Jak do vesty bylo střeleno aneb mikrotest balistické vesty

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#1 » čtv 6. úno 2014, 19:27

Nedávno se mi poštěstilo být přítomen takovému malinkatému mikrotestu neprůstřelné vesty. Když už ta příležitost byla, tak proč se nepodívat, že ? Střelba byla provedena na nepoužívanou (patrně tedy vyřazenou) neprůstřelnou balistickou vestu firmy Petris pro skryté nošení, model P2031. Vyrobena byla v roce 2002. Dle návodu jí tedy zhruba před rokem a půl skončila "papírová" životnost. Jak je to tedy doopravdy s takovou vestou ? Je ještě i po víc jak 11-cti a půl letech ještě plně funkční ? Podle mě ano. Je sice už 1,5 roku po záruce, ale pořád je lepší na sobě mít něco takového, než nic :D
Mikrotestík spočíval ve střelbě do vesty ze tří zbraní. Byla pokaždé vystřelena jen jedna rána. První rána byla vystřelena z S 61 Škorpion r. 7,65 Browning. Bohužel po výstřelu při dolování střely jsme zjistili, že nějaký šprýmař otočil balistickou s protišokovou vrstvou. Střela tedy prvně proletěla protišokovou vrstvou, ale i tak se přes "balistiku" nedostala. Proto je deformována, ale bez potrhání pláště. Poté došlo k nápravě a střelba pokračovala. Druhou ránu jsem si vystřelil já z mého Makarova (PM) – 9mm Makarov S&B. Střela byla zachycena kroužkovou vrstvou. Střela byla opět deformována, ale plášť střely zůstal celistvý. Jako třetí náboj byl použit 9mm Luger, vystřelený z CZ 75 D. Střela dopadla obdobně jako Makarov, ale plášť "popraskal". Střílelo se venku za chladnějšího počasí ze vzdálenosti cca 5 metrů.
Bohužel přesné složení balistické vesty jsem neměl možnost detailněji zkoumat, střely jsem si vyprosil, z vesty jsem je nedoloval já.
Deformace střel je na přiložených fotografiích.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Matt007
Příspěvky: 216

Příspěvek#2 » sob 8. úno 2014, 21:35

Hezký test, pěkná fota. Škoda že jste neměli něco v ráži 7.62x25 Tokarev :twisted: To by mohlo být ještě zajímavější :mrgreen:

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#3 » sob 8. úno 2014, 23:01

No ona to byla taková nárazovka. Pověsit vestu, vystřelit po jedné ráně z momentálně dostupného (díky mé přítomnosti se poštěstil právě i Makarov), nafotit mobilem co šlo a pak domů :D Tokareva neměl nikdo z přítomných k dispozici :cry:

Chystám se na další soukromý test a to střelby do ledu. Jen nevím, kde seženu nějaké formy. Chtěl bych vyzkoušet .22LR ...... 7,65 Br. ...... 9mm Makarov ...... 9mm Luger, případně další. Přemýšlel jsem, že bych použil jako formu nádoby od litrového krabicového mlíka. Uřezat vršek, nalít vodu a nechat venku zmrznout. Teď je ještě teplo, takže začnu sbírat ty krabice :D



Bohuliby
Příspěvky: 2180

Příspěvek#4 » sob 8. úno 2014, 23:25

George: Určitě zajímavá zkouška, před časem jsem tady psal, že se v army shopech objevily vysloužilé německé armádní vesty za 999 Kč. Sám jí mám, ale nechci si jí zničit zkouškou. Bylo by to taky zajímavé, jestli to po 20 letech má vůbec nějakou účinnost. Osobně si také myslím, že je lepší něco, než nic, i když já jí mám do sbírky.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#5 » sob 8. úno 2014, 23:53

Jak je patrné z fotografie, tak ta vesta, do které jsme stříleli byla vyrobena v červnu 2002. Takže je nějakých cca 11,5 roku stará a pořád účinná. U 20 let staré vesty ta účinnost bude o něco menší (dle mého logického úsudku), neb i vlákna stárnou a mění se jejich chemické složení (laicky řečeno budou stěřelá) podobně jako guma (ikdyž ne tak moc, použito jako příklad). Tím pádem se změní k horšímu i mechanická odolnost vláken. Při dobrém skladování však, jak již bylo řečeno, lepší něco, než nic :D , takže i u té 20-ti leté bych se nebál jejího použití v případě nutnosti :D Ale jak píšeš, je lepší se na ní spoléhat, než do ní střílet :lol:
P.S. mimochodem ta vesta, do které jsme stříleli byla odolná i proti bodnutí nožem. Proto ty ocelové kroužky, které zdeformovaly špičky střel "devítek".

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti