Zmena pravidel LOS platná od 1.11.2013
Moderátor: LOS vedení
- Churchill
Příspěvek#168 » pon 9. pro 2013, 22:28
Tak jsem si pročetl celé tohle vlákno a jako nášup vlákno o (případném) zrušení poháru.
A docela lituju, že jsem někoho buntoval do LOSky. Protože pokud ty lidi začnou tím, že si to tu přečtou,
tak mě musí hanba fackovat.
To si vážně myslíte, že po tom, jak tu po sobě plivete, se do LOSky někdo nový pohrne?!
Naposledy jsem vás všechny (z rodinných a prac. důvodů) viděl na závodech před rokem ... a nestíhám se divit.
Jak jste se mohli takhle rozesrat?! Kde je nějakej vzájemnej respekt a úcta k názorům druhýho?
Nechápu.
A docela lituju, že jsem někoho buntoval do LOSky. Protože pokud ty lidi začnou tím, že si to tu přečtou,
tak mě musí hanba fackovat.
To si vážně myslíte, že po tom, jak tu po sobě plivete, se do LOSky někdo nový pohrne?!
Naposledy jsem vás všechny (z rodinných a prac. důvodů) viděl na závodech před rokem ... a nestíhám se divit.
Jak jste se mohli takhle rozesrat?! Kde je nějakej vzájemnej respekt a úcta k názorům druhýho?
Nechápu.
-
jk-stengan - Příspěvky: 193
- Kontaktovat uživatele:
- jk-stengan
- cmk
- the_moss
Příspěvek#172 » úte 17. pro 2013, 00:04
Prosím méně demagogie. Fyzické dispozice pro běh či jiný pohyb jistě hrají menší roli při střelbě než ztížená identifikace terče. Při vzdálenostech, na které se v LOSu přesunujeme, se bavíme maximálně o sekundách a to asi není tak zásadní jako hrozící penalizace ze špatné identifikace terče (Bába 10 sec na jedné straně nebo Miss 5 resp 10 sekund na druhé straně).
Tady nejde o vliv identifikace terče nebo běhu na výsledku. Tady jde o princip, že uměle narovnávat nedostatky střelců je totální nesmysl. Vždyť právě na individuálních nedostatcích a přednostech je SPORT JAKO TAKOVÝ ZALOŽENÝ! Právě kvůli nim mají střelci různé schopnosti, různé časy a právě proto má smysl vůbec soutěžit. Správná identifikace terče i za horších podmínek (pro všechny stejných) je stejně relevantní schopnost jako přesná muška a rychle nohy. Je zcela správné, že se promítne ve výsledku.
Já bych fototerče rozhodně nechal, nevidím tu žádný problém. Pravidla nemají co narovnávat znevýhodnění střelců s horším zrakem nebo z jakýmkoli jiným fyzickým znevýhodněním). Skokanům do dálky s krátkýma nohama taky nikdo nezkracuje měřítko na metru aby se to vyrovnalo. Taková intervence je dokonce proti myšlence sportu. Pokud budou všichni střelci závodu střílet tu stejnou situaci (budou mít stejné podmínky), tak není problém, který je třeba řešit. Někdo má pevnější držení zbraně, někdo rychlejší nohy, někdo má vodu v koleni a někdo trochu lepší zrak. To opravdu chceme v LOS začít "salámový" závod v narovánání všeho, až budou mít všichni střelci stejné časy? V žádné sportovní disciplíně nemění účelově pravidla tak, aby nějakou skupinu závodníků zvýhodnili oproti druhé nebo narovnávali nedostatky části závodníků. Pravidla mají jen zajistit stejné startovní podmínky pro všechny závodníky, nemají co narovnávat fyzické dispozice nebo schopnosti sportovců.
- Ptak
Příspěvek#173 » úte 17. pro 2013, 10:58
Děkuji za přednášku o sportu
ale je poněkud zavádějící. Nemám rozhodně zájem odstraňovat veškeré překážky a udělat "politicky korektní LOS", který nikoho neznevýhodňuje. Pouze jsem poukázal na jistá úskalí použití fototerčů. Tak bych prosil nevytrhovat z kontextu.

- the_moss
Příspěvek#174 » úte 17. pro 2013, 14:56
A co takhle rozumný kompromis. Přidat do pravidel, že tvar fototerče by měl převážně odpovídat hodnocenému terči pod ním (to převážně splňují už teď, ale proč to tam nenapsat) a zbraň terče by měla být rozpoznatelná na rozumnou vzdálenost (třeba 10m za konkrétních světelných podmínek pro ostrost zraku 6/12 po korekci, tedy pro všechny zdravotně způsobilé držet zbraň?). Vím že jsou fototerče občas složitější na identifikaci, ale to je na nich skvělé. Uznávám, že obr s mobilem a vražedným pohledem na fototerči (zvlášť když je i podobný terč se zbraní) může být pro někoho příliš, ale když jsou před situací všichni upozorněni, že tam takový terč JE a ať si na něj dávají pozor (s ukázkou terče před situací), tak si myslím, že na tom klidně může být i založená celá situace (v rámci rozumných mezí, třeba takový terč dát 5m za dveře tak, aby jeho zlý xicht šel vidět už přes okýnko a střelec od začátku věděl, že má tomu věnovat terči zvýšenou pozornost). Jinak si myslím, že fotonenerče na GC vypadají většinou dost nevinně. Ale klidně přežiju, když budou mít fototerče mobily dál od pasu a blíž uchu a fototerče širší hlavně, pokud to bude podmínka používaní fototerčů na závodech.
- Příba
Příspěvek#175 » stř 1. led 2014, 19:51
Vzhledem ke skutečnosti, že se pravidla přizpůsobují potřebám desetičlenné skupinky střelců, bez ohledu na ostatních 350 lidí, a tato úzká skupinka si tedy de facto touto změnou pravidel zajistí účast v Top 10 na další období, nemám nejmenší potřebu se závodů LOS nadále účastnit. Z tohoto důvodu ukončím i své členství v LEXu, a nadále se budu věnovat střelbě v rámci SČS, SVZ a SBTS, neboť žádný z těchto svazů ve svých disciplínách nezvýhodňuje skupinku "vyvolených" oproti ostatním střelcům, a všichni závodníci mají stejné podmínky. Petr Přibyl.
- cmk
Příspěvek#177 » stř 1. led 2014, 22:36
Petře, na všech 5 Pohárových závodech, kterých ses za poslední 2 roky zúčastnil, by byl i při platnosti dnešních pravidel koeficient = 1. Navíc např. na MČR 2013 stačilo ke kvalifikování se jen 3x 55% a víc, nikoliv nutnost odstřílet celý Pohár.
Rozumím, že různí lidé mohou mít různé názory a chápu, že se některé změny nelíbí.
Leč jsem trochu ulítlej na zasazování názorů do reálnýho stavu věci, takže ve Tvém případě se přiznám, že mi to nedává úplně logiku.
Přeji tedy mnoho úspěchů v jiných disciplínách. Všichni to děláme pro radost, tak nechť Ti střílení tu radost přináší.
Rozumím, že různí lidé mohou mít různé názory a chápu, že se některé změny nelíbí.
Leč jsem trochu ulítlej na zasazování názorů do reálnýho stavu věci, takže ve Tvém případě se přiznám, že mi to nedává úplně logiku.
Přeji tedy mnoho úspěchů v jiných disciplínách. Všichni to děláme pro radost, tak nechť Ti střílení tu radost přináší.
- pesi
- Příba
Příspěvek#179 » čtv 2. led 2014, 10:09
CMK: Honzo, a střílí pro radost i ta desítka, kvůli níž se pravidla mění? Stejně tak je otázka, zda by při platnosti nových pravidel opravdu byl koeficient = 1 při mých sedmi závodech absolvovaných v posledních dvou letech, nebo zda by se těch 10 už jednoduše domluvilo dopředu, že tam a tam se zkrátka nepojede, a ať si vítěz "užije" těch 90%.
pesi: Ne, ani tak nejde o ušetřených 50,- Kč na startovném. Spíše o to, že zastřešující organizace dopustí takové podivné postupy, které si pro svůj prospěch prosadí určitá skupinka. Mám obavy, aby v tuto organizaci neztratilo důvěru mnohem více lidí.
pesi: Ne, ani tak nejde o ušetřených 50,- Kč na startovném. Spíše o to, že zastřešující organizace dopustí takové podivné postupy, které si pro svůj prospěch prosadí určitá skupinka. Mám obavy, aby v tuto organizaci neztratilo důvěru mnohem více lidí.
- cmk
Příspěvek#180 » čtv 2. led 2014, 11:17
Příba - to se zeptej jich (na střílení pro radost) - spousta z nich tu je 
Mě osobně dělá radost jak si hezky zastřílet, tak mít dobrej pocit z toho střílení, tak i nastřílet dobrý výsledek (k tomu si dát rozumnej reshoot v kantýně a vypadnout někam mimo běžný pracovní povinnosti).
A přes to, že jsem jeden z tý první desítky, přesto, že jsem z divize Pi utekl (před tím, než se to pravidlo vymyslelo a schválilo), tak z tý změny taky nejsem extra nadšen.
Ale myslet si, že se první desítka bude domlouvat, kam pojedou a kam ne, protože tam bude za vítězství jen 96 a ne 100 procent - no nevím... Osobně bych to nazval "zajímavou spekulací", obzvláště, pokud by to měla ta první desítka dělat proto, aby ostatní tolik nenastříleli.
Ohledně počtu závodů - koukal jsem na ročníky 2012 a 2013 - tam jich u Tebe bylo 5 pohárových v divizi Pi.

Mě osobně dělá radost jak si hezky zastřílet, tak mít dobrej pocit z toho střílení, tak i nastřílet dobrý výsledek (k tomu si dát rozumnej reshoot v kantýně a vypadnout někam mimo běžný pracovní povinnosti).
A přes to, že jsem jeden z tý první desítky, přesto, že jsem z divize Pi utekl (před tím, než se to pravidlo vymyslelo a schválilo), tak z tý změny taky nejsem extra nadšen.
Ale myslet si, že se první desítka bude domlouvat, kam pojedou a kam ne, protože tam bude za vítězství jen 96 a ne 100 procent - no nevím... Osobně bych to nazval "zajímavou spekulací", obzvláště, pokud by to měla ta první desítka dělat proto, aby ostatní tolik nenastříleli.
Ohledně počtu závodů - koukal jsem na ročníky 2012 a 2013 - tam jich u Tebe bylo 5 pohárových v divizi Pi.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí