Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti
- Murphy
Příspěvek#2701 » stř 30. říj 2024, 09:37
Aha, dik za varovani.
Takze idealne nejaky odpojovac na stene, jako byva na trakcnim vedeni na sloupech?
I kdyz, tam, kde stavim, se asi hasici nedostanou vcas, aby jeste neco zachranili...
Kdyz kolegovi ho+rela chata na Kocabe, dorazili po vice nez hodine, i kdyz tam je cesta, kterou snadno projede i osobak. Nemohli to najit...
Takze idealne nejaky odpojovac na stene, jako byva na trakcnim vedeni na sloupech?
I kdyz, tam, kde stavim, se asi hasici nedostanou vcas, aby jeste neco zachranili...
Kdyz kolegovi ho+rela chata na Kocabe, dorazili po vice nez hodine, i kdyz tam je cesta, kterou snadno projede i osobak. Nemohli to najit...
- vvitty
Příspěvek#2703 » stř 30. říj 2024, 10:29
dan píše:Akorad pocitej, ze kdyz ti bude horet, tak haseni vodou nezacne driv dokud i tento zdroj elektriny nekdo spolehlive neodpoji. A na rozdil od "vnejsi elektriny: kde si to hasici v rozvadeci vetsinou zvladnou odpojit sami, u tehle domacich zdroju to bez dokumentace k tomu konkretnimu zdroji rychle a spolehlive nezvladne ani kazdy elektrikar.
dan píše:Nevim. Oni musi uverit, ze to je bezpecne bez napeti, jinak do toho vodou nepujdou.
Dovolim si lehce nesouhlasit.
Metodika haseni zarizeni pod napetim do 400V je zpracovana desitky let, vcetne haseni vodou za pouziti schvalene proudnice a hasicske sbory jsou temito proudnicemi vybavovany - s tim jak pribyva solarnich instalaci to bylo (melo byt?) vyrazne urychleno.
O nasazeni teto techniky rozhoduje velitel zasahu, a to zejmena s ohledem na zachranu osob, zabraneni vyznamnych skod na majetku a rizika pro zasahujici.
-> neplati obecne ze solarni panel na strese znamena ze hasici nebudou hasit. Ovlivni to lokalita - mistni SDH zrejme nebude mit prislusne vybaveni, narozdil od HZS z velkeho mesta, ovlivni to typ nemovitosti - pokud bude riziko rozsireni pozaru asi to bude jine nez kdyz bude horet osamocena kulna na ktere je strecha ze solaru, ovlivni to pocasi, ovlivni to ochota velitele rozhodovat. Ale souhlasim s tim ze umisteni solaru na strechu zvysuje riziko prubehu pripadneho haseni objektu. Od toho si ale platime pojisteni, no ne?

- vvitty
Příspěvek#2704 » stř 30. říj 2024, 10:34
Gimpel píše:nn : Dokáže současná česká elektrizační soustava, v záložním módu fungovati bez počítačů? Zejména to elektrárny, rozvodny...... a více nerozumím problematice.
Dovolim si poznamenat ze v soudobe technice uz je pocitac - nebo presneji mikroprocesor o vykonu prvnich pocitacu - i v jistici. Zatim (nastesti) jeste nekomunikuje s nadrizenymi systemy ale i to je pouze otazka casu.
A - co mozna leckoho prekvapi - bez fungujicich rozvodu elektriny nebudou fungovat ani dalsi dodavky surovin.
Nebude fungovat napriklad rozvod plynu, doby mechanickych regulacnich stanic jsou davno pryc a dnes uz i ta posledni regulacni stanice nekde na rohu ulice potrebuje dodavku elektriny. Sice maji zalozni baterie ale ne na dlouhodoby provoz.
- dan
- vvitty
Příspěvek#2706 » stř 30. říj 2024, 14:38
dan: ano, na tom ze to muze zkomplikovat haseni se shodneme. Ja take nesouhlasil pouze s tou kategorickou casti prohlaseni.
Stejne tak muze haseni zkomplikovat treba lokalni uloziste streliva a strelneho prachu v mnozstvi vetsim nez malem.
Nebo jako jej muze zkomplikovat vyskyt zpetneho proudu, coz teda neni domena domacnosti ale spise prumysloveho prostredi kde i po odpojeni od site muze byt pritomno napeti generovane tocivymi stroji.
S ohledem na ochotu pojistoven plnit je pak otazkou k pivu zda je lepsi mit uhaseny barak s obsahem a zdmi prolitymi vodou a tudiz ku kompletni likvidaci nebo spaleniste ktere se uz zlikvidovalo samo. Ale to se dostavame mimo ramec puvodni debaty ...
PS: Schvalene proudnice umoznuji haseni beznou vodou (bez kontaminace) od vzdalenosti 1.5m, resp. 3.5m, za danych podminek ohledne tlaku atd., a to pro zarizeni do 400 V - tedy to co se naleza v beznych rozvodech domacnosti a firem, vcetne FVE.
O tom jak moc jsou tim vybaveny jednotky muze poreferovat napriklad nekdo z jejich clenu, jiste sem chodi.
PPS: Technicky lze vodou hasit i zarizeni VN a VVN. Na to uz je ale potreba specificka technika, uzemnene proudnice, izolace atd... Ani nevim jestli ji nekde v CR maji pro realne nasazeni, nepocitaje v to testy. Hasit nevodivymi materialy je snazsi a bezpecnejsi.
Stejne tak muze haseni zkomplikovat treba lokalni uloziste streliva a strelneho prachu v mnozstvi vetsim nez malem.
Nebo jako jej muze zkomplikovat vyskyt zpetneho proudu, coz teda neni domena domacnosti ale spise prumysloveho prostredi kde i po odpojeni od site muze byt pritomno napeti generovane tocivymi stroji.
S ohledem na ochotu pojistoven plnit je pak otazkou k pivu zda je lepsi mit uhaseny barak s obsahem a zdmi prolitymi vodou a tudiz ku kompletni likvidaci nebo spaleniste ktere se uz zlikvidovalo samo. Ale to se dostavame mimo ramec puvodni debaty ...
PS: Schvalene proudnice umoznuji haseni beznou vodou (bez kontaminace) od vzdalenosti 1.5m, resp. 3.5m, za danych podminek ohledne tlaku atd., a to pro zarizeni do 400 V - tedy to co se naleza v beznych rozvodech domacnosti a firem, vcetne FVE.
O tom jak moc jsou tim vybaveny jednotky muze poreferovat napriklad nekdo z jejich clenu, jiste sem chodi.
PPS: Technicky lze vodou hasit i zarizeni VN a VVN. Na to uz je ale potreba specificka technika, uzemnene proudnice, izolace atd... Ani nevim jestli ji nekde v CR maji pro realne nasazeni, nepocitaje v to testy. Hasit nevodivymi materialy je snazsi a bezpecnejsi.
- Pari777
Příspěvek#2707 » čtv 31. říj 2024, 09:58
Dovolím si trochu odbočit od hašení FVE s dovolením.
V únoru 2020 se tady řešilo skladování PHM,tak se podělím o mou zkušenost.
Když začala válka na UA,tak jako správný hysterix jsem nakoupil do šedesátilitrových plastových modrých kanystrů,původně prý od destilovane vody,benzín a naftu.
Do každého nalil příslušné aditivum v množství mnohem větším než malém a uskladnil v suchu a temnu.
Když hysterie pominula, začal jsem palivo sdělávat, ale jeden kanystr s benzínem jsem nějak přehlédl a objevil ho letos začátkem srpna.
Přece to nevylliju do škarpy,povídám si,a tak jsem zkusil nejdřív sekačku a vše OK. Motorová pila to samý,ale páč sdelat 60 litrů v sekačce a pile není úplná sranda,risknul jsem i Oktávku 1,5 tsi a opět žádný problém.
Plyne mi z toho tedy to,že při dostatečném množství aditiv se i obyčejný Natural 95 dá dlouhodobě skladovat bez nějaké větší úhony a není třeba ho co půlrok měnit.
V únoru 2020 se tady řešilo skladování PHM,tak se podělím o mou zkušenost.
Když začala válka na UA,tak jako správný hysterix jsem nakoupil do šedesátilitrových plastových modrých kanystrů,původně prý od destilovane vody,benzín a naftu.
Do každého nalil příslušné aditivum v množství mnohem větším než malém a uskladnil v suchu a temnu.
Když hysterie pominula, začal jsem palivo sdělávat, ale jeden kanystr s benzínem jsem nějak přehlédl a objevil ho letos začátkem srpna.
Přece to nevylliju do škarpy,povídám si,a tak jsem zkusil nejdřív sekačku a vše OK. Motorová pila to samý,ale páč sdelat 60 litrů v sekačce a pile není úplná sranda,risknul jsem i Oktávku 1,5 tsi a opět žádný problém.
Plyne mi z toho tedy to,že při dostatečném množství aditiv se i obyčejný Natural 95 dá dlouhodobě skladovat bez nějaké větší úhony a není třeba ho co půlrok měnit.
- DesertEagle
- DesertEagle
Příspěvek#2708 » čtv 31. říj 2024, 11:04
Asi bych trošku upřesnil. Diskuzi v baru po 10 panakách jsem jednoho rána ověřil u technoložky v rafinéri. Na benzin je garance 3 měsíce, pokud není v nádržích, kde je zajištěná cirkulace a tím garance neseparace složek. Bohužel doba, kdy jsme nadlabli dědkvův ficht 10 letech na zbytky paliva je pryč. To že motor beží nijak nevypovídá, jak mu podobné palivo chutná. Aditiva hodně pomáhají, leju je také všude, kde jsem línej na zimu vypouštět.
Současně bych podotknul, že benzin není zrovna vhodné apo medium. Na konec světa potřebuješ jedničkovou octavici s rotačkou a sud čehokoliv oleji se podobajícího:-)
Současně bych podotknul, že benzin není zrovna vhodné apo medium. Na konec světa potřebuješ jedničkovou octavici s rotačkou a sud čehokoliv oleji se podobajícího:-)
- Pari777
Příspěvek#2710 » čtv 31. říj 2024, 11:23
DesertEagle píše:Současně bych podotknul, že benzin není zrovna vhodné apo medium. Na konec světa potřebuješ jedničkovou octavici s rotačkou a sud čehokoliv oleji se podobajícího:-)

Máš samozřejmě pravdu,já příspěvkem chtěl jen říct,že v nouzi nejvyšší, netřeba se mírně uleželého benzínu zas až tak bát..
- Gimpel
Příspěvek#2711 » čtv 31. říj 2024, 14:48
,,nn" + ,,vvitty" : páni kolegové děkuji za seriózní a dobře to odborné odpovědi, na dotaz můj.
Zároveň jste mi nedobře destruovali jisté teorie naděje.
O elektřinu, vodu i teplo, extrémně nerad přišel bych. Nejspíš zemřel, zdraví tolik nemám zas. Žádnou komplexní industriální apokalypsu si rozhodně nepřeji!
Ba naopak -- Bůh ochraňuj, prosím.
Zároveň jste mi nedobře destruovali jisté teorie naděje.
O elektřinu, vodu i teplo, extrémně nerad přišel bych. Nejspíš zemřel, zdraví tolik nemám zas. Žádnou komplexní industriální apokalypsu si rozhodně nepřeji!
Ba naopak -- Bůh ochraňuj, prosím.
- paza
Příspěvek#2712 » čtv 31. říj 2024, 15:16
K tomu benzínu - teď ho točím trochu rychleji, cca 4 až 5 měsíců, ale dříve jsem ho měl i rok a to vše, i nyní, bez aditiv nebo jak se tomu také říká bez stabilizátoru, a nikdy žádný problém ani u zahradní techniky ani u auta...
Ono to zase asi tak kritické nebude...
Ono to zase asi tak kritické nebude...
- expres
Příspěvek#2713 » čtv 31. říj 2024, 16:32
Jen co jsem se dočetl k motorovkam... Nejčastější příčina selhávání je od servisaku připisována starýmu benzínu..Mám starou rotačku disl a poznám i starou naftu v nádrži, kdy auto jede hůř. Dobře mu to nedělá. Leju taky aditiva.
"Zároveň jste mi nedobře destruovali jisté teorie naděje.
O elektřinu, vodu i teplo, extrémně nerad přišel bych."
No k tomu se stavím že je dobrý být nezávislý na všech těchto surovinach (vodu si přefiltruji sam). Odolnost je podle mě v minimalizmu existence. Je fajn se rozmazlovat a pyzamkovat doma, ale člověk by měl zvládat i déle trvající nepohodlí vlastně v pohodlí ;D
"Zároveň jste mi nedobře destruovali jisté teorie naděje.
O elektřinu, vodu i teplo, extrémně nerad přišel bych."
No k tomu se stavím že je dobrý být nezávislý na všech těchto surovinach (vodu si přefiltruji sam). Odolnost je podle mě v minimalizmu existence. Je fajn se rozmazlovat a pyzamkovat doma, ale člověk by měl zvládat i déle trvající nepohodlí vlastně v pohodlí ;D
- Piggy
- MojeTikka
Příspěvek#2715 » čtv 31. říj 2024, 18:43
Datum spotreby u potravin znamena, ze do toho data ma mit potravina deklarovane vlastnosti. Neznamena to ani omylem, ze po tomto datu bude nepozivatelna. Muze napriklad zmenit barvu, chut, vuni. Nepozivatelnost je v uplne jinym casovym ramci, pokud to neni treba jahodovej zaser.
Stran toho benelinu, ja skladuju benzin E5, davam do nej prisadu pro 'dlouhovekost'. Briggs&Stratton prisada vyjde celkem draho, je toho 1/4 litru lahvicka pro 25 l benzinu. Ale vyrobce tvrdi, ze benzin bude pozivatelny i po trech letech. Ja kupuju prisadu v Nemecku, ted nevim z hlavy nazev, musel bych se jit do stodoly podivat. A ta se davkuje tusim 20 ml/20 litru, financne vyjde lip. Kanystry sice tocim tak, aby aspon jednou za rok na kazdej prisla rada, ale delal jsem testik kanystru po 5 letech a neshledal jsem zadny rozdil (bezna strikacka, co basti i E10). Na druhou stranu, nejakym nedopatrenim jsem v sekacce nechal E10 pres zimu a zjara jsem to nenatocil. Trysky zalepeny marmeladou. Po vycisteni vse cajk. Od te doby nekupuju E10 a bez stabilizatoru nenechavam v sekacce (benzin nechavam v nadrzich umyslne, aby nekorodovaly).
Stran toho benelinu, ja skladuju benzin E5, davam do nej prisadu pro 'dlouhovekost'. Briggs&Stratton prisada vyjde celkem draho, je toho 1/4 litru lahvicka pro 25 l benzinu. Ale vyrobce tvrdi, ze benzin bude pozivatelny i po trech letech. Ja kupuju prisadu v Nemecku, ted nevim z hlavy nazev, musel bych se jit do stodoly podivat. A ta se davkuje tusim 20 ml/20 litru, financne vyjde lip. Kanystry sice tocim tak, aby aspon jednou za rok na kazdej prisla rada, ale delal jsem testik kanystru po 5 letech a neshledal jsem zadny rozdil (bezna strikacka, co basti i E10). Na druhou stranu, nejakym nedopatrenim jsem v sekacce nechal E10 pres zimu a zjara jsem to nenatocil. Trysky zalepeny marmeladou. Po vycisteni vse cajk. Od te doby nekupuju E10 a bez stabilizatoru nenechavam v sekacce (benzin nechavam v nadrzich umyslne, aby nekorodovaly).
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí