V Nizozemsku se stahují mračna nad dynamickými střeleckými sporty


Nizozemská vláda připravuje zákaz "nebezpečných" střeleckých disciplín, což se vztahuje zejména na dynamickou střelbu (tj. takovou, kde se střelec při střelbě pohybuje), jako je např. IPSC. Tyto sporty prý potenciálně slouží k přípravě "zabijáků" respektive útočnému použití palné zbraně. Současně s tím navíc dojde i k praktickému zákazu zbraní používaných v těchto sportech (stávající držitelé budou muset zbraně uložit do trezoru bez možnosti střelby, prodeje, dědění; nová povolení nebudou vydávána).

Takovéto snahy jsou velmi znepokojující a to nejen pro Nizozemce, ale i pro nás všechny, žijící ve stále více sjednocené Evropě (vzpomeňme také např. na absurdní nápad německých politiků na zavedení daně za zbraně).

Většina z nás v ČR či na Slovensku nemůže proti snahám nizozemské vlády mnoho udělat. Tamní národní IPSC asociace (NPSA) se ale snaží rozhodnutí zvrátit a dynamické střelecké sporty zachránit. K tomu účelu zřídila mimo jiné i internetovou petici, do které se můžeme zapojit i my a přispět tak dobré věci. Zde vám přinášíme návod, jak se k petici přidat. Trvá to jen pár desítek vteřin.

• Petici naleznete na stránce petities.nl/petitie/dynamische-disciplines-moeten-blijven:

Dynamické disciplíny musí zůstat zachovány Ministr [bezpečnosti a spravedlnosti Ivo] Opstelten se zasazuje o zákaz dynamických střeleckých sportů. V jeho očích jsou tyto sportovní disciplíny "bojovým tréninkem". To však nejenže není realitou, nýbrž také urážkou mnoha sportovních střelců. Pomozte nám zachránit náš koníček! PETICE My,
střelci, členové 714 střeleckých spolků a více než 40 000 členů KNSA, dáváme na vědomí,
že ministr Opstelten má v plánu zítra či pozítří předložit vládě svůj návrh zákazu dynamických disciplín. A to navzdory tomu, že KNSA nemá námitek vůči dynamickým disciplínám, pokud jsou organizovány podle pravidel NPSA. Tímto tak bude neprávem potrestáno zhruba 1000 sportovců! a prosíme
všechny střelce ke sjednocení a podepsání této výzvy, aby naše námitky byly slyšet.
Žádáme ministra, aby přehodnotil své rozhodnutí a vedl s námi dialog. Jsme toho názoru, že ministr nemá pro své rozhodnutí dostatek správných informací.

• Pod textem petice najdete vlastní formulář, kterým se můžete k petici přidat:

původní nizozemský textčeský překladpoznámka
Ik,(uveďte vaše jméno)
wonende težijící v(uveďte např. město a stát)
onderteken de petitie Dynamische disciplines moeten blijven.Podepisuji petici Dynamické disciplíny musí zůstat zachovány
mijn naam en woonplaats mogen publiek zichtbaar zijn onder de petitie.moje jméno a bydliště mohou být veřejně zobrazené pod peticí(zaškrtněte, pokud chcete, aby váš "podpis" byl veřejně vidět)
e-mailadresemailová adresa(funkční email, důležitý pro potvrzení podpisu petice)
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.Pošleme vám odkaz, kterým ověříme váš podpis. Vaše data nebudou předána třetím osobám a zůstávají u nadace Petities.nl. Více si můžete přečíst v našich zásadách ochrany osobních údajů.
ondertekenenpodepsat

Vyplňte své údaje a odešlete. Pozor, pro zaznamenání vašeho hlasu je třeba provést ještě následující krok!

• Po odeslání petice vám brzy (pokud jste zadali správnou emailovou adresu) přijde email, ve kterém naleznete odkaz ve formátu
http://petities.nl/ondertekening/0123456789abcdef0123456789abcdef01234567
Jakmile na něj kliknete, zobrazí se druhý formulář. Pokud chcete, můžete zde o sobě vyplnit další údaje (zaměstnání, datum a místo narození), nebo pouze jednoduše kliknout na bevestigen a váš hlas bude zapsán do petice.

Diskutovat o problému můžete v našem fóru, viz níže.
Překlady v tomto článku byly provedeny za pomoci automatických překladačů (většinou nl–>de), omluvte proto drobné chyby.


vynecháno prvních 9 komentářů

Komentáře

Avatar
Missak
popis je úplně v pohodě. zvládnul jsem to dokonce i já :lol:

jinak v Chrome mi to překládalo v pohodě taky, takže se to dá zvládnout i bez nápovědy (ale s tou je to lepší)

alibaba
Stale se divim , ze chcete zachranovat nekoho, kdo nechce byt zachranen a chce ten svuj komunismus ,kdyz nekdo chce skocit z mostu pouze se divam ,kdyz nekde v Evrope nechteji bouchacky je to jejich problem nikdy zadna petice nepomohla ,zbytecna ztrata energie .....povidanka ze 68 roku ....co se clovek namluvi ,nezli vola premluvi ........

spike-cz
Ono Alibabo jen tady blbě kecat nestačí. Aspoň člověk projeví svůj názor jinak než blbýma kecama na fóru.
Ostatně u vás v americe si taky lidi prosadili neschválení SOPA.

alibaba
tady lidi vubec nic neznamenaji oni tam nahore si stejne prosadili, prosadi co budou chtit ......

Alcatraz
takhle to nefunguje. Politici (to jsou ti "nahore") jsou prosti lide jako kazdej jinej. Takze jako vsem ostatnim jim zalezi na pro a proti vseho co udelaji a co z toho budou mit. K uspesnemu zivotu potrebuji souhru obou faktoru. Jak podpory lidi (cim vic tim lip), tak osobnich vyhod z toho, cemu se rika lobbying. Jedine v cem mas pravdu je fakt, ze tam kde je loby silne, tam petice nic nezvrati (ne ze nezmeni). Ale jinak je to o tlacich a politik se v nich snazi bruslit a hlavne udrzet jak nejlip umi.

Cim vic lidi se za neco postavi, tim vic politiku za tim bude stat take. Jako tezko vyhrat proti nekomu kdo ma hromadu penez, ale tady se nebavime o nafte, cigaretach nebo statni zakazce. Zbrane jsou politikum celkem ukradeny. Proti nim je lidi nepouzivaji, takze na zaklade ceho se rozhodujou? Protizbranova loby je u nas policie. Resp. policejni prezidium, ktere si zrejme mysli, ze zakazem zbrani klesne kriminalita, nebo proste chteji vypadat aktivne. Plus spousta nestrelcu ma ze zbrani strach a co neumi oni nechteji pro jistotu dovolit nikomu jinemu. A prekonat je potreba pouze tyto "slabe" tlaky. Na strane zbrani by mela byt CZ (to nevim jestli je, nepusobi tak) a strelci, povetsinou neorganizovani.

Takze ano, samotna petice mozna nerozhoduje, ale muze to dat nastroj do rukou nekoho, kdo s nim umi zachazet. A jako i u nas jsou nekteri konkretni politici nakloneni vecem jako obrana sveho pozemku nebo vyklad NO zpusobem, aby obrance nebyl perzekuovan tak jako nyni. A tech hlasu bude tim vic, cim vic to budou lidi chtit. Vsechno je v lidech.

Ale jestli lidem uplne staci nadavat v hospode, jedine na cem jim zalezi je, aby meli na koho nadavat, tak se snad neni cemu divit, ze politici nedelaji nic jineho, nez po sobe hazi spinu a ve volnem case hrabou jako vsichni ostatni. Protoze TO jim staci ke znovuzvoleni.

Avatar
MarK
Naštěstí tu (v Evropě) zatím nemáme žádné tak silné protizbraňové skupiny jako v USA (viz třeba známá Brady Campaign), které mají ke svému lobování dostatek peněz. Ale objevit se mohou. Zatím se tu vyskytují spíše "humanistické" organizace typu Amnesty International, které mají trochu zvrácené utopisitické představy o světě bez palných zbraní.

Nevím, nakolik lze brát českou policii jako protizbraňovou lobby. Z mého pohledu největší hrozba je krvelačnost bulvárních médií - strach a hysterie se prodává nejlépe.

Alcatraz
Média mi přijdou jako obousečná zbraň. Sice vzbuzují představu o nebezpečnosti zbraní (zvláště u lidí, kteří by proti nim hlasovali tak jako tak), ale taky podporují chuť lidí se ozbrojovat se proti přepadení. Politici tomu zatím moc pozornosti nevěnují. Pár jich je pro, pár proti zbraním.

A podle těch navrhovaných změn v zákoně, které míří z PP a které vesměs omezují a přidávají další restrikce bych řekl, že ti za vlastníky zbraní kopat nebudou.

Avatar
hauktor
jak jsem koukal na historii petice,v posledních dnech/měsících se nikdo moc nepřidal.je to známka toho,že se už podepsali všichni aktivní zastánci,nebo že je to už passé?

Avatar
MarK
Já mám pocit, že z toho nakonec sešlo, bohužel teď nemám čas hledat, kde jsem to četl.