Mířidla - poměry, velikosti a jak vybrat?

Erix

Příspěvek#16 » sob 28. pro 2024, 11:31

Tak jako jo, přesnost CNC je velká, ale "chyby-nepřesnosti" se sčítají + měníme nástroj, následná kalibrace a máme úplně jinou sadu dílů. ;) Pokud vezmu hotový závěr, hlaveň,... , tak výsledná sestava bude vždy jiná. Třeba u prémiové zbraně se to ladí ručně na nejlepší variantu, masová se pouze složí a, šup dál.
P. S. : Hodně se u tzv. rozměrových řetězců/obvodů (strojaři ví) používá kompenzační člen -> často podložka patřičné tloušťky,...

v.k.

Příspěvek#17 » sob 28. pro 2024, 16:35

Gimpel píše:Četl jsem, že CNC obrábění poskytuje přesnost ± 0.001 mm....

:D
Takova hausnumera se uvadi jako teoreticke rozliseni pohonu, ale nevyjadruje to opakovatelnost ani reprodukovatelnost celeho procesu obrabeni. V realu je mikronova presnost otazka presneho individualniho brouseni na jednoduchem tvaru. V masove vyrobe jsi o rad vys a drzet proces pod setinu to stoji nemale penize. Jak bylo zmineno, je potreba se divat na stackup cele sestavy a tam budes od toho mikronu klidne o.dva rady vys.
Naposledy upravil(a) v.k. dne sob 28. pro 2024, 16:36, celkem upraveno 1 x.

v.k.

Příspěvek#18 » sob 28. pro 2024, 16:35

2x

Erix

Příspěvek#19 » sob 28. pro 2024, 17:54

Jasně, zbraně jsou přesná mechanika, ale nad nimi je optika(mikrometry), lékařské aparáty, měřidla a hodinky, takže přesnost bude když už, jak padlo, desetiny/setiny. Kuracina taky narazil u GP K100, honil přesnost a první kusy, ač hodně mazané, se sekaly, jak sviňa.
Trend-zvyk je co nejvíce dělat ve všeobecných tolerancích, které by měly kopírovat obvyklou přesnost strojů v závodě. Oni tam jsou nelineární závislosti, takže přesnost zvýšíme 2x, náklady vzrostou 4x i víc. Na všechno sólo tolerované musí být kalibr, kontrolní pracovník,.. .

Apropo, existují dnes ještě zbrojařské měrky? V AČR pro sa24/26, Sa58, UK59,... byly.

kolombo

Příspěvek#20 » ned 29. pro 2024, 12:20

Kupoval jsem miřidla na Walther PDP, kam tedy pasují Glock miřidla. Dodavatel to prodává v sadě, muška a hledí. Pak není potřeba řešit jak to kombinovat.

A pokud to chcete na mířenku, prodávají se i stavitelná miřidla. Dokonce se dají namontovat i na plastové zbraně ....

dan

Příspěvek#21 » ned 29. pro 2024, 12:37

Ze jsou v sade a jdou tam mechanicky namontovat neznamena, ze to na jine zbrani bude litat tamtez, co na zbrani, pro kterou jsou urcena. Staci aby te jine zbrani nebyly stejne daleko od sebe. Nebo ve stejne vysce nad osou hlavne.

kolombo

Příspěvek#22 » ned 29. pro 2024, 17:05

No, když je má v sadě pro Walther, budou i v sadě pro jiné zbraně, ne?

A pokud si koupí stavitelná, tak mu to bude létat kam si šroubkem otočí :-)

Gimpel

Příspěvek#23 » ned 29. pro 2024, 17:24

Erix + v.k. : stran třískového i netřískového (jen brusky) obrábění kovů, bych teoreticky vzato měl trochu vědět.

Ovšem NC mašiny, jsem tak leda z povzdálí i viděl.

dan

Příspěvek#24 » ned 29. pro 2024, 17:47

Tak to jsem te asi spatne pochopil - mel jsme dojem, ze rikas, ze na Walthera PDP pasuji miridla pro Glocka.

kolombo

Příspěvek#25 » ned 29. pro 2024, 17:54

To jsi pochopil naprosto správně, na Walther PDP opravdu pasují Glock miřidla.
Některé sady od miřidel Zendla jsou psané přímo W. PDP a Glock. Takže se dá vybírat i takhle.

v.k.

Příspěvek#26 » ned 29. pro 2024, 18:50

Erix píše:...Kuracina taky narazil u GP K100, honil přesnost a první kusy, ač hodně mazané, se sekaly, jak sviňa. ...

Tos mi s tim GP pripomnel jak jsem vyrabel nizke musky.
Moje X-trim strilela s puvodni muskou hodne nizko. Tak nizko, ze ani nejnizsi alternativni muska od GP (myslim nabizeli tri varianty) nebyla dost nizka. Tak jsem si pred lety vyrobil svoje musky a nekde na foru nebo fcb se s nima pochlubil. No a napsalo mi tolik lidi, ze jsem je vsechny nakonec prodal. Takze ten nastrel v GP asi taky nestal toho casu za moc. :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Erix

Příspěvek#27 » ned 29. pro 2024, 21:52

Dobrá práce, no začátky každé firmy byly většinou tvrdé. Kdo chce, tak se zlepší, jiní na to kašlou na flákají to dál pořád stejně.
No jak tak koukám, je vůbec nějaká pistole z výroby nastřelená? :lol: To by si adepti na ZP měli brát povinně nastřelné. Dají tam novou potvoru a je vymalováno. ;)

v.k.

Příspěvek#28 » pon 30. pro 2024, 15:49

Erix> nastrelena realnym strilenim? To dnes uz u masove produkce nevim nevim...

Erix

Příspěvek#29 » pon 30. pro 2024, 16:25

No, dnes asi ne, i když, jak jsem psal, pořád se hledá firemní střelec do CZUB. ;) Beztak ale bude na prémiovky, nebo nějakou protekci či várky ke kontrole/na kontrakt, jinak pouze bouchnout jednu dvě rány do vybíjecího zařízení. :roll:

Zpět na