In vino veritas

Missak

Příspěvek#16 » sob 31. črc 2010, 18:15

No já bych dal raději na ty poznámky. Odrůdy se dají zapamatovat, ale často jiné vinařství je jiná chuť, jiný ročník může mít také odlišnosti. a to už se pamatuje hůř.
;)

alibaba

Příspěvek#17 » ned 1. srp 2010, 05:45

Veskera vina co pijete a stoji malo jsou mlada vina ,nebot cim se dele musi vino skladovat tim je drazsi a tak vzdy zkontrolujte datum napisu ,a jak se rika mlade vino a stare vino a pry kdyz je lahev stara tak 10 let vino zacina byt dobre a vse co je v obchodech a prodavano chude verbezi je mlade vino a vino ma rocniky ktere jsou lepsi a horci ,ale to se pozna az vino dozraje asi za 8-10 let .Predem vim ,ze nikdo nebude souhlasit :lol: :lol:

Patrik
moderátor

Příspěvek#18 » ned 1. srp 2010, 07:10

sided píše:To chce jen trochu praxe :D to co Ti chutná si zapamatuješ snadno, ostatně patoky taktéž utkví v paměti.....

Bohužel paměť mi asi neslouží tak jak má, nepamatuji si jak chutnalo ani jak se jmenovalo co jsem pil minulý týden.

JIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#19 » úte 3. srp 2010, 13:43

My v neděli otevřeli tu třicetiletou lahev a musím říct, že nic moc. Pít se to dalo, ale nic až tak extra to nebylo. To Burgundské modré 2002, bylo určitě lepší.

Asi budu muset vyzkoušet jiný referenční vzorek, abych vyloučil, že to bylo zkažené (jako zkažené nechutnalo).

2Patrick: Tak co Yellow Tail-Shiraz, Patriku? (Doufám, že sis sehnal originál)

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#20 » úte 3. srp 2010, 14:10

Čím je víno starší tím je lepší - to je MÝTUS :!: Vůbec to není pravda. Každá odrůda má dokonce jinou ideální doporučenou dobu archivace v lahvích, při jejím překročení jdou senzorické vlastnosti do kopru. Bílá vína mívají většinou kratší dobu, červená delší, ale 30 let stará láhev vína je už zajímavá většinou akorát jen tím, že je stará. To je tak asi všechno...

JIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#21 » úte 3. srp 2010, 14:41

2Steiner: Díky za důležitou poznámku.

Pro ostatní, co neměli to štěstí takhle starou flašku vidět přidávám pár posledních jejich fotografií před otevřením. Všimněte si té nádherné sklepní plísně
:)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#22 » úte 3. srp 2010, 14:54

Není tomu v běžné lednici trochu zima?

JIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#23 » úte 3. srp 2010, 15:08

8-12st. by měla být ideální skladovací teplota.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#24 » úte 3. srp 2010, 16:03

V tom případě je tam teplo na pivko, o becherce nemluvě :D

Otík

Příspěvek#25 » čtv 30. pro 2010, 15:37

Patrik píše:Můžou mi zdejší znalci doporučit nějaké dobré víno ? ... Nemám rád hořkou chuť. ...

Dovolím si skromně (nejsem znalec, jen nadšený pijan ;) ) připomenout kyperské víno Commandaria. Možná je to jedna z odrůd, kde to před mnoha staletími "vše začalo" - a tedy pro radostného pijáka vín skoro povinnost to ochutnat...

Bývá nazýváno "pramatka vín", "víno králů", apod. Osobně bych ho zařadil někam mezi slámové, Tokajské a Portské - ovšem v lahodnosti a vyzrálosti mu tato vína můžou konkurovat (IMHO) jen tehdy, jsou-li aspoň dva- až třikrát dražší.

Požitek z tohoto vína by nejlépe vystihla nějaká symfonie, nebo alespoň báseň - což neumím, a tak přidávám aspoň odkaz na můj nejoblíbenější "model", Commandaria St. Barnabas. Sice není právě lehce k sehnání (kupodivu ho občas mívá třeba Tesco), a cena také trošku převyšuje Tvoji hranici - ale stojí to za to: http://www.vinokralu.cz/commandaria-st- ... ommandaria

kralik

Příspěvek#26 » čtv 30. pro 2010, 21:42

mohu doporucit meho "dvorniho dodavatele"
http://www.global-wines.cz/ - vzdy jednou rocne si objednam "zavoz" sklepa.... je to desna fuska vybrat a moc "nepropit"

z tech za rozumnou cenu Caliterra reserva Carmenere ci Merlot, Rawson's Retreat Shiraz-Cabernet, Nederburg Pinotage.

Jinak obcas koupim v supermarketu ci makru "Australian Bush".. Merlot nabo Shiraz-Cabernet... to je za 100 a neni spatne.... nebo drazsi WOOBRIDGE ZINFANDEL

problem je, ze kazdemu chutna neco jineho....

NA ZDRAVI

kralik

stankoff

Příspěvek#27 » pon 26. pro 2011, 20:42

hauktor

Příspěvek#28 » pon 9. led 2012, 21:43

ochutnával jsem dá se říci produkci všech cenově dostupnějších evropských vín(s malým výletem do australských a jihoamerických)nikdy jsem nelitoval nákupu moldavského.to se o francouzských ani těch ostatních říci nedalo.tedy pokud se v regálu přede mnou dá najít některé červené z moldávie,jdu po něm.bohužel si nepamatuji firmu:)ani odrůdu, tak to beru takhle..jo a nenakupuji je jen v čr..

Zpět na