Tlumiče na zbraně

marinakus

Příspěvek#136 » sob 26. zář 2020, 13:52

Tlumiče jsou navrhovány do kategorie C. A výrazně utlumit umí v podstatě každou ráži. Samozřejmě mají i svoje nevýhody a ani já v nich žádnou spásu nevidím. Ale proč je nepovolit. Stejně jako noktovizory, když ostatní vidění do tmy zákon vůbec neřeší. Nakonec každý měl možnost vidět jaký vliv na střelbu mělo povolení laserových zaměřovačů. Tlumiče by alspoň mohly skutečně mít určitý přínos pro některé střelnice, kde se bez nich už dnes v podstatě střílet nedá a s nimi by to asi šlo. Debily neřeště. Ty žádné povolení ani zákaz neovlivní.

Kečup

Příspěvek#137 » sob 26. zář 2020, 14:40

kk píše:Kečup: usetri za strelnici ? hmm, tak to je taky dobrej material... muze strilet ze vzduchovky ...

No jelikož jak již jsem zmínil, mám svou střelnici tak tam díky elektronickým sluchátkám slyším i věci co bych asi neměl :lol: :lol: :lol: Ale beru to v pohodě, jen mě zaráží kolik mladejch a většinou takovejch těch co maj ZP rok až tři roky jak se nemůžou dočkaz tlumičů a povídaj si jak budou za lesem řádit a nebudou muset platit střelnici 200 Kč za hodinu :) Navíc ani nemaj zkušenost z tlumičema a jejich poznatky jsou jen co viděly ve filmu a nebo na You tube. Ty co maj tlumič ví co říkám a to že jsem proto aby by to bylo stále na vyjímku je jednoduché. Ten kdo bude chtít práskat přes tlumič 300 nebo 500 denně pochopí že je to časem pro něj nereálné a nebude cpát tolik peněz do tlumiče a podobně protože to co čeká že to utlumí to neutlumí a hlavně Ten kdo chce tlumič má ho dnes - stačí řádný důvod. Já sám mám Dva vojenské jen na ukázky a zážitkové střelby a další tři mám na loveckých zbraních z toho jeden je už součástí hlavně z výroby..... Navíc k těm zbraním mám i speciální střelivo pro tlumič a do AKM nám 7,62x39 subsonik - z té vojenské produkce je totiž i v balení střeliva krabička s náhradními gurami ( přepážky ) do PBS-1 ....

Takže ani od pár kolegů od nás z honitby nevím že by někdo tlumič nedostal na vyjímku. Všichni co vím to máme k lovu a jinak to nepoužíváme a to už kůli ceně 27 000 Kč navíc když třeba i obyčejný tlumič na CCF Impuls II-A v ceně 24 000 Kč utlumí cca 20db a teď ta životnost tlumiče :) :)

A jak to vidím ? No první nakoupí nedočkavci kteří nemají o tlumiči a jeho vlastnosti ani páru a tím vykoupí sklady těch starých co sem naši obchodníci svezou s celé evropy a tak po cca roce možná dvou jsem začnou chodit tlumiče kvalitnější a ovšem i dražší ;) ;)

Nebo třeba jen tak informativně viz odkaz - a to není zrovna ten z těch kvalitních ;)
https://www.zbrane-doplnky.cz/kompenzat ... mpuls-ii-a

kk

Příspěvek#138 » sob 26. zář 2020, 16:01

Jak uz tu nekdo psal, já rozhodně na své mosinky atd. nebudu řešit nějaký tlumič. 20dB to více utlumí sluchátka a už vidim jak scháním 7,62x54R v subsonic .... :roll:
A práskat za lesem? Hmm, občas si říkam, že by se ty psychotesty dělat měli... ale i na řidičák.

MojeTikka

Příspěvek#139 » sob 26. zář 2020, 16:28

Vsimli jste si, kdo jsou nejvetsi problemmakeri stran zbrani? To nejsou jejich legalni drzitele. Dokonce to nejsou ani drzitele tech nelegalnich. Jsou to pisalci a politici. Obe skupiny totiz kolotoc okolo zbrani zivi a pritom jim nezalezi na tom, jaky dopad to ma na slusne drzitele legalnich zbrani.

A ted si predstavte clanek s palcovymi titulky "muz strilel v parku se zbrani s tlumicem". U toho poznamky typu "materska skola ve vedlejsi ulici", vyjadreni nejake duchodkyne, ktera tim parkem pred tydnem prosla, atd.

Ja osobne si myslim, ze neni na skodu, pokud tlumic bude na vyjimku s tim, ze by se okolo toho nedelal takovy tanecek, jako s Ackovou zbrani. Proste udat duvod, k cemu to je. Lovec, nebo sportovni strelec. Kdo nosi, tak tezko to bude zbran na IPSC, ale nejspis neco, na co ten tlumic stejne standardne neda.

A co mam zkusenost, tak na oddelenich zbrani PCR sedi lidi, co do toho opravdu vidi. Takze dovedou posoudit, jestli ten zadatel, kterej bydli v Prdeli u kostela a chodi do mistniho SSK, proste to potrebuje, protoze stara Vomackova porad pise anonymy kvuli hluku. Naopak pokud tam prijde kluk, co ma ve zbrojaku jeste mokry razitko a pritom je jasny, ze neni ani clenem MS, nebo SSK, tak proste se mu vyjimka nevyda s tim, ze at prijde, az to fakt bude potrebovat.

Argumentace "ja mam sluchatka a kdo ma problem, asi je koupi taky" je z pozice strelce sice pekna, ale neznam strelce, ktery by usiloval o zavreni strelnice. Zato ve svem okoli znam dva majitele byvalych strelnic. Tam, kde jsou emoce, zadna rozumna argumentace neobstoji.

Jako povinnost na strelnicich by to bylo sice nestastne, ale mohlo by se stat, ze pro nektere strelnice posledni sance pred zavrenim.

Za minule totality byl podobny problem se zabavnou pyrtechnikou. Lidi to bud kradli na sluzebnach, nebo v milicich, nebo neco klohnili doma. Fura problemu a zraneni. Tak se po kotrmelci udelal novej vybusninarskej zakon a zabavna pyrotechnika se dostala mezi lidi. Ve sve podstate to dodnes funguje docela dobre, nicmene uz jsou tlaky, jak to lidem zase znovy sebrat, protoze "Praha je na Silvestra jak u Verdunu" a "plasi to vzacne ptactvo", "pada to do vody a travi ryby" a dalsi a dalsi napady, jak to lidem sebrat, protoze ti, kteri ohnostroje nemuseji, proste jsou nastvani, kdyz nejakej clovek si nekde o pulnoci udela party. On rekne "si maj taky neco koupit a nezavidet" a oni naopak pisi petice, diky kterym pak obce zakazuji pyrotechniku odkazujic se na ruseni nocniho klidu, znecisteni zivotniho prostredi, zvysene nebezpeci pozaru a kdovi co.

Cili, zvazte si kazdy sam za sebe, jestli opravdu tu trubku tak moc potrebujete, aby tlacenim na uzakoneni volneho vlastnictvi se dala munice i do rukou pacifistu. Ono se stava, ze kdo chce moc, nema pak nic.

morho

Příspěvek#140 » sob 26. zář 2020, 17:04

Pitomci, o který se obvykle píše v novinách, nejsou existence který by si kupovali doplněk za 20+ tisíc, a navíc to s tím nejde ani nosit. Dnes tu někdo postoval statistiky z jiných zemí, nevím proč předpokládat že to tady bude jiný. A hlavně žádný další český zakonodárný kutilství s posuzováním podle pocitu nějakýho policajta.

Jinak k cenám. Koukám na jeden finskej eshop (viranomainen.fi) (a neberu teď v úvahu kolik by si kdyžtak přidali místní obchodníci): nějakých €650 za B&T Impuls II-A mě přijde dobrá cena, podobně jejich puškový ASE (nevím jak dobrý jsou), US produkce Dead Air Sandman ~€1100, OSS ~€1400, u těch je životnost pro běžnýho smrtelníka prakticky celoživotní.

marinakus

Příspěvek#141 » sob 26. zář 2020, 17:24

morho : Finové jsou evropská špička. Nejen proto, že mají dlouhou tradici v loveckém použití.

flame

Příspěvek#142 » sob 26. zář 2020, 18:49

Chapu to dobre, ze Kecup (kosatka4444) dostal vyjimku na akm a tlumic k tomu a duvod je lov ? a chodis s tim lovit ?

marinakus

Příspěvek#143 » sob 26. zář 2020, 18:55

flame : Já si myslím, že kečup má výjimku k licenci. Ale třeba se pletu. V některém kraji ke zbrojáku výjimku dostaneš, jinde ani náhodou.

gunman

Příspěvek#144 » sob 26. zář 2020, 19:20

Kečup má asi licenci a když máš licenci, tak si můžeš kupovat a vyrábět co chceš :D

Třeba si uděláš tlumič s hlavní na berettu

https://www.youtube.com/watch?v=-Cd6PZB0vcU

marinakus

Příspěvek#145 » sob 26. zář 2020, 19:29

gunman : Hezká představa. :lol:

Dragunov

Příspěvek#146 » sob 26. zář 2020, 19:44

kk píše:Jak uz tu nekdo psal, já rozhodně na své mosinky atd. nebudu řešit nějaký tlumič. 20dB to více utlumí sluchátka a už vidim jak scháním 7,62x54R v subsonic .... :roll:
A práskat za lesem? Hmm, občas si říkam, že by se ty psychotesty dělat měli... ale i na řidičák.

Subsonic plus puška je ve většině případů cesta do pekel. Více problémů než užitku. Smysl to má tak u samonabíječek na středdní výkon 7, 62 a 300 Blackout ale u plnotučných ne. Jo viděl jsem nějaký alchymisty co dělají subsonic .308 pro lovce - ale doporučeno do 100m max plus samozřejmě nutné to na ten náboj nastřelit. Tlumič ale normálně funguje i s běžným střelivem, pochopitelně to nemá takový útlum, sluchátka jsou stejně potřeba. Zároveň to taky mění charakter toho zvuku.

Mě jsou tlumiče celkem volný...na pistoli bych potřeboval novou hlaveň, revolver mám a není to Nagant takže zbývá jedině izraelka a tam je teda i závit.

greenhorn

Příspěvek#147 » sob 26. zář 2020, 20:03

Dragunov: nevím, proč tu řešíš tlumič na 308 W s běžným střelivem (mimochodem pěkná hovadina), když tlumiče jsou primárně konstruovány na pistolové ráže a pro subsonické střelivo.

Dragunov

Příspěvek#148 » sob 26. zář 2020, 20:14

greenhorn: Takže ti lovci loví s pistolovkama v těch zemích kde jsou tlumiče povolený nebo jak? Takže jaká primárně konstruované? Tlumiče se dělají na všechnny ráže a z vysoka se sere na nějakej přiblblej subsonic. Jasně u pistole subsonic dává smysl, u pušky ne.
Byla to odpověď na to kde hledat subsonic 7,62x54 neboli nikde, nikdo se s tím nebude patlat.

greenhorn

Příspěvek#149 » sob 26. zář 2020, 20:31

Dragunov: máš nějakou praktickou zkušenost s tlumičem, nebo jen tak meleš pantem?

MojeTikka

Příspěvek#150 » sob 26. zář 2020, 21:06

morho píše:Pitomci, o který se obvykle píše v novinách, nejsou existence který by si kupovali doplněk za 20+ tisíc...

Jiste, ze ne. Pitomec, o kterem se pise v Novinkach, pokud bude tlumic povolen, si objedna na Ali "filtr paliva" za par babek a bude s tim delat bordel. Pokud bude tlumic povolen a nebude podlehat registraci, tak...

A to neresim, ze si to nekdo bude pytlikovat nekde v praci na CNC. Proc ne, ze, kdyz by se to smelo. Nejde o to, ze se ani zdaleka nepriblizi tovarnimu produktu, ale ze "je to akce, voe".

A nezapomen, ze i pitomec muze mit vatu a tu pak potrebuje davat na odiv.

Zpět na