výběr pistole na IPSC

Co jinam nepatří...

peter.miles

Příspěvek#1 » čtv 6. bře 2014, 12:42

Zdravím,
nevím, jestli jsem trefil sekci, ale měl bych dotaz.
ZP mam prakticky ještě horký z pece a momentálně mám Star model B 9mm z roku 43 (nejspíš, ze zavážky Zeleného sportu), každopádně, i když jsem s ním spokojený, tak přičichnul jsem k IPSC a na to je nevhodný.
V tom nastává otázka. To že ho budu muset prodat, něco si k tomu přihodit, abych měl na něco jiného je jasné, teď ale co? Rozpočet mám stanovený na cca 10.000,- (+- 2000,-) a do hledáčku se mi dostala některá varianta CZ 75, Glock 17 (když se zadaří) a nebo nová 1911 NP28 od Norinca. Když nad tím tak přemýšlím, tak každé má svoje, CZ75 je ověřená klasika, Glock je Glock a Norinco by bylo zase nové, navíc má tvrdochrom hlaveň a hodně tvrdé tělo vč. závěru.
Dost hraje roli kapacita zásobníku a možnosti dalších úprav (světlovodná muška především)
na CZ75 se dá od Zendla sehnat vše, za docela rozumnou cenu navíc i botka na zásobník +2náboje, na Glocka taky, ale už dráž, i když ten zase nepotřebuje moc úprav a na 1911 od Norinca ani nevim, jestli se dá něco sehnat.
Proto bych Vás chtěl poprosit o doporučení nejvhodnější varianty na IPSC v této cenové kategorii, popř. jestli jsou i jiné možnosti mimo těchto 3.
(Jericho 941, P-07 Duty, SP-01....?)
Předem díky za ochotu a trpělivost k rozluštění této zdlouhavé tajenky :-)

Urdo von Fuj

Příspěvek#2 » čtv 6. bře 2014, 13:42

A jsi si jistý, že si nepleteš IPSC třeba s LOS?

peter.miles

Příspěvek#3 » čtv 6. bře 2014, 13:57

nepletu, ale jakej by v tom podle tebe měl bejt rozdíl? :-)

mocima

Příspěvek#4 » čtv 6. bře 2014, 14:01

No predevsim v tom, ze pokud opravdu myslis IPSC, tak vybiras ze zbrani do ruznych kategorii...

peter.miles

Příspěvek#5 » čtv 6. bře 2014, 14:10

jo takhle to myslíte... :-) na skupině mi nesejde...

peter.miles

Příspěvek#6 » čtv 6. bře 2014, 14:12

nebo bych si snad moh s timhle rozpočtem vybírat, aby to bylo aspoň trošku konkurenceschopný? :-)

Urdo von Fuj

Příspěvek#7 » čtv 6. bře 2014, 14:21

s tímhle rozpočtem v IPSC asi nebudeš příliš konkurenceschopný. Doporučil bych k prostudování jak se vlastně IPSC hodnotí, s fokusem na pojem "faktor výkonu"

peter.miles

Příspěvek#8 » čtv 6. bře 2014, 14:52

co z toho plyne? že nejdostupnější je divize production a tam jde glock i cz75? :-) nebo mi to zkus objasnit z tvýho pohledu...na ten PF sem koukal a zatim z toho moc moudrej nejsem

Joe

Příspěvek#9 » čtv 6. bře 2014, 14:56

Ber glocka nebo cz, podle toho, čím se ti líp střílí, co máš raději. S obojím se vejdeš do prd, páskuješ stejně jen po 15 nábojích (první zásobník 15+1).
Norinco bych jako sportovní zbraň (primárně určenou na trénink a závody IPSC) vynechal.

peter.miles

Příspěvek#10 » čtv 6. bře 2014, 15:16

tak z CZ75 se střílí fakt pohodlně a pak sem střílel z Glocka 19 gen.4 a taky good, jen snad ta povrchová úprava střenek...doslova mi z těch "jehlánků" pálily dlaně, tak tady asi bude spíš záležet jakej kus se zrovna najde a že z těch CZ75 je v týhle cenový relaci podstatně větší výběr...snad jen, co ještě jiná alternativa kromě tady těch 3, která by připadala v úvahu?

Albert

Příspěvek#11 » čtv 6. bře 2014, 15:35

V každém případě když už Glock tak ne 19 ale určitě 17. Jinak s tvým rozpočtem moc na výběr není, takže asi nejlepší bude ta CZ 75.

peter.miles

Příspěvek#12 » čtv 6. bře 2014, 15:49

tak určitě 17 místo 19, ta byla uvedená jen proto, že sem z ní střílel a troufam si tvrdit, že ve střelbě budou dost podobný... pak to, že budu z 80% vybírat z CZ75 sem tak nějak předpokládal...ale co třeba P-07 Duty? ty jdou sehnat taky kolem těch 10k

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » čtv 6. bře 2014, 16:07

Já sehnal svého glocka 17 2 gen za 9000 Kč. Tak bych se ještě rozhlížel :lol:

Albert

Příspěvek#14 » čtv 6. bře 2014, 17:47

Ano Duty lze sehnat kolem 10ti tisíc ale je to kompakt, spoušťoví mechanizmus Omega (delší reset, hůře se ladí), kratší záměrná atd.atd... Prostě do IPSC je lepší full size pistole. Navíc CZ 75 v rozumném stavu seženeš mezi 6ti až 8mi tisíci. Při tvém rozpočtu tedy i zbude na další dva zásobníky (do IPSC jsou třeba alespoň 4 šuplíky) případně nějaké to pouzdro apod...

Chip

Příspěvek#15 » čtv 6. bře 2014, 18:08

Tohle je hodně široký dotaz. POkud chceš střílet IPSC, musíš si napřed vybrat divizi v jaké budeš chtít vyniknout. Předpokládám, dle tvého výběru zbraní, že netoužíš střílet open ani revolver. Základní divize, pro které se s vyjímkou Norníka hodí tebou uvedené zbraně, je divize Production. Jedná se, zjednodušeně řečeno, o zbraně vytažené z krabice od výrobce, na kterých je možno provádět minimálně úprav. Výhodou této divize je i to, že se zde jako v jediné nerozlišuje střelivo dle faktoru minor a major, takže nebudeš znevýhodněn s ráží 9 mm Luger. S norníkem můžeš střílet ještě divizi Classic, což je divize určená pouze pro zbraně typu 1911, ale protože tuhle divizi nestřílím, tak si nejsem jistý, zda tě tam pustí s dvouřadým zásobníkem. ( kapacita by nevadila, v minoru můžeš mít v zásobníku 10 ran) Divizi standart sti střílet nedoporučuji, protože tebou uváděné zbraně, by byly značným hendikepem, ve srovnání s odladěnými majorovými speciály od STI, SVI atd. Protože jsem velmi konformní člověk, doporučuji ti to, co používá velká většina střelců a žádnou exotiku. V současné době v divizi PRD jednoznačně kraluje CZ 75 Shadow a to nejenom u nás, ale viděl jsem je u většiny střelců i na mistrovství evropy v Portugalsku. Ač si o ČZUB myslím cokoliv, musím uznat že tato zbraň několik let neměla v této divizi konkurenci. výhodou je i obrovské množství náhradních dílů, pouzder atd. Už dlouholetou stálicí je Glock 17, levný, spolehlivý. Ve srovnání se Shadowem, který je převlečená sportovní pistole má ale trochu horší chování a držení. (Střílel jsem s ním IPSC asi 5 let, ale díky velké ruce a vysokému držení mě občas kousnul závěr mezi palec a ukazovák.) Toto jsou nejrozšířenější zbraně této divize a mezi nimi bych volil. V současné době se začíná šířit Tanfoglio Stock 2 a 3, což je fantastická sportovní zbraň, která má s divizí PRD společného ještě méně než Shadow, ale stojí 36000 kč a nevím, zda bys chtěl tolik utratit. Další celkem používanou zbraň, slovenskou Grand Power moc nedoporučuji, příliš mnoho kamaradů mělo problémy se zasekáváním nábojnic v nábojové komoře. Spousta lidí je asi spokojená, ale... To je asi tak všechno, v této divizi se samozřejmě objevuje i mnoho jiných zbraní, ale uvědom si, že potřebuješ něco, na co seženeš i kvalitní IPSC pouzdro, budeš potřebovat servis, náhradní díly atd. proto bych volil něco co mají všichni a ne žádnou exotiku. Jinak pokud tě IPSC chytne, počítej s tím, že budeš potřebovat určitě alespoň čtyři zásobníky a časem si koupíš i náhradní pistoli. Je naprd když jedeš se zbraní na velkej a drahej závod a tam ti přestane fungovat...
PS. Duty bych fakt nekupoval. IPSC s ní žádný slušný střelec nestřílí, pochybuji zda seženeš kvalitní IPSC pouzdro a hlavně IPSC je o hodně a hodně ranách a Duty není známá velkou životností...

Zpět na