Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

jhora

Příspěvek#5056 » stř 30. lis 2016, 13:34

Já tu zkoušku v Čestlicích udělal minulý týden a dělal jsem to tak, že jsem se pokaždéptal jestli můžu dát ránu jistoty. Mě na to kývl, kdyby řekl že ji nechce, tak bych na to opáčil že tedy pouze vypustím kohout.

Což po mě nakonec chtěl taky ukázat, to jen pro doplnění.

druidmv

Příspěvek#5057 » stř 30. lis 2016, 13:38

jhora píše:Já tu zkoušku v Čestlicích udělal minulý týden a dělal jsem to tak, že jsem se pokaždéptal jestli můžu dát ránu jistoty. Mě na to kývl, kdyby řekl že ji nechce, tak bych na to opáčil že tedy pouze vypustím kohout.

Což po mě nakonec chtěl taky ukázat, to jen pro doplnění.

To bude asi samozřejmě nejjistější...Jinak ještě pro upřesnění, zkoušku dělám v Česticích, ne v Čestlicích. :)

jhora

Příspěvek#5058 » stř 30. lis 2016, 13:40

Aha, pardon, to písmenko jsem minul :) Každopádně snad moje zkušenost bude k užitku :)

druidmv

Příspěvek#5059 » stř 30. lis 2016, 13:41

P.V. píše:Viděl bych to spíš pokud můžu nosit, tak si zbraň (zkontrolovanou - zásobník ven, kontrola, rána jistoty) před odchodem připravím na nošení (zásobník do zbraně, případně náboj do komory), pokud mám skupiny, kde nosit nemůžu, tak bych nechal zásobník mimo zbraň (na kurzu Hard Tasku jsme měli zásobníky mimo, pokud se s nima necvičilo nebo nešlo střílet). Každopádně, pokud dám do zbraně zásobník, tak tahat za závěr jen když chci náboj do komory.

Ad natažená zbraň - vzít, velmi jasně prst mimo spoušť, zásobník ven, stáhnout závěr (vyhodí případný náboj), kontrola, hodit závěr, rána jistoty.

Dá se ale obecně říct, že je to vždy na pravidlech střelnice? Nebo nehledě na ně (já mám skupiny B,C,E) můžu kdekoli (kde to není výslovně zakázáno) nosit zbraň nabitou a v pohotovosti?

druidmv

Příspěvek#5060 » stř 30. lis 2016, 13:43

jhora píše:Aha, pardon, to písmenko jsem minul :) Každopádně snad moje zkušenost bude k užitku :)

Nic se neděje :). Rozhodně bude a moc za ni děkuju. Nerad bych za tři měsíce opakoval.

kolombo

Příspěvek#5061 » stř 30. lis 2016, 13:47

Já bych s tou ranou jistoty byl opatrný. Já ji vždy dávám, než ukládám zbraň po jakékoliv manipulaci s náboji, pro jistotu i se školními (abych to fakt dělal automaticky).

Jedině, kdy ji nedávám a vypustím kohout, když kontroluji komoru při manipulaci před nabíjením. To vím, že tam stejně hned dám zásobník s náboji a budu nabíjet, takže si jen vypustím kohout.

Pokud má střelnice v pravidlech, že zbraň vybitá, bez zásobníku, tak to platí. S nošením to moc společného nemá, pokud jdu střílet na střelnici.

druidmv

Příspěvek#5062 » stř 30. lis 2016, 13:54

kolombo píše:Já bych s tou ranou jistoty byl opatrný. Já ji vždy dávám, než ukládám zbraň po jakékoliv manipulaci s náboji, pro jistotu i se školními (abych to fakt dělal automaticky).

Jedině, kdy ji nedávám a vypustím kohout, když kontroluji komoru při manipulaci před nabíjením. To vím, že tam stejně hned dám zásobník s náboji a budu nabíjet, takže si jen vypustím kohout.

Pokud má střelnice v pravidlech, že zbraň vybitá, bez zásobníku, tak to platí. S nošením to moc společného nemá, pokud jdu střílet na střelnici.

Samozřejmě, já ji nejspíš také dělat budu (s vlastní zbraní, pokud někdy nějaká bude). Starší zbraně to údajně poškozuje, zato novější zbraně ne.

cmd_

Příspěvek#5063 » stř 30. lis 2016, 14:17

Druidmv: Já bych se asi na takto formulovaný "povel" buď zeptal, co přesně má komisař na mysli, nebo ještě lépe mu popsal obě možnosti, ať upřesní. Na "sbalit a jít domů" je pravděpodobně správné, co ostatní popsali, nezapomenout na vypáskování zásobníku, ale taky by to mohlo být "zbraň k nosení v pouzdře" což je jiná opera (pokud si to dobře pamatuji:napáskovat, kompletní kontrola, RJ, nabít, natáhnout, spustit kohout, šupnout do pouzdra na gatích :-) ).

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5064 » stř 30. lis 2016, 14:32

Kdyz po zadatelich chci ukazat bezpecne vypusteni kohoutu, tak redsi rikam tu pohadku: "natahnete si kohout... A ted si predstavte, ze mate natazeny kohout, zasobnik s naboji ve zbrani a naboj v komore. A takto nabitou zbran chcete nosit. To znamena, ze bude potreba vypustit kohout az do predni polohy tak, aby Vam to nevystrelilo. vypuste tedy bezpecne kohout do predni polohy."
Snad je to dostatecne zretelne a zrejme :-)

guttata

Příspěvek#5065 » stř 30. lis 2016, 14:37

Cmk proč až dopředu a ne na bezpečnostní ozub?

HV

Příspěvek#5066 » stř 30. lis 2016, 14:47

Protože cmk bezp. ozub neuznává :) Mohlo by se tam něco dostat a v krizi znemožnit výstřel, zadrhnout se za oděv atp.

guttata

Příspěvek#5067 » stř 30. lis 2016, 14:51

Ok díky za vysvětlení. :idea:

druidmv

Příspěvek#5068 » stř 30. lis 2016, 15:17

Taky všem děkuju za vysvětlení. K tomu vypouštění kohoutu do přední polohy (u nabité zbraně jak popisuje cmk), je potřeba vypouštět "přes prsty", nebo může v tomto případě být i přes pojistku (poloha bezpečné vypouštění kohoutu)?

vgj

Příspěvek#5069 » stř 30. lis 2016, 15:24

Vypouštení kohoutu to spustí vždy na první bezpečnostní ozub. Tj. musíš přes prsty (u 50 i 75D).

P.V.

Příspěvek#5070 » stř 30. lis 2016, 15:26

kolombo píše:Jedině, kdy ji nedávám a vypustím kohout, když kontroluji komoru při manipulaci před nabíjením. To vím, že tam stejně hned dám zásobník s náboji a budu nabíjet, takže si jen vypustím kohout.

Já před nabíjením kohout teda nevypouštím (stejně se natáhne závěrem při nabití). Ale pro zkoušku radši ano.

To nošení jsem myslel, že dostřílím, balím a odcházím (což bylo i v dotazu - jdete domů), tak protože můžu nosit, tak si na to zbraň připravím a dám do pouzdra v prostorách střelnice.
Naposledy upravil(a) P.V. dne stř 30. lis 2016, 15:30, celkem upraveno 1 x.

Zpět na