Parlamentní volby 2017

pelanj

Příspěvek#331 » pát 15. zář 2017, 21:41

To, co sluníčka označují jako xenofobii, je pouze princip předběžné opatrnosti.

Mě nejvíc dojímají hlášky: "musíme přijímat, musíme pomoct, musíme se postarat." A nikdo z těchto lidí osobně ve své nemovitosti uprchlíky neubytuje, nepoužije svoje vlastní prostředky, aby je živil, atd. To je pokrytectví.

A k tématu voleb. Raději budu volit v souladu se svým přesvědčením, než bych volil menší zlo. I za cenu toho, že si můj hlas případně rozdělí strany, které se do parlamentu dostanou. Osobně si myslím, že kvóta 5 % by se měla zrušit. Pak by se do parlamentu dostali i zástupci stran se ziskem okolo 1 % hlasů. Jenže pak by kromě jiného naprosto ztratily význam předvolební průzkumy, pomocí kterých se dnes ovlivňují volby.

Docela by mě zajímalo, kdo a proč tentokrát tlačí Piráty:)

hulvath

Příspěvek#332 » sob 16. zář 2017, 00:53

Pirati jsou B team Zelenych.

Sedmej

Příspěvek#333 » sob 16. zář 2017, 08:17

Golem: to ne, já bych to vždycky definoval jako strach z cizinců. pokud bych měl úplně nejstručněji. ta definice toho slova je asi poměrně jasná.
já to myslel tak, že u některých lidí ten strach nebo opatrnost, jak tu někdo napsal přerostla v takovou tu slepou nenávist. kdy už přestali rozlišovat toho, kdo pomoc opravdu potřebuje od těch co té ochoty pomáhat jen zneužívají, pokud jde konkrétně o téma uprchlíků.

pelanj: snad je tam dotlačí voliči.

pelanj

Příspěvek#334 » sob 16. zář 2017, 08:28

To nakonec třeba ano a je za tím nejspíš něčí zájem. Jestli to dopadne, tak se to ukáže. Pro mě jsou Piráti příliš levicová strana, než bych o nich uvažoval.

aToM

Příspěvek#335 » sob 16. zář 2017, 08:35

Proč tlačí Piráty? Je potřeba rozdělit elektorát s "nevhodným" postojem na co nejvíc straniček.

Slezman

Příspěvek#336 » sob 16. zář 2017, 09:07

Az se rozhadaji o penize, skonci ti poslanci u SZ treba :-)

antonspelec

Příspěvek#337 » sob 16. zář 2017, 09:09

Jestli jsem to dobre pochopil, ze se nekdo urazil kvuli tomu, ze jsem stranu pana Okamury nazval "stranou luzy". Protoze predpokladam, ze u KSCM a ANO o tom nejspise nikdo nepochybuje a lidi, co sem chodej, ani jednu z tech stran volit nebudou. Mohl bych tady rozvijet teorie o potrefene huse, ale fakt je ten, ze retorika pane Okamury je proste svym zpusobem obhroubla a zalozena na sireni strachu a paniky, coz nutne laka jednodussi lidi. To samozrejme neznamena, ze retorika jinych stran takova neni.

Mne zatim vychazi, ze budu volit Svobodne. Myslim, ze maji realnou sanci, ikdyz je verejnost spolecnou silou medii, cinknutych pruzkumu a zavedenych stran presvedcovana o opaku.

Jinak vyse zminovane snizovani kvora pod 5%, dokonce az na 1%, to podle mne neni vubec dobry napad.

Jo a kdo vcera vecer nevidel predvolebni debatu na CT tykajici se bezpecnosti, tak doporucuji vyhledat v archivu-posledni ctvrthodina byla venovana zbranim. Tradicne zahajila CT vysledky manipulativniho pruzkumu, a nasledovala extremne trapna vyjadreni zastupcu SZ, STAN a Piratu. Tihle jedinci jsou bud hloupi a nebo navedeni. Je mi smutno z toho, ze jsem se dozil situace, kdy jeden z nejrozumnejsich nazoru ve studiu z 10 zastupcu pritomnych stran ma soudruh z KSCM :-(

SansLogique

Příspěvek#338 » sob 16. zář 2017, 10:50

Ostrostřelče, právě si se sám zařadil mezi tu lůzu, protože ten správnej novej člověk z vyšší kasty by tohle nikdy nemohl přiznat (myslím tu poslední větu). Jinak tě možná překvapím, ale s tím tvým posledním příspěvkem souhlasím, až na možnost Svobodných se dostat do sněmovny. Tomu prostě nevěřím. Bohužel, dodávám.

pelanj

Příspěvek#339 » sob 16. zář 2017, 11:16

Za tu nedůvěru můžou právě průzkumy. Člověk by se měl obecně rozhodovat podle sebe a ne podle názoru ostatních. Notabene když to je názor "náhodně vybraného vzorku".

maciz

Příspěvek#340 » sob 16. zář 2017, 11:32

K tomu nápadu zrušení hranice 5%. Dovedete si představit ten chaos v parlamentu kdyby tam bylo třeba 20 jednoprocentních stan? Předčasné volby by byly tak 3x do roka. Už takhle je parlament těžko schopen se na něčem dohodnout.

JardaB

Příspěvek#341 » sob 16. zář 2017, 11:34

ty 1-5% strany by tam namely na nic vliv, spis bych to videl jako sanci se seznamit s tim chli... pardon prostredim vysoke politiky. IMHO to zadny problem mimo asi vetsi administrativni zateze nema.

pelanj

Příspěvek#342 » sob 16. zář 2017, 11:41

To, že by se nedohodli, není nezbytně problém. Zavřete oči a představte si, co by se stalo, kdyby v tomto volebním období nebyl přijat ani jeden zákon schválený hlasy koalice.

Ano, bylo by nám líp:)

A na důležitých věcech se shodnou poslanci napříč stranami, např. novela "našeho" ústavního zákona.

Edit: V Dánsku je limit pouhá dvě procenta. Proč je zrovna 5 % ta ideální hranice?

SansLogique

Příspěvek#343 » sob 16. zář 2017, 12:33

pelanj - já neodvozuju svoje odhady od výplodů agentur na utváření veřejnýho mínění, ale z toho, co se bavím s lidma nebo co čtu na netu.

mihlit

Příspěvek#344 » sob 16. zář 2017, 15:50

Lidi ve tvém okolí ti s průzkumem moc nepomůžou. Dle mého okolí by svobodní dostali většinu, pak v pořadí ods, okamura, ksčm a jeden by volil i piráty. Babiš by se nedostal. A to z dost nesourodé skupiny (inzenýři, personalisti, recepční, doktori, učitelé). Průzkumům nevěřím, ale ani nevěřím, že ti lidi v mém okolí by odpovídali tomu, jak dopadnou volby.

SC1

Příspěvek#345 » sob 16. zář 2017, 16:55

pelanj: Když už jsi jednou u moci, tak nechceš, aby ti do toho někdo zbytečně kecal; a 5 % práh u voleb je toho pojistkou. Někdejší dohodnutá dělba moci mezi ODS a ČSSD sice nevydržela věčně, ale dnešním velkým hráčům tahle pojistka spadla do klína jako dar z nebes, nezruší ji ani náhodou.

Já bych nebyl proti tomu, kdyby každý poslanec mohl být klidně z jiné strany. Ze začátku by to byl asi velký cirkus, ale aspoň by se ukázalo, co má a co nemá nějaký koaliční potenciál (optimismus). A nebo by se naopak ukázalo, kdo se dá či nedá koupit (pesimismus). Jako vedlejší efekt by bylo super pozorovat během koaličního vyjednávání média, jak tápou a neví, kam zrovna otočit.

Jak by tento pokus opravdu dopadl se ale nikdy nedozvíme - viz výše.

Zpět na