou a den před to zruší - což se ale standardně už řeší tím, že se nechá týden po registraci na platbu startovného a pak se člověk maže tak jako tak - naopak je problém s přebytkem čekatelů)
- jestli někde není plný závod, je to prostě proto, že je to malá střelnice u hranic s Asií, kde závod na 48 ran běžně trvá 8 hodin, protože to prostě jinak nejde - ten závod má jiné plusy
- s ohledem na to, že se celou svoji ředitelskou kariéru snažím o to, aby LOS nebyl "stejný všude", ale naopak co nejrozmanitější, od oblečenýho IPSC, přes polovojenské pojetí, přes na hlavu a báby složité situace až po těžce obrannou opatrnou tajnou situaci ve tmě (a ty závody v tomto rozpětí skutečně jsou - nějak mám rád, když je střelec komplexní střelecká osobnost a umí kropit, mířit, rozpoznávat, vyhodnocovat, přemýšlet a nějak se hýbat), je pak zajímavé číst: "byl jsem se podívat na jednom závodě a mám plno dobrých nápadů" - nicméně ano, všechny jsem je přečetl, všechny je v debatě o změnách nad paragrafovým zněním návrhů zohledníme
- tím, že bychom navýšili maximální počet ran, tak by to neznamenalo, že to pořadatel musí využít. Pokud by trval na 7, 10, 12 na situaci, tam samozřejmě může. Což předem neavizuju, že pro tohle budu zvedat ruku, sám na to nemám úplně hotový názor, vnímám ta pro i proti (sám si jezdím zastřílet na IPSC (Superliga, 220 ran, 3.5 hodiny), na LOS si jezdím zablbnout a pokecat, trochu i pracovat (4 stage, 48 ran, 7 hodin))
- omezená kapacita - jo, mě se to nelíbí, sám jsem od té doby MPi nestřílel, ale zcela objektivně to tu divizi nakoplo, lidí v ní jezdí víc. Glock 43 (apod - prostě malé placaté subkompakty) jsou prostě jedny z nejnošenějších zbraní
- ano, řeší se "aby nevznikla další kategorie, kam se budou lidi obvolávat" - to už podruhé v diskuzi zdůrazňuji, že to je rozdíl, že se aktuálně neřeší, že už tu je jedna dvojice podobných divizí, kde se lidi domlouvají, jestli vezmou malý nebo velký Re. Nicméně to nemá vliv na obsazenost závodů, které jsou zpravidla plné. A co si budeme povídat, jde tak trochu o respektu historii, možná až sentiment - ani na mnohem větších závodech IPSC, kde je jen jedna ta divize, už se ani leckdy nevyhlašuje - na EEO aktuálně přihlášeno 1127 střelců, z toho 7 revolverů celkem - to je asi 6 promile, to jsme nakonec ještě úspěšní

Uzavřu to tím, že akceptovaná forma k podání návrhu změn je stále:
"původní znění" - "nové znění" - "důvod".
- hugos
Příspěvek#60 » pát 20. čer 2025, 17:19
Jen pro zajímavost jsem prošel naše závody od sezóny 2023 a sledoval počet přihlášených OptPi, OptKPi a OptMpi.
Na to rozdělení divizí to moc nevidím. Z 21 závodů by se divize OptKPi sešla 3x z toho 2x jen 4 střelci a divize OptMPi ani jednou. Kdybychom dali dohromady OptKpi+OptMpi, tak by se sešli o jednou více. Z toho všeho by se 2x stalo, že v divizi OptPi by počet střelců klesl pod 4 (to by asi zas tak nevadilo, protože divize by se slučovaly).
Přikládám tabulku s čísly, jsou tam jen závody, do kterých vidím. Dá se jenom tipovat jak je to rozložené u jiných pořadatelů, případně kolik střelců s OptMpi to neuvádí v přihlášce, nebo kolik lidí by začalo chodit s OptMpi, kdyby ta divize existovala.
Na to rozdělení divizí to moc nevidím. Z 21 závodů by se divize OptKPi sešla 3x z toho 2x jen 4 střelci a divize OptMPi ani jednou. Kdybychom dali dohromady OptKpi+OptMpi, tak by se sešli o jednou více. Z toho všeho by se 2x stalo, že v divizi OptPi by počet střelců klesl pod 4 (to by asi zas tak nevadilo, protože divize by se slučovaly).
Přikládám tabulku s čísly, jsou tam jen závody, do kterých vidím. Dá se jenom tipovat jak je to rozložené u jiných pořadatelů, případně kolik střelců s OptMpi to neuvádí v přihlášce, nebo kolik lidí by začalo chodit s OptMpi, kdyby ta divize existovala.
OptDivize.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí