Výběr přebíjecího lisu

Octopuss

Příspěvek#271 » úte 5. črc 2016, 21:12

To kladívko je k čemu? Hlavně nepiš k delaboraci - je tu spousta cizích slov, který jsem dneska viděl poprvý :D
Pračka mi přišla jako nutnost - většina nábojnic je fakt zasviněná. Chceš říct, že to nevadí?

Ještě by mě zajímalo, když koukám i na LoadMaster - dodává se s třídílnou matricí. Je to nějaká zásadní nevýhoda oproti čtyřdílný, která je u Turretu?

MM

Příspěvek#272 » úte 5. črc 2016, 21:23

Kladivko - je len "nice to have", nie nutnost. Povedzme ze sa ti podari pokaslat naboj (zasunies strelu prilis hlboko, pripadne zistis ze sa ti nezda nieco ine - zapalka, atd. atd. ...). Takze vlozis dnu - objimka ti zachyti zadnu cast a ty tym mlatis a mlatis (podla moznosti napr. do tvrdeho dreva) aby zotrvacnost vytiahla strelu z nabojnice. Prach a strela sa ti vysypu do dutiny v "kladivku". Samozrejme naboj sa da chytit strelou do zveraku a opatrne vykyvat ... ale z tohto nemam blby pocit :D. Pouzil som za cely ten cas zo 10x.

Pracka je na pistolove raze tiez len "nice to have" - detaily SZ nech nie sme uplne OT.

EDIT: K tym matriciam - pri stvordielnej mas este samostatnu skrtiacu matricu - usadzovacou len usadzujes. Pouzivam len stvordielne takze nemozem porovnat.

Octopuss

Příspěvek#273 » úte 5. črc 2016, 21:47

Já jen, že v případě LoadMasteru je v balení třídílná, dají se koupit čtyřdílný, ale ta deska, ve který matrice drží, je k tomuhle lisu buď tří nebo pětiděrová... A to už je docela zmatek :)
V zásadě by možná dražší lis měl smysl, kdybych občas přebil něco i pro nějakýho známýho, ale vypadá to poněkud složitě.

tomas fuk

Příspěvek#274 » stř 6. črc 2016, 09:23

Loadmaster ma 5 dirove hlavy. 3 dirove hlavy maji Lee Pro 1000. Lee Pro 1000 mam. Koupil jsem starou ojetou vranu ze statu. Prebijim na nem jen .45 ACP. Za celou dobu, co jsem ho vycistil, slozil, seridil, mi slape jako hodinky. Zadne problemy se zapalkovanim. Pro svou lenost jsem si jen dokoupil trubicovy zasobnik na 100 strel s podavacem. Pri klidnem tempu a vizuelni kontrole kazde prachove navazky tech 100 naboju mam za 13 minut. Je to jen cas, kdy mam vsechno pripravene a jen taham za paku. Jedine, co me vadi, ze ma jen 3 pozice. Protoze usazeni a zaroven skrceni musim provadet na treti pozici, usazovaci matrici. Daleko lepsi by bylo, kdybych na treti pozici jen usadil strelu a na ctvrte pozici strelu prezehlil. Pokud bych natrefil na nejaky bazarovy Load Master za dobrou cenu, tak bych do nej sel.
Pokud ty pujdes do Load Masteru, tak se domluv s prodejcem, at ti k nemu da 4 dilne matrice misto tech 3 dilnych. Pokud by to neslo, tak prikoupis zehlicku. Jo, a pokud by prodejce souhlasil, tak misto prachovace Lee Auto Disk, dat prachovac Lee Auto Drum. Vyhnes se tak rozsypavani strelneho prachu.
Ja osobne bych si prikoupil jeste univerzalni vypichovaci matrici. Matrice bych sestavil nasledovne.
1. Univerzalni vypichovaci matrice. Jen vypichne zapalku.
2. Kalibrovaci matrice bez vypichovaciho trnu. Zkalibruje nabojnici a zaroven ji podrzi a navede na zapalkovaci trn se zapalkou. Tim se vyresi problem zapalkovani.
3. Rozhrdlovaci, prachovaci matrice. Rozhrdli nabojnici a nabojnice se naplni prachem.
4. Usazovaci matrice. Usadi strelu na pozadovany OAL.
5. Zehlici matrice. Zaskrti a pripadne srovna naboj.
Obecne se tyhle 2 lisy, Load Master a Pro1000 nedoporucuji pro zacatecniky.

Octopuss

Příspěvek#275 » stř 6. črc 2016, 09:32

Aha, takže Loadmaster v tom výchozím osazení od Strobla už těch pět děr má, to jen Strobl k němu dodává tři matrice? Chápu to správně?
Zase taková věda to snad není. A Loadmaster se mi líbí právě kvůli míře automatizace oproti Turretu. Pořád někam něco ručně strkat...

tomas fuk

Příspěvek#276 » stř 6. črc 2016, 10:08

Ano, Load Master je 5 dirovy. Strobl k nemu dava jen 3 dilne matrice.

dallli

Příspěvek#277 » stř 6. črc 2016, 11:14

tomas fuk píše:Obecne se tyhle 2 lisy, Load Master a Pro1000 nedoporucuji pro zacatecniky.

Kupuji přebíjecí lis a prodejce mi doporučil právě PRO1000 s tím, že mi ho celý nachystá (se 4 dílnou matricí) a zaučí mě na něm. V čem by v tomto případě mohla být nevýhoda tohoto lisu pro začátečníka, který nikdy sám nepřebíjel?

tomas fuk

Příspěvek#278 » stř 6. črc 2016, 12:10

Uz jen to, ze ti ho prodejce nabizi se ctyrdilnou sadou matric je divne. Lee Pro 1000 ma jen 3 pozice. Asi potrebuje ten lis prodat a s nim drazsi sadu matric.
O tom, ze tyhle lisy jsou pro zacatecniky mene vhodne pise na svych strankach sam Strobl. Tady mas prekopirovany text.
Než objednáte tento přebíjecí lis
V první řadě je třeba vědět, že výkonnost lisu vždy nejde ruku v ruce s jednoduchostí obsluhy a odolností proti hrubšímu zacházení. Levnější progresivní lis nemůže mít vlastnosti drahého lisu, jako levné auto střední třídy nemůže mít vlastnosti drahého auta ve stejné třídě. Udělá stejnou službu, ale něco za něco. Při slušném zacházení vydrží každý lis poměrně hodně, avšak necitlivým zacházením můžeme každou věc (nikoliv pouze přebíjecí lis) velmi úspěšně lis poškodit.
Nejen pro začátečníky, ale i pro přebíječe kteří chtějí skutečně masivní víceoperační nástroj je výbornou volbou komplet přebíjecího lisu Classic Turrett. Proti tomu lis PRO 1000 nebo Loadmaster je určen zejména pro uživatele, kteří mají s uvedenými lisy zkušenosti a chtějí přímo tento druh lisu. Důvodem není v žádném případě nekvalita lisu, avšak prostý fakt, že tyto dva druhy lisu mají pouze dva druhy majitelů. Jedni je zbožňují a druzí nenávidí.
Ale nemusis se tim ridit. Pokud si trpelivy , rozumis mechanice a principu daneho lisu, tak nevidim problem si takovy lis koupit hned na zacatku. Pri spravnem serizeni musi ten lis fungovat i zacatecnikovi.

dallli

Příspěvek#279 » stř 6. črc 2016, 13:21

Ten text jsem na strobl.cz četl, ale že bych se z něj dozvěděl důvody proč je nevhodný pro začátečníky, to ne. Je to z mého pohledu odstavec keců. Nic konkrétního.

Prodejce z nějaké nekalosti nepodezírám (moc dobře ví, že vím jaké jsou ceny). Naopak jsem po něm chtěl kompletní funkční dodávku se zaškolením, abych nemusel nad ničím bádat a nic vymýšlet a mohl ihned přebíjet od A do Z.

KubaDostal

Příspěvek#280 » stř 6. črc 2016, 14:30

Progresivní lisy Lee jsou takove samo domo na dodělání. Taky zrovna vybírám první lis a přečetl jsem hooodně nazorů na tomhle foru a na jiných forech taky a většina uživatelů se shoduje, že je prostě občas něco dodělat a upravit než je lis plně funkční. Proto Strobl píše to co píše. Buď na to máš nervy a schopnosti a všechno si doladíš nebo ti ten lis bude jen pro zlost.

dallli

Příspěvek#281 » stř 6. črc 2016, 14:57

To je prave to, ze jsem prodejci zadal at mi vse pripravi na hotovo bez nejakeho meho dalsiho bastleni. Vyber vseho (vcetne lisu) jsem nechal na nej. Takze ocekavam, ze to bude kompletne pripravene. Proto to nenakupuji pres internet za nejnizsi moznou cenu.

KubaDostal

Příspěvek#282 » stř 6. črc 2016, 15:14

A který prodejce poskytuje tuhle službu? A kolik za to chce? Jestli to není tajné. Docela by mě to zajímalo.

dallli

Příspěvek#283 » stř 6. črc 2016, 17:36

KubaDostal píše:A který prodejce poskytuje tuhle službu? A kolik za to chce? Jestli to není tajné. Docela by mě to zajímalo.

SZ

Ozzy1

Příspěvek#284 » čtv 4. srp 2016, 08:24

Dobrý den,
chtěl bych poradit ohledně výběru přebíjecího lisu a příslušenství. Budu přebíjet měsíčně cca 100 ks nábojů ráže .45 ACP. Matrice jsem si koupil přes aukro (3dílné od LEE), laboratorní váhy mám k dispozici v práci a šupleru už mám zdřívějška.
Vzhledem k počtu nábojů, ale také k rozloze svého bytu a aktivitě svých dětí (přebíjet se dá, když spí a přes den to musí být uklizené) jsem zvolil Hand press od Lee: http://www.naboje-prebijeni.cz/rucni-li ... hand-press se zápalkovačem ram prime unit: http://www.naboje-prebijeni.cz/univerza ... -ram-prime
Než si to ale objednám, tak se chci zeptat, co ještě nutně potřebuji k přebití první várky nábojů? Je potřeba u karbidových matric nábojnice mazat, případně musí k tomu být to mazadlo, co přidávají do kitu (http://www.zbrane-dave.cz/products/lee- ... press-kit/) a jak moc mi ulehčí práci sada breech locků (http://www.naboje-prebijeni.cz/nahradni ... e-bushings)?

peggy
moderátor

Příspěvek#285 » čtv 4. srp 2016, 08:53

Hand press bude opruz, volil bych jednooperák s montáží na prkno a truhlářské svorky.

Umím si například představit, jak naprachovanou nábojnici a střelu šteluji pro usazení a musím přitom držet jednou rukou lis. Hodí se i možnost navádění do matrice a volná ruka je k nezaplacení.

Kdysi jsem uvažoval podobně, zkoušel jsem i Lee loader, ale dnes bych do toho nešel.

Do karbidových matric není třeba mazat.
Ram prime není problém.
Nepíšeš, jak řešíš praní nábojnic, asi máš vymyšleno.
Prachovat budeš asi odměrkou, nebo navažovat.
Střely hodláš asi kupovat.
Šupléru máš.
Váhy máš.

Takže na první pokus je to asi vše.

Jo a breechlock není špatná věc, ale dá se bez něj obejít, stačí si poznačit pozice na maticích matrice fixou.

Zpět na