Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Tyrfing
Příspěvek#1621 » čtv 17. zář 2015, 08:44
Primalf: normalni naboj v komore dostanes ven pri stazeni zaveru dozadu pote, cos odstranil zasobnik. Tim je komora OK.
Jestli je neco v hlavni (abych pravdu rekl, prilis mi neni jasne, co je "v hlavni zarazeny naboj", strela zasekla uprostred hlavne?) tak to se bezne a oficialne kontroluje az po rozebrani. Oficialni reseni = hlaven nepruchodna, navstivime puskare.
Jestli je neco v hlavni (abych pravdu rekl, prilis mi neni jasne, co je "v hlavni zarazeny naboj", strela zasekla uprostred hlavne?) tak to se bezne a oficialne kontroluje az po rozebrani. Oficialni reseni = hlaven nepruchodna, navstivime puskare.
- primalf
- DavidS
Příspěvek#1623 » čtv 17. zář 2015, 09:13
Z doslechu vím, že do hlavně občas něco strčí, většinou třeba zmuchlaný papírek. Tu zbraň většinou nerozebíráš z nudy ale kvůli čištění nebo zjištění stavu po závadě, tzn. že zkontrolovat hlaveň při rozborce je samozřejmost akorát u zkoušky to lidi většinou nenapadne, protože to čistit nejdou a reálná závada taky nemohla nastat (ale bacha, může říct že vám vyšla slabá rána a to je přesně ono - pokud z toho nevyndáte kompletní náboj, musíte okamžitě zkontrolovat hlaveň - v reálu by tam skutečně mohla uvíznout střela a další výstřel by zničil zbraň a ošklivě vás mohl zranit). Čili u všech zbraní, i dlouhých, na zkoušce při roborce se pořádně podívat do hlavně aby bylo jasný že to děláte nebo to radši nahlas říct - "Zkontroluju hlaveň".
- primalf
- DavidS
Příspěvek#1626 » čtv 17. zář 2015, 09:40
Tak to si asi nerozumíme, pokud to měla být kontrola zda je v nabitém stavu, pak jste rozhodně nemohl odhalit něco v hlavni a nikdo to po vás nejspíš ani nechtěl. Musel jste přehlídnout něco v komoře... Říkáte náboj, tak ten těžko mohl být v hlavni. Občas narvou do komory vystřelenou nábojnici, která je roztažená a vytahovač ji nevytáhne nebo to jde špatně. Co vám řekl, že bylo špatně?
- marinakus
Příspěvek#1627 » čtv 17. zář 2015, 09:43
Pořád taky nechápu ten "náboj zaražený v hlavni". Pokud to byl celý náboj v komoře upravený tak, že ho nezachytil vytahovač, měl bys na to při kontrole komory se staženým závěrem přijít.
Při slabém výstřelu může cz50 klidně přebít a střela je přesto v hlavni, takže v tomto případě kontrola průchodnosti hlavně vždy (ikdyž vysypete celý náboj) a nic tím podle mě nikdo u zkoušky nezkazí ani u zbraně s uzamčeným závěrem.
Při slabém výstřelu může cz50 klidně přebít a střela je přesto v hlavni, takže v tomto případě kontrola průchodnosti hlavně vždy (ikdyž vysypete celý náboj) a nic tím podle mě nikdo u zkoušky nezkazí ani u zbraně s uzamčeným závěrem.
- mikky
Příspěvek#1628 » čtv 17. zář 2015, 09:51
Já jsem to pochopil tak, že při manipulaci (nikoliv při rozborce) byla v hlavni nějaká překážka, kterou tam komisař strčil a která vypadala jako střela (a které primalf chybně říká náboj).
Pak je otázkou, jak přesně zněl pokyn komisaře a jak nastínil situaci. Pokud řekl něco o slabé ráně, pak to vyhození bylo v pořádku, pokud řekl jen něco ve smyslu "vybít a zabezpečit", pak to byla zmrdovina a komisař by se nad sebou měl zamyslet.
Pak je otázkou, jak přesně zněl pokyn komisaře a jak nastínil situaci. Pokud řekl něco o slabé ráně, pak to vyhození bylo v pořádku, pokud řekl jen něco ve smyslu "vybít a zabezpečit", pak to byla zmrdovina a komisař by se nad sebou měl zamyslet.
- DavidS
Příspěvek#1629 » čtv 17. zář 2015, 09:52
Ano, dobrá poznámka, zbraň s dinamickým závěrem může klidně přebít zatímco uzamčený závěr (např. Browning u CZ75) by se nejspíš neodemknul. Na tom krásně vidíte, jak je nauka o zbraních důležitá a jak je potřeba umět dávat věci do souvislostí
Vše se dá nastudovat na těchto stránkách. My jsme s komisařem při řešení závady přesně takovouto diskuzi vedli...

- Linux
Příspěvek#1630 » čtv 17. zář 2015, 09:56
Nevím jak u CZ 50 a 70, ale u 82 a 83 si dejte na kontrole komory opravdu záležet. Vytahovač je totiž umístěný na závěru přímo v drážkách a při silném úchopu ho nevědomky přizvedáváte a ten nevytáhne náboj. Už se mi to stalo mockrát, že jsem musel náboj vyhodit naklopením pistole. To ale nezkoušejte u zkoušek, za to by vás mohl vyrazit. Lepší je znovu dorazit závěr a znovu s lepším úchopem náboj vyhodit. Když je pistole bez zásobníku, tak také náboj rád propadne šachtou zásobníku, než aby se vyhodil okýnkem ven. Příčina je v malé razanci manipulace se závěrem.
- primalf
Příspěvek#1632 » čtv 17. zář 2015, 10:24
Je to jak píše marinakus upravený náboj v komoře, který jsem přehlédl - moje chyba.
Vyhodil mě oprávněně o tom žádná. Jaký je tedy správný postup odstranění této závady u zkoušek?
Vypustit kohout přes dva palce a odnést zbraň zbrojířovi , nebo se snažit odstanit závadu sám rozebráním zbraně?
Vyhodil mě oprávněně o tom žádná. Jaký je tedy správný postup odstranění této závady u zkoušek?
Vypustit kohout přes dva palce a odnést zbraň zbrojířovi , nebo se snažit odstanit závadu sám rozebráním zbraně?
- marinakus
- Marcurba
Příspěvek#1634 » čtv 17. zář 2015, 10:52
primalf: zásobník ven, závěr vzad, kontrola šachty zrakem a nejlépe i hmatem, kontrola komory vizuálně - pokud vidím náboj v komoře, zatáhnu za závěr, spustím ho, vytahovač chytne nábojnici a při dalším zatažením ji vytáhne ven. Opět kontrola šachty a komory, rána jistoty, ozub, vypuštění přes palec - jak to chce komisař - o vypadlou nábojnici se starám až v momentě kdy uvedu zbraň do bezpečného stavu, stále při všem mířím bezpečným směrem...
K tomu jak se vyvinula diskuze - pochopil bych střelu v hlavni k rozborce, nebo papírek, nebo jakoukoli překážku...ale pokud řekne zkontrolovat zbraň a zajistit, pak je to komisař svině, protože vytváří situaci, která jenom těžko nastane v reálné situaci - tzn tě nutí během každé kontroly zbraně provádět rovněž rozborku, což je samozřejmě blbost...
K tomu jak se vyvinula diskuze - pochopil bych střelu v hlavni k rozborce, nebo papírek, nebo jakoukoli překážku...ale pokud řekne zkontrolovat zbraň a zajistit, pak je to komisař svině, protože vytváří situaci, která jenom těžko nastane v reálné situaci - tzn tě nutí během každé kontroly zbraně provádět rovněž rozborku, což je samozřejmě blbost...
Naposledy upravil(a) Marcurba dne čtv 17. zář 2015, 11:07, celkem upraveno 1 x.
- marinakus
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX