Profil SIG P226


Pistole SIG řady 22x jsou známé vynikajícím zpracováním přímo „z krabice“ – to znamená, že jsou od výrobce tak dobře zpracované, aby je uživatel nemusel nechávat dolaďovat u puškaře. Jejich výroba začala v polovině 70. let minulého století a výrobce pružně reaguje i na nové trendy ve vývoji krátkých zbraní a požadavky trhu, takže to vypadá, že ani v tomto století jim prozatím hrana ještě nezvoní.

Rodokmen

Základem udržení svobody a nezávislosti je bojeschopná branná moc vybavená kvalitními zbraněmi. Tuto zásadu členové Švýcarské federace vždy uznávali a tak se zbraně z této oblasti staly uznávanou špičkou. Kvalitní švýcarské zbraně jsou spojovány zejména s tradiční zbrojařskou firmou SIG, která působí v oboru již více než 160 let. Původně bylo tato firma založena v roce 1853 a výrobní program tvořily lokomotivy. Po sedmi letech přešla na výrobu zbraní a od té doby se datuje její název SIG – Schweizerische Industrie Gesselschaft ("Švýcarská průmyslová společnost", pozn. MarK). V roce 1985 se spojila pod názvem SIGARMS s firmou Sauer und Sohn, zejména z důvodů obejití přísných zákonů o vývozu a prodeji zbraní, které jsou důsledkem švýcarského pojetí neutrality. Od roku 2007 je oficiální název společnosti SIG SAUER.

Již začátkem 20. století, kdy byly samonabíjecí pistole horkou novinkou, se stala standardní krátkou zbraní švýcarských ozbrojených sil pistole Luger 1906. Ta byla po druhé světové válce nahrazena zbraní SIG 210, vycházející z francouzské Mle.1935 A. “Dvěstědesítka„ používá modifikovaný systém uzamčení Browning-Petter a je dodnes vyhledávanou a oceňovanou zbraní.

Nová generace

V 70. letech však bylo potřeba mírně morálně zastarávající a výrobně velmi náročnou zbraň nahradit. Náhradou se stala pistole SIG 220, přímý a stále vyráběný předek současných zbraní SIG. Zbrani zůstal zachován osvědčený Petterův systém uzamčení do výhozního okénka a byla vybavena SA/DA spoušťovým mechanismem. Zbraň však měla stále ještě jednořadý zásobník, umožňující konstrukci štíhlé a tedy dobře uchopitelné rukojeti. To bylo v druhé polovině 70. let dvacátého století, které jsou v oblasti krátkých zbraní charakterizovány nástupem tzv. “Wonder Nine – Zázračných devítek“.

Zázračné devítky

Historicky prvním pokusem o „Zázračnou devítku“ byla poslední Browningova konstrukce z dvacátých let minulého století, která byla firmou FN dopracována do podoby slavné HP 35. Ta sice již měla dvojřadý zásobník s kapacitou 13 ran a ráži 9mm Luger, ale její spoušťový mechanismus byl stále jednofunkční. Prvními sériově vyráběnými zbraněmi se všemi atributy moderní Wonder Nine, kterými jsou: ráže 9Luger, dvojřadý zásobník a SA/DA spoušťový mechanismus, byla pistole S&W M 59, pak následovala Beretta 92 a naše ČZ 75 - zbraně s dvouřadým zásobníkem se začaly rojit jako houby po dešti.

SIG s dvouřadým zásobníkem

A právě zde nastupuje P 226, verze původního modelu s dvouřadým zásobníkem. Konstrukčně ani výrobně nešlo o nic složitého, rukojeť se mírně rozšířila, aby pojala dvouřadý zásobník s jednořadým vyústěním. Výsledkem byla zbraň s téměř dvojnásobnou palebnou kapacitou. Dle požadavků zákazníka a platných zákonů je možno zbraň vybavit kromě standardních patnáctiranných také zásobníky na deset, patnáct nebo i na sedmnáct a více ran.

Představovaná zbraň

Na fotografiích máme mírně „customizovanou“ verzi modelu P226S, která se od klasické služební zbraně odlišuje nerezovým závěrem, prodlouženu hlavní a mikrometricky stavitelným hledím. Tělo zbraně je stejně jako u standardních výrobků vyrobeno z lehké slitiny, opatřené černým eloxem. Při bočním pohledu zbraň vypadá prakticky stejně jako původní P220. Na levé straně zbraně je celkem běžná sestava ovládacích prvků, demontážní páka pro rozborku, tlačítko vypouštění kohoutu a vypouštění závěru. U lučíku je pak na levé straně i tlačítko vypuštění zásobníku. Pokud nemáte vysloveně malou ruku a krátké prsty, je dosažitelnost ovládacích prvků dobrá. S oboustranným ovládáním a použitím zbraně leváky konstruktér nepočítal. Standardní plastové střenky jsou nahrazeny gumovými, které dobře přilnou i ke zpocené nebo mokré ruce. Před čelo závěru vyčnívající hlaveň přímo vybízí k osazení závažím, kombinovaným například s kompenzátorem zdvihu. Vyladění spoušťového mechanismu je vynikající – mnohé zbraně slavných značek, deklarované jako sportovní, jeho kvalit nedosahují ani zdaleka. Ostatně celkové zpracování je v rámci služebních zbraní výjimečně kvalitní. Zbraně řady 22x novější výroby jsou na rámu zbraně vybaveny lištou RIS pro upevnění příslušenství jako je třeba svítilna nebo laser.

Výhody a nevýhody

Jsou dány koncepcí zbraně. U zbraní SIG řady 22x ovlivňuje jejich vlastnosti zejména větší stavební výška závěru, zbraň má tak sice malý ráz směrem dozadu, ale dost velký zdvih. Průběh rány je subjektivně popisován jako pomalý a plavný, s větším zdvihem a jen malou „ochotou“ vrátit se do záměrné. Díky vysoké stavbě závěru je ovšem komfortnější její obsluha – se závěrem mohou tak snáze manipulovat i osoby obdařené menší fyzickou silou, neboť jej lze lépe uchopit. Díky velkému výhoznímu okénku je možno i snáze odstranit případnou závadu, třeba nevyhozenou nábojnici či vzpříčený náboj. Pro akční střelbu ve stylu IPSC a podobně se tedy tak úplně nehodí a lepší by asi bylo použít zbraně SIG řady X-FIVE nebo některé s limitovaných edic. Jinak je ale SIG P 226 zdrojem čistých střeleckých radostí vhodný jak pro některou z disciplín v mířené střelbě, závody LOS, tak i pro použití jako zbraň sebeobranná a služební.

Technický popis a funkce zbraně

Základní technická data
(verze s hlavní nevyčnívající před čelo závěru)
Hmotnost: 750 g (prázdný zásobník)
Délka: 196 mm
Délka hlavně: 112 mm
Náboj: 9x19
Úsťová rychlost:350 m/s
(dle použité laborace)

Konstrukčně se jedná o zbraň s kvadratickým uzamčením hlavně, pracující na principu krátkého zpětného rázu, vybavenou SA/DA spoušťovým mechanismem a dvouřadým zásobníkem, komorovanou na asi celosvětově nerozšířenější náboj 9x19, také označovaný jako 9mm Luger. Závěr je vyráběný třískovým obráběním, pouze jeho čelo je ke zbytku přivařeno. Svár je dokonale neznatelný. Zbraň je standardně vybavena pádovou jistotou, tedy blokací úderníku, která má znemožnit nechtěný výstřel při pádu zbraně bez ohledu na výšku a směr pádu. K jejímu odjištění dochází automaticky, během stisknutí spouště. Zbraň je možno bezpečně nosit s nábojem v komoře. Klasickou pojistku umožňující zajištění při nataženém mechanismu konstruktér v souladu s moderními trendy v konstrukci zbraní rozumně nepoužil a nahradil jí vypouštěním nataženého kohoutu vypouštěcí páčkou, tzv. decockerem.

Funkce zbraně

Funkční cyklus zbraně je obvyklý, jako u ostatních zbraní této třídy, takže jen stručně: Po nabití prvního náboje do komory zbraně zůstane natažený kohout, který můžeme vypustit páčkou decockeru, nebo rovnou stisknutím spouště odblokujeme pádovou pojistku a vystřelíme v režimu SA, tedy s malým odporem a s krátkou dráhou jazýčku spouště. Při výstřelu se pohybuje hlaveň se závěrem dozadu a stlačuje vratnou pružinu. Ve chvíli kdy střela již opustila hlaveň, dojde přes kulisu na jejím spodku ke snížení hlavně oproti hraně závěru. Tím se rozpojí uzamčení hlavně do závěru a závěr pokračuje ve svém pohybu sám. Při tom vyhodí prázdnou nábojnici, přes přerušovač „rozpojí“ spoušťový mechanismus, aby nedošlo ke střelbě dávkou, při cestě „zpět“ ještě dopraví do nábojové komory další náboj. Po vyčerpání nábojů v zásobníku nadzdvihne podavač nábojů záchyt závěru, který podrží závěr v zadní poloze (střelecká pohotovost). Pak stačí po výměně zásobníku vypustit závěr tlačítkem záchytu a je možno pokračovat ve střelbě.

Výstřel v DA režimu

Pokud jsme po nabití vypustili kohout, třeba pro umístění zbraně do pouzdra, můžeme první výstřel provést v režimu DA, tedy jedním pohybem spouště napnout mechanismus a vystřelit. Pohyb jazýčku spouště je pak delší a musíme na něj vynaložit větší námahu. Odpor spouště vzrůstá u této zbraně plynule a hlavně bez výrazných skoků, které způsobují stržení výstřelu.

Sborka a rozborka

Pro čištění provádíme částečnou rozborku takto: Vyjmeme zásobník, vybijeme zbraň a zkontrolujeme nábojovou komoru. Závěr necháme zajištěn v zadní poloze a otočíme rozbornou páčkou o 90° dolů. Poté uvolníme závěr a vysuneme jej i s hlavní a vratnou pružinou dopředu.Vyjmeme ze závěru pružinu i s vodítkem a poté i hlaveň. Sborka probíhá opačně.

Tento článek byl otištěn v časopise Zbraně & náboje 9/2010.
Uveřejněno se souhlasem redakce a autora.

Komentáře

Zatím žádné komentáře