malorážka na nošení

Krátké zbraně .22LR

Min

Příspěvek#1 » sob 18. črc 2009, 20:27

Ahoj
dá se malorážka použít pro nošení popřípadě pro obranu?
po případě jaké náboje musí být pro případnou obranu použity?

dekuji

admix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » sob 18. črc 2009, 22:43

Samozrejme se pouzit v ramci NO/KN da, ovsem zastavovaci ucinek .22 je vice nez diskutabilni (pokud nejde o .223 :D )

Min

Příspěvek#3 » ned 19. črc 2009, 10:46

Dík,
šlo mi hlavně o to zda a jaký náboj jde použít,
přemýšlím o Waltherovi P22. - vzhled, levná střelba a když už by byl doma tak ta případná obrana. Jen myslím že klasické 22.LR Rex na obranu použít nesmím ?? nejsou celoplášťové?
Nebo je to nesmyls?

Patrik
moderátor

Příspěvek#4 » ned 19. črc 2009, 10:51

Přiznám se, že jsem jiné než olověné střely u .22 LR neviděl. Nejsou tyto zbraně určené spíše pro levnější tréning a nácvik, případně terčovou střelbu ?

Min

Příspěvek#5 » ned 19. črc 2009, 11:11

no přesně k tomu ji take chci (levná střelba, vzhled) ale jak jsem již řekl když už bude doma tak abych ji mohl nosit za účelem obrany.
(myslel jsem ale že na obranu mohou být použity jen celoplášťové náboje?)

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » ned 19. črc 2009, 11:54

Máš ZP? Protože to bys ten zákon měl znát ;) a tam se o plášti nic nepíše.
Když jsem začínal se zbraněmi (a ještě předtím než jsem měl ZP), tak jsem taky plánoval Walthera P22. Rychle mě to přešlo.
Na sranda levné postřílení bezva. Na přesnou střelbu i na obranu jsou tu mnohem účelnější zbraně.
.22 na obranu chápu u miniaturních záložních revolverů. U velké zbraně je to hloupost a zbraň k tomu ani není určena.

Němec

Příspěvek#7 » ned 19. črc 2009, 18:43

Na nošení je malorážková zbraň velmi diskutabilní. Já osobně sem tam v horku, když jdu ven nalehko, hodím do kapsy minirevolver v ráži .22 WMR http://www.naaminis.com/magnum.html Skoro nic neváží a je to lepší než nic :)

Zoufalec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » ned 19. črc 2009, 19:23

Já nosím Taurus PT 22 a v ní Federál HW (mají měkčí nábojnici).
Náboje 22WMR mají v tak krátké hlavni stejný výkon jako 22Lr. Jen jsou o trochu více hlučné. Střela a rychlost jsou stejné.

Němec

Příspěvek#9 » ned 19. črc 2009, 20:11

Jo to je fakt, 22 lr v tak krátkém laufu by byly na nošení skoro na nic a když tam jsou ty WMR tak pomalejší prach udělá krom větší rány i celkem slušivou ohnivou kouli což je k obraně jenom dobře.

Patrik
moderátor

Příspěvek#10 » ned 19. črc 2009, 20:36

To jako vystřelím výstražný výstřel a útočník se lekne a uteče? :lol:

jbiker

Příspěvek#11 » ned 19. črc 2009, 21:23

Tak, a teď už chybí jen argument "Když to mohl používat Mossad, tak proč ne já ..." :D.

Je to na zvážení každého souha. V mém případě tedy 22LR ani náhodou. Když ti jde o cenu, kup třeba PM Makarov - za cenu jedné plastové skoro-pistole v 22LR máš dvě - krmivo je dražší, ale občasné vyprášení pavučin z hlavně tě nezrujnuje. Je to hezky placatá pistolka na nošení a nemusíš řešit, jestli má padouch v náprsní kapse zapalovač nebo placatici :) . Když už tedy krátkou malorážku, tak jen na střelnici ...

MiRaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » pon 20. črc 2009, 08:17

Přidám se k názorům kolegů. Pokud chceš něco na nošení, tak si pořiď nějakou malou záložní pistoli, ale v dospělejší ráži. Kevin nebo Ruger LCP určitě splní vhodnost k nošení a vyhovující účinek v případě NO/KN. Malorážku si nech pouze pro zábavu na střelnici.

setrop
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » pon 20. črc 2009, 13:50

tématy malorážka a obrana a malorážka obecně se zabývají články na těchto stránkách
http://temneuzemi.webzdarma.cz/Palne_zb ... orazky.htm
ale asi jako vše z Netu, je nutné to brát jako neoficiální a s rezervou (mě tam vytáčí jeho pravopisné chyby - to už lecos vypovídá :-)

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#14 » pon 20. črc 2009, 14:00

Všeobecně - tvrdit, že malorážka nemá žádný účinek je hloupost. Ano, nemá takový zastavovací účinek jako .45, ale to nemá ani 9mmL či 9mmBr, přesto se používají. Žádná přesná hranice neexistuje a i ta nepřesná se v průběhu 20. století mnohokrát posunula (oběma směry). Navíc v obranné střelbě hraje velkou - možná i zásadnější - roli místo zásahu (a zda se vůbec střelec trefí).
Ovšem přijde mi zbytečné brát jako obrannou střelbu malorážku v takové velikosti, ve které jsou i výkonnější zbraně, jen kvůli ceně krmiva. U miniaturních revolverů je to na druhou stranu pochopitelné.

Mimochodem, varovný výstřel z (např.) devítky má mnohem větší šanci útočníka zastrašit než plivnutí .22LR.

Min

Příspěvek#15 » pon 20. črc 2009, 15:39

Juj to je fajn rozjetá diskuse,
dekuji všem za jejich příspěvky, obecně jsem pouze chtěl vedět zda mohu v případě potřeby onu .22 na obranu použít.
Samozrejmně jí chci na střílení pro "zábavu" ale člověk nikdy neví co se kde přihodí.
mám zálusk na Walthera P22 - líbí se mi a navíc nikde nemohu za slušnej peníz sehnat kompakt CZ 75 + Kadet

Zpět na