Tubusový kolimátor na revolver.

Ryft

Příspěvek#1 » čtv 29. kvě 2025, 21:51

Uvažuji o pořízení tubusového kolimátoru na 6" revolver. Příprava na montáž už na zbrani (Manurhin MR 73) je od výrobce.
Účel -na soutěžní střílení (PPC). Poradíte, jakou značku vybrat a jaké parametry by toto "kukátko" mělo splňovat, aby to dávalo smysl.
Cenu až tak neřeším. Děkuji za radu.

Petzold

Příspěvek#2 » čtv 29. kvě 2025, 23:40

Osobně si myslím, že velký tubusový kolimátor (pokud ho máš na mysli) je už dnes anachronismus, zvlášť v souvislosti s moderními uzavřenými kolimátory typu Aimpoint Acro nebo Trijicon RCR. Asi si budeš muset dát tu práci a porovnat co nejvíc kolimátorů, jak se ti jeví tečka (podle oční vady), jestli je to pravidelný kruh, jak to svítí pro tvoje oko v plném slunci, v přítmí, jestli ti vyhovuje automatická regulace jasu atd.. Další věcí je velikost tečky. Teď už nevím, jaký má rozměr X ko na terči WA 1500, ale klidně můžeš vybírat velikost tečky kolem 2- 3 MOA, 3 MOA má na 50m na terči necelých 40 mm, což asi pořád méně, než rozptyl zásahů revolveru na tuhle vzdálenost.

Ryft

Příspěvek#3 » sob 31. kvě 2025, 16:30

Díky za poměrně vyčerpávající odpověď. S tím klasickým tubusem je to určitě pravda a jeví se mi, že to ACRO je asi ta správná volba. Budu se na něho muset fyzicky podívat u prodejce, jenom zatím nevím, jak na montáž. Bude to samozřejmě práce pro puškaře bo na revolver jsem destičku nikde neviděl. V tom mě firma Chapui Armes, co dělá Manurhiny dost zklamala. Na e-mail neodpověděli a na svých web. stránkách nic ke kolimátorům nemají. Pozn.: Vel. X na terči pro PPC je 5x7,5 cm.

Petzold

Příspěvek#4 » sob 31. kvě 2025, 20:05

Některé kolimátory, třeba výborné C-More, mají rovnou montáž na weaver lištu, jestli to tam máš od výrobce. Ty ale nejsou uzavřené. Některé Holosuny mají montáž na weaver taky.

DesertEagle

Příspěvek#5 » ned 1. čer 2025, 08:08

Tubus kolimátor i puškohled jsou veselé recese. Taky mě to občas baví, ale tím to asi končí. Navíc většina tubus koli snad mimo Spitfire, má dost malou vzdálenost od pupily okuláru a jsou tím nepoužitelné.

ondrush

Příspěvek#6 » úte 3. čer 2025, 12:07

DesertEagle píše:Navíc většina tubus koli snad mimo Spitfire, má dost malou vzdálenost od pupily okuláru a jsou tím nepoužitelné.

Mozem poprosit o vysvetlenie alebo preformulovanie tejto vety?

Héfaistos

Příspěvek#7 » úte 3. čer 2025, 14:25

Asi myslel prismy. Kolimátory nemají eye relief a tudíž je v podstatě úplně jedno jak jsou vzdálené od oka...

Ryft

Příspěvek#8 » sob 7. čer 2025, 09:51

Nedávno jsem někde viděl fotku J. Miculeka s dcerou, jak drží revolvery s kolimátorem. Předpokládám, že revolvery byly S&W, ale co to bylo za kolimoše z fotky nešlo zjistit. Viděl tu fotku taky někdo? Myslím, že to bylo foceno při návštěvě rodiny J. M. na mistrovství PCC ve Znojmě.

Zpět na