malorážka na nošení
Krátké zbraně .22LR
- MarK
Příspěvek#16 » pon 20. črc 2009, 17:11
Zákonně ji samozřejmě použít smíš, když bude splněna podmínka NO nebo KN. Když nebude nic jiného po ruce, tak je to samozřejmě v té chvíli ta nejvhodnější zbraň na světě
Ale primárně na nošení bych volil jiné. Klidně třeba tu CZ-75, pokud ti vyhovuje. Ale opět si musím rýpnout - je lepší trénovat obrannou střelbou s takovou zbraní a takovou ráží, jakou nosíš - tudíž pro kvalitní trénink obranné střelby není ten kadet nic moc. Jinak na normální zastřílení samozřejmě dobrý

Ale primárně na nošení bych volil jiné. Klidně třeba tu CZ-75, pokud ti vyhovuje. Ale opět si musím rýpnout - je lepší trénovat obrannou střelbou s takovou zbraní a takovou ráží, jakou nosíš - tudíž pro kvalitní trénink obranné střelby není ten kadet nic moc. Jinak na normální zastřílení samozřejmě dobrý

- setrop
Příspěvek#17 » úte 21. črc 2009, 06:06
Kadeta bych doporučoval koupit rovnou s hlavní zbraní. Můj puškař mi říkal, že pokud si k ČZetě dokoupím nástavec na malorážku, může se taky stát, že nepůjde slícovat - vůle se mohou sejít v opačném pořadí (zvlášť se to stává u koupi nástavce už použitého. A v ceně nástavce se dá sehnat už slušná malorážka, jako další zbraň. Takže jsem nakonec zvolil taky tuto možnost.
- Andy
Příspěvek#19 » pát 2. dub 2010, 00:59
No jestli mohu k tomuto se vyjádřit tak jestli maloráž velkoráž na obranu o tom bychom tady mohli hodiny diskutovat ale vezmeme li maloráž na obranu. Tak jsou i náboje 5.6mm (.22) určené na boj a to tzv. high-velocity které maj vetší ústovou rychlost a cili vetsi zpetny ráz, vetsi energii. Podle tabulek se dá zjistit jaký náboj použít podle energie J [joul]. Takovýto náboj se dá porovnat už se starším 7.65mm kde je rozdíl energie pár desítek Joulu což už se človek nad tim zamysli. ale i tak ráže 7.65 (napr. pro CZ 83, 50/70) se dnes už nepreferuje ale stále se na obranu nosí. Pokud bys chtel teda malorazku asi tezko budes kupovat margolina ze jo. Doporucuju SIG mosquito a nebo hammerli s kratsi hlavni, popr. walther no. Musíš koukat, aby ta zbran mela bezp. prvky atd.
- sided
- memphisto
Příspěvek#22 » sob 9. říj 2010, 11:33
Tohle mi přijde spíše než na obranu, tak jako rarita.
Nejsem si jist, ale nebyla by tohle zbraň u které se dá utajit účel a tudíž Áčko?
Nejsem si jist, ale nebyla by tohle zbraň u které se dá utajit účel a tudíž Áčko?

§ 4
Zbraně kategorie A
3. vyrobené nebo upravené tak, že lze utajit jejich účel, nebo u kterých byly původní charakter a podoba změněny tak, aby se jejich použitím mohly způsobit těžší následky, anebo zbraně maskované jako jiné předměty (zákeřné zbraně),
- Joe
Příspěvek#23 » sob 9. říj 2010, 14:29
Dá se použít. Viděl jsem náboje HV (high velocity = celké fofr) s dírkou ve špičce. Prý jsou normálně v prodeji, ale výrobce nevím, viděl jsem to u kolegy na střelnici.
Když si vezmeš nějakou konverzi na normální zbraň (třeba Kadet na CZ-75), tak ztratíš podstatnou výhodu malorážky - že to může být malá, lehká a levná zbraň.
Beretta 70/71 se dá nosit velmi pěkně, vzhledem k ceně střeliva se s ní dá trénovat hodně, a jak bylo psáno výše, schopnost trefit se není od věci.
Že se dá nosit, a že se s ní dá bránit, ovšem ještě zdaleka neznamená, že je to dobrá volba na obranu...
Když si vezmeš nějakou konverzi na normální zbraň (třeba Kadet na CZ-75), tak ztratíš podstatnou výhodu malorážky - že to může být malá, lehká a levná zbraň.
Beretta 70/71 se dá nosit velmi pěkně, vzhledem k ceně střeliva se s ní dá trénovat hodně, a jak bylo psáno výše, schopnost trefit se není od věci.
Že se dá nosit, a že se s ní dá bránit, ovšem ještě zdaleka neznamená, že je to dobrá volba na obranu...
- sided
- TREW
Příspěvek#25 » ned 20. bře 2011, 13:45
Zkoušel jste někdo rozdíl mezi obyčejnou střelou a střelou z expanzní dutinou? Tvrdí se, že u malých rychlostí je to k ničemu, ale já mám vlastní zkušenost s nábojem 7,65 na obyčejnou a cukrovou řepu, nevím, proč jsem tehdy volil řepu, ale to je vedlejší. Střílel jsem dba náboje SB FMJ a dva náboje Magtech s expanzní dutinou. Rozdíl v destrukci cíle byl značný a to ve prospěch nábojů Magtech. Před pár lety řešil ráži 22LR pro sebeobranu v TV novinář J. X. Doležal, nosil německou Ermu 22LR podobnou Walteru P38 a předváděl právě rozdíl mezi klasickou olověnou střelou a střelou s dutinkou na prasečí hlavě.Rozdíl tam byl také znatelný a ráži 22LR za použití střeliva HV s dutinkou považoval za dostatečný, ovšem to byla jiná doba a jiný zákon, i já tehdy nosil v ČZ 75 Compakt Winchestery s dutinkou jak malý panák na slivovici 

- sided
Příspěvek#26 » ned 20. bře 2011, 21:34
Vždyt to píšu hned nad Tebou, HV mají kolem 1400ft/s to na expanzi stačí ale je to málo na hydrodynamický šok. Přenos výkonu je samozřelmě lepší než u střel bez dutiny ale prostřelují stejně dobře. Ted je nějaká novinla od Winchesteru která vypadá dost slibně, tak uvidíme kdy to sem dorazí. Do krátké jsou tyhle střely samozřejmě pasé 

- Tommy
Příspěvek#30 » stř 20. črc 2011, 00:29
Uvazuju o koupi prvni zbrane a chci z ni hodne strilet. Takze z financnich duvodu asi zvolim kalibr 22. Chci ji ale nosit i na sebeobranu. Chtel jsem se zeptat, jestli ma nekdo opravdu zkusenost s pouzitim zbrane kalibr 22 proti cloveku ci zvireti v KN/NO. Jinak jsem presvedcen, ze je urcite lepsi presnost a rychlost a presnost opakovane strelby nez raze. Takze kdyz nepomuze hrozba zbrani,popr. varovny vystrel, na coz asi nebude reagovat jen idiot nebo fetak, tak rozhodne pomuze rana ci dve do nohy, popr. vitalni zony - zalezi na situaci. Na utok na kontaktni vzdalenost je stejne potreba reagovat jinak nez tasenim zbrane. Tak nejak nechapu, proc by mela byt slabsi raze mene vhodna na sebeobranu. Na 25 metru, s velkou pravdepodobnosti, po nikom v NO/KN strilet nebudu. Na kratsi vzdalenost snad nizsi kalibr take prostreli nekolik vrstev odevu. Pak se tedy ptam: Je vhodnejsi presnejsi a rychlejsi presnejsi opakovana strelba, nebo vetsi raze? Tudiz raze je relativne nepodstatna v pripade, ze jsem schopen trefit kam mirim. Za predpokladu, ze s levnejsi zbrani s levnymi naboji se zbrani s mensim zpetnym razem jsem shopen za par mesicu trefit opakovane desitku na 10 metru. Vim, ze stresova situace je jina nez strelnice, ale to by prave castejsi (levnejsi) trenink mel snad pomoci zvladat. Tak se do me pustte zastanci silnejsiho kalibru a presvecte me o omylu nez si tu 22 koupim a budu zklamanej.
dik za odpovedi dlouhe i kratke

dik za odpovedi dlouhe i kratke

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva