Odolnost povrchovek a mat. zbraní proti agresívnímu potu

Co jinam nepatří...
MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1 » sob 18. srp 2012, 21:23

Je nějaký rozdíl v odolnosti povrchovek?

Odděleno P.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » ned 19. srp 2012, 16:45

Nevím přesně, jak to myslíš. Moje GP 100 je z nerezu a tedy žádnou povrchovku nemá - je to holý kov. Oproti černěné verzi vidím výhodu v tom, že případné škrábance nejsou tolik vidět.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3 » ned 19. srp 2012, 16:51

Tak třeba odolnost proti rzi z potu z rukou?

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » ned 19. srp 2012, 20:37

Aha, tak stainless Rugery jsou vyrobeny z oceli, která odolává korozi líp, než konkurence ;) . Můj kousek je z komise (takže kdo ví, kolik toho má za sebou) a nikde jsem nenašel ani náznak rzi nebo povrchové degradace.
Edit: pročítám teď Rugerforum a zatím jsem nenarazil, že by někomu nerezový Ruger reznul :mrgreen:

Bonanza

Příspěvek#5 » pon 20. srp 2012, 18:21

Nikdy mi nerezly žádné Rugery ani jině nerezové zbraně, snad to vyplývá z názvu materiálu = nerez = nerezne. Sorry, ale nevím co tady řešíte.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » pon 20. srp 2012, 21:55

Určitě víš, že za určitých podmínek může reznout i nerez ;) . Žádný železný kov není 100% nerez. Tohle je třeba nerezový SW... Nicméně věřím, že při rozumné údržbě to nebude problém a navíc, Rugery by měly být "nerezovější".
Omlouvám se za offtopic :oops:
Obrázek

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » úte 21. srp 2012, 01:10

Bonanza: Promiň, pokud ti to připadá triviální, já se v tom tolik nevyznám :oops:
Řeším to, jestli může povrchovka "nerez" či "modření" chytit rez, protože vím, že můj pot je velmi agresivní a na některých povrchovkách umí nadělat téměř instatní trvalé otisky prstů :(

4mike

Příspěvek#8 » úte 21. srp 2012, 08:32

johnyjack
martenzitický nerezi nejsou primárně určeny pro agresivní prostředí ale jsou po stránce mech. vlastností na kvéry vhodnější
bonanza
nerez jako nerez ??? cedníky nejsou ze stejné "nerezi" jako skalpely či ložiska, popř turbíny do teplot (pokud nejsou přímo z Inconelu popř titanových slitin) ;)
třeba máš jen kliku že nemáš agresivní pot, nebo neprovozuješ střelbu u níž by jsi se zapotil, popř důkladněji čistíš a udržuješ

Bonanza

Příspěvek#9 » úte 21. srp 2012, 13:19

Mike: posledních 5 Tvých slov je též pravda.

eM

Příspěvek#10 » čtv 27. pro 2012, 22:59

Má smysl kvůli potu občas otřít zbraň zvenčí konzervačním olejem? Nebo tím jen zasviním sebe + zbraň + pouzdro? A navíc bude zbraň víc chytat bordel, než když je suchá.

Konkrétně řeším závěr u Glocka, dle mě je to zbytečný. Ale někdo prej maže, tak se třeba pletu..

Bohuliby

Příspěvek#11 » pát 28. pro 2012, 00:17

Tak já mám s tím také zkušenost, mám malý revolver 38 Sp. SW v lakované černé úpravě, který nosila manželka v kabelce a začala se na zadní straně mezi střenkama objevovat drobná rez, kterou nejsem schopen odstranit. Přitom nikde ani šrám ? Zbraň byla vždy důkladně otírána mastným hadrem při čistění a tato zadní část nebyla nikdy v pouzdře.
Jiná věc je ta, že uchovávat dlouhodobě zbraně v kožených pouzdrech je chyba, chemické procesy při zpracování kůže dokáží povrchovku pěkně vyhlodat, stačí se podívat na ruské pistole TT 33, které byly dost často bohužel v pouzdrech ukládány mnoho let !
U mého revolveru si bohužel musím myslet, že s..... v USA udělali asi v technologii lakování někde chybu ! Prostě není to kvalitní ?

kuba

Příspěvek#12 » pát 28. pro 2012, 05:11

eM píše:Konkrétně řeším závěr u Glocka, dle mě je to zbytečný. Ale někdo prej maže, tak se třeba pletu..

jediny co mi na mym rezne jsou miridla (truglo) jinak i tam kde uz neni povrchovka zatim nic a to jsem to nikdy nicim nemazal :)

Kublajchán

Příspěvek#13 » pát 28. pro 2012, 13:35

eM : olej ochrání při malém pocení. Když se hodně potíš, nepomůže nic. Zaprasíš se stejně. Pokud možno, mezi zbraň a tělo by měla být vrstva látky, např. když máš vnitřní opaskový, tak povytáhni spoďáry ;)

peggy
moderátor

Příspěvek#14 » pát 28. pro 2012, 14:02

U vnitřní textilní Dasty se mi osvědčilo občas normálně vyprat, a po vysušení dovnitř stříknout lehce Gun Remedy. Nemastí to, a koroze od potu se výrazně snížila (v podstatě se mi už neudělala). Také platí, co píše Kublajchán.

Bohuliby

Příspěvek#15 » pát 28. pro 2012, 21:26

Ten revolver SW mně rezne pouze ze vzduchu, a to mám trezor normálně v bytě, co bys chtěl od Amíků pomalu za 16.000 !!!
Měli by se podívat na povrchovku Makarova, to je jiný kafe, to je paráda, to se už dnes nevidí.

Zpět na