Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#3196 » sob 27. úno 2016, 23:00

Jinak mi to přijde, že v poslední době se tu spíš vede debata kdo ho má delšího, než debata o ZOZ.
Co dělat se selhačem jsme taky řešili cca 2 měsíce zpátky? Taky není 100% pravda co s ním. Je to můj zakoupenej náboj a jako zákazník mám právo na reklamaci výrobku, tak proč bych ho odevzdával správci. Ale prostě univerzální odpověď co žádného komisaře neurazí je že ho odevzdám řídícímu střelby a basta.
A není třeba o tom dále v tomto vlákně polezimovat. Do této roviny by mělo být toto vlákno směřováno.



petmad
Příspěvky: 91

Příspěvek#3197 » sob 27. úno 2016, 23:12

CMK: Jsi největší bůh, o tom žádná. Zápalník jsem dnes sáhodlouze rozebíral s Carlossem v PM a opravdu nemám chuť ani potřebu to tady řešit znovu, natož pak s někým tvého formátu. CZ 75 a CZ 85 mám doma, neznám to z doslechu. Takže své "argumenty" si už nech prosím stranou, máš ho většího, ve všem máš pravdu, jsi jediný, kdo tomu rozumí atd. A teď mě už konečně omluv, dál na tvoje demagogické příspěvky bez jediné přidané hodnoty a bez argumentů (kterými se tak rád oháníš) nebudu reagovat a z této debaty s tebou se v rámci zachování svého duševního zdraví stahuji.

Věřím, že až si přestaneš honit ego a mást nováčky řečmi o nečekání po selhači nebo RJ po slabé ráně, že by se to tady zase mohlo změnit v přínosnou debatu, která někomu opět pomůže, jako tomu bylo dřív.



notobi
Příspěvky: 661

Příspěvek#3198 » sob 27. úno 2016, 23:40

petmad: hele ty máš asi problém se čtením ne? Protože jinak si neumim vysvětlit, že tu dokola budeš překrucovat to co tu napíšou jiný a několikrát to tu i citujou opakovaně :roll:

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#3199 » ned 28. úno 2016, 00:15

Petmad - prave jsi predvedl, co znamena "zase nekoho osočit, nesmyslne převrátit vyznam a přitom neříct naprosto zadny vecny argument" a presne jsi potvrdil, co jsem psal v předchozím prispevku.
IGNORE.



Jezevec
Příspěvky: 139

Příspěvek#3200 » ned 28. úno 2016, 08:15

Konečně mám trochu času na popsání průběhu zkoušky 25.2.2016 v Broumově - Olivětíně.
Komisař pan Fidler. Účast 10 lidí na zkoušky a 4 opravky. Testy napsali všichni. Osm lidí plnej počet a dva 76 bodů. Pak komisař ukázal manipulaci se zbraněmi. Všechno co ukázal poté u zkoušky vyžadoval. Dokonce i věci u kterých řekl, že by bylo fajn když mu je ukážete. Vyžadoval při rozborce zbraně kontrolu vytahovače a zápalníku/úderníku. Bylo mu opravdu hodně proti srsti, když člověk při vybíjení pistole nenechal náboj vyhodit na zem, ale překryl výhazovací okénko a nechal si náboj spadnout do ruky. Nezajímala ho žádná omáčka kolem zbraně, ale chtěl vidět, že DŮSLEĎNĚ dodržujete bezpečnou manipulaci. Během celé zkoušky vám pokládá doplňující otázky a dalo by se říct, že se vás snaží vykolejit z naučené básničky z kurzu. Na každé zbrani s kterou budete manipulovat si vyzkoušíte i nějakou závadu. Ačkoli některé uchazeče při manipulaci dost tepal, pokud zvládli bezpečně manipulaci tak je pustil dál. Minimálně 3 ze 4 co neudělali manipulaci vypadli na slabé ráně. Osobně jsem s postupem komisaře neměl sebemenší problém. Pokud člověk absolvuje kurz a nenechá se rozhodit tak musí projít. Poté následovala střelba kde už všichni nastříleli.



petmad
Příspěvky: 91

Příspěvek#3201 » ned 28. úno 2016, 08:28

notobi: Asi vidíš něco, co já ne. Napsal jsem, že má pravdu a že s touto zbytečnou a OT debatou končím. Pojďme u toho zůstat a dál se bavit k tématu.

Jezevec: Na čem u slabé rány tolik lidí vypadlo?

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#3202 » ned 28. úno 2016, 08:39

Dobra recenze...
Az na 2 drobnosti to vypada jako pristup rozumneho komisare...
Jen se zeptam:
- na cem vypadli po slabe rane?
- proc mu vadilo vybiti naboje do ruky?



Jesus
Příspěvky: 34

Příspěvek#3203 » ned 28. úno 2016, 09:18

Nas ucili pri rozborce zkontrolovat hlaven. Muzu se zeptat na tu kontrolu vytahovace a zapalniku ? Jak u nich poznam nejakou anomalii ? A jeste bych chtel vedet , jak pripravit zbran k noseni ? Vim ze se to tu resilo, ale ted se zde dovidam ze kohout na ozubu neni bezpecny. P.s. jinak ty hadky " vymeny nazoru " si prosim piste skrz SZ, myslim ze tady to netreba resit. Dik a dobre ranko vsem.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#3204 » ned 28. úno 2016, 09:25

Jesus - prave proto, ze si myslim, ze jsem popsal celkem presne, co se muze stat, když spadne pistole na kohout na zaveru vs. na ozobu tak s klidnym svědomím rikam - na zaveru je to bezpecnejsi, protože {viz. co jsem napsal}.
Urcite dostanes i odpovedi, ze lepsi je ozub, protoze pisou v manulau, ze je to bezpecny.
Vyber si sam :-)

Kontrola vytahovace - ja na nej koukam, kdyz cistim... Jestli neni ustiplej, deformovanej apod...
Kontrola uderniku - na Glocku jeste relativne nejaka zmena poznat je, na CZ moc ne... Snad leda, jestli vubec se bez problemu hybe dostatecne v zaveru po zamacknuti blokatoru a naopak nehybe, pokud ne... Ale to je spis o praxi pri cisteni nez o zkousce...

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 990

Příspěvek#3205 » ned 28. úno 2016, 10:06

Jesus píše:Nas ucili pri rozborce zkontrolovat hlaven. Muzu se zeptat na tu kontrolu vytahovace a zapalniku ? Jak u nich poznam nejakou anomalii ? A jeste bych chtel vedet , jak pripravit zbran k noseni ? Vim ze se to tu resilo, ale ted se zde dovidam ze kohout na ozubu neni bezpecny. P.s. jinak ty hadky " vymeny nazoru " si prosim piste skrz SZ, myslim ze tady to netreba resit. Dik a dobre ranko vsem.

Já jsem měl na ZOZ také pana komisaře Fiedlera, potvzuji, že je velmi příjemný, ale při vlastní praktické zkoušce dosti nekompromisní a trochu na zkoušeného tlačí (pokyn stíhá pokyn ještě než ten předchozí byl proveden), ale to je asi proto, aby si ověřil, jak se člověk chová ve stresu a zda i tak zvládá.
Pokud jde o kontrolu zápalníku, tak o tom jsem při přípravném kursu neslyšel, ale on na to upozornil v poučení před zkouškou a trval na tom, jde o to, zkontrolovat nejen zmíněný vytahovač, ale i to, zda je zápalník skryt v těle zápalníku a zda nevykukuje ven, protože kdyby se zlomil a šprajcnul koukající ven, tak máme po nabití pistole z pistole kulomet - tak to zdůvodňoval. To je asi pravda.
Jinak pan Fiedler komisař 1+.
Naposledy upravil(a) paza dne ned 28. úno 2016, 10:22, celkem upraveno 2 x.



Jesus
Příspěvky: 34

Příspěvek#3206 » ned 28. úno 2016, 10:19

Takze kouknout jestli je schovany v tele zapalniku. A muze tu zas nakej chytrolin vylezt s tim , ze se namam ptat na takove blbosti a jit si zaplatit kurz :-) Na nem jsem byl a tohle nas neucili. No je videt , ze toto vlakno je, byt huste zasrane i uzitecne. Dikes



Carloss
Příspěvky: 2935

Příspěvek#3207 » ned 28. úno 2016, 10:41

U vytahovače lze kontrolovat poškození, případně pohyb. Např. jestli pod vytahovačem drží prázdná hilzna. U vyhazovače poškození. U zápalníku případně ucpaný otvor v závěru. To je z praxe, jak u zkoušky, kdyby to komis chtěl, by mohl říct třeba CMK.

Uživatelský avatar
jamira
Příspěvky: 301

Příspěvek#3208 » ned 28. úno 2016, 10:58

paza píše:Pokud jde o kontrolu zápalníku, ....... zda je zápalník skryt v těle zápalníku a zda nevykukuje ven, protože kdyby se zlomil a šprajcnul koukající ven, tak máme po nabití pistole z pistole kulomet - tak to zdůvodňoval.


Zápalník skryt v těle zápalníku...? Co je to "tělo zápalníku" ? Snad v těle závěru, ne. Jinak aby se zápalník zablokoval v dutině, ve které "běhá" dopředu a dozadu a tím iniciuje zápalku na dně náboje, to musí být už hodně zasr... zbraň spalinami smíchanými s mazadlem(olejem) ve zbrani nebo případně zlomený zápalník někde uvnitř a zároveň tak nešikovně zakouslý v dutině, že je to na návštěvu puškaře/zbrojíře. Myslím si ale, že předozadní síly, setrvačnosti a přetížení jsou u zbraně (pistole) tak veliké, že k tomuto dochází opravdu vyjímečně. A pokud náhodou ano, pak asi opravdu hrozí, že se z pistole semiauto může na chvíli stát full auto. Stalo se to již někomu v praxi?

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 990

Příspěvek#3209 » ned 28. úno 2016, 11:17

No tak tělo zápalníku je ta část těla závěru, ve které je umístěn vlastní zápalník s pružinou zápalníku. "Zasraný" sice také může být, ale bylo to míněno tak, že pokud by došlo k prasknutí/přeražení zápalníku, tak by se asi mohla jeho přední část, vysunuta z otvoru těla zápalníku, šprajcnout třeba o pružinu zápalníku, já nevím, ale prostě kdyby hrot zápalníku z nějakého důvodu vykukoval ven z těla zápalníku, tak by při každém přebití inicalizoval zápalku náboje a byl by z pistole opravdu kulomet.
Prostě ber to tak, že takto to komisař zdůvodnil, upozornil na to a při rozborce a kontrole zbraně na tom trval, no.



Carloss
Příspěvky: 2935

Příspěvek#3210 » ned 28. úno 2016, 11:31

Ono by k tomu asi spíše nedošlo, ptz kdyby byl vylezlý zápalník, náboj se nezasune správně na místo, bo by tomu právě vylezlý zápalník překážel. Ale to už je technikálie, tedy OT, netýká se to ZOZ.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 84 hostů