Psychologické vyšetření

Marcurba

Příspěvek#241 » pát 30. říj 2015, 16:07

marinakus, pletete se soudruhu...

K žádosti o vydání řidičského průkazu po provedené zkoušce v autoškole se přikládají:platný občanský průkaz a typizovaná fotografie současné podoby o rozměrech 3,5x4,5 cm, zobrazující žadatele v předním čelném pohledu s výškou obličejové části hlavy od očí k bradě minimálně 13 mm, v občanském oděvu bez brýlí s tmavými skly a bez pokrývky hlavy. Dále se přikládá posudek o zdravotní způsobilosti, doklad o odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel zařazených do příslušné skupiny či podskupiny řidičského oprávnění (viz záznam o provedené zkoušce).

Při změně údajů v ŘP či ztrátě se přikládá typizovaná fotografie, platný občanský průkaz případně pas a potvrzení o změně údajů.

Pokud by ses chtěl obohatit i dále, můžeš zkusit zapátrat v sekci "Podmínky udělení řidičského oprávnění - § 82 odst. 1 a 2 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o silničním provozu") - http://portal.gov.cz/app/zakony/zakonPar.jsp?page=0&idBiblio=49756&recShow=88&nr=361~2F2000&rpp=100#parCnt

...takže řekl bych se zbrojákem to má dost společného, VČETNĚ vyšetření od doktora při žádosti...jak by ti asi jinak zapsali do řp, že potřebuješ brýle? Protože je máš na nose?

marinakus

Příspěvek#242 » pát 30. říj 2015, 17:21

zkus přečíst znovu moji předchozí odpověď o hlásné povinnosti lékařů vzhledem k řidičům, jinak v těch řidičích jsem se trochu zmotal, to máš pravdu ..... ale nicméně na tom lépe než držitelé ZP nejsou

Piggy

Příspěvek#243 » pát 30. říj 2015, 22:09

Zmotal, EEG se nedělá asi od roku 2010. ;)
Jinak "řidič amatér" (kategorie zrušená v roce 1964!!!) předkládá posudek o zdravotní způsobilosti při vydání ŘP, potom až v 65 letech, dále v 68 a pak vždy po dvou letech.
Vyjmenované množiny (profi řidiči, náklaďáky, autobusy, VRZ) do 50 let ob rok, potom každoročně. Psycho na začátku, potom v 50 letech a dál co 5 let.

cipis

Příspěvek#244 » pát 30. říj 2015, 23:26

Nějak mi není jasné to cyklování psycho až po padesátce. Pokud vím, tak je ustálený názor v tom, že se "psycho profil či jako to nazvat" směrem ke stáří už moc nemění. Tedy by to mělo být přesně naopak - čím je mladší, tím by měl mít psycho častější. Samozřejmě, ostatní zdrav. přesně naopak ...

Carloss

Příspěvek#245 » pát 30. říj 2015, 23:40

Asi by to chtělo nezaměňovat pojmy psychologie a psychiatrie. Psychologie se zabýva stavem duše a mysli, kdežto psychiatrie stavem mozku. Pak tu máme ještě neurologii, kterážto se zabývá stavem nervů, včetně těch, které vycházejí rovnou z mozgu. EEG nemá s psychologií nic společného.Psychologie není holt exaktní vědou, jako spíše společenskou, ovšem zabývající se stavem jedince. Ovšem v některých případech by mohla odpovídat na principy "vyšinutí mysli", tedy v souvislosti se společností, nikoli s vlastní fyziolofií mozgu. Na to neumí odpovědět psychiatrie. Ta zase umí odpovědět na ty fyziologické vazby, to už ale je zase dost exaktní, v závislosti na poznání fungování mozgu (což ovšem zase tak obsáhlé není, leč jisté souvislosti známé jsou). Tedy nezaměňovat!!!

cipis

Příspěvek#246 » sob 31. říj 2015, 00:02

Asi to nikdo nezaměňuje, neboť je všude jen a pouze psychologické vyšetření ...

Carloss

Příspěvek#247 » sob 31. říj 2015, 00:08

To by tu snad nikdo nezmiňoval EEG. Nemluvě o tom, že EEG může mít u řidičů jistý význam, a pak tedy možná i u střelců. Ale tam spíše ne. U řidičů víme asitak proč. A tam zase psychologické vyšetření nemá až tak velký význam.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#248 » sob 31. říj 2015, 10:44

Carloss píše:Psychologie se zabýva stavem duše...

Takže lékařská věda už oficiálně připouští existence duše? :o

hugofalfar

Příspěvek#249 » sob 31. říj 2015, 11:34

A kdo tvrdí, že psychologie je věda? :-D

Piggy

Příspěvek#250 » sob 31. říj 2015, 14:10

cipis, Carloss: Nezapomínejte, že neexistuje nějaké jednotné psychologické vyšetření, vhodné pro jakýkoliv účel.
Řidiči mají dopravně psychologické vyšetření, kde se mj. zkoumá reakční doba, pozornost, krátkodobá paměť apod. - čili věci 1. pro řidiče důležité, 2. dobře měřitelné a 3. upadající s věkem.

hugofalfar

Příspěvek#251 » sob 31. říj 2015, 16:35

Tak zrovna u řidičů se hodnotí i agresivita, což by mohlo bát společné se žadatelem o ZP

Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#252 » ned 1. lis 2015, 22:52

agresivita se hodnoti i u zp na psycho, aspon to tak bylo u me. zajimala se jak treba resim konflikty nebo prave i jaky styl rizeni preferuju (klidna jizda nebo agresivni ala zavodnik). Stejne tak se zajimala jak celkove vychyzim se spolecnosti ve smyslu jak se me treba dari a libi v praci, jestli me vadej ruzny veci kdyz jiny delaj a podobny "kravoviny" ale doktorka z odpovedi asi pozna v jakem je clovek rozpolozeni.
BTW: na to papire od doktory opravdu platnost neni. pouze "posudek vydaný ke dni... " jinak nic

dan.nem

Příspěvek#253 » pon 23. lis 2015, 01:27

Každý psycholog Vám řekne,že testy jsou nesmysl.Od testu může vyjít ok a druhý den muže nastat situace kdy mu cvakne a může to udělat i když testy měl v pohodě.

Piggy

Příspěvek#254 » pon 23. lis 2015, 10:53

Podívej se na to opačně: je málo pravděpodobné, že někdo u testu pohoří a druhý den se mu rozsvítí a bude v pohodě. :twisted:

Horny

Příspěvek#255 » stř 25. lis 2015, 23:26

Zdravím všechny, dnes se mi stala taková "drobná" nepříjemnost - zašel jsem na předem domluvenou návštěvu k obvoďákovi za účelem vydání potvrzení o zdravotní způsobilosti.
Jenže! Místo doktora K. který mě zná od tří let, byla v ordinaci nějaká úplně nová krafka (od slova krafat, aby bylo jasno) pletoucí si mimo jiné skupiny ZP se skupinami zbraní, kterou až nezdravě zaujala jedna stránka z mojí karty (pojednávající o problému z doby před bezmála dvanácti lety) v důsledku čehož po mě doktor K. v roce 2007 chtěl potvrzení od psychologa že můžu řídit auto.
Zaujala jí natolik, že už ani nekoukala dál a tak nezjistila že v roce 2010 jsem dělal další skupiny řidičáku, 2011 zbroják a 2013 potvrzení o zdravotní způsobilosti (kvůli skupině D) aniž bych musel dodávat jakékoli potvrzení od cvokaře.
Zkrátka, ta blbka mě poslala na psychotesty (že prý "pro jistotu" kvůli Brodu a asi i Paříži a bla bla bla).
Z toho plynou dva dotazy:

1) Můžete mi doporučit nějakého rozumného psychologa v Plzeňském kraji (případně v západních čechách, přilehlé části Středočeského kraje nebo klidně i v Praze) který nebude chtít za "vyšetření" 2500,- Kč?
Je mi jasné, že se ceny pohybují přibližně okolo dvou tisíc, ale každá ušetřená pětistovka se počítá.

2) Když už jsem v tom, tak se zeptám i na to, zda někdo nezná nějakého rozumného obvoďáka (v Plzeňském kraji) ke kterému bych případně mohl přejít. Solit totiž každého 2,5 roku 3000,- jenom za zachování holé existence mého ZP je zkrátka nepřijatelné.

Zpět na